15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Zamioculcas – hjemmepleie for et elegant dollartre

Fortell oss hva Zamioculcas liker. Har hjemmetjenesten noen særegenheter? En venn ga meg en blomst, vel vitende om at jeg hadde drømt om dette lenge. Hva slags belysning trenger han, hvor ofte skal han vanne og plante om? Og jeg vil også gjerne vite hvordan den reproduserer. Det vil vokse opp litt, og jeg skal plante en til og ta den med til datteren, til foreldrene mine.

zamioculcas hjemmepleie En fantastisk blomst zamioculcas, hjemmepleie som ikke er så vanskelig, mange drømmer om å ha. Og det er slett ikke skjønnheten i blomstring at blomsteroppdrettere liker det så godt. Det vil ikke glede seg med vakre knopper eller lyse blomsterstand. Dessuten er det sjelden noen som er så heldige å se hvordan denne planten blomstrer. Blomsten er iøynefallende og nesten usynlig mot bakgrunnen av elegante grener. Men det er de, høye sterke skudd med mørkegrønt læraktig løvverk, som er stoltheten til zamiokulkas.

Og med tanke på at denne planten regnes som et symbol på rikdom, er dens popularitet ganske forståelig. Folk kaller det et dollar -tre og sier at for hvert nytt blad øker eierens inntekt. Tro det eller ei – alles personlige virksomhet. Men å få en eviggrønn busk med nydelige grener er definitivt verdt det. Alle kan dyrke den, man må bare ta hensyn til noen av kravene og detaljene i kulturutviklingen.

Det er interessant at zamioculcas er en slekt som bare har en type kultur kalt zamielistny. Planten mottok for sin likhet med en annen, ikke mindre interessant kultur – zamia, gymnospermblomst.

Karakteristiske trekk ved planten

zamioculcas Den eviggrønne busken tilhører aroid -familien, og dens krav minner noe om sukkulenter. Kanskje skyldes dette det faktum at det under naturlige forhold ofte vokser i nærheten av dem. Derfor er jeg vant til å nøye meg med dårlig jord og gjøre reserver av fuktighet i tilfelle tørke. Og det er mye å samle på, fordi planten har tykke stengler og store saftige knoller. De representerer faktisk hans rotsystem..

Zamiokulkas har ikke en stamme som sådan. Den frodige busken består av høye og sterke blader, som kalles komplekse blader. På tykke petioles, gradvis tynning mot toppen, blomstrer ovale blader på begge sider. De er mørkegrønne i fargen og har en tett læraktig tekstur. Slike blader vokser en om gangen, og planten har ikke lenger en stamme eller sidegrener. Det er bemerkelsesverdig at petioles vokser direkte fra den underjordiske knollen. Bare fra den nedre delen vokser også tykke lange røtter.

Veksten av zamioculcas er veldig langsom. Vanligvis produserer den ikke mer enn 3-4 unge grener per år. På samme tid er den årlige vekstraten ikke mer enn 15 cm. Den kan kalles en langlever, fordi en prydbuske lever opptil 10 år, og noen ganger enda mer.

Blomstrer hjemme zamioculcas

blomstrende zamiokulkasDenne kjekke mannen vokser opp til 1,5 m i høyden, og er også i stand til å blomstre. Et slikt fenomen kan riktignok sees veldig sjelden, og ikke bare hjemme, men også i naturen. Bare voksne er i stand til å blomstre, man kan til og med si gamle eksemplarer. Dette skjer om våren, men noen ganger i begynnelsen av høsten..

Selve blomsten har ikke særlig estetisk verdi, selv om den er utrolig velduftende. I struktur ligner det litt på en calla -blomst: et langt øre pakket inn i et teppe. Samtidig er sengeteppet veldig lite og ubeskrivelig, lysegrønt. Den er ikke viklet rundt kolben, men bøyer seg rett nedenfor. Øret er heller ikke overraskende med sin lyse farge – det er kremaktig. Så den største fordelen med planten er fremdeles den løvfældende delen, ikke blomstringen..

Det er interessant at etter blomstring er zamiokulkas som vokser i naturen knyttet til frukt – bær. Innenfor hver er ett frø. Hjemme dannes ikke frø, inkludert etter kunstig pollinering..

Zamioculcas – krav til hjemmetjeneste og vedlikehold

Mange dyrkere tør ikke starte en zamioculcas, i frykt for at den har en fin karakter. Imidlertid er dette ikke tilfelle, og prydbusken er veldig upretensiøs. Det viktigste er å gi ham komfortable forhold og velge de optimale temperatur- og lysforholdene, uten å bli for revet med. Så, hvilke forhold vil være behagelige for anlegget??

Belysning

krav til belysningDen optimale lengden på dagslys for zamiokulkas er 8 timer. Det er hvor lenge den må være opplyst av solen for å vokse aktivt. Lyset må imidlertid diffundere, ellers mister bladene sin dype og rike farge..

Om vinteren kan blomsten trenge ekstra belysning, spesielt hvis den er i det nordlige rommet. Hvis det sluttet å vokse, og bladene begynte å “snurre” – mangler det belysning..

I følge læren til Feng Shui skal zamiokulkas stå på den sørøstlige siden av huset. Da vil hans energiske evne til å tiltrekke seg penger og øke beløpet fungere for fullt..

Lufttemperatur og fuktighet

temperaturen på innholdet av zamioculcasZamioculcas elsker varme, men tåler samtidig et lett kaldt snap godt. I denne forbindelse kan temperaturregimet variere avhengig av sesong:

 1. Om sommeren vil blomsten være behagelig ved 25 ° C, selv om 28 ° for busken ennå ikke er varm. Det viktigste er at det ikke er plutselige endringer, så stedet under klimaanlegget er tydeligvis ikke for denne blomsten.
 2. Om vinteren er et kjølig klima mer egnet for en eviggrønn kjekk mann. Det viktigste er at temperaturen i rommet ikke faller under 16 ° C varme. Imidlertid kan zamiokulkas holde ut ved pluss 12 ° C. en stund, men det er fortsatt ikke verdt å holde det under slike spartanske forhold på lenge.

Dollartreet har også en negativ holdning til utkast. Både om sommeren og spesielt om vinteren, bør den beskyttes mot kalde luftstrømmer. Hvis potten er på vinduet, bør den ikke åpnes for ventilasjon..

Men blomsten er ikke spesielt kresen når det gjelder fuktighet, og selv tørr luft i en leilighet i fyringssesongen vil ikke skade den. Selv om det noen ganger anbefales å frodige kvister sendes under en varm dusj eller å tørke bladene forsiktig. Dette vil bidra til å kvitte seg med akkumulert støv og gjenopprette glansen..

Zamioculcas: hjemmepleie

Zamioculcas hjemmepleie i detaljSom du kan se, er dollartreet ikke veldig lunefullt. Det tåler delvis skygge, tørr luft og kjølig godt. Selvfølgelig påvirker dette den generelle utviklingen av planten, noe som reduserer den allerede raske veksten. Og slik at zamiokulkas oftere gleder seg med nye grener og busken vokser raskere, vil det ikke skade litt oppmerksomhet.

Blomsterpleie er ikke vanskelig. Kanskje alle aktiviteter kan generaliseres og bringes til ett prinsipp: alt skal være i moderate mengder. Moderat næringsrik jord, moderat rikelig og ikke hyppig vanning, moderat påført toppdressing, bare for å opprettholde utviklingen. Og selvfølgelig transplanteres en voksen busk også etter behov. Det er verdt å dvele ved hver av prosedyrene separat og finne ut mer detaljert hva dette betyr..

Vanningsmodus

hvordan vanne zamioculcas

Under naturlige forhold må zamioculcas ofte tåle mangel på fuktighet. For å overleve i tørke, samler han det i knollene og saftige petioles. Derfor er det ganske forståelig at det ofte ikke trenger å vannes. Videre, hvis jorden er våt hele tiden, vil tykke kjøttfulle røtter på knuter, og de selv, begynne å råtne. Og hvis knollen forsvinner, dør skuddene som vokser fra den..

Derfor, selv om sommeren, bør vanning være moderat og ikke hyppig. Det er nok å fukte jorden godt en gang i uken. Om vinteren, når temperaturen på innholdet synker, er det fullt mulig å vanne en gang hver 2. uke. Dette vil være nok for zamiokulkas.

Det er viktig å sikre at underlaget får tid til å tørke ut mellom vanningene, og vann ikke stagnerer i potten. For å gjøre dette må det være dreneringshull i bunnen av blomsterpotten som blomsten vokser i. Hvis det er mye vann i glassstativet etter vanning, bør det helles.

Samtidig reagerer zamioculcas negativt på fullstendig tørking av jorden. Hvis fuktighetstilførselen i potten er oppbrukt og ikke fylles opp, begynner busken å “spise” seg selv. Skuddene hans blir tynnere, og bladene blir bleke og bøyer seg.

I tillegg, tvunget til å nøye seg med en begrenset tilførsel av fuktighet, går zamioculcas i dyp hvile. Han kaster løvverk, og knollene fryser og slutter å utvikle seg. For en stund vil de være i denne sovende tilstanden, men i live. I mangel av vanning begynner knollene gradvis å tørke ut uten fuktighet. For å forhindre dette, spesielt på varme sommer, kan jorden i potten dekkes med sphagnum på toppen. Denne løsningen vil være spesielt relevant hvis planten blir tatt ut på en åpen terrasse om sommeren..

Hvor ofte og med hva kan du gjødsle en blomst

Som alle avlinger som vokser sakte, trenger ikke zamioculcas hyppig fôring. Det vil være nok for ham å motta næringsstoffer hver 10. dag. I dette tilfellet bør gjødsel bare påføres i perioden med aktiv vekst: fra vår til tidlig eller midten av høsten. Så snart varigheten av dagslys er betydelig redusert, slutter zamioculcas å vokse grener. På dette tidspunktet trenger han ikke fôring før neste vår..

Best av alt, dollar treet absorberer flytende gjødsel..

For gjødsling av zamiokulkas er mineralkomplekser egnet, som kaktus befruktes med. Du kan også gjødsle dollartreet med mineralkomplekser for dekorative – løvfellende planter. I dette tilfellet må dosen av arbeidsløsningen reduseres med 2 ganger..

Det er også spesielle preparater beregnet direkte på dollartreet. De er produsert av slike merker som på bildet nedenfor:

 • Biopon;gjødsel biopon
 • Bioteknologi.gjødsel bioteknologi

Trenger zamiokulkas beskjæring

Siden planten ikke har en krone som sådan, trenger den heller ikke å forme beskjæring. I forhold til dollartreet er en sanitærklipping mer aktuelt. Det innebærer fjerning av gamle grener som har blitt blotte etter bladfall. Eller hvis flere nedre blader har blitt gule på en god gren. De kan også kuttes av for ikke å ødelegge buskens utseende. Det sier seg selv at syke grener også må fjernes fullstendig..

Zamioculcas – hjemmepleie, transplantasjon, jord, gryte

Zamioculcas hjemmepleie og transplantasjonSelv om dollartreet vokser sakte, er transplantasjoner uunnværlige. Unge planter må plantes om årlig, hver gang endres ikke bare jorda, men også potten. Siden jorden tørker ut lenge i en stor bolle, er dette beheftet med råtnende knuter. Derfor bør du starte med små blomsterpotter. Praktisk hvis de er av plast. Deretter kan du om nødvendig bare kutte beholderen for ikke å bryte røttene..

Hvordan velge en blomsterpotte som matcher blomstens størrelse? Alt er veldig enkelt: dens diameter bør ikke være mer enn 3 cm av diameteren på selve tuberous koma. En mer romslig gryte er ennå ikke nødvendig for en ung busk, det er bedre å øke den hvert år. Og fra en alder av 3 år vil det være nok å transplantere planten hvert tredje år..

Større planter plantes best i tunge leirepotter. For det første har en stor busk tilstrekkelig lange grener og kan snu beholderen under sin vekt. For det andre vokser knollene sterkt over tid og kan bokstavelig talt knekke en blomsterpotte av plast.

Når det gjelder jordsmonnet, er hovedkravene til det slett ikke i næringsverdi. Som sukkulenter er zamiokulkas ikke spesielt kresen med dette, fordi det i naturen overlever på steinete jord. Det er mye viktigere at underlaget er løst, puster godt og lar vann passere, noe som betyr at det tørker raskt ut. Det beste alternativet er å kjøpe et ferdiglaget underlag for sukkulenter. Det eneste som ikke skader å blande det med litt kull. Dette vil beskytte blomsten mot forfalskende sykdommer. Det er også en god idé å legge til sand – det vil øke fuktigheten og luftgjennomtrengeligheten til underlaget..

Om ønskelig er jorda for zamiokulkas ikke vanskelig å forberede deg selv, og blander i like store mengder:

 • sand;
 • hageland;
 • torv.

Det anbefales å tilsette litt kalkstøv og fine mursteinfliser på underlaget “hjemme”..

Slik transplanterer du zamioculcas hjemme trinn for trinn

Zamiokulkas -transplantasjon trinn for trinnDet er bedre å plante både unge og voksne planter på slutten av våren. Sommertransplantasjon er også tillatt, men i høst – vinterperioden er det definitivt ikke tilrådelig å utføre det. På dette tidspunktet reduseres utviklingen av busken, og den tolererer intervensjonen verre, tilpasser seg lenge. Unntaket er situasjoner der blomsten er syk eller alvorlig påvirket av skadedyr. I slike tilfeller utføres en transplantasjon med fullstendig jordutskifting umiddelbart for å forhindre død..

Alt arbeid med dollartreet bør bare utføres med hansker – saften er giftig.

Transplantasjon av en zamiokulkas hjemme består av følgende stadier:

 1. Planten tas veldig forsiktig ut av blomsterpotten for ikke å skade røttene..
 2. Hvis blomsten er ung og sunn, kan den gamle jorden bli liggende på røttene. En blomst med forfalte røtter må frigjøres helt fra det gamle underlaget.
 3. I bunnen av den nye potten helles et dreneringslag av ekspandert leire. Dryss den på toppen med et lag jord.
 4. Planten er plassert i midten av blomsterpotten og dekket med frisk jord. I dette tilfellet er knollene ikke fullstendig fordypet. Toppen deres skal stikke litt over jordnivået..
 5. Den transplanterte blomsten vannes først etter 10 dager. Hvis jorden er for tørr, så den tredje dagen etter transplantasjon.

Ved transplantasjon av syke zamiokulkas må den behandles med et soppdrepende middel.

Zamioculcas: hjemmepleie og blomsterreproduksjon

Røttene til planten er saftige knoller med røtter. Det særegne ved denne kulturen er at den har egenskapen til å danne knoller selv fra blader. I dette tilfellet vil veksten og utviklingen av luftdelen begynne først etter at selve knollen er dannet. Og de falske grenene vises direkte fra knoppene som våknet på den..

Zamioculcas kan forplantes utelukkende vegetativt på en av følgende måter:

 1. Ved å dele busken. Det er best å dele busken under neste transplantasjon. Over tid dukker det opp mange knoller i potten. Når de transplanteres, blir de ganske enkelt separert og satt i separate blomsterpotter..zamioculcas hjemmepleie og reproduksjon ved å dele busken
 2. En hel gren. Den unge grenen kuttes og tørkes. Deretter plantes de i en blanding av sand og torv for roting, og dypes til bladets bunn.reproduksjon av zamiokulkas av en gren
 3. Et blad. Skjær av et sunt blad og la det tørke ut. Sand og torv blandes i like deler, fuktes og fylles i en liten gryte. Bladet er begravet litt mer enn halvparten av høyden i underlaget. Lag et drivhus ved å dekke beholderen med en kuttet flaske eller krukke. Luft den med jevne mellomrom.reproduksjon av zamioculcas med et blad

Du kan rote en gren eller et blad ikke bare i jordblandingen, men også ved å sette dem først for å spire i vannet. Imidlertid er det nødvendig å bytte det ofte, og det er en risiko for at stiklingene råtner. Rooting i underlaget er en mer pålitelig metode. Og for å akselerere rotdannelsen kan stiklinger behandles med Kornevin.

Når du formerer deg med et blad og en gren, må du vente i omtrent 5 måneder til zamioculcas begynner å bygge opp antennen. Ved å dele den samme busken kan du raskt få en ny og allerede voksen plante..

Som du kan se, er zamioculcas upretensiøs, og hjemmepleie for det er ikke vanskelig i det hele tatt. Denne planten krever ikke mye sol, hyppig vanning og fôring. Han føler seg bra på et koselig sted, hvor de spredte solstrålene forsiktig vil kjærtegne de frodige grenene. Ved å vanne og gjødsle den med jevne mellomrom, kan du vokse en frodig busk om et par år. Det vil dekorere både kontoret og stuen i et boligbygg. Det viktigste er å beskytte blomsten med giftig juice vekk fra dyr og barn..

Tips for stell og reproduksjon av zamiokulkas – video

Previous Post
Hvilken automatisk mater skal du velge for akvariefisk
Next Post
Când se efectuează plantarea de primăvară a ridichiului pe teren deschis