15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Når du skal høste rødbeter og hvordan du lagrer dem

når man skal høste rødbeter Roens smak og kommersielle kvaliteter avhenger ikke bare av sorten, men også av når og hvordan de ble høstet fra hagen, under hvilke forhold denne rotavlingen ble lagret. Derfor er det viktig å vite når man skal høste rødbeter og hvordan man kan bevare den dyrkede avlingen uten tap..

Hva bestemmer tidspunktet for høsting av rødbeter

høsttid fra forskjellige egenskaper Når du skal plukke rødbeter og gulrøtter fra hagen, avhenger av mange forhold. Hvis de ikke blir tatt hensyn til, kan du miste mesteparten av avlingsproduksjonen..

Følgende faktorer er viktige for å bestemme tidspunktet for høsting av rødbeter:

 1. Varietal funksjoner. Tidlig, midt i sesongen, sene rødbeter blir plantet til forskjellige tider. Modningstiden for hver sort er individuell, og derfor blir høsttiden også forskjøvet..
 2. Klimaet i regionen. På spørsmål om når gulrot og rødbeter skal fjernes fra hagen, vil innbyggerne i Krasnodar -territoriet og Sibir svare annerledes og få rett. Når sibirerne allerede spiser surkål med rødbeter, begynner kubanfolket å høste vintersorter..
 3. Vær. Erfarne planteoppdrettere styres av værmeldingen, og justerer høstsesongen med tanke på dette. Med langvarig regn, så vel som en reell trussel om tidlig høstfrost, er det nødvendig å høste rotvekster mye tidligere. Selv om de teoretisk sett fortsatt kan vokse.

For å bruke ferske råvarer fra din egen hage året rundt, er det ikke nok å følge dyrkingsteknikkene. Det er viktig å ikke gå glipp av høstmomentet.

Denne fantastiske grønnsaken er egnet for bruk “topper og røtter”. Delikate betetopper fyller perfekt opp reservene av vitaminer og viktige mikroelementer i menneskekroppen. Ikke kast løvverk. Den brukes til de samme formålene som spinat og selleri, elsket av mange..

Når skal man høste forskjellige rødbeter

Når du kjøper frø, må du huske på at ikke alle rødbeter er egnet for langtidsoppbevaring..

Høsting av tidlige varianter

når man skal høste tidlig rødbete“Rødbetsesongen” for tidlige avlinger åpner 50-90 dager etter at avlingen dukker opp. I de fleste regioner er dette midten til slutten av juni. Plantinger tåler vårfrost og mangel på fuktighet. I regioner med kaldt klima bruker de plantemetoden og dekker plantene med en film.

Rotgrønnsaker fjernet fra hagen på forsommeren brukes til sylting, stuing, fersk til salater og snacks. Anbefales ikke for langtids vinterlagring.

De mest populære hybrider og varianter av tidlig modne rødbeter blant bønder og sommerboere er Wodan, Podzimnyaya A-474, Krasny Shar.

Høsting mellom sesongen

når man skal høste mellomsesong rødbeterMiddels modne varianter er verdsatt for sin søte, fyldige smak. Frø blir sådd samtidig med tidlige arter, men modningen skjer 15-30 dager senere. Dette skyldes en lengre periode med planteutvikling – 100-110 dager..

Rødbeter høstet i juli og august er universelle. Den er egnet til ferskt forbruk, matlaging og til vinterpreparater. Hvis lagringsforholdene er ordentlig organisert, vil rotavlingen beholde sine salgbare kvaliteter i opptil seks måneder..

Inndelingen i tidlige, mellommodne og sene varianter på grunn av ustabilitet i klimaet og forskjellige plantingsdatoer er svært betinget. Så den populære varianten Cylinder kan tilskrives midtsesongen og senvarianter..

Høsting mellom sent og sen sorter

mulatt variasjon for lagringRotvekster som modnes om høsten er best egnet for lang vinterlagring. De kjennetegnes ved motstand mot ekstreme temperaturer, stor størrelse, tett masse, elastisk hud og fargemetning – rød eller burgunder. Utviklingsperioden til full modenhet av grønnsaken er fra 90 til 140 dager..

De beste “høst” betesortene inkluderer Citadella, Mulatka, Renova, Odnorostkovaya, Matrona Sedek.

Høstdatoer justeres for å gjenspeile lokale værforhold. En generell regel gjelder: du må ha tid til å samle rotavlinger fra sengene før den første alvorlige frysingen.

Tidspunkt for høsting av rødbeter for vinterlagring i forskjellige regioner

høsting av rødbeter for langtidsoppbevaring

Når du skal grave opp gulrøtter og rødbeter for lagring, avhenger først og fremst av været og klimatiske egenskaper i forskjellige regioner i Russland:

 1. De vanskelige klimatiske forholdene i Sibir og Ural tillater ikke planting av senmodne varianter, de har rett og slett ikke tid til å modnes. Derfor er det tilrådelig her å velge varianter fra tidlig og midt i sesongen, med en modningstid på ikke mer enn hundre dager. En forkortet periode med varme dager gjør at rødbeter kan modnes fullt ut, få saftighet og samle tilstrekkelig mengde næringsstoffer. Høstsesongen er i slutten av august. Ved langvarig vår og sen beplantning graves rotvekster opp i september..
 2. I det sentrale Russland og Moskva -regionen begynner høsting av rødbeter beregnet for vinteroppbevaring den første høstmåneden. Hvis det allestedsnærværende hydrometeorologiske senteret ikke lover et skarpt kuldeknip, vil disse arbeider bli forlenget til midten av oktober..
 3. Den enkleste måten å bestemme timingen på er sør i landet. Her har senmodningssorter, klare til høsting i oktober, tid til å modnes. Hvis det ikke forventes en uventet forkjølelse, kan denne perioden forlenges til midten av november. Det varme klimaet i Kuban- og Stavropol -områdene gjør det mulig å dyrke to eller tre avlinger per sommersesong. Tidlige og midt-tidlige varianter brukes til mat om sommeren. Sen og sen modning er igjen for vinteroppbevaring.

Vær også oppmerksom på de ytre tegnene på en grønnsakskultur. De nedre bladene på fullt modne rødbeter tørkes.

De fleste varianter ved full modningstid har karakteristiske tuberkler i den øvre delen av rotavlingen. Erfarne gartnere bruker dem til å bestemme graden av modenhet..

Er det mulig å høste rødbeter i forkant av planen

gjengrodde rødbeterHvert trinn i utviklingen av et anlegg er viktig for å oppnå visse egenskaper. Bare en fullt moden rotavling har en tilstrekkelig grad av sukkerinnhold og avslører fullt ut potensialet når det gjelder sortens smakskarakteristika..

En grønnsak som ikke har passert alle stadier av utvikling vil tørke ut i lagring. Selv mindre skader vil akselerere utviklingen av råte..

Du bør ikke overeksponere rotavlingen i hagen. Gjengrodde rødbeter blir grove, bitre, ikke smakfulle og blir ikke lagret på lenge. Hvis det regnet lenge, er jorden fuktig, det er lurt å vente til den tørker og først begynne å høste.

I motsetning til gulrøtter tåler rødbeter absolutt ikke temperaturer under null. Derfor er det nødvendig å høste avlingen før den første frosten..

Er det en forskjell i tidspunktet for høsting av forskjellige typer rødbeter

Av de tretten kjente naturartene som tilhører rødbeteslekten, regnes bare to som dyrkede planter: mangold og rødbeter..

Høsting av sveitsisk mangard

rødbete mangoldChard er en bladrik og petiolate bete som ikke danner en rotavling, men en fibrøs forgrenet rot. De spiser “topper”. Planten ser veldig dekorativ ut og dyrkes ofte i blomsterbed. For forbruk blir den overjordiske delen av beten kuttet av når den vokser. Gjennomsnittlig modningstid – 1,5-2 måneder.

Høsting av rødbeter

rødbeter av god kvalitetRødbete dyrkes av hensyn til deilige rotvekster. Inndelt i en kantine, sukker og fôr. Det er to kategorier rødbeter som brukes til mat: rød og hvit. Smaken er identisk, men det andre alternativet er mindre vanlig på grunn av den bleke fargen. Dette er ikke overraskende, siden det er den rike rød- eller burgunderfargen på rødbeter som gir rettene en spesiell smakestetikk..

Sortegenskaper og vær- og klimaforhold spiller en like viktig rolle for å bestemme tidspunktet for høsting av alle typer beter.

når du skal høste sukkerroerSukkerroer tilhører industrielle avlinger, den plantes for å skaffe sukker og etylalkohol. Høsting av denne avlingen i feltene i forskjellige regioner i landet utføres fra august til oktober..

når man skal høste fôrbeterFoderroer blir også referert til som tekniske rødbeter. Den ble oppdrettet av oppdrettere spesielt for å mate dyr. Den inneholder mye mer protein og grov fiber enn bordsorter. Større i størrelse enn spisestuen. Begravet i bakken med omtrent en tredjedel. Denne vekstfunksjonen letter prosessen med mekanisert høsting, hvis periode faller i september og begynnelsen av oktober..

Høsting av rødbeter i henhold til månekalenderen

månekalenderGartnerens månekalender markerer ikke bare dager som er gunstige for planting og gjennomføring av ulike agrotekniske tiltak i forhold til forskjellige avlinger..

Når det gjelder grønnsaker som legges for langtidsoppbevaring, er det også planlagt høstdatoer. Det er tider når det er mulig å fjerne rødbeter fra hagen med maksimal effektivitet. Det antas at dette bør gjøres på en full eller avtagende måne..

I 2020 rådes astrologer til å fjerne rødbetene for vinterlagring på følgende dager:

 • 3.-19. August;
 • 2.-17. september;
 • 2-16, 31. oktober;
 • 1-15, 30. november
 • 1-14 desember.

På dette tidspunktet reduseres alle metabolske prosesser i planter, så bevaring av grønnsaker vil være av bedre kvalitet. Månen i Vekten, Steinbukken og Skytten regnes som den mest gunstige for høsting av rotavlinger..

Hvordan fjerne rødbeter fra hagen og legge dem til vinteroppbevaring

vi høster rødbetene riktigSikkerheten til avlingen står i direkte forhold til den forsiktige holdningen til rotavlingen under høstprosessen. På små plantasjer anbefales det å gjøre dette manuelt. Rødbeten blir tatt opp av bakken ved å holde på toppen av toppen. Hvis jorden er leirete, hard, kan du bruke en spade eller høyfork og snu klumpen.

Etter at hagen er tom, må du forberede grønnsaker for vinteroppbevaring:

 • kutt av toppene med en kniv eller saks, og la igjen en stubbe på 1-2 cm;
 • spredt ut i ett lag på et tørt, skyggelagt, godt ventilert sted (helst under en baldakin);
 • utføre sortering ved å kaste ødelagte forekomster;
 • legg de utvalgte rotavlingene forsiktig i boksene, dryss med torv, treaske eller tørr sand;
 • legg i en kjølig tørr kjeller.

måter å lagre rødbeter påDen optimale lagringstemperaturen er 0 … -2 ℃, fuktighetsnivået er 80-90%. Når du legger rotavlinger i en boks, må du sørge for at de ikke kommer i kontakt med hverandre..

Rødbeter må ikke vaskes før de sendes til kjelleren. En klistret jordklump kan ikke tvangsskrapes, da det er fare for å skade skallet.

Grønnsaker vaskes av jord og sand umiddelbart før de brukes til matlaging.

Hvordan bevare høsten hvis det ikke er noen kjeller

saftige søte rødbeterDet er flere måter å holde rotvekster friske og saftige til våren i urbane eller forstadsforhold..

En av dem:

 1. Legg tørkede rotvekster med avskårne topper i rader i en papp- eller trekasse eller plastbeholder, dryss med sand, sagflis, spon.
 2. Legg esken med grønnsaker i en større pappeske og fyll hullene med isolasjon.
 3. Plasser på en uoppvarmet balkong eller loggia.

Et slikt flerlags bryst lar deg holde en sunn grønnsak frisk i 4-6 måneder..

Hvis leiligheten ikke har balkong, kan du lagre rødbeter ved romtemperatur i to måneder på følgende måte:

 • dypp hver rotgrønnsak i en leirmos;
 • tørk ved romtemperatur;
 • legg i en pappeske eller bøtte;
 • settes vekk fra en varmekilde (gasskomfyr, radiatorer).

I landet eller på en personlig tomt kan en del av avlingen holdes fersk til våren i bakken:

 • grave et hull 80-100 cm dypt;
 • legg rødbeter i en bøtte eller stor kjele, og dryss hvert lag med sand;
 • lukk beholderen med et lokk;
 • senke aksjer i en grop;
 • lukk toppen med papp, hvilket som helst lag med isolasjon;
 • dekk gropen med et ark skifer, et jernark;
 • skisse på toppen av et jordlag 5-10 cm.

Graden av isolasjon av slike minikjellere avhenger av hvor mye jorda fryser i regionen. Stedet er valgt slik at om vinteren er dette området dekket av snø..

Rødbeter er mye brukt til høsting om vinteren. Rotgrønnsaker, pakket i en dampgjennomtrengelig film, lagres med hell i kjøleskapet i flere uker.

Interessante fakta om rødbeter

Rødbeter

Til tross for at de første rotformene av rødbeter var godt kjent for menneskeheten på 400 -tallet f.Kr. e., kultur spredte seg til alle kontinenter bare fra slutten av 1800- og begynnelsen av 1900 -tallet.

Bordeaux 237 -sorten, som er kjent for alle siden barndommen, har vært i over 100 år for å vokse under de vanskelige klimaforholdene i Russland..

For tiden har mer enn 70 hybrider og varianter av rødbeter blitt sonet. De kjennetegnes ved utbytte, tidlig modenhet, utseende, smak og evnen til å beholde fargestyrke under kulinarisk behandling..

Hvis tiden for å ta vare på sengene på seks dekar er begrenset, bør du være oppmerksom på sorten Enkeltspire, som ikke krever tynning. Oppdrettere har avlet gule og stripete rødbeter. Deres fordel ligger i dekorativitet..sunn grønnsak

Når du koker rødbeter trenger du ikke å tilsette salt i vannet, dette vil øke koketiden til grønnsaken, som allerede er kokt lenge på grunn av den store mengden fiber.

Rødbete er en unik avling som krever et minimum av innsats for å vokse og stelle, men lar deg få en rik høst selv fra en liten tomt. Overholdelse av vilkårene og regler for rengjøring vil tillate deg å glede familien din med ferske, sunne grønnsaker hele vinteren.

Overraskende, når det er hyggelig å høste rødbeter, varer de lenger og smaker bedre. Kanskje det er fordi en avling vokst med kjærlighet alltid gir mer glede..

Innsamling og lagring av rødbeter – video

Previous Post
Villhester i naturen er sjeldne, men fantastiske
Next Post
Petunia sophistry lime bicolor – un cameleon în grădina ta