15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Interessant å vite – trærnes levetid

langlever Trærnes levetid avhenger først og fremst av arten og miljøforholdene. De fleste av dem lever i omtrent et århundre, men det er også mestere som er tusen år eller mer. Selvfølgelig snakker vi om sterke, sunne trær som er under gunstige forhold og ikke blir felt av mennesker..

Hvordan finne ut alderen på et tre?

trealder etter treringer Før du finner ut hvor mange trær som lever, er det nyttig å forstå hvordan alderen deres beregnes. Faktum er at de vokser ujevnt i bredden. Trær mottar energi for utvikling fra solen gjennom fotosyntese. Selvfølgelig, i perioder med solaktivitet, er veksten mer aktiv, og i perioder med synkende solintensitet reduseres veksten..

Utvidelsen av trestammen skyldes kambium, et spesielt vev som skaper levende celler innover (mot midten av stammen) og utover fra seg selv (mot barken). Cellene som er inne i kambiet blir en del av treverket – et støttesystem som bærer næringsstoffer fra røttene til bladene. Cellene utenfor kambium (under barken) leverer organisk materiale fra bladene til røttene, dette vevet kalles bast.

På våren danner cambium brede celler med smale vegger. De er nødvendige for mer effektiv og raskere levering av næringsstoffer og mikronæringsstoffer. Om høsten produserer cambium smale celler med tykke vegger, noe som gir trestammen ekstra styrke. Dermed produseres to typer tekstiler per år: ett lag (vår) er lysere, det andre laget (høst) er mye mørkere..

Det er bedre å bestemme antall striper ved hjelp av et mikroskop og spesielle fargestoffer, siden de er ganske smale. Ved antall mørke og lyse ringer kan man ikke bare estimere treets alder, men også de klimatiske forholdene der det vokste. Bredere, mørkere områder indikerer en ugunstig, kald høst og lang vinter..

For å finne ut alderen til et tre, må du kutte det ned. I noen tilfeller er dette umulig eller uønsket..

I en slik situasjon brukes metoden for å beregne gjennomsnittet. På nivået på en og en halv meter blir omkretsen av bagasjerommet (i centimeter) beregnet og delt med en konstant π (~ 3.14), på denne måten blir diameteren på treet funnet.

Denne verdien er delt med den gjennomsnittlige årlige veksten for de undersøkte planteartene i regionen. Resultatet er en grov indikasjon på treets levetid. Selvfølgelig gir denne metoden bare omtrentlige tall. Videre kan forskjellen mellom dem og det virkelige antall år nå 20-30% eller mer..

Derfor er den vanligste måten å felle treet og telle antall ringer..

Hva påvirker levetiden?

levetiden til trær fra forskjellige faktorerFør du finner ut hvor gamle trær lever, bør du vurdere hva som påvirker alderen deres. Forventet levetid er sterkt avhengig av ulike naturforhold. De mest innflytelsesrike faktorene inkluderer:

  1. Anleggets genetiske evner. Ved første øyekast er de alle like, men faktisk varierer trær i form og størrelse på blader, kambiumaktivitet og andre egenskaper. Alt dette har en sterk effekt på anleggets adaptive evner til ugunstige forhold..
  2. Kjennetegn på jorda. Dens sammensetning, metning med vann, metning med sporstoffer og næringsstoffer. På knappe jordbruksarealer kan trær vokse dårlig, mens tvers over veien, på rik, ennå ikke dyrket jord, kan planter leve i århundrer.
  3. Fuktighet og temperatur har liten effekt, siden klimaet i hver sone vanligvis er stabilt over lang tid. Unntaket er globale værendringer (istider). Selvfølgelig, for kortlivede planter, kan selv en liten tørke være dødelig..
  4. Egenskapene til terrenget (tilstedeværelsen av en skråning, fjell eller store bygninger) endrer i stor grad belysningsnivå, styrke, vindretning og andre viktige parametere. Og de reduserer eller øker levetiden til treet betydelig..
  5. Kjennetegn ved skogen. Med en høy tetthet av høye trær som vokser i nærheten, er sjansen for at en bestemt plante vokser til en betydelig størrelse ganske liten. Dette er også påvirket av artsmangfoldet, for eksempel er det veldig vanskelig for et løvtre å vokse i en mørk barskog..
  6. Sykdommer og skadedyr. Skadedyr inkluderer insekter som gnager på bark og blader, og dyr og leddyr som gnager på røtter. Sykdommer i trær er bakterielle og sopp.

Dette er de viktigste naturforholdene. Men det finnes også kunstige. Et tre lever mindre i et sterkt forurenset bymiljø. Omvendt øker forventet levealder betydelig i store parker, der det ikke er skitt, men det er plantepleie og beskyttelse mot skadedyr og sykdommer..

Løvtrær

løvtrær er langleverInteressant nok er levealderen til ville trær mye høyere enn for fruktdyrkede planter. Dette skyldes det faktum at en person ved seleksjonsmetoden skapte avlinger som ga maksimal avling på kortest mulig tid. Så høy produktivitet er direkte relatert til det faktum at treet har liten styrke og ressurser for seg selv, det gir alt til frukt. Som et resultat lever mye mindre.

De vanligste frukttrærne på vår breddegrad er eple- og pæretrær. De lever maksimalt opptil et halvt århundre, men ville arter kan vokse i 100-150 år. Andre avlinger – plomme, havtorn, aprikos – lever opptil 20-30 år. Dette skyldes det faktum at disse avlingene tradisjonelt dyrkes på sørlige breddegrader. For eksempel lever en fersken i stripen vår ikke lenger enn 15 år i det hele tatt..

Alle ville løvtrær tar mye lengre tid å vokse. Aspen og or lever opptil 150 år, valnøtttrær lever i gjennomsnitt i 2 århundrer. Alm, aske og bjørk vokser opp til 3 århundrer, og bøk lever opptil 500 år. Men rekordholderen er eiken – den lever i gjennomsnitt i halvannet årtusen. Selvfølgelig snakker vi om det mulige livspotensialet til disse treslagene, siden ingen i virkelige moderne forhold vil tillate dem å leve mer enn 100-200 år..

Barrtrær

bartrær er langleverBartrær lever mye lenger enn løvtrær. Dette skyldes lavere metabolisme, alvorlig tilpasningsevne under tøffe klimatiske forhold. Formen på kronen på et bartre gjør at du kan trekke ut den maksimale mengden energi som solen kan gi.

Det sterkt forgrenede rotsystemet hjelper også til med å overleve, i tillegg til at nåler om vinteren fortsetter å produsere næringsstoffer, om enn i minimale mengder. Samtidig kan røttene, selv fra den frosne bakken, få mineraler og vann. I dette tilfellet er nålene dekket med voks, som ikke tillater vann å fordampe..

Gran – den kortestlevende planten blant bartrær, kan eksistere i opptil 2 århundrer. Gran og furu som er vanlige i landet vårt lever opptil 600 år. Europeisk lerk lever opptil 500 år, og den sibiriske motparten – opptil 900 år (et klart eksempel på effekten av lav metabolisme). Sedertre kan leve opptil 1000 år, men det viktigste langlivede treet er sequoia, som lever i gjennomsnitt i 5 årtusener..

Dreibord

For klarhetens skyld, la oss oppsummere forventet levetid for trær i et bord, verden rundt landet vårt gir oss følgende tall:levetidstabell for tre

Det er umulig å liste hvert trenavn og forventet levetid i en tabell, siden det er for mange varianter.

TOPP 10 eldste trær på planeten – video

Previous Post
Opprinnelig virksomhet – avl av fasaner
Next Post
Cultivator Champion – echipament de încredere în mâini capabile