15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Verdien og bruken av fosforgjødsel for hagebruk, hagebruk og prydavlinger

betydningen og bruken av fosforgjødsel Fosfor er en av de viktigste makronæringsstoffene som er involvert i plantens fysiologiske prosesser gjennom vekstsesongen. Det er derfor viktigheten og bruken av fosfatgjødsel spiller en viktig rolle i verdens jordbrukspraksis. Ved hjelp av fosforholdige dressinger sikrer gartnere og gartnere full utvikling, høy motstand mot sykdommer og gode avlinger av grønnsaks- og fruktavlinger.

Verdien og anvendelsen av fosforgjødsel for dyrkede planter

betydningen og bruken av fosforgjødsel for hagen Bruk av fosforgjødsel er avgjørende for enhver hage, hagebruk og prydavlinger. Dette elementet er en del av kjernen i en plantecelle, og hjelper til med å kontrollere metabolske prosesser i vev og mette dem med energi. Fosfor i mineralform deltar i karbohydratsyntesen.

Hva påvirker fosfatgjødsel?:

 • stimulere veksten av plantens rotsystem;
 • akselerere veksten av avlinger;
 • aktivere spiring og roting av frø;
 • normalisere metabolske prosesser i planteceller;
 • styrke immunsystemet;
 • forbedre produktiviteten;
 • øke frostmotstanden.

Tegn på fosformangel kan bestemmes av langsom plantevekst, dannelse av tynne og korte skudd, tørking og død av toppen, lav frostbestandighet og dårlig frukting..

plantefôringDisse tegnene indikerer at planten trenger ytterligere fosforholdig gjødsel. Det er derfor spørsmålet om betydningen og bruken av fosforgjødsel i hagebruk og hagebruk spiller en viktig rolle..

En av fordelene med fosfatgjødsel er at de kan påføres uten frykt for å overfôre planten. Et overskudd av dette mineralet vil ikke skade planten, siden fosfor bare absorberes i mengden som er nødvendig for full vekst og frukting..

Typer fosforgjødsel

typer fosforgjødselNår det gjelder betydningen og bruken av fosforgjødsel, må man ta hensyn til deres variasjon, som avhenger av egenskapene til sammensetningen og egenskapene..

Hva fosforgjødsel er:

 1. Vannløselig – dressinger med flytende konsistens, som raskt oppløses og absorberes fullstendig av plantevev. Denne gruppen gjødsel inkluderer fosfor, superfosfat og dobbelt superfosfat..vannløselig fosforgjødsel
 2. Svakt løselig – slik gjødsel løses ikke i vann, men kan oppløses i svake sure oppløsninger. Denne fôringskategorien inkluderer defluorert fosfat, fosfatslagg med åpen ild, tomoslag, bunnfall.knapt løselig fosforgjødsel
 3. Uoppløselig – gjødsel fra denne kategorien oppløses ikke i vann og oppløses dårlig i svake sure oppløsninger. Det eneste de kan oppløse i er konsentrerte syrer. Gruppen av uoppløselige bandasjer inkluderer bein- og fosfatbergart..uoppløselig fosfatgjødsel

Naturlig fosforgjødsel skiller seg ut separat – dette er toppdressing av naturlig opprinnelse. Disse inkluderer fisk og fiskemel, sapropel, kompost, vermikompost, humus og fugleskitt..

Fosforsyre som gjødsel har sine egne egenskaper og brukes til visse avlinger, avhengig av sammensetningen av fôringen.

Superfosfat

superfosfatSuperfosfat er en av de mest populære fosfatgjødselene. Den inneholder fosforsyre, monokaliumfosfat, samt svovel og magnesium. Avhengig av konsentrasjonen av fosforsyre kan superfosfat være enkelt (ca. 20%) og dobbelt (50%).

Superfosfat kan brukes til avlinger som dyrkes både utendørs og innendørs. Denne sammensetningen er universell, den er flott for alle grønnsaker, frukt og bær og prydavlinger.

Fosforsyre som gjødsel er uunnværlig for følgende avlinger:

 • roser;
 • agurker;
 • tomater;
 • Jordbær;
 • drue;
 • epletre.

Superfosfat brukes på flere måter. Toppdressing kan påføres hullene når du planter grønnsaker – opptil 20 g i hvert hull. Når du planter frukttrær og busker, økes dosen til 45-70 g.

I vekstsesongen introduseres superfosfat i form av flytende løsninger. For dette formålet brukes 100 g gjødsel per bøtte varmt vann. Hell 500 ml oppløsning i hver stamcirkel. Hvis det ble brukt dobbelt superfosfat, reduseres fôringsdosen til 50-60 g per bøtte vann.

Ammophos

ammophosAmmophos er en toppdressing som oppnås som et resultat av prosessene for å nøytralisere fosforsyre med ammoniakk. Denne gjødsel inneholder ikke bare fosfor, men også en høy konsentrasjon av nitrogen. 50% fosfor utgjør omtrent 11-13% nitrogen.

På grunn av sin allsidighet brukes ammophos like ofte om høsten og våren..

Den brukes best til fôring av agurker, poteter, rødbeter, druer, korn og prydavlinger:

 • poteter – ammophos introduseres i 2 g plantehull;
 • rødbeter, agurker og andre grønnsaker – 20-25 g toppdressing per 1 kvm. m;
 • druer – 400 g ammophos per bøtte med vann, løsningen brukes til vårdressing av jorda.

Ved mating av frukttrær og busker med ammophos øker fôringshastigheten til 25-35 g per kvadratmeter. m.

Diammofoska

diammofoskaDiammofoska eller ammoniumhydrogenfosfat er en gjødsling som er utbredt innen hagebruk og hagebruk. Den inneholder ikke bare omtrent 50% fosfor, men også andre nyttige stoffer – nitrogen, kalium, jern, magnesium, svovel, sink. Den nøyaktige sammensetningen av toppdressingen kan variere avhengig av produsent..

Bruk av diammophos bidrar til å øke plantens motstand mot ugunstige værforhold, sykdommer og skadedyr. Denne gjødsel brukes også til å forbedre smaken av frukt – de blir større, saftige og sukkerholdige.

Diammophos påføringshastighet:

 • poteter – 7-8 g per 1 kvm. m eller en teskje inn i landingshullet;
 • jordbær og jordbær – 6-7 g per m2;
 • tomater og agurker – en teskje hver når du planter frøplanter på et permanent sted;
 • innendørs avlinger – 30-35 g per kvm. m;
 • frukttrær – 20 g hver, diammophos blir introdusert i stamcirkelen under graving.

Diammophos forblir i jorden lenge og vaskes ikke ut av regn. Det kan kombineres med organisk fôr som kompost, gjødsel eller fjørfe..

Fosforitt og benmel

fosfatstein og beinmelFosfatmel er en mineralsk pulverformig gjødsel som inneholder minst 25-30% fosfor i kombinasjon med kalsium. Toppdressing oppløses ikke i vann. Det anbefales å bruke det bare på sure jordarter eller å kombinere det med råtnet gjødsel eller andre sure dressinger..

Oftest er fosforsmel innstøpt i bakken under graving før planting. Forbruk – 170-200 g per 1 kvm. m.

Ikke mindre populær blant gartnere og gartnere er beinmel, oppnådd i ferd med å male beinene til storfe. Dette pulverformige stoffet inneholder opptil 40% fosfor. I tillegg kan organisk gjødsel inneholde jod, jern, kobber, jern og andre mineraler..

Fosforgjødslingsregler

betydningen og bruken av fosforgjødselFor å oppnå maksimal effekt krever innføring av fosforgjødsel en rekke regler. Når du bruker slike bandasjer, er det ønskelig å utføre kalking samtidig. Gjødsel absorberes best i sur jord; i et alkalisk miljø bør surgjørende komponenter brukes.

Når du bruker fosforholdige formuleringer, må du huske regelen-for vårfôring er det bedre å bruke vannløselig gjødsel, tørre og granulære formuleringer om høsten.

gjødsling av jorda

Grunnleggende regler for bruk av fosforgjødsel:

 1. Gjødsel med fosforinnhold regnes som universell. De kan brukes til alle grønnsaker, frukt og bær og prydavlinger.
 2. Granulære formuleringer skal ikke helles direkte på jordoverflaten. De må først fortynnes med vann og vannes eller føres inn i de dype lagene ved å grave.
 3. Fosforholdig gjødsel gir størst effekt når den påføres om høsten. De metter jorden med nyttige stoffer, hjelper den med å holde ut vinteren og forbereder den til vårsesongen..
 4. For innendørs planter kan gjødsling med fosforinnhold brukes hele året, uavhengig av årstid..
 5. Når den påføres sur jord, utføres kalkingen på 3-4 uker. Til dette formålet kan du bruke treaske, kalk eller kritt. Dette forbedrer opptaket av fôret..

Fôring med fosforgjødsel er en viktig del av omsorgen for grønnsaker, frukt og bær og prydavlinger. De sikrer roting og aktiv vekst, øker immuniteten mot sykdommer og frostresistens, forbedrer utbyttet og smaken av frukt..

Verdien og bruken av fosforgjødsel for tomater – video

Previous Post
Kjennskap til bringebær Pride of Russia eller helter i Russland gjenstår fortsatt
Next Post
Cum să faci un leagăn cu propriile mâini: modele simple din paleți din lemn și un scaun