15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Vi dyrker salvie hjemme i potter på egen hånd

vi vokser salvie hjemme

Å dyrke salvie hjemme er en enkel prosedyre. Hvis du følger enkle regler, blir et sunt og utrolig vakkert krydder et virkelig funn på kjøkkenet. Grønn masse brukes til å tilberede forskjellige retter, og brukes også til å behandle noen sykdommer..

Er det mulig å dyrke salvie i en blomsterpotte

salvie i en blomsterpotte

Mange tror at salvie vokser bare utendørs. Faktisk utvikler denne typen krydder seg godt hjemme. Det viktigste er å velge riktig sort og følge omsorgsreglene.

salvia officinalis

Typer salvie som kan dyrkes i rommet:

  1. Legemiddel. Dette er den mest populære sorten, som tilhører gruppen av flerårige planter. Med riktig pleie blir buskene opptil 75 cm høye. Bladene er avlange, litt pubescent. De er malt grågrønne på begge sider. Blomster lilla med blå fargetone.
  2. Muscat. Også flott for å vokse i en leilighet. Når 1 m i høyden. Clary salvie tilhører dvergbusker. Bladene er store, plassert på lange petioles. Blomstene er hvite, rosa, sjeldnere får de en blå fargetone.

clary salvie

Begge typene inneholder en rekke nyttige vitaminer og mineraler som ganske enkelt er nødvendige for menneskekroppen..

Både medisinsk og clary salvie har høy smak og behagelig aroma..

Voksende salvie hjemme: velge sted, blomsterpotte og underlag

For å vokse salvie hjemme trenger du ikke ha spesielle ferdigheter. Dette er en upretensiøs plante som vokser godt i nesten alle rom..

Setevalg

velge et sted for salvie

Salvie trives i mye sollys, så ha blomsterpotten i et rom som vender mot øst- eller vestsiden. På de sørlige vinduene må planten skyggelegges, siden direkte sollys kan etterlate en brenning på de delikate bladene av salvia.

Hvis alle vinduer vender mot nordsiden i leiligheten, må ytterligere kunstig belysning installeres i nærheten av blomsterpotten.

Med mangel på lys strekker og deformeres salviestengler under egen vekt.

Når det gjelder lufttemperaturen, er de optimale indikatorene 20-250C. Det bør heller ikke være trekk i rommet. De påvirker utviklingen av planten negativt..

Velge riktig gryte for salvie

velge en pott for dyrking av salvie

Dette er et viktig punkt som må behandles med spesiell forsiktighet. Salvie har et godt utviklet rotsystem, så du bør kjøpe en stor gryte (fra 10 til 15 liter). Hvis det ikke er mulig å kjøpe riktig beholder først, utføres plantingen i en blomsterpotte med et volum på minst 1,5 liter, men under forutsetning av at potten blir endret i nær fremtid.

Det er verdt å plante planten bare tidlig på våren eller høsten..

Forberedelse av underlaget

For at salvia skal glede seg med vakre og saftige blader, er det nødvendig å plante bare næringsrik, lammende jord, som inneholder en stor prosentandel nitrogen. Du kan også bruke et kaktussubstrat, men med tillegg av perlit.

Salvie kan kombineres med persille, merian, oregano og timian.

Regler for å plante salvia hjemme

forankrede petioles

Det er mulig å dyrke unge planter i en blomsterpotte både med frø og stiklinger. Begge metodene er enkle og effektive..

Vegetativ metode. For å gjøre dette er det nødvendig å skille en gren på omtrent 10 cm. Fjern deretter alle blader og eksisterende prosesser fra den. Legg den tilberedte stilken i en beholder med rent vann og la den stå i to uker. På slutten av denne tiden legges plantematerialet i en gryte med et næringssubstrat..

salviefrø

Frømetode. For planting brukes korn, hvis bredde er minst 3 mm. Prosedyren utføres i mai måned. Plantematerialet dynkes i isvann i en dag. Frøene kan også kjøles i 24 timer. Legg dem deretter i et fuktig, næringsrikt underlag.

Beholderen med korn oppbevares i et rom der lufttemperaturen er innenfor 250C. Jorden må vannes regelmessig og rikelig. Vann brukes kun godt atskilt og ved romtemperatur. Hvis alt er gjort riktig, kan de første skuddene allerede observeres om 2-4 uker..

Salvieomsorg hjemme

omsorg for salvie i vinduskarmen

Salvia skiller seg fra andre krydder ved sin upretensiøsitet. Men til tross for dette må du fortsatt følge standardreglene..

Med overflødig fuktighet mister salvie sin aroma og smak.

beskjæring av salvie

Plantepleie:

  1. Irrigasjon. Avlingen foretrekker fuktig jord. Derfor er det nødvendig å hele tiden overvåke tilstanden. Ikke glem sprøyting. En gang i uken anbefales det å sette en blomsterpotte med en plante under en varm dusj, etter å ha dekket jorden med polyetylen.
  2. Gjødsel. Salvie elsker å mate. Den første utføres tidlig på våren. I perioden med knoppdannelse og blomstring blir mineralblandinger introdusert. Hyppigheten av prosedyrer er 10-15 dager.
  3. Beskjæring. Dette er en viktig prosedyre, som ikke bare buskens utseende avhenger av, men også kvaliteten på den grønne massen. Beskjæring utføres hvert 1,5 år. For å gjøre dette, bruk bare et skarpt hageredskap..

Salvie høstes to ganger i året. Den første prosedyren utføres før blomstring, og den neste – på senhøsten. I utgangspunktet kuttes de nedre grenene, deretter den midterste delen og den øvre (gradvis). Det anbefales ikke å skille for mange skudd samtidig, da dette kan skade busken..

salviehøst

Blader og kvister vaskes under rennende vann, og samles deretter i bunter. Krydderet tørkes i et varmt, godt ventilert område. Etter en uke knuses bladene, kvistene og legges i en glassbeholder, tett lukket med et lokk. Du kan lagre det ferdige krydderet i ikke mer enn et år..

Salvie er en unik plante som, med riktig pleie, vil gi hele familien et sett med essensielle vitaminer. For å gjøre dette er det nok å plante salvien riktig og observere særegenhetene ved å samle og lagre krydder..

Salviefrø såvideo

Previous Post
Gled deg over skyggen av en eviggrønn gran
Next Post
Alegerea celor mai bune soiuri de măr pentru regiunea Moscovei