15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Fjellsau – en sjelden innbygger på fjelltopper

Fjellsau Fjell væren er et truet artiodactyl dyr av Bovine familien, preget av sin majestetiske, grasiøse utseende. I naturen finnes den i fjellområder – Nepal, Kina, India, Mongolia og Russland. Det er flere underarter av fjell sauer, som er forskjellige i størrelse og utseende..

Fjell vær – beskrivelse av utseende

storfe Fjell vær anses som de største representantene for Bovine familien. Det karakteristiske trekket er de massive hornene, som ikke en eneste vær har. Massen av horn hos voksne hanner kan nå 30-40 kg. Dette klovdyret har flere navn – det er kjent som argali, argali, kachkar.

Funksjoner ved utseendet til en vill vær:

  1. Dyrets høyde på manken, avhengig av art og kjønn, kan nå 75-130 cm, kroppslengden er fra 130 til 200 cm.
  2. Kroppsvekt hos menn – opptil 230 kg, hunner 70-80 kg.
  3. Dyrets hode er massivt og stort, med en pukkel-profil, hos hunner med en jevnere profillinje.
  4. Tuppen av nesen har en lysere nyanse enn manken og hodet..
  5. Bevegelige aurikler har myke børster på spissene.
  6. Nakken er sterk og kort, godt muskuløs.
  7. Brystet er bredt og massivt, 120-140 cm i omkrets.
  8. Kroppen er sterk og sitter på huk hos både menn og kvinner.
  9. Lemmene er sterke og hardføre, med langstrakte mellomfots- og metakarpale bein. Denne funksjonen lar dem enkelt navigere i steinete terreng..
  10. Hornene er i form av en virvlende spiral, med avrundede sidekanter. Lengden på hornene hos hanner kan nå 170-200 cm, hos hunner er det mye kortere, opptil 40-60 cm.
  11. Fargen på dyret varierer avhengig av arten. Den kan være askegul, rødbrun eller gråbrun. Fjellsau som bor i Russland er mye mørkere enn sine “brødre” fra Himalaya.

Blant regionene der sauer bor er fjellene i Altai, Tibet, høylandet i Mongolia, Afghanistan, India, Kina, Usbekistan, Kasakhstan, Tadsjikistan og Russland..

Typer av fjellsau

fjell sau in vivoUnder naturlige forhold er det syv varianter av fjellsau, som varierer i habitat, størrelse, utseende og livsstil.

Hovedtyper av fjellsau:

  1. Altai argali er den største underarten av fjell sauer, som bor i Altai og Mongolia. Disse dyrene er store i størrelse – 120-125 cm i høyden. Hunnenes vekt er opptil 130 kg, hannens vekt overstiger ofte 220 kg. Kroppene til værene er dekket med en tykk pels med en brunbrun eller askefarge.fjell sau Altai argali
  2. Tynnhorn-et særtrekk ved denne arten anses å være tynne horn i form av en vridd spiral, hvis lengde kan nå 80-100 cm. Dyrets vekt er 130-145 kg. Fargen kan være grå med snøhvite flekker eller helt hvit.tynnhornet fjellsau
  3. Bighorn – dette dyret kjennetegnes ved sin store størrelse, massive hode og små aurikler. Bena er korte og muskuløse, hornene er spiralformede, fortykket, lengden kan nå 110-120 cm. Vekten av en stor horn, avhengig av kjønn, når 85-145 kg.bighorn fjell sau
  4. Snezhny – denne typen sauer finnes på territoriet i Øst -Sibir. De kjennetegnes ved sin store størrelse og kraftige kropp. Hannene veier opptil 160 kg, hunnene – ikke mer enn 75 kg. Hornene er ringformede, 90-100 cm lange, spissene vendt utover. Hunnene har sigdformede horn..bighorn sau
  5. Argali er den største fjellsauen. Høyden på disse gigantene når 150 cm, vekt – 180-220 kg. Hornene er massive, hos noen individer er lengden 180-200 cm. Fargen på argali er oftest grå, brun eller lysebrun.argali fjell sau

Vanlige arter inkluderer fjellsau -mofflonen. Dette dyret er delt inn i to underarter – europeisk og asiatisk mufflon. Førstnevnte er mindre enn sistnevnte – vekten overstiger vanligvis ikke 55-60 kg. Vekten av de asiatiske underartene når 85-90 kg.

Livsstilsfunksjoner

livsstilsfunksjoner hos fjellsauFjellsau er flokkdyr. De danner alle besetninger etter to prinsipper – hanner og hunner sammen med unge individer. Vanligvis holdes slike besetninger atskilt fra hverandre og parrer seg bare i paringsperioden. Forholdet mellom kvinner og menn er basert på prinsippet om polygami..

Som oftest bor fjellsau på ett sted. Men i tilfelle mangel på mat, kan de gå på et langt søk etter beite og overvinne lange avstander. For slike turer grupperes sauene i flokk, hvorav antallet ikke overstiger 10-80 individer. På kvelden før vinteren kløver dyrene ned til fjellet. De overvintrer vanligvis i store flokker på 800-1000 hoder..

Forventet levetid, avhengig av levekårene, er 13-18 år. Denne indikatoren påvirkes av egenskapene til dietten, bostedsområdet og tilstedeværelsen av naturlige fiender på bostedsområdet. I tillegg dør mange menn som arrangerer slagsmål under paringsspill av hornene til en sterkere rival..

Fjell sau oppførsel

fjellsau oppførselFjell værer er ikke aggressive. Dens manifestasjoner er bare mulige i paringssesongen. Flokker av hanner og hunner med unge individer lever vanligvis atskilt fra hverandre, men før faren nærmer seg, advarer dyrene hverandre ved hjelp av spesielle lydsignaler.

mannlig kampSau er rolige og balanserte dyr, fredelige i forhold ikke bare til hverandre, men også til andre dyr. Et trekk ved argali er deres utmerkede raske vett. De vil ikke stå rolig i påvente av faren som nærmer seg og vil definitivt prøve å finne en vei ut..

De eneste som fjellværene ikke tåler er naturlige fiender. Disse inkluderer leoparder, geparder, ulver, snøleoparder, ørn og kongeørn..

Kosthold

fjell sau diettFjellsau er planteetere. Kostholdet deres er basert på en rekke grønne vegetasjoner. Argalis favorittmat er frokostblandinger, men i fravær vil ikke værene gi opp løvet av busker, hodgepodge, sedge og andre gress som er typiske for fjellområder. En voksen argali spiser opptil 16-20 kg mat daglig.

Artiodactyls har tilpasset seg de harde og til og med ekstreme klimaforholdene i fjellområdene. Et trekk ved argali er evnen til å klare seg uten fuktighet i lang tid, lett overleve under forhold med langvarig tørke. De har nok fuktighet, som de får fra grønne planter..

Et interessant trekk ved fjellsau er at hunner og ungdom vanligvis opptar høyere fjellområder. I dette området er det ganske dårlig matforsyning, men pålitelig beskyttelse av dyr mot rovdyr. Hanner, derimot, velger oftest for seg selv lavlandet med mer rikelig og høykvalitets grønn vegetasjon, men også en høy risiko for angrep av naturlige fiender..

Fjellstammen er et sjeldent klovdyr som tilhører Bovid-familien. Det kjennetegnes ved sitt majestetiske utseende, kraftige fysikk og ekstraordinære nåde. Dette er en innbygger i høyfjellsområder, som er inkludert i den internasjonale Røde boken som en truet, sårbar art som må beskyttes av miljøorganisasjoner..

Den største fjellsauen Altai – video

Previous Post
Villhester i naturen er sjeldne, men fantastiske
Next Post
Petunia sophistry lime bicolor – un cameleon în grădina ta