15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Medisinske egenskaper til badan og kontraindikasjoner for bruk

medisinske egenskaper til badan Badan eller bergenia er en urteaktig flerårig plante fra Kamnelomkovy -familien som kan sees i parker, hager og torg. De unike medisinske egenskapene til badan har ført til sin brede popularitet, ikke bare innen hagearbeid og blomster, men også i urtemedisin. Bladene og røttene til planten har antiinflammatoriske, antimikrobielle og hemostatiske effekter. Derfor er badan en del av tradisjonelle medisinoppskrifter for behandling og forebygging av et bredt spekter av sykdommer..

Botanisk beskrivelse

flerårig Badan er en flerårig plante som er populær blant mange gartnere og blomsterhandlere på grunn av det attraktive utseendet og den enkle pleien. En eviggrønn buskaktig plante med vakre syrin-lilla blomster som pleide å dekorere parker, landsteder og bakgårder.

Den gjennomsnittlige høyden på badan kan nå 50-70 cm. Planten har en krypende, krypende rot med en rik brun farge med en forgrenet struktur. Stilk rød eller rosa, tykk.

Avhengig av plantesorten kan bladene være ovale eller runde, med en matt eller blank overflate. Badan blomstrer med lys rosa, lilla eller lilla blomster av liten størrelse, plassert på langstrakte petioles. Bergenia-blomstringen kan begynne på midten av våren eller sommeren..

Plantens naturlige “hjemland” er Kina, Kasakhstan og noen regioner i Sentral -Asia. Denne urteaktige planten er oftest sett i glader, skoger, i fjellskråninger..

Biokjemisk sammensetning av badan

de helbredende egenskapene til badan skyldes dens biokjemiske sammensetningI alternativ medisin brukes bladene og rhizomet til badan, som inkluderer flere titalls biologisk aktive komponenter..

Badan inneholder:

 • vitamin C;
 • jern, mangan, kobber og kobber;
 • tanniner;
 • fytoncider;
 • flavonoider;
 • isokumariner;
 • katekiner;
 • essensielle oljer;
 • glykosider;
 • polyfenoler;
 • karbohydrater;
 • glukose;
 • stivelse.

Badanrot inneholder en økt dose arbutin, et stoff som er en av de kraftigste antioksidantene.

Et viktig trekk ved planten er at den beholder alle medisinske egenskaper og nyttige stoffer i sammensetningen selv etter varmebehandling..

De helbredende egenskapene til badan for kroppen

vi bruker de helbredende egenskapene til badanPå grunn av sin ekstremt rike sammensetning har badan en kompleks effekt på menneskekroppen. Urt tinkturer, avkok, ekstrakter og infusjoner har en utpreget astringerende, antimikrobiell, vanndrivende, sårheling og antipyretisk effekt.tykkbladet badan

Urtepreparater, som inkluderer badan, har en rekke medisinske egenskaper:

 • stoppe blødning og akselerere sårheling;
 • normalisere blodtrykket;
 • bekjempe inflammatoriske og smittsomme prosesser;
 • eliminere hodepine og migreneanfall;
 • styrker veggene i blodkapillærene, forbedrer tonen og elastisiteten;
 • fjerner overflødig væske fra kroppen, bekjemper ødem og forhindrer utseende.

På grunn av dets medisinske egenskaper brukes badan for å forbedre immuniteten, siden denne urten har en immunmodulerende effekt, og øker kroppens motstand mot infeksjoner, virus og patogene mikroorganismer.

For menn

fordelene med badan for mannskroppenBadan er uerstattelig for mannskroppen. Avkok, te og infusjoner av denne planten er nyttig for å drikke med erektil dysfunksjon. Det øker effektivt styrken. Takket være de antiinflammatoriske egenskapene eliminerer urtemedisiner basert på bergenia overbelastning i bekkenområdet, noe som har en positiv effekt på ereksjon.

Badan inneholder en økt dose av antioksidanten arbutin, som har en antiseptisk effekt.

Det er derfor naturlige ekstrakter og ekstrakter av badan finnes i mange medisiner beregnet på behandling av prostata adenom og en rekke andre urologiske sykdommer..

Skylling av hår med avkok eller infusjon av badan vil hjelpe menn med å løse problemet med for tidlig skallethet. Disse urtemedisinene styrker hårsekkene, reduserer hårtap og aktiverer mikrosirkulasjon, stimulerer veksten av nye hår.

For kvinner

medisinske egenskaper av badan for kvinnerUrtepreparater med badan er veldig populære blant kvinner, siden denne urten regnes som en av de raskeste og mest effektive i gynekologiske sykdommer..

Badan avkok brukes i kompleks behandling av fibroider, inflammatoriske prosesser i eggstokkene, erosjon av livmorhalsen, kolpitt, fibroids, erosjon av livmorhalsen. Douching og sitz bad med dette middelet kompletterer ofte medisinbehandling..

For å tilberede et avkok, hell 10 ss ferdig knust råvarer med 2 kopper vann og legg i et vannbad i 25-35 minutter. Sil den ferdige buljongen gjennom en osteklut som er brettet i flere lag og bruk den til daglig douching.

Avkok og infusjoner av bergenia er ikke mindre nyttig for for rikelig, langvarig og smertefull menstruasjon. Denne urten reduserer de ubehagelige symptomene på PMS og normaliserer menstruasjonssyklusen..

De helbredende egenskapene til badan for barn

badan for barnBadan -avkok, infusjoner og te bekjemper effektivt sykdommer i øvre luftveier, forkjølelse. De styrker barns immunitet og øker kroppens motstand mot virus og patogener.

På grunn av dets medisinske egenskaper, anbefales badan av tradisjonell medisin for å bekjempe avføringsforstyrrelse hos et barn. For å tilberede medisinsk te, hell en teskje hakket planteløv med kokende vann og la det trekke i 15-20 minutter. Den tilberedte drikken skal gis til barnet hele dagen i stedet for te..

Alle urtemedisiner som inneholder badan kan brukes til barn over 7 år og bare etter forhånds konsultasjon med barnelege.

For gravide og ammende kvinner

badan avkok under graviditetBadan er en medisinsk plante som inneholder en enorm mengde biologisk aktive stoffer som kan forårsake ulike lidelser i fordøyelsessystemet, samt føre til urolig avføring.

Badan under graviditet kan provosere hormonelle svingninger i kroppen, takykardi, kortpustethet, forverring av nervesystemet – nervøsitet, angst, skarpe humørsvingninger. Derfor bør kvinner under graviditet og amming nekte slike urtemedisiner..

I noen tilfeller kan urtemedisiner basert på badan brukes til å forhindre livmorblødning hos gravide. Men i slike tilfeller utføres behandlingen under medisinsk tilsyn..

De helbredende egenskapene til badan i kosmetologi

medisinske egenskaper til badan i kosmetologiPå grunn av sine uttalte antiinflammatoriske, antibakterielle og rensende egenskaper, er badan også mye brukt innen kosmetologi. Urtemedisiner som er basert på den er gode for fet, problemhud, utsatt for vanlig rødhet, utslett og kviser..

For å forberede middelet, tørk bergeniroten og slip den i en kaffekvern til pulverform. Hell to spiseskjeer av denne massen med et glass medisinsk alkohol, vodka eller måneskinn, kork tett og legg på et mørkt sted for infusjon i 6-8 dager.

Den tilberedte alkoholiske tinkturen av badan brukes til lotioner for pustulære utslett, seborrheisk dermatitt. Det normaliserer produksjonen av talg og reduserer den ubehagelige talgglansen i ansiktshuden.

Lotionen påføres det rensede ansiktet i 10-15 minutter, hvoretter restene av produktet vaskes av med mye varmt vann. Påfør deretter en nærende eller revitaliserende krem ​​på huden, ettersom tinkturens alkoholbase tørker huden.

Buljonger og infusjoner av bergenia kan brukes som en tonic for ansiktet. Et naturlig urtemedisin har en positiv effekt på huden:

 • fjerner akne og pustler;
 • forbedrer hudfargen, bekjemper rødhet og aldersflekker;
 • innsnevrer hudens porer, noe som gjør dem mindre synlige;
 • reduserer antall svarte prikker;
 • stimulerer naturlig fornyelse og regenerering av hudceller.

røkelse avkok for hårBadan er ikke mindre nyttig for hår. Alkoholisk tinktur av planten aktiverer blodsirkulasjonen i hodebunnen, styrker hårsekkene, reduserer hårtap. For å gjøre dette må urtemedisinen fordeles jevnt over hodebunnen langs avskjæringene, isoleres med en dusjhette eller plastfolie og stå i 25 minutter. Etter det må du skylle håret grundig med din vanlige sjampo..

Når du bruker alkoholisk tinktur av badan, må du huske på at dette middelet ikke er egnet for tørr hud og hår, ettersom det tørker dem enda mer. I slike tilfeller er det bedre å erstatte alkoholtinkturen med buljonger og vanninfusjon av bergenia.

Bruken av badan i tradisjonell medisin

bruk av badan i tradisjonell medisinAvkok, infusjoner, alkoholiske tinkturer fra bladene og rhizomer av badan brukes mye i folkemedisin for behandling og forebygging av mange sykdommer. Mange oppskrifter bruker andre deler av den medisinske planten – blomster, stilker.

Bruk av badan i urtemedisin:

 • gynekologiske sykdommer – kjemper mot erosive prosesser, normaliserer menstruasjonssyklusen, er en del av den komplekse behandlingen av fibroma, kolpitt, fibroider;
 • gingivitt, stomatitt, periodontal sykdom og andre tannhelse sykdommer;
 • hemorroider – eliminerer ømhet, hevelse og rødhet, reduserer hemorroide blødninger;
 • arteriell hypertensjon – bergenia senker blodtrykket, forbedrer tilstanden til blodårene;
 • tarminfeksjoner ledsaget av smittsom diaré;
 • lungetuberkulose;
 • luftveissykdommer – tonsillitt, laryngitt, faryngitt;
 • hodepine, svimmelhetsangrep;
 • sykdommer i fordøyelsessystemet;
 • revmatisme.

Badan brukes ikke bare til oral administrasjon, men også til ekstern bruk. Bergenia rot, malt til et pulver, hjelper i behandlingen av ulike sår, kutt, slitasje og hudskader.

Dette middelet renser såret fra pus, har en antimikrobiell effekt, forhindrer infeksjon og fremskynder helbredelsen av skader..

Avkok

medisinsk avkok av badanrøtterFor tilberedning av medisinske buljonger kan du bruke både bladene og bærrot. Denne delen av urten inneholder en enorm mengde aktive stoffer som normaliserer blodtrykket, forbedrer funksjonen i mage -tarmkanalen, det kardiovaskulære, endokrine og nervesystemet. Et avkok av badanrot hjelper med kraftig livmorblødning, menstruelle uregelmessigheter og mange gynekologiske sykdommer.

Tilberedning av avkok fra bergenia rot:

 • tørk plantens rot og slip til et pulver;
 • Hell 2 ss plantematerialer med 2 kopper kokende vann;
 • legg over middels varme og kok til det koker;
 • etter at væsken har kokt, reduser du varmen til lav og la det småkoke i ytterligere 20-25 minutter;
 • filtrer væsken gjennom osteklut eller sil.

Badan avkok bør tas tre ganger om dagen, en spiseskje, helst 25-35 minutter før måltider.

Denne urtemedisinen kan brukes til å behandle og forebygge tannhelse, betennelse og blødning i tannkjøttet. I slike tilfeller tilberedes buljongen mer mettet, med en hastighet på 4 ss knust rot for 2 kopper vann.

Tinkturer

badan -tinkturerBadan -tinkturer kan være basert på både alkohol og vann. De brukes til behandling av gastritt med høy eller lav surhet, nyrestein, sårheling, blåmerker og kutt..

Hell 30 g knuste jordstengler av planten med 200 ml medisinsk alkohol, forsegl beholderen godt med produktet og la stå i 30 dager på et mørkt og varmt sted for å tilføres. Hver 2. dag må beholderen med tinkturen ristes godt. Alkoholtinktur av badan bør tas 10 dråper badan to ganger om dagen, morgen og kveld.

Bergenia tinktur kan også tilberedes på vannbasis. Dette urtemedisinet brukes til å behandle både voksne og barn. For å forberede den, hell 1 spiseskje hakkede jordstengler med 400 ml kokt vann, la det trekke i en termos i 3 timer. Ta 50 ml tinktur for nyresykdom tre ganger i løpet av dagen.

Te

badan teBadan -te er en naturlig kilde til næringsstoffer som er nødvendig for menneskekroppen. Denne drikken med en behagelig urtesmak har antipyretisk, antiinflammatorisk, antibakteriell og immunmodulerende effekt..

Nyttige egenskaper av badan te:

 • akselererer behandlingen av lungebetennelse;
 • styrker veggene i blodkapillærene, forbedrer tonen og elastisiteten;
 • kjemper mot mange gynekologiske sykdommer og forhindrer deres utvikling;
 • normaliserer avføring, hjelper med tarmlidelser ledsaget av diaré;
 • forbedrer nervesystemets funksjon, normaliserer søvn, reduserer de negative effektene av stress.

Den klassiske oppskriften på å lage medisinsk te bruker bladene på en urteaktig plante som tilbrakte vinteren under snøen (inkludert svertede). Hell de knuste råvarene i en liten keramisk beholder, hell 2 kopper kokende vann, dekk til og la det trekke i 15-25 minutter.

Ulike tilsetningsstoffer kan legges til te laget av badan – en sitronskive, ingefærrot, honning. De forbedrer ikke bare smaken på drikken, noe som gjør den mykere og mer behagelig, men øker også effektiviteten til urtemedisinen..

Medisinske egenskaper til bergenia og pulver fra røttene

badan rotpulverTørt pulver fra knuste røtter av badan er et universelt middel, på grunnlag av hvilke urte avkok og infusjoner tilberedes. Dette middelet brukes til behandling og forebygging av tann, urologisk, gynekologisk, forkjølelse og mange andre sykdommer..

Du kan tilberede pulveret fra det nyttige rhizomet selv. Den skal oppbevares på et mørkt og tørt sted, i en papirpose eller sekk laget av chintz, lin eller annet stoff. I denne formen mister ikke badanpulver sine unike medisinske egenskaper og kan lagres i minst 3-4 år..

Med endemisk struma

badanrot i apotekemballasje

Badan i form av avkok og infusjoner er mye brukt i urtemedisin for behandling og forebygging av endemisk struma:

 • 2 ss tørkede og knuste bærblad, hell 500 ml kokende vann;
 • la infusjonen stå i 15 minutter;
 • sett på svak varme og la det småkoke i 25-35 minutter.

Filtrer den tilberedte buljongen gjennom en gasbind klut brettet i flere lag og drikk ½ kopper 3-4 ganger i løpet av dagen.

Med rennende nese og sykdommer i ENT -organene

gurgle med badan -avkokTakket være sine antiinflammatoriske og antibakterielle egenskaper bekjemper badan effektivt forkjølelse og sykdommer i luftveiene – angina, laryngitt, faryngitt.

Det mest effektive er et avkok laget av en urteblanding bestående av bergenia, elecampane og johannesurt:

 • hakk og bland alle urter;
 • hell en spiseskje plantemateriale med 200 ml vann;
 • Sett produktet på svak varme og kok i 20-25 minutter;
 • la den ferdige buljongen stå varm i 24 timer.

Urteavkok for behandling av rhinitt og sykdommer i ENT -organene anbefales å ta 2 ss to ganger om dagen, morgen og kveld.

Med livmor fibroider

bruker badan for problemerBadan er en av de mest effektive medisinske plantene for livmorfibromer. Douching og bad og denne urteaktige planten stopper livmorblødning og forhindrer at de dukker opp igjen, reduserer erosjon og betennelse.

For å behandle livmor fibroider og forbedre tilstanden til endometrium, brukes et avkok av bergenia, tilberedt av tørre, knuste blader og vann, tatt i et forhold på 1:10.

Tann sykdommer

badan avkokDe helbredende egenskapene til badan brukes ofte til å løse tannproblemer. Badan avkok hjelper i behandlingen av periodontal sykdom, gingivitt, stomatitt. Gurgling med dette urtemedisinen reduserer rødhet, hevelse og blødning i tannkjøttet og forhindrer tannråte og andre tannproblemer..

For å forberede buljongen, slip bergia -rhizomet. Hell deretter 3 ss av det resulterende råmaterialet med 230 ml kokende vann. Sett blandingen på svak varme og la det småkoke til væsken er halvert..

Sil den kokte buljongen, dekk til og la den trekke i 30-35 minutter. Brukes til munnvann morgen og kveld.

Sykdommer i mage -tarmkanalen

badan for gastrointestinale problemerBadan brukes ofte av herbalists for å behandle kolitt, enterocolitis og andre sykdommer i mage -tarmkanalen..

Forberedelsen er veldig enkel. Hell to ss tørket og revet bergenia-rot med en kopp kokende vann og la det småkoke på svak varme i 20-25 minutter. Ta den silte buljongen i en spiseskje tre ganger om dagen.

De helbredende egenskapene til badan for avføringsforstyrrelse

badan har tanninerBadan inneholder en stor mengde tanniner. De normaliserer tarmbevegelsene og hjelper til med å bekjempe diaré hos voksne og barn. I slike tilfeller tilberedes en duftende og sunn te..

Helbredende te for barn – hell en teskje rhizom, knust til pulverform, med en kopp kokende vann. La den trekke i en halv time. Sil den ferdige drikken og gi barnet 150-180 ml to ganger om dagen, morgen og kveld. Hvis badan -te tilberedes for voksne, bør andelen plantematerialer dobles..

For behandling av diaré hos voksne kan du bare tilberede en infusjon, men også et avkok av bergenia. Til dette formål helles en spiseskje tørt knust plantemateriale med 220 ml kokende vann. Ha over i en liten kjele og la det småkoke i noen minutter. Ta en anstrengt buljong på 30 ml tre ganger om dagen, så vel som etter hvert besøk på toalettet.

Sår og skrubbsår

Badan hjelper med ulike sår, kutt, skrubbsår og andre hudskader. Dette middelet brukes til purulente sår – det fjerner akkumulert pus, renser og desinfiserer det skadede området i huden. Medisinplanten forhindrer infiserte sår og fremskynder vevsreparasjon.

For behandling av sår kan du bruke både infusjonen og den tørkede roten til planten. For å forberede infusjonen, 2 ss knuste bærblad. Hell 600 ml kokende vann, dekk til med lokk og la det trekke i 5-7 timer. Denne infusjonen kan brukes til lotioner, vaske sår med kompresser.

Badanrot regnes som et like effektivt sårhelingsmiddel. Den må tørkes, males eller males i en kaffekvern til et pulver. Pulver stedet for sår, slitasje og kutt.

Mulig skade og kontraindikasjoner

planten er ikke nyttig for alleTil tross for de mange medisinske egenskapene, kan bergenia være skadelig for menneskers helse. Derfor, før du bruker en medisinsk plante, er det viktig at du gjør deg kjent med de viktigste kontraindikasjonene..

Kontraindikasjoner for bruk av badan:

 • en tendens til kronisk forstoppelse;
 • hjerte iskemi;
 • arytmi;
 • takykardi;
 • nedsatt blodpropp;
 • leversykdom i det akutte stadiet;
 • lavt blodtrykk.

En medisinsk plante i hvilken som helst form er forbudt å bruke ved en allergisk reaksjon eller individuell intoleranse..

Badan er en attraktiv flerårig plante. Det dekorerer ikke bare mange parker, torg og personlige tomter, men brukes også innen tradisjonell medisin. Den har antiinflammatoriske, bakteriedrepende og antipyretiske egenskaper. Buljonger og infusjoner av badan styrker immunsystemet, forbedrer fordøyelsessystemets funksjon. For ikke å skade helsen din, er det best å konsultere legen din før du bruker urtemedisiner med bær..

De helbredende egenskapene til badan må være kjent ved syn – video

Healing badan i hagen vår – video

Previous Post
Hva er fordelene med erter som vokser i hagen din
Next Post
Soi de pere Belorusskaya Late este cultivat pentru depozitarea pe termen lung a fructelor