15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Hvordan plante bringebær om høsten for å få ønsket resultat

Fortell oss hvordan du planter bringebær riktig? Vi ble enige med en nabo om at han skulle grave opp plantene sine for oss – bringebærene hans er store, søte og bærer frukt lenge. Tidligere kjøpte vi vanligvis bær, men nå bestemte vi oss for å dyrke selv. Hagen vår er liten, det er ikke mye ledig plass, men mannen min har allerede forberedt en tomt for et dusin busker. Du kan plante den nå, eller det er bedre å vente til våren, og på hvilken måte?

hvordan plante bringebær Bringebær er en populær fruktbusk, den plantes ofte av elskere av dette bæret på tomtene sine. Hvordan plante bringebær – hver erfaren gartner vet, men noen av nyansene er kanskje ikke kjent for nybegynnere. For riktig vekst, utvikling og rikelig frukting er det viktig å overholde visse tidsfrister, velge et plantested, ta hensyn til sortstilhørigheten og forberede jorda.

Les: Raspberry remontant omsorg og dyrking.

Biologisk beskrivelse av kulturen

vanlig bringebær Felles bringebær er en busk av Rubus -slekten, av familien Pink. Kulturen fikk navnet på grunn av den lyse fargen. Imidlertid er det mulig at navnet er basert på bærens spesielle struktur. Drupen er dannet av mange små elementer som danner frukten. Det vil si at ordet “bringebær”, ifølge noen kilder, kommer fra ordet “liten”.

Sentral -Europa regnes som fødestedet til denne planten. Den naturlige habitatet for bringebær er løvskog og barskog, elvebredder og bekker. I naturen lever planten i skogene i Nord- og Sentral -Russland og i den sibiriske regionen, i tillegg til Kaukasus, Sentral -Asia, Karpaterne.

Bringebær er en løvfellende flerårig busk med et utviklet rhizom. Biennale skudd opp til 2,5 m høye dannes av den. Rotsystemet til en treaktig struktur, slyngende, med et stort antall utilsiktede røtter, som danner et forgrenet system.

Bringebærstammen er oppreist, unge skudd i det første leveåret er urteaktige, saftige, med et blålig skjær. I det andre leveåret får de en brun farge, skarpe torner. De tørker opp umiddelbart etter slutten av fruktperioden. Neste vår frigjør rotsystemet unge stengler igjen..

Bladplatene til busken er tette, lysegrønne ovenfra, nedenfra – hvite, alternative, med en kompleks form. Blomstene er hvite, samlet i racemose blomsterstander. Formet i bladaksler og stilketopp.

Frukt er små avrundede stimer med fine hår. I dannelsesprosessen vokser de sammen på beholderen til en kompleks frukt. Den tradisjonelle fargen på bærene er rød. Imidlertid er det gule, hvite og svarte frukter. Busken begynner å bære frukt det andre året etter planting, hovedsakelig om sommeren, men remontant bringebær bærer det første året, inkludert høstperioden.

Fordelaktige funksjoner

bringebær drinkNæringsverdien til bæret og dets gunstige egenskaper skyldes dets rike vitaminsammensetning. Bringebær inneholder vitamin A, E, C, PP, samt en rekke mineraler: kalsium, kalium, sink, jern, magnesium, mangan og andre komponenter som er nødvendige for kroppens vitale aktivitet..

Planten er også unik fordi alle disse stoffene utfyller hverandre perfekt, absorberes godt av kroppen, forbedrer stoffskiftet og beriker vevet med viktige komponenter. Derfor brukes busken i folkemedisin, kosmetologi, matlaging..

Ikke bare fruktene av bringebær har medisinske egenskaper, men også bladplatene til planten. De inneholder også mange nyttige stoffer, men det anbefales å samle bladene og brygge te fra dem i begynnelsen av sommeren..

De viktigste variantene av bringebær

bringebær varianter i landetBringebær er delt inn i store frukter, tradisjonelle, remontante varianter. Tradisjonelle varianter kjennetegnes ved stabile utbytter, evnen til raskt å tilpasse seg miljøforholdene og lite krav til jorda. Imidlertid er det lite sannsynlig at det vil være mulig å samle en rik høst fra busker med tradisjonelle varianter. Mens storfrukte bringebærsorter har evnen til å forgrene seg mer, noe som sikrer en god høst og store velduftende bær. Mange gartnere, når de planter bringebær på nytt om høsten, samler to avlinger per sesong, fra det første året av buskens liv. Slike prøver bærer frukt når frost begynner..

Når du velger bringebærsorter, angir gartnere ofte modningstiden, og noen foretrekker å plante flere forskjellige busker i tomtene samtidig for å samle bærene så lenge som mulig..

Tidlige modningsavlinger inkluderer:

 • Cascade er en busk på to meter, ofte utsatt for flekker med feil i omsorgen, et knallrødt bær med en søt og sur smak;bringebær sort kaskade
 • Vega er en frostbestandig busk, høy motstand mot sykdommer, bærens form er stump-konisk, smaken er søt og sur;bringebær varianter vega
 • Cumberland – moderat motstand mot frost og sykdom, svarte frukter, buede stilker, rotskudd dannes ikke.svart bringebær kumberleng

Blant de remontante variantene er følgende vanlige:

 • Orange Miracle – et stort bær med høy smak, lys gul farge;bringebær sort oransje mirakel
 • Strålende – en busk med høyt utbytte, store rubinfargede bær;bringebær strålende
 • Monomakhs hette er en busk for dyrking i Sentral -Russland, store frukter av mørkerød farge, som veier opptil 20 g.klasse monomakh hatt

De mest populære senmodne variantene inkluderer Mirage, Rubin, Capital-sorten. De er preget av moderat sykdomsresistens, stabil frukting. Buskene tåler godt den kalde årstiden, bærens form er hovedsakelig stump-konisk eller langstrakt, fargen er rød.

Alle bringebærsorter varierer i en rekke viktige egenskaper – farge, smak, planting og modningstid, motstand mot insekt skadedyr og sykdommer, samt evnen til å overleve vinterperioden.

Hvordan plante bringebær utendørs

bringebærplanter for plantingKulturen kan plantes med forskjellige plantematerialer. Ved å velge denne eller den metoden og materialet, bør du kjenne alle nødvendige finesser i denne prosessen. Du kan plante bringebær ved hjelp av stiklinger, lagdeling, frøplanter, og ofte brukes rotkaks og frø..

Frøplanter kjøpes vanligvis fra spesialforretninger eller barnehager. De er tilstrekkelig formet og kan eksistere separat fra moderbusken. På grunn av det utviklede rotsystemet roter plantene godt når de plantes i åpen mark.

Fordelene med å plante frøplanter inkluderer:

 • høy vekst og utvikling av ung kultur;
 • enkel utførelsesteknikk;
 • tidlig frukting;
 • minimal omsorg etter planting.

Plantemetoden for frøplanter har også noen ulemper. For eksempel er det mulighet for å kjøpe materiale av lav kvalitet, og hvis du planter bringebær om høsten, kan unge røtter fryse om vinteren..

En fin måte å plante bringebær utendørs er med stiklinger. Det brukes ganske ofte av de gartnere som ønsker å utvide bringebæret. Alt som trengs for denne metoden er å forberede stiklingene på riktig måte, ta hensyn til plantingsdatoene og gi stikkene riktig omsorg slik at den slår rot. Denne metoden er mer egnet for erfarne gartnere, for nybegynnere kan det virke vanskelig..

Dens mulige ulemper inkluderer:

 • behandling av plantemateriell;
 • transplantasjon etter roting;
 • vanskeligheter med å forlate etter avstigning;
 • høy risiko for rotskader.

Til tross for dette bruker de fleste gartnere stiklinger når de formerer og planter bringebær, siden det er flere effektive måter å høste stiklinger på. I tillegg lar metoden deg få et stort antall skudd som kan brukes..

En annen metode som forårsaker en ganske kontroversiell holdning, er å plante en avling med frø. Det anbefales å bruke det bare når det er tillit til materialets kvalitet og opprinnelse. Prosedyren kan utføres om høsten og våren, men for vårplanting må du så materialet i potter og holde dem i et varmt rom. En av de viktigste fordelene med denne metoden er kostnadsbesparelser. Ulemper anses som vanskelig stell etter såing, en lang vekstperiode før den første fruiting, en høy risiko for frysing.

Hvordan plante bringebær: grunnleggende regler

hvordan plante bringebær i hagen

For at busken skal utvikle seg og bære frukt godt, bør en rekke regler overholdes når du planter:

 • velg et sted;
 • ta hensyn til vilkårene;
 • forberede jord og plantemateriale;
 • bestemme landingsmetoden.

Etterfølgende omsorg for den plantede planten er også viktig: vanningsregime og fôring, rettidig beskjæring og strømpebånd, forberedelse til vinterperioden.

Optimal plantetid

plante dadler for bringebærMange er interessert i spørsmålet om når det er bedre å plante bringebær. Avlingen kan plantes om våren og høsten. De eneste forskjellene er i forberedelse til denne prosedyren. På våren er anlegget ennå ikke helt klart for utvikling, siden saftstrømmen ennå ikke har begynt. Men på den annen side, på denne tiden av året er jorden allerede klargjort, mettet med fuktighet fra snøen. Oppvarmet av vårsola, er jorden i stand til å gi kulturen alt den trenger. Imidlertid vil det være nødvendig å sikre at den unge planten ikke blir skadet av direkte sollys..

Et annet punkt er viktig når du skal bestemme tidspunktet for planting på våren, når du kan plante bringebær, med tanke på terrenget og dets klimatiske forhold. Plantetidene varierer selvfølgelig fra region til region. Det anbefales å starte prosedyren i mars i de sørlige regionene i Russland, i april – i Sentral -regionen og Moskva -regionen, i begynnelsen av mai – i Ural og Sibir.

Det er en ulempe med å plante en busk om våren, men veldig viktig – ofte venter gartnere på en stabil temperatur over null, og mangler datoene. Dette påvirker den påfølgende veksten av kulturen og dens frukting negativt..

Med riktig planting av bringebær om høsten, tåler planten lettere tilpasningsperioden. I dette tilfellet er det viktigste å plante mer enn en måned før den første frosten. Den største fordelen med høstplanting er at om våren, ved de første solstrålene, begynner bringebær å utvikle seg, og før den første frosten vil busken ha tid til å slå rot.

Setevalg

bringebærplantingsstedTil tross for at bringebær neppe kan kalles en krevende plante, bør valg av sted tas på alvor. Dette vil påvirke forankring, utvikling og frukting av kultur i fremtiden..

Et sted med følgende egenskaper passer for henne:

 • uten trekk, med vindbeskyttelse;
 • med en overflod av sol, men litt skyggelagt i flere timer om dagen;
 • uten grunnvann;
 • ved siden av eple, pære, plomme.

Ripsbusker vil være et dårlig nabolag for kulturen. Du må også plante bringebær der tomater, poteter, jordbær ikke tidligere har vokst, siden de har en rekke vanlige sykdommer.

Jordforberedelse

klargjøring av bringebærplantingsstedetÅ klargjøre jorda før du lager et bringebær tre er kritisk. Landingsstedet må være forberedt på forhånd – 2-3 uker før forventet avstigning. I løpet av denne tiden vil jorda legge seg. Til en dybde på 25-30 cm, bør du grave den opp, velge alle røtter og ugress. Den beste jorda for bringebær er en godt drenert sand- eller leirjord. Hvis avlingen vil vokse på sandjord, vil det være nødvendig med regelmessig påføring av organisk gjødsel og hyppig vanning, siden sanden ikke beholder fuktigheten godt. I tung leirjord anbefales det å lage et tett dreneringslag av steinsprut og ødelagt murstein.

Planting bringebær om høsten

plante bringebærNår og hvordan du skal plante bringebær om høsten, avhenger av plantemetoden. Det er flere populære metoder som brukes av gartnere..

En av de enkle og effektive er gjeng -metoden. Det er mest brukt av nettstedseiere, inkludert nybegynnere. Det innebærer å plante unge planter i ferdig tilberedte groper..

Trinn-for-trinn-instruksjonene er som følger:

 1. Markeringen pågår. Avstanden mellom radene skal være opptil 2 m, mellom plantene opptil 1 m.
 2. Grav hull 0,5 m i diameter, opptil en halv meter dyp.grav et hull
 3. Hell humus, superfosfat, kaliumsalt i bunnen.gjødsle
 4. Bland grundig med matjord.
 5. Plasser planten i midten av hullet, og spre røttene forsiktig.plante en frøplante
 6. For å fylle mellomrommet mellom røttene med jord, må frøplanten ristes med jevne mellomrom for mer effektivt å fylle hullet med jord..
 7. Tett hullet og lag en liten fordypning for vanning. Det er viktig å spore vekstpunktet – det skal være på bakkenivå.
 8. Vann og mulch rikelig.mulching bringebær

Du kan ikke ignorere en slik prosess som mulching. Denne prosedyren er nødvendig for å beskytte jorda og forbedre dens egenskaper. Bruk muldklippet gress, halm, sagflis til mulching.

Denne metoden passer for de gartnere som ikke har plass til et bringebær, og han må plante flere bringebærbusker i forskjellige deler av stedet..

Det er andre måter å bestille et bringebærtre på. For eksempel grøfting, som regnes som den lengste og mest arbeidskrevende. Det brukes når det dyrkes store mengder bringebær, spesielt i produksjonsskala..

hvordan plante bringebær i hagenI små områder brukes beholderdyringsmetoden – i spesielle containere eller gamle dekk.

Å plante bringebær er en viktig prosedyre. Før du starter den, må du lære om alle mulige nyanser for til slutt å vokse en sunn busk med rikelig frukt. Det viktigste er å ta hensyn til plantetid, velge ønsket sort og forberede plantematerialet, samt følge de grunnleggende reglene for planting av bringebær..

Hvordan plante bringebær i en grøft om høsten – video

Previous Post
Beste i sitt slag – hva er parthenocarpic agurk
Next Post
Cultivarea teului pe site – tot ce trebuie să știe grădinarii