15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Vil du vite hvor ananas vokser under naturlige forhold?

Ananasplantasje Blant tropiske frukter er ananas den tredje største dyrket. I landene i den tropiske sonen blir dyrking av ananas en av de viktigste landbruksartiklene. Derfor kan du bokstavelig talt over hele verden finne plantasjer der ananas vokser, men i naturen kan du knapt se søte frukter kjent fra butikkhyllene..

Faktum er at alle ananas beregnet på konsum tilhører underarten Ananas comosus var. comosus, som i dag består av flere titalls varianter og dyrkede hybrider. I naturen finnes ikke ananasplanter av denne underarten. I tillegg til sorten comosus, presenteres arten Ananas Comosus i fire flere varianter: Ananassoides, Erectifolius, Parguazensis og Bracteatus. Alle representanter for arten er innbyggere i tropiske regioner i Sør -Amerika som har fellestrekk og tilhører bromeliadfamilien..

Selv i den pre-columbianske tiden vokste lokale innbyggere og brukte ananas. Dessuten ble ikke bare spiselige frukter brukt, men også de tøffe bladene og stilkene til ananasplanter, hvorfra de hentet sterk fiber for produksjon av klær, tau, matter og fiskegarn..

Hvordan ser denne interessante planten ut, og hva representerer den velkjente tropiske fruktananas??

Botanisk beskrivelse av ananasplanten

Ananas har tøft, langt løvverk Når du ser en ananasplante i naturen eller på en plantasje, tror du kanskje at den gir all den fuktigheten den får til den saftige frukten. En flerårig plante som lever på varme, men ganske tørre sletter, den ser ekstremt tøff og stikkende ut. Høyden på en ananas, avhengig av variasjon og vekstforhold, kan nå 0,6-1,5 meter. Stengel kort, tett dekket med seigt, langstrakt løvverk.

Rosetten til en voksen plante er dannet av 30 eller flere kjøttfulle, konkavformede spisse blader 20 til 100 cm lange. I noen varianter og underarter av ananas kan skarpe buede torner ses langs kanten av bladene..

Det er underarter med både jevnt fargede blader og varierte varianter. Men hos alle representanter for slekten er løvet dekket med en tykk voksaktig blomst, noe som gjør det nesten grått eller grått.

Hvor blomstrer ananas?

Høsting av ananasFå av menneskene som er vant til å glede seg over tropiske frukter, forestiller seg hvordan ananas blomstrer. Likevel er det interessant ikke bare hvordan selve blomsten ser ut, men også hvordan ananasplanter forberedes for blomstring på industrielle plantasjer.

Vanligvis er kulturen klar til å blomstre i 12-20 måneder etter planting. Siden dannelsen av en peduncle i denne arten kan forsinkes betydelig, brukes noen triks for å oppnå en vennlig høst på plantasjer der ananas vokser. Planter røykes enten med røyk flere ganger, eller, som skjer mye oftere, behandles med acetylen. Et slikt tiltak stimulerer planter til å danne blomsterknopper, og etter et par måneder kan du se hvordan den øvre delen av stammen forlenges, og det vises en blomsterstand på den..

Ananas blomsterstand blomstrerLengden på ananasblomstringen er fra 7 til 15 centimeter. På samme tid inneholder den fra 100 til 200 små blomster arrangert i en spiral, tett sittende på stammen og omgitt av en skovlblad.

Fargen på korollene kan være, avhengig av sorten, forskjellige nyanser av bringebær, syrin eller lilla..

Siden dannelsen av frø som oppstår under kryssbestøvning, ifølge produsentene av tropiske frukter, blir ananas og dens kvaliteter reflektert negativt, er de blomstrende plantasjene beskyttet på alle mulige måter. For å gjøre dette er blomsterstandene dekket med hetter, og på Hawaii, hvor kolibrier er pollinatoren for avlingen, må plantingen være strengt beskyttet mot disse små fuglene..

For å få søte frukter, er ananasblomstringene dekket med hetterBlomster på stammen, og deretter individuelle frukter på ananasplanter er ordnet i samsvar med sekvensen av Fibonacci -tall, og danner to sammenkoblede spiraler.

Så snart eggstokkene dannes og deres vekst begynner, smelter individuelle bær sammen, slik at det som et resultat dukker opp en frukt med en saftig enkeltkjerne og tett stikkende hud på hyllene..

På grunn av at det praktisk talt ikke er frø i fruktene av dyrkede varianter, utføres reproduksjon utelukkende på en vegetativ måte. Etter høsting fjernes de gamle ananasplantene, og nye plantes på stedet, hentet fra sideprosessene, som dannes i overflod i bladakselene og helt i roten. Som et resultat opprettholdes plantens varietilhørighet og dyrkingen akselereres..

Det var åpenbart at moderne dyrkingsteknologi ikke var kjent verken i førkolumbiansk tid, eller senere, da de første europeerne dukket opp i den søramerikanske regionen. Hva er ananasens opprinnelse? Når, av hvem og hvor ble ananas først oppdaget??

Oppdagelseshistorie og opprinnelse til ananas

Ananas i Parana -elvedalenIfølge dagens forskere kan området som strekker seg fra Sør -Brasil til Paraguay betraktes som fødestedet til ananas..

Planter nærmest den moderne arten Ananas comosus ble funnet i Parana -elvedalen i begynnelsen av forrige århundre..

Tydeligvis spredte lokale stammer, som lærte å spise saftig frukt, fra disse områdene ananas over det meste av det søramerikanske kontinentet, helt til Karibia og Mellom -Amerika. Det er kjent at ananasplantene ble dyrket av Aztec- og Maya -stammene. Oppdagelsen av den tropiske ananasfrukten av europeerne fant sted i 1493, da Columbus la merke til interessante planter på øya Guadeloupe. Med den lette hånden til navigatoren fikk ananas navnet “Pina de Indes”.

Hvis spanjolene oppdaget ananas på Hawaii, fant portugiserne planter som slo dem ikke mindre i Brasil. Og etter noen tiår dukket de første ananasplantingene opp i de indiske og afrikanske koloniene. Den raskt økende populariteten til den tropiske frukten har beholdt navnet sitt fra urbefolkningen i Sør -Amerika, fordi “nanas” på språket til Tupi -indianerne betyr “praktfull frukt”. Prefikset comosus, det vil si crested, dukket opp i 1555.

Voksende ananas: tropiske frukter i Europa

Ananasfelt i indisk kolonneSom eksotiske tropiske frukter ble ananas raskt populær i Europa. Men leveransen fra de utenlandske koloniene til statene i Europa var ikke bare dyr, men også ekstremt lang. Under sjøreisen var det meste av frukten håpløst bortskjemt. Derfor allerede i 1658 ble den første europeiske frukten dyrket, og i 1723 ble et stort drivhus bygget i Chelsea, England, utelukkende beregnet på denne tropiske avlingen..

Ananas ble så populære og fasjonable at bildene deres dukket opp på portretter av kongelige, og herskerne ønsket at deres egne utenlandske “kjegler” skulle vokse i eiendelene deres. For eksempel er et portrett med en ananas av kong Henry II kjent; i 1733 dukket det opp en ananas fra hans eget drivhus i Versailles på bordet til Louis XV. Og Catherine II til hennes død mottok frukt fra gårdene hennes i Petersburg.

Men til tross for at ananas ikke vokste i naturen, men allerede i Europa, ble de ikke billigere og mer tilgjengelige. Det tok minst to år å få tak i den dyrebare frukten, og vedlikeholdet av drivhus og dyrking av en lunefull avling var dyrt. Derfor ble ananas ansett som et symbol på luksus, og ved middagsselskap ble de ofte ikke spist, men brukt som dekorasjon og bevis på rikdom. Den samme frukten ble brukt til å dekorere bordet mange ganger til det råtnet..

Ananas kuppel drivhusStiliserte bilder av ananas, en tropisk frukt for de velstående, ble i økende grad brukt til å dekorere interiør og klær. Og i andre halvdel av 1700 -tallet, i besittelse av den fjerde jarlen av Dunmore, John Murray, som var engasjert i å dyrke ananas for den engelske adelen, dukket det opp et drivhus, hvis tiltrekning var en stor kuppel i form av en bisarr steinananas 14 meter høy.

Dame med en veske i form av en ananasMen verken bygging av drivhus eller utvikling av industri kan gjøre dyrking av tropiske frukter i Europa i massiv skala. Å gjøre det der ananas vokser i naturen viste seg å være raskere og mer lønnsomt..

På begynnelsen av 1900 -tallet dukket store industrielle gårder av denne typen opp på Hawaii, deretter ble plantasjer etablert i mange land i Sør -Amerika, Afrika og den asiatiske regionen. Foretaksrike produsenter har etablert ikke bare levering av frukt av dampere, men også mestret produksjonen av hermetisk frukt. Fra en luksusvare har ananas blitt et rimelig og billig produkt.

Gjennom århundrene som har gått siden oppdagelsen av frukten, har ikke bare verdien endret seg, men også utseendet. Hvis viltvoksende ananas i naturen danner en infertilitet som veier fra 200 til 700 gram, gleder dyrkede varianter forbrukere med ananas som veier 2-3 kg. Samtidig har fruktkjøttet i frukten blitt makeløst søtere..

Hvordan vokser ananas i Thailand – video

Previous Post
Tips for allergikere: hva du skal gjøre når ragweed blomstrer
Next Post
Plantare fascinantă și îngrijirea șoldurilor ridate