15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

En fantastisk klatrekobea slo seg ned i hagen

kobea klatring En annen av hagearbeidernes favorittplanter er klatrekoben, som vokser fra frø som er litt arbeidskrevende. Men den tid og krefter som investeres, oppveies av et nydelig utseende og rikelig blomstring. Se bilder av clivia!

Kort botanisk referanse

tomt dekorasjon Liana kobei (oversatt fra lat. Cobaea) er en klatrende halvbusk. Planten tilhører familien Cyanus. Til tross for at det er en flerårig, vokser kobei som en årlig. Vintreet er oppkalt etter Barnabas Cobo, en spansk jesuittisk naturmunk som bodde lenge i Peru og Mexico, fødestedet til Kobei.

Hvis vi snakker om naturlige vekstforhold, foretrekker planten de fuktige subtropene og tropene i Amerika. Siden 1787 begynte vintreet å bli brukt som prydplante for dekorering av hekker eller landskapsarbeid av lysthus..

Krav til bakken

løs jord for kobeiÅ dyrke kobei krever overholdelse av en rekke regler. Bare med deres omhyggelige implementering kan du oppnå skudd og få passende frøplanter. Først av alt, la oss snakke om jorda. For god utvikling er det nødvendig å gi planten en myk, moderat fuktig og løs jord. Dessverre, på breddegrader i Russland, er naturlige forhold forskjellige, så du må finne en vei ut av situasjonen ved regelmessig å løsne, fukte og gi næring til jorden..

Frøforberedelse

frøforberedelseDet vil ikke være mulig å så frø akkurat slik – de vil rett og slett ikke spire. Faktum er at frøene er dekket med et hardt skall. Det er nødvendig å utføre en forberedelse: fjern den mekanisk eller bare oppløs den til en slimlignende tilstand.

Det første trinnet er scarification. For å gjøre dette må du skade frøskallet ved å gni det, for eksempel med sandpapir. Etter at frøene er fordelt på en fuktig klut slik at de ikke berører hverandre, pakkes de inn og legges i en plastpose, og derved dannes et “drivhus”.

Hvis du har en beholder som ligner en petriskål, kan du også bruke den. Et enklere alternativ er en vanlig plastbeholder med lokk..

Tilstanden til frøene sjekkes daglig. Hvis det vises slim på overflaten, fjernes det med en klut etter å ha blitt fuktet i en svak løsning av kaliumpermanganat. Slimfjerningsprosedyren utføres i flere stadier. Muggvekst indikerer at temperaturen i beholderen er for lav, så den bør flyttes til et varmere sted. Spiringen varer vanligvis 2 uker, men i noen tilfeller forlenges denne perioden til tre uker.

Se nøye på frøene. Så snart de klekkes, blir frøene sådd umiddelbart. Hvis du er sen, vil frøplaten bare forbli på planten og deretter må fjernes manuelt, noe som er beheftet med skade på selve planten..

Du kan også suge frøene i spesielle stoffer – spiringsakseleratorer:

  1. Epin Extra. Soak i 4 timer, forbered en løsning av 4 dråper av stoffet i 0,1 l vann.
  2. En blanding av honning og aloejuice i like deler. Varigheten av soaking 1 time.
  3. Zirkon. Bløtleggingstiden er også 4 timer. Løsningen tilberedes fra 5 dråper oppløst i 0,1 liter vann.

Deretter tørkes frøene og sendes til en serviett..

Plante frø

kobei frøplanter fra frøFor at fremtidens kobe skal være motstandsdyktig mot ytre påvirkninger, bør dyrking fra frø startes allerede i slutten av februar. For å gjøre dette må du forberede substratet og helle det i esker. Hulker lages i bakken 1,5 cm dyp, frøene fordeles i dem med den flate siden ned, drysset med jord og lett tampet.

Plantingen kan plantes i torvtabletter eller i individuelle papirkopper, der det vil være mulig å umiddelbart plante unge i bulk i bakken..

Jorda med frø vannes, dekkes med glass eller film og sendes til et varmt sted, helst i direkte sollys.

Ikke glem å ventilere drivhuset hver dag og fjerne kondens.

Vintersåing

vintersåing kobeiOfte må gartnere, for å få tidlig blomstring, plante vinfrø umiddelbart i bakken i juli, sørg for å utføre alle nødvendige forberedelser. I slutten av august graves ungene som dukker opp, plantes i et individuelt “hus” og sendes til vinteren i et kjølig rom, hvor temperaturen ikke faller under null. Den ideelle temperaturen for overvintring er 8-10 grader. Hvis den er lavere, er plantene i tillegg dekket.

Vanning av kobei utføres i moderate mengder og bare når jorda er helt tørr. Hvis plantene er kraftig forgrenet om sommeren, beskjæres de. I slutten av mai neste år vil det være mulig å plante vinstokker i åpen mark.

Med riktig dyrking og riktig pleie kan lengden på vintreet nå 11 meter, og blomstringen varer til høsten..

Omsorg for frøplanter

omsorg for frøplanterVanning bør være moderat under spiring. Kan helles med et vekststimulerende middel. Når skudd vises, er boksen skyggelagt for direkte sollys. Etter en stund, når spirene får et par blader, kan de allerede transplanteres. plukking nødvendigFor å gjøre dette blir kobei trukket ut sammen med en jordklump og overført til en gryte 2-3 ganger større enn den forrige. Dette vil unngå en ny transplantasjon, og vintreet vil utvikle seg og vokse seg sterkere uten ekstra stress..

Sørg for å holde oversikt over volumet på beholderen. I en trang gryte blir liana gul.

Etter omlastning er det nødvendig å endelig installere en støtte for hver spire. Når det gjelder fôring, bør det ikke utføres, siden vintreet ikke vil vokse og utvikle seg, men bli forvirret, noe som vil komplisere den videre transplantasjonen. Så snart vintreet når litt mer enn 20 cm i høyden, må det festes for at planten skal begynne å buske..

Lander i åpen bakke

unge kobei utendørsTransplantasjon av frøplanter er bare mulig når temperaturen om natten ikke faller under 4 ° C. Som regel tilsvarer dette andre halvdel av mai – begynnelsen av juni. Husk at ung vekst er ekstremt følsom for kulde, så den voksne lianaen bør herdes før planting. For å gjøre dette, i de siste to ukene før transplantasjon, tar de det ut til loggiaen, verandaen eller til drivhuset. Hvis temperaturen fortsetter å falle under null om natten, må plantene dekkes med en film..

Avstigning. valg 1

lyst solfylt stedPå et solfylt sted uten vind, grave et hull på minst 40 cm dypt. Blanding av torv, humus og torvjord i like deler, fyll hullet.

Avstanden mellom forekomstene må være minst en meter..

Deretter blir liana, sammen med en jordklump, trukket ut av beholderen og overført til hullet, og setter den i midten på en høyde av underlaget.

Vann plantene, dryss med jord, tamp lett og installer en støtte.

Hvis plantene ikke spirte samtidig og det er svake planter, plantes de også i hagen, men samtidig blir de gjødslet med organisk materiale..

Når nattemperaturen synker, er spirene dekket med plastflasker eller film. De neste 2 ukene er adaptive for planter..

Avstigning. Alternativ 2

plante store buskerFrøplanter kan også plantes i begynnelsen av mai. Som regel utføres denne nødlandingen med svært gjengrodde vinstokker. Algoritmen er identisk med den forrige versjonen. Men etter avstigning er alle løkkene pent fordelt over bakken og dekket forsiktig med en tett film. Alle hjørner er sikkert festet slik at filmen ikke “løper”.

Med denne metoden er daglig ventilasjon viktig. Creeper blomstrer 2 uker tidligere.

Ved begynnelsen av varmen fjernes “drivhuset”, piskene heves og festes til de installerte støttene.

Videre omsorg

mild blomstrende kobeiUng vekst plantet i bakken må passes nøye på:

  1. Vanning utføres ved normal temperatur. Det bør være moderat, og i varmen – rikelig for å unngå stunting..
  2. Når du luker, må du være veldig forsiktig så du ikke skader planten. I denne forbindelse er kobea veldig lunefull..
  3. Når det gjelder dressinger, utføres de to ganger i måneden etter tur: først påføres mineralgjødsel, og etter 2 uker organisk gjødsel. Det er spesielt viktig å bruke nitrogenholdige preparater. Topp dressing slutter i slutten av juni, ellers vil løvet “tette” knoppene.
  4. Kobei krever omsorg for piskene. De må regelmessig fordeles i riktig retning, bindes opp og fjernes gulnede blader..pisk omsorg
  5. Jorden skal være løs og fuktig. For ikke å måtte utføre disse manipulasjonene daglig, utføres mulching med torv, sagflis og humus..

kobei i landskapsdesignVi undersøkte i detalj hvordan man dyrker en kobei, bestemte reglene for planting av vinstokker, lærte deg flere metoder for å plante frø og frøplanter. Du må bare velge en retning og vokse lianaen din langs den. hage dekorasjonDu kan i tillegg sette deg inn i videoen med hvordan dyrking av en kobei som klatrer fra frø utføres. kobei på veggen av husetHvis du følger alle tipsene, får du en vakker plante med rikelig og lang blomstring..

Voksende kobei fra frø – video

Previous Post
Agurk ansiktsmaske hjemme – fordelene og resultatene av påføring