15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Det vi vet om fordelene og farene med søtpotet for helsen din

fordelene og skadene med søte poteter Den eksotiske søtpotetgrønnsaken er mye brukt i matlaging på grunn av sin søtlige smak og næringsverdi. Fordelene og skadene med søte poteter skyldes innholdet i et spesielt vitamin- og mineralkompleks i den. De fleste av disse biologiske stoffene er viktige for menneskekroppen. En slik velsmakende og sunn rotgrønnsak bør være tilstede i kostholdet til hver familie..

Søtpotetdossier

utenlandske rotfrukter søtpotet Den utenlandske grønnsaken tilhører slekten Ipomoea fra Vyunkov -familien. Hans slektskap med poteter går ut på at representantene for nattskjermen også tilhører Solanaceae -ordenen. En flerårig plante (årlig i kultur) har krypende røtter og når en lengde på 4-5 m. Tuberøse laterale røtter, preget av saftig masse, vokser på dem. De får en spindel eller sfærisk form og veier fra 100 g til flere kilo.søtpotet av forskjellige varianter

Tekstur og farge på søte poteter er veldig forskjellige:

 • rosa;
 • rød;
 • lilla;
 • krem;
 • gul;
 • oransje.

Sør -Amerika regnes for å være hjemlandet til en eksotisk grønnsak. I denne saken er forskernes meninger forskjellige, fordi de tidligste omtale av rotavlingen finnes i Peru, Colombia, Mexico, Brasil, samt Vestindia, Kina og Japan. Den ble brakt til Europa av de spanske sjømennene.

Hvordan smaker søtpotet? Knollene inneholder en høy prosentandel glukose og karoten. Takket være dette har grønnsaken en behagelig søtlig ettersmak..original smak av søtpotetfrukter

Avhengig av sorten (det er opptil 7000), kan forskjellige notater være tilstede i smaken:

 • mutter-karamell;
 • gulrot;
 • gresskar;
 • squash;
 • banan;
 • meloner;
 • terte kastanje.

Likevel forblir den dominerende smaken potet, litt stivelsesaktig. På grunn av en så variert smakspalett, har søte poteter tjent særlig popularitet rundt om i verden. I denne forbindelse oppstår det relevante spørsmålet, hvordan du spiser søte poteter.

Grønnsaken brukes både rå og kokt:

 • kokt;
 • bakt;
 • stekt;stekt søtpotet
 • potetmos;søtpotetpuré
 • pannekaker, pannekaker.

CSPI (ideell forbrukerbeskyttelsesorganisasjon, USA) kåret yam som den sunneste grønnsaken på planeten.

Rotgrønnsaken har unike egenskaper. Jo rødere frukten er, jo mer uttalt er den uvanlige aromaen og smaken. I tillegg indikerer dette et høyt innhold av betakaroten i sorten. Kremete og hvite varianter er mindre saftige og søte enn rosa, røde eller oransje varianter. Søtpotet (for salater) spises også. Grønne har en bitter smak på grunn av melkesaften de inneholder. Av denne grunn, før matlaging, blir toppene dynket i 30 minutter i saltet vann..

Fordelene og skadene med søte poteter skyldes den kjemiske sammensetningen.

rå rotgrønnsakEn rå knoll inneholder opptil 2-2,5% enkle karbohydrater-omtrent 13,5-21 g per 100 g produkt. Av disse frigjøres stivelse (11-12,8 g) og fiber (2-3 g). Sammensetningen inneholder også vann: 70-80%. kjemisk sammensetning av søtpotetSamtidig er kaloriinnholdet i søte poteter, ifølge forskjellige estimater, 85-111 kcal. Denne indikatoren er i stor grad avhengig av avlingens variasjon og dyrkingens egenskaper.. søtpotet vitaminbordKalorier bestemmes vanligvis av karbohydrater, og ikke proteiner eller fett, som grønnsaken bare inneholder 1,57-2 g. For hver 100 g saftig masse er det opptil 2 g sukrose. Dette sunne og kostholdige produktet er rikt på fettløselige og vannløselige vitaminer..

Betakaroten (vitamin A)

betakaroten for synDet har en positiv effekt på synsorganene. Det fungerer som en antioksidant som er ansvarlig for å stimulere produksjonen av kollagen. Det fremmer i sin tur fasthet, utstråling, foryngelse og helse på huden.

Vitamin A er en fettløselig forbindelse. For å få maksimal effekt av bruk av søte poteter, tilberedes rotgrønnsaken i kombinasjon med vegetabilske oljer. Så, bata-karoten absorberes bedre og raskere av kroppen..

Tocopheron (E)

Sammen med vitamin A og C danner det et kraftig antioksidantkompleks som bestemmer de fordelaktige egenskapene til søte poteter. I tillegg til å styrke immunsystemet, reduserer en slik vitaminsammensetning aldringsprosessen..

Phyllioquinone (C)

Phyllioquinone for å forbedre blodsammensetningenGir syntese av proteiner som er ansvarlige for blodpropp. Tar en aktiv rolle i opptaket av kalsium, så vel som i samspillet med vitamin D i gruppe D. Spiller en ledende rolle i de metabolske reaksjonene i bindevev, bein og blodkar, og støtter også nyrefunksjonen.

Tiamin (B1) og riboflavin (B2)

Tiamin (B1) og riboflavin (B2)Denne gruppen vitaminer bidrar til å normalisere blodsukkernivået. Når de utsettes for disse organiske forbindelsene, dannes bein og muskelvev. Lavmolekylære stoffer (B1 og B2) hjelper kroppen til å takle stress, ettersom de fungerer som grunnlaget for den godt koordinerte funksjonen til sentral- og perifert nervesystem.

Nikotinsyre (PP)

en nikotinsyreDeltar i løpet av redoks -prosesser. Forbedrer metabolske reaksjoner i fettceller, og reduserer derved kolesterolmengden i kroppen. Har en positiv effekt på veksten av vevsfibre. Niacin fungerer som en forebyggende ingrediens for hypertensjon, diabetes og migrene.

Askorbinsyre (C)

askorbinsyre i søtpotetØker kroppens motstand mot ulike sykdommer, beskytter mot virus og bakterier. I tillegg til å styrke immunsystemet, har det den nødvendige effekten på syntesen av mange vitale hormoner, så vel som kollagen..

Dette proteinet er nødvendig for full vekst.:

 • celler;
 • tekstiler;
 • brusk;
 • bein.

vitamin C styrker bensammensetningenVitamin C regulerer prosessene for hematopoiesis og metabolisme. Gjenoppretter arbeidet med de eksokrine funksjonene i skjoldbruskkjertelen og bukspyttkjertelen.

Alle nevnte søtpotetvitaminer har en tonisk og antiinflammatorisk effekt på kroppen..

Kalium er et essensielt makronæringsstoff

kalium i søtpotetLedelse blant nyttige makronæringsstoffer i søte poteter tilhører kalium. Per 100 g av produktet er innholdet 380-400 mg. Sammen med natrium skaper mineralet den nødvendige natrium-kaliumbalansen, som opprettholder optimalt intracellulært trykk. Kalium fungerer som hovedkomponenten i dannelsen av vann-saltbalanse, på grunn av hvilket nivået av væske i kroppen opprettholdes. I takt med glukose deltar det i muskelsammentrekning, inkludert hjertet..

En tilstrekkelig mengde makronæringsstoffer normaliserer pulsen, noe som garanterer:

 • riktig blodtilførsel til organer;
 • normalt trykk i sirkulasjonssystemet;
 • god tilstand på veggene i blodårene.

Kalium er ansvarlig for rensing av celler fra metabolitter så vel som giftstoffer. Mineral lindrer hevelse i vev.

problemer med mangel på kaliumÅ opprettholde den nødvendige syre-base-balansen i alle kroppsvæsker hjelper en person med å holde seg frisk og forhindrer dannelse av patologier (artrose, leddgikt, onkologi). Tilstrekkelig kalium i celler beskytter mot overflødig oksidasjon av vev. Som et resultat fortsetter syre-base-reaksjoner av væsker uten feil. I tillegg fungerer dette mineralet som et redskap for oksygen til hjernen. På grunn av dette forbedres konsentrasjonen av oppmerksomhet, så vel som utviklingen av unike evner for analyse og memorering..

Kompleks av andre makro- og mikroelementer

nyttige egenskaper til søtpotetFordelene og skadene med søte poteter bestemmes også av innholdet av andre næringsstoffer i rotavlingen. Hver 100 g av produktet inneholder opptil 49 mg fosfor og 35 mg kalsium. Fosfor normaliserer energimetabolismen i kroppen.

Den veletablerte funksjonen til disse prosessene hemmer utviklingen:

 • fedme;
 • sukkersyke;
 • gikt.

makronæringsstofferNår fosfor og vitaminer kommer inn i cellene, blir stoffskiftet akselerert. Disse komponentene forbedrer produksjonen av “lager” igjen for en “regnværsdag”. I tillegg beskytter makronæringsstoffet væsker og vev mot forsuring. Dermed øker kroppens motstand mot infeksjoner og patologier. Mineralet spiller en spesiell rolle i celledeling. Uten det er restaurering av skadet epitel ganske enkelt umulig..mengden sporstoffer

Takket være fosfor er sårheling mye raskere og mer effektiv.

Kalsiums rolle for mennesker er rett og slett uvurderlig. Forskere har beregnet at hver kilo kroppsvekt inneholder opptil 20 g av makronæringsstoffet. Videre er 98% av all denne mengden konsentrert i vev i bein og ledd. Den nødvendige kalsiumkonsentrasjonen gjør skjelettet sterkt, bein og tenner sterkt og bruskvev sterkt.

Tilstedeværelsen av dette mineralet i blod, muskler og annet vev promoterer:

 • muskelsammentrekning;
 • blodpropp;
 • bedre motoriske ferdigheter i nerveimpulser;
 • frigjøring av hormoner og enzymer.kalsiumreserve i kroppen

På grunn av nødvendig tilførsel av kalsium forbedres sammentrekningen og avslapningen av hjertemuskelen. Med mangel på et makronæringsstoff frigjøres mye kalsitriol i kroppen. På grunn av dette hormonet er glattmusklen i arteriene sterkt kontrahert, noe som fører til en økning i blodtrykket..

Merk følgende! Kontraindikasjoner

søtpotet er ikke nyttig for alleFans av eksotisk mat bør vite alt om de fordelaktige egenskapene og kontraindikasjonene til søtpotet. Rotgrønnsaken bør ikke spises av gravide eller ammende kvinner. Den dyrkede grønnsaken er en transgen matplante. GMOene den inneholder kan forårsake unormal utvikling av fosteret og til og med føre til spontanabort. Knoller er forbudt for personer som lider av gastrointestinale sykdommer (spesielt ulcerøs kolitt og divertikulitt) og urolithiasis. Samtidig er søte poteter også kontraindisert for barn under ett år. I noen tilfeller kan rotavlingen forårsake en allergisk reaksjon, og i andre – patologi. Av denne grunn er det viktig å velge mat klokt for familien din..

Fordelene og skadene med søte poteter ved diabetes mellitus – video

Previous Post
Bletilla orkide: planting og omsorg for planten
Next Post
Cultivarea okra din semințe: reguli de plantare și îngrijirea plantelor