15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Vi blir kjent med de fantastiske variantene av gentian og deres egenskaper

gentian i et land blomsterbed Gentianen, et bilde som ofte brukes til å lage postkort, er ikke bare en spektakulær, men også en nyttig plante. Det er en lavvoksende urteaktig busk som kan være årlig eller flerårig. I naturen vokser denne blomsten overalt, den er bare fraværende i regioner med kaldt klima, hvor jorda er gjemt under snø det meste av året. Hjemme kan den dyrkes for å dekorere en hage eller lage et levende teppe; små blomster vil ikke se mindre attraktive ut i potter. Gentian er også kjent innen folkemedisin – bruksområdet inkluderer forskjellige sykdommer i fordøyelseskanalen og luftveiene..

Hva er denne planten?

gentian i naturen Alle gentian -varianter tilhører familien gentian. Det er en stor gruppe planter med over 400 arter. De vokser ikke høye – individuelle busker kan nå opptil 150 cm, i gjennomsnitt – opptil 20-50 cm. Blomster vokser i grupper. Under naturlige forhold danner de levende tepper på slettene og i fjellsidene, og hjemme kan du lage et lignende bilde selv.

Gentian er en urt på åpen åker som kan dyrkes under nesten alle forhold.

Hovedfunksjonen er lyse blomster. De er små og kan variere i farge fra gul til lyseblå. Et stort antall blomsterstander dannes på en busk, som dukker opp og forsvinner i løpet av den varme årstiden..

I perioden med aktiv blomstring på bildet ser gentianen lys og imponerende ut. Dens varianter kan variere fra hverandre, men de er alle samlet i en gruppe på grunn av lignende botaniske egenskaper:

 • roten er rett og sterk, små grener strekker seg fra den;
 • hovedstammen er rett og lav;
 • blomster er ensomme, en blomsterstand dannes på ett skudd;
 • etter blomstring dannes fruktbokser, der det deretter er frø for planting.

Visuelt og på bildet er gentianen annerledes. Noen varianter er blå, blå eller lilla, andre kan få gule og andre nyanser. Blomstringstiden avhenger også av gentian -sorten. Tildel tidlige varianter som begynner å blomstre om våren, middels og sent – bare om sommeren eller høsten.

Før du velger en sort, er det viktig å være oppmerksom på ikke bare utseendet, men også kravene til klimaet og blomstringstiden..

Vokser hjemme og omsorg

upretensiøs plante gentianUnder naturlige forhold kan gentian vokse under tøffe forhold og tilpasse seg til kaldt klima, så det er lett å ta vare på det. Men i naturen velger planter bare de områdene der de vil vokse mest komfortabelt. Når du vokser hjemme, bør du ta vare på dette selv..

Planteformering

så gentianGentianen reproduserer på to måter – vegetativt og ved hjelp av frø. Den andre metoden passer for alle varianter, og du kan høste frøene selv. De kan dukke opp innen 6-12 måneder.. frøplanter av gentianProsessen med å dyrke gentian fra frø foregår i flere stadier:

 • stratifisering – frysing av frø i 1-3 måneder ved en temperatur på ikke mer enn 7 grader;gentian frø stratifisering
 • såing kan utføres om høsten, mens frøene ikke trenger å plasseres dypt i bakken, er det nok å spre seg over overflaten og trykke litt;
 • ved såing om våren er det viktig å opprettholde konstant fuktighet;
 • de første skuddene vises om 2-3 uker.

Vegetativ forplantning er ikke egnet for alle varianter.reproduksjon av gentian ved lagdeling Noen av dem kan formeres ved stiklinger. For å gjøre dette skilles et skudd med flere blader og legges i vann til røttene dukker opp. Deretter kan den plantes i åpen mark..

Råd om omsorg

sammensetning av gentian i hagenGentiansk omsorg avhenger av variasjonen, men noen krav passer for alle varianter:

 • planter bør plantes i områder som er utsatt for direkte sollys (imidlertid foretrekker en rekke som gorsera gentian delvis skygge);
 • rikelig vanning – det er nødvendig å sørge for at de øvre lagene i jorda konstant fuktes, men væskestagnasjon bør heller ikke tillates;
 • blomster er upretensiøse for jordens sammensetning, men vokser best på jord med nøytral surhet;
 • på utilstrekkelig fruktbar jord, er det verdt å legge til månedlig mineralgjødsel for blomstrende hageplanter (halvparten av dosen som er angitt på pakken er nok).

gentian som en pottekulturDet er både årlige og flerårige varianter av gentian. Selv de varianter som vokser i flere år, tåler ekstreme temperaturer godt og er frostbestandige. De trenger ikke å være forberedt til vinteren eller dekket av snø..

Gentian i folkemedisin

gentian har medisinske egenskaperDe medisinske egenskapene til gentian skyldes sammensetningen. Det brukes av healere mot forskjellige sykdommer i mage -tarmkanalen, luftveier og andre systemer. Som aktive ingredienser inneholder denne planten glykosider – biologisk aktive komponenter som er involvert i forskjellige vitale prosesser.

Gentianen har blitt brukt til å behandle en rekke tilstander:

 • inflammatoriske prosesser i indre organer;
 • hoste;
 • som et antiparasittisk middel;
 • med sykdommer i leddene;
 • for å lindre allergi og mange andre symptomer.

Avkok av gentian har vist seg å være effektivt for å forbedre appetitten og som en generell tonic. De er også tatt for leddgikt av forskjellig opprinnelse, for sårheling og for å normalisere fordøyelsen..

Kontraindikasjoner for bruk

Til tross for det brede spekteret av gentian, er det ikke egnet for alle pasienter. Urten kan forårsake allergiske reaksjoner på noen av de aktive ingrediensene. De manifesteres av en økning i kroppstemperatur, en forverring av velvære, hevelse i slimhinnene og til og med utseendet av utslett på huden. I tillegg, ved alvorlige forstyrrelser i arbeidet til indre organer, vil avkok ikke være like effektivt som farmasøytiske medisiner..

De medisinske egenskapene og kontraindikasjonene til gentian bør diskuteres med legen din. Som alle andre folkemessige og medisinske metoder, bør den bare brukes i henhold til indikasjoner og etter en forundersøkelse..

Sorter og varianter

frodige gentianbusker i potterDen gentianske familien har mer enn 400 varianter og varianter. Dette mangfoldet skyldes at blomster vokser på forskjellige kontinenter og blir tvunget til å tilpasse seg forskjellige klimatiske forhold. For hjemmedyrking kan du velge hvilken som helst av varianter – det vil ikke være vanskelig å gi fargen behagelige forhold.

Vanlig gentian (lunge)

lunge -gentianLunge-gentianen er en kort plante som kan bli opptil 50-60 cm høy. Den vokser på åpne enger og sletter og tåler frost godt. Blomstene er enkle, lyse blå eller lyseblå. Busken trenger rikelig vanning, i naturen vokser den ofte i sumpete områder.

Gentian gul

gentian gulDen gule gentianen er en av de største variantene, den kan vokse opp til 1,5 m. Skiller seg i uvanlig blomstring – individuelle blomster i komplekse blomsterstander. De er farget lyse gule og vises i andre halvdel av sommeren. På bildet ser den gule gentianen lys og imponerende ut..

Gentiansk korsform

gentiansk korsformKorsbladet gentian (korsformet) tilhører de sene variantene. Den har en rett, sterk stamme på opptil 50 cm i lengde, tett dekket med grønne blader. Blomstringsperioden begynner i andre halvdel eller sensommer. Den korsformede gentianen kan gjenkjennes av kronbladets karakteristiske farge – de har en turkis, lilla eller lilla nyanse.

Dahurian gentian

dahurian gentianDaurian gentian er også en av de middels varianter som blomstrer i andre halvdel av sommeren. I motsetning til andre varianter er stammen ikke sterk nok, men den kan nå 50 cm eller mer. Høye busker kan ha skudd som ligger på bakken. Bladene er lysegrønne. Blomstene er enkle, store, har en lys blå farge.

Gentian

gentian gorseGusset gentian er en sen variant. Stilkene er høye, rette og kan vokse opp til 80 cm med riktig pleie og vedlikehold. I naturen begynner den å blomstre på slutten av sommeren, og blomstringsperioden påvirker begynnelsen av september. Sorten har en uvanlig kronbladform. De er spisse, kan være blå med en lilla fargetone, eller være helt hvite..

Storbladet gentian

storbladet gentianStorbladet gentian er en kort plante, dens største representanter vokser opp til 70 cm. Navnet forklares med uvanlige blader. De er smale og ligger ved foten av planten og i internoder, hver kan være opptil 20 cm lange. Enkeltblomstrer er langstrakte og har en karakteristisk form. Kronbladene når 2 cm i lengde, blomsterstandene åpnes praktisk talt ikke. Hovedstammen er sterk, flere skudd kan være myke og falle ned til bakken. Bloom kommer om sommeren.

Koch gentian

coch gentianDen stamløse gentianen (Koha) vokser naturlig i fjellområder. Stammen stiger praktisk talt ikke over bakken og kan nå maksimalt 15 cm. Sorten tilhører de første. Rikelig blomstring begynner i begynnelsen av mai og kan vare til midten av juni. Blomsterstanden er liten, har en dyp blå fargetone. Denne sorten er godt egnet for å lage et levende teppe i nærområdet..

Syvdelt gentian

gentian sju delerSyvdelt gentian er en av de mest upretensiøse variantene. Den tilpasser seg alle klimatiske forhold, tåler lett frost. Blomstringene er blå med en liten syrinfarge. Planten begynner å blomstre i slutten av juni..

Vårentian

våren gentianVårentian tilhører de tidlige variantene. Den når ikke store størrelser – den gjennomsnittlige busken vokser bare 10-15 cm. Blomstringen begynner tidlig, de første blomsterstandene vises i midten eller sen vår, når lufttemperaturen slutter å falle om natten. Blomstene er små, blå eller blå, kan ha en lilla nyanse.

Gentian er et stort antall varianter og varianter som er vanlige over hele verden. I folkemedisin blir det samlet og høstet for behandling av et stort antall sykdommer, og brukes også som et forsterkende og immunstimulerende middel. Men utseendet til gentianen under blomstring gjør at den kan brukes til å dekorere blomsterbed, hustomter og dyrke hus i potter. Voksne årlige eller flerårige busker blomstrer voldsomt og danner et levende teppe med blomster i forskjellige nyanser.

Previous Post
Agurk ansiktsmaske hjemme – fordelene og resultatene av påføring