15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Kloning av planter er en moderne tilnærming til vegetativ forplantning

kloning av planter Et av områdene innen bioteknologi er kloning av planter og dyr. Klonene oppnådd kunstig under celledeling er helt identiske med den opprinnelige organismen. For planter er kloning en metode for vegetativ forplantning som lenge har blitt brukt av gartnere.. planteformering Å få en ny plante fra stiklinger, skudd, værhår er ikke en nyhet, men en tidstestet metode. Sammenlignet med frøformering er dette den raskeste og mest effektive måten å skaffe frøplanter på..

Hva er kloning

kloning av hveteOpprettelsen av organismer med samme genetiske sammensetning er kloning. I planteverdenen er det ikke spesielt vanskelig, siden celler fortsetter å dele seg under vekst og differensiering til vev. En elementær enhet for alle levende ting er preget av egenskapen til totipotens – evnen til å gi opphav til hvilken som helst celle.

Kjernen inneholder genetisk informasjon, som fullt ut samler alle dataene om en bestemt plante. Dette gjør det mulig fra en liten spire eller celle å reprodusere en organisme som er en klon – en eksakt kopi av den opprinnelige planten..

Kloning i naturen har pågått i milliarder av år. I dette tilfellet reproduserer planter aseksuelt (vegetativt). Jordbærene er forankret med værhårene. Den samme metoden brukes av cinquefoil gås og krypende smørblomst.transgene produksjonsopplegg

Blåbær danner nye busker på grunn av laterale skudd. Av vannplanter kloner den vanlige pilspissen sin egen art, hvis horisontale skudd spredte seg langs bunnen av reservoaret. På kyststimene vokser vannfarge og danner bart for avl.

En ung skudd som faller under gunstige forhold, er i stand til å slå rot og gi opphav til en ny plante. For noen representanter for faunaen er dette den mest optimale reproduksjonsmåten, som hjelper til med å bosette seg raskt, bevare sitt habitat og okkupere nye habitater..

Mange plantearter er oppført i den røde boken: om og er på randen av utryddelse. Kloningsmetoden er i stand til å gjenopprette floraen.

Å få kloner fra sjeldne planter og plante dem under gunstige naturlige forhold er et av alternativene for å øke antallet, en sjanse til å bevare noen arter.

Fordeler og ulemper med å få kloner

vellykket kloning

Gartnere har lenge vært engasjert i plantekloning, siden denne metoden har en rekke fordeler:

 1. Klonen er en eksakt kopi av moderplanten, så hovedtrekkene og utviklingsstadiene er forutsigbare..
 2. Oppdretteren har fulle egenskaper til prøvene hentet fra den opprinnelige formen: genetikken til den nødvendige arten (sorten) er fullt bevart.
 3. En moderplante er i stand til å “føde” på kort tid mange identiske frøplanter, noe som gjør det mulig for påfølgende masseplantinger.
 4. Det er mer praktisk å klone en variant om vinteren, og om våren å plante levedyktige prøver i bakken, som raskt får grønn masse, blir en voksen plante.
 5. Prøver med egenskaper av høy kvalitet velges, som senere gir en utmerket høst, har en høy dekorativ effekt eller andre, ikke mindre verdifulle kvaliteter..kloning av grønnsaker i industriell skala

Blant manglene bør det bemerkes:

 1. Bevaring av genetisk informasjon. I naturen skjer det omorganiseringer i kromosomsettet, noe som i noen tilfeller er nyttig for planten. Den får utholdenhet, motstand mot visse sykdommer, evnen til å leve under endrede klimatiske forhold og andre funksjoner. Ved kloning er genetiske omorganiseringer sjeldne..
 2. Kloner vokser i et praktisk talt sterilt laboratoriemiljø, og tilpasser seg ikke godt i naturen. Når de bosatte seg i det fri, klarer de ikke å ta vare på seg selv. Kunstig opprettede prøver blir ofte syke: de blir angrepet av skadedyr, sykdommer, de tåler ikke dårlige klimaendringer.

For kloning brukes celler i det apikale meristemet (tips av skudd eller tips av røtter), som er i stand til rask deling.

Et næringsmedium balansert i alle komponenter vil bidra til å skape næringsrik ernæring for planter. Når hormonbalansen forstyrres, stopper celledifferensiering og veksten av en formløs cellemasse eller callus oppstår..

Trinn-for-trinn kloning av planter

trinnvis kloning av planterNår du kloner planter hjemme, bruker du det nødvendige antallet stiklinger av de utvalgte varianter. En sunn og produktiv plante brukes til å oppnå et høyt utbytte eller en dekorativ variant. Vokst om vinteren for påfølgende planting av frøplanter med ønskede kvaliteter i bakken.

1. stadie

bruker sunne stiklinger

I den første fasen av kloning fortsetter vi som følger:

 • vi bruker sunne stiklinger uten tegn på sykdommer;
 • en ung stilk 10-20 cm lang blir kuttet av med en skarp, ren kniv;
 • kutt i en vinkel på 45 grader;
 • plasseringen av stammen – stedet hvor stiklingene forgrener seg fra skuddet;
 • fjern de nedre bladene for å forbedre veksten av rotsystemet;
 • før avstigning oppdaterer vi kuttet;
 • vi legger plantene i vann med en balansert pH = 5,8-6,2.

Røtter spirer sakte i vanlig vann: det vil ta 1-2 uker å se begynnelsen på dannelsen av unge røtter. Stimulanter for rotdannelse vil bidra til å fremskynde prosessen, og for dette legges stiklingene i en næringsoppløsning.

kloning maskinLa oss vurdere hvordan kloning foregår ved hjelp av roterende regulatorer. Biokjemikere har skapt et betydelig antall forskjellige sentralstimulerende midler. Som et eksempel: urtepreparat Bio Roots, som øker veksten og styrker røttene, noe som hjelper planten til å danne raskere.

trinnvise handlinger med gelEt annet stimulerende alternativ er en gel. Bioclone B.A.C. -gel er egnet, så vel som versjoner av innenlandske produsenter – Hesi ClonFix og Maxiclon. I dem senkes kuttstedet i flere timer slik at gelen kommer inn i den indre delen av stammen. Deretter overføres skjæringen til et underlag, som er kokosfibre eller mineralull. Dette er et sterilt miljø der forankringsprosessen finner sted. Den er i stand til å beholde fuktigheten mens den gir næring til røttene..

Vær spesielt oppmerksom på valget av rotdannende middel. Den inneholder vitaminer, hormoner og andre komponenter som er viktige for vekst..

Den videre veksten av planten eller dens død avhenger av valget. Kontakt en spesialist som vil fortelle deg det beste alternativet for en bestemt plantekultur.

Trinn 2

ved hjelp av et hydroponisk systemRotete stiklinger plasseres i et hydroponisk system. Ett alternativ er det aeroponiske forplantningssystemet X-Stream 40. Enhver type hydroponisk system er ikke en “billig godbit”, men det lønner seg raskt når det brukes riktig. Oppdretteren vil motta et betydelig antall høykvalitets frøplanter til salgs eller for deres behov..

Kloner plasseres i et fuktighetskammer med spesielle hakk. Rotsystemet vannes konstant med en næringsoppløsning. Temperatur og fuktighet er angitt en gang, og du trenger bare å kontrollere det.

lite hydroponisk systemNår røttene er dannet, er det viktig å skape en optimal balanse av næringsstoffer slik at stiklingene utvikler seg til en sterk, ung plante. Tilstrekkelig varme og lys vil fullføre prosessen.

Ved kloning av anlegg opprettes følgende betingelser:

 1. Belysning gjennom dagen. Energisparende eller lysrør med et bredt spektralområde er egnet. Timere for lamper brukes til å kontrollere belysningstiden..
 2. Fuktighetsnivå – innen 80%.
 3. Gjennomsnittlig temperaturområde er + 22- + 25 ° C, men det kan variere avhengig av den spesifikke plantetypen. Det termiske regimet må hele tiden overvåkes.

Selv med riktig pleie er det meningsløst å håpe på et 100% resultat, derfor må du først bruke en betydelig mengde plantemateriale.

Det er nyttig å plassere hvite paneler ved siden av kloner. Kloningsprosessen akselereres ettersom den hvite overflaten reflekterer et bredt spekter av farger som kreves for fotosyntese og forankring.

Klonede trær

frøplantevekst i reagensrøretÅ skaffe seg «stillas i reagensrør» er en viktig oppgave som ikke tilhører kategorien lunger. For å bevare skoggenpoolen og øke den, oppretter bioteknologer laboratorier for dyrking av klontrær.

For eksempel, ved Institute of Forest of National Academy of Sciences, i laboratoriet for genetikk og bioteknologi, dyrkes klonskog og lunder. Målet deres er å studere de nødvendige forholdene for å fremskynde prosessen med skogplanting, fordi det tar en annen tidsperiode å få tak i et tre og en urteaktig plante..

Eksempler på kloning er på laboratoriehyller. I reagensrør, in vitro, er det barskog og bredbladede skogplanter i forskjellige aldre.

Eliteskuddet er delt inn i mange deler og dyrket på et næringsmedium under optimale forhold:

 • fuktighet – 50%;
 • temperatur – 23 ° С;
 • lysintensitet – 5000 lux.

De dannede plantene går til plantasjer, der de er akklimatisert. Slikt arbeid utføres i industriell skala. I spesialutstyrte, enorme esker vokser massiv frø av løvtrær og treslag, noe som gir opphav til et stort antall treslag.

Den økonomiske effekten av kloning av skog er beregnet. Det er ikke bare skoger som gir oksygen. Asp og bjørk brukes som drivstoff, mens aske, eik og lind er nyttig i møbel- og byggebransjen..

Kloning gir en sjanse til å forankre og skaffe frøplanter av sjeldne, eksotiske planter. Dette er en mulighet til å bevare plantegens bassenget. Bruken i private gårder gjør det mulig å bruke nye, produktive varianter som er vanskelige eller lange å reprodusere på andre måter. Etter å ha bestemt deg for å bruke kloningsmetoden, må du veie alle fordeler og ulemper med prosessen, studere den grundig og først komme i gang.

Kloning av mikroanlegg – video

Previous Post
En rovdyr innbygger i ferskvannsforekomster – billen dykkerbille
Next Post
Fotografii și descrieri ale soiurilor populare de fasole de sparanghel