15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Hagedesign: planting og omsorg for edelweiss

plante og ta vare på edelweiss Alpinstjerne eller edelweiss er en flerårig plante som vokser i fjellområder på steiner, kalklag, steinvoller. Gartnere fant imidlertid på å temme denne fantastiske planten, så det er ikke vanskelig å plante og ta vare på edelweiss selv i en sommerhytte. Den når en høyde på ikke mer enn 30 cm, har et spesielt utseende som gjør at den lett kan skilles fra andre representanter for fjellflora.

alpinstjerne I naturen vokser blomsten i dårlig jord, hovedsakelig bestående av sand, grus, kalkstein. Når du planter den hjemme, bør du ikke forberede fruktbar, godt befruktet tung jord, siden den ikke vil vokse i den. Et lett underlag som drenerer godt er bedre..

Blant de mange variantene anbefaler gartnere å velge leontopodium eller alpine edelweiss, planting og omsorg som vil gi resultater ikke bare i det alpine og subalpine klimaet, men også i klimasonen i sentrale Russland.

Se også artikkelen: lavendelplanting og omsorg utendørs i Sibir!

Beskrivelse

bukett med edelweissEdelweissblomsten i fjellet er beskjeden og delikat, sjarmerende med sin enkelhet og form. Blomstringene-kurvene er gule, deres ukompliserte utseende er vakkert avspisset av spisse blader. Etter å ha en uvanlig sølvfarget farge, fant de navnet på alpinstjernene. Toppen er mørkere enn undersiden, som er tett dekket med hvit filt. Blomsterbutikkene setter pris på det sølvfargede og hvite fargespekteret for sin originalitet. De bruker gjerne ferske og tørkede edelweissblomster i buketter..

Kuttede alpinstjerner beholder form og farge når de tørkes. De kan trygt brukes i herbarier og ikebaner..

hagesammensetninger med edelweissPå et blomsterbed kommer blomster overens med naboer, de tetter dem ikke med sin frodige vekst. Imidlertid ser de best ut på bakgrunn av steiner. De anbefales å kombineres med stein og bartrær..

Leontopodium i hagedesign

Gartnere i landskapsarbeid setter pris på det sølvfargede leontopodiet for sin uvanlige farge og kombinerer det aktivt med andre planter. For eksempel ser aquilegia, border rose, alpin aster og fiolett godt ut ved siden av. Når de bryter et alpinsklie eller en steinhage, prøver de å plante blomster mellom steinene. Dermed ser det ut til at de vokser direkte på steinene. Denne effekten oppnås bare når plantene vokser..

Når du anlegger en designerhage, er det viktig å ta hensyn til hvilke betingelser edelweiss krever, der landbruksteknologien er veldig forskjellig fra de vanlige hageblomstene.

Måter å bruke Alpine Star i landskapsarbeid

Blomsterhandlere dekorerer hager med en sølvfarget plante i forskjellige stiler: Japansk, fusion, eklektisk, orientalsk, i stil med minimalisme. Imidlertid bruker de flere plantemetoder:

 • når du jobber med å lage en blandingsgrense, brukes planten til å fylle forgrunnen, og plantes også mellom store steinblokker;mixborder
 • for steinhagen velges løvfellende busker med en ekstraordinær farge, en lavvoksende einer, edelweiss-skudd blir tatt som en krypende plante, ved siden av hvilken lavendel og fjellfiolett er plassert;steinhage
 • for steinverk velges mellomstore bartrær (dvergfura, vestlige thuja), mindre plasseres ved siden av store steiner, lave busker (Kuril-te, japansk spirea) plantes ved siden av bartrær (Kuril-te, japansk spiraea), kantene rockeries er fylt med jordplanter og plasserer dem i grupper (gentian, edelweiss, krypende timian, subulate phlox og andre).stein

Leontopodium bør ikke plasseres ved siden av lyse, store blomster. På bakgrunn av dem blekner det og blir nesten usynlig..

Landbruksteknikker: planting og omsorg for edelweiss

edelweiss i gryterFor at en fjellblomst skal vokse godt under hageforhold, er det nok å observere flere forhold:

 1. Velg et solfylt sted, helst i en skråning, slik at landskapet i flere trinn er godt synlig. I dette tilfellet vil alle arter ha nok sollys (i skyggen vil edelweiss visne).
 2. Forbered en lett post med høy kalkkonsentrasjon. Blomsten vil ikke vokse på godt befruktet jord, og den vil bokstavelig talt brenne ut fra fersk humus.
 3. Sørg for god jorddrenering. Stagnasjon av vann i røttene fører til plantens død.
 4. Å forynge leontopodium en gang hvert tredje til fjerde år, ellers blir det foreldet over tid.
 5. Når du tar vare på et leontopodium, må du helt glemme bruken av nitrogen, fosfor og annen gjødsel;
 6. Dekk en lysning med grangrener eller fallne blader i en snøfri vinter, og fjern et ly tidlig på våren.

Hvis du ikke planter frøplanter vokst med egne hender, men kjøpte deler av en voksen plante, mens du nylig har gravd dem opp, må du huske at den må plantes umiddelbart etter kjøpet..

Så snart jordklumpen på røttene tørker, vil prøven dø. Hvis du pakker røttene inn i en pose for å beholde fuktigheten, vil bladene råtne. Derfor, hvis tomten må overeksponeres i leiligheten før turen til landstedet, er det bedre å plante den i en vanlig potte.

Hvordan dyrke edelweiss fra frø

edelweiss frøplanterFor å avle en alpinstjerne i landstedet ditt, trenger du ikke å gå turer i fjellet. Det er nok å kjøpe en pose med frø i en blomsterbutikk. Vær oppmerksom på at i midtbanen anbefaler jeg Alpine edelweiss, som vokser fra frøene som gir gode resultater..

Følgende teknologi brukes til såing av frø:

 1. Forbered et substrat av perlit, sand i et en-til-ett-forhold, og legg til to deler av en universell jord.
 2. Plukk opp en ikke grunne plastbeholder og fyll den med dampet jord.
 3. På slutten av vinteren forberedes frøene for planting..
 4. For å dyrke edelweiss fra frø må du først blande dem med sand. Dette vil gjøre det lettere å spre små frø i jorda..
 5. Deretter fordeles de over jordoverflaten, presses med håndflaten, sprayes og dekkes med glass.
 6. Før de første skuddene vises, er det bedre å ikke løfte glasset. Fuktighet kan overvåkes av jordfargen og svette på innsiden av glasset.
 7. Så snart spirene har dukket opp over jordoverflaten, fjernes glasset. Beholderen flyttes til et godt opplyst sted. Vann i moderate mengder og vent til de når et par centimeter i høyden.

edelweiss i torvtablettDet er verdt å merke seg at før du dyrker edelweiss fra frø, må du være tålmodig. Frøplanter spire i ganske lang tid, men mellom det tidspunktet en liten spirer dukker opp og planten når to centimeter, kan det ta flere måneder.

Omsorg for frøplanter

edelweiss frøplanterNår plantingen med edelweissfrø gikk bra, det vil si at plantene dukket opp og begynte å vokse, må du vente til tre eller fire virkelige blader vises på dem. På dette tidspunktet kan plantene transplanteres i potter for dyrking eller direkte i åpen mark til et permanent sted..

edelweiss i det åpne feltetVed transplantasjon er det viktig å ta hensyn til at plantens rotsystem har utviklet seg godt over en lang vekstperiode. Røttene er uvanlig lange i forhold til stammen. De kan ikke kuttes eller vrides, da vokser blomsten dårlig. Det er nødvendig å forberede dype hull slik at røttene kan rettes ut. Deretter dekkes de med en tørr jordklump og klemmes med hendene. Når alle prøvene er plantet, vannes blomsterbedet rikelig med vann..

Planten kan sitte stille lenge og ikke bevege seg. Det vil være mulig å forstå at det har skjedd når nye sideskudd dukker opp.

Hvordan hindre blomster i å bli eldre

edelweiss gardin i hagenI perioden da edelweissblomstringen, som har nådd halvannet år, regnes som ungdommen. Det er synd at etter nok et par blomster blir de modne og begynner å bli eldre. For å beskytte dem mot dette og beholde dem i steinhagen, må du starte reproduksjonsprosedyren med å dele.ung busk For å gjøre dette, tidlig på våren, blir busken gravd opp og delt i 10 eller flere deler. Alle deler kan plantes ved å forplante planten på denne måten. Men etter noen år, når blomsten fyller alle nødvendige steder, må du kvitte deg med unødvendige deler ved å sende dem til kompost eller glede venner med eksotiske frøplanter..

blant steineneForyngelse er nøkkelen til god vekst og et vakkert utseende. Edelweiss, planting og omsorg for (foto) som utelukker delingen av busken, begynner å dø om fem år. Tross alt vokser den ikke over blomsterbedet, og samtidig kveler den praktisk talt seg selv med røtter..

Konklusjon

resultatet av hardt arbeidÅ plante og ta vare på edelweiss er et morsomt eksperiment. Etter å ha startet det, vil du ikke ha tid til å se tilbake da en vanlig sommerhytte blir til et systematisert landskap fylt med designideer. Totalt, ved å legge til edelweiss -steiner, lavendel og bartrær, får de et originalt fjellandskap.

Se også artikkelen: delphinium langsiktig planting og omsorg!

Previous Post
Agurk ansiktsmaske hjemme – fordelene og resultatene av påføring