15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Fapte interesante despre viața coloratei păsări sălbatice, rață gogol

rață gogol Rața gogol este o pasăre mică cu penaj luminos și colorat, care este una dintre puținele. Are un habitat destul de larg, din Rusia până în America de Nord. Numărul rațelor scade rapid, așa că la sfârșitul secolului trecut a fost listat în Cartea Roșie. Astăzi, gogolii nu se găsesc numai în sălbăticie, ci sunt crescuți cu succes și în fermele private ca animale de companie neobișnuite. Întreținerea și îngrijirea acestei păsări are câteva caracteristici pe care fermierul trebuie să le ia în considerare atunci când crește gogoluri colorate..

Rață Gogol – caracteristici și tipuri principale

caracteristicile rațelor gogol Gogol este o pasăre de rață originară din America de Nord. Dar este imposibil să se stabilească în mod fiabil originea rasei, deoarece păsările strălucitoare ale gogolului au fost menționate în cronicile Rusiei Kievului. Au fost crescuți pentru puf gros și produse din carne..

Rața gogol este numită și o cutie cuib, deoarece în sălbăticie, ei echipează cuiburi în golurile copacilor înalți situate în rezervoarele din apropiere. La mijlocul anilor 80 ai secolului trecut, numărul acestei păsări a scăzut semnificativ, deoarece a făcut obiectul vânătorii. Dar datorită eforturilor crescătorilor, populația de păsări a fost restaurată..

În ornitologie, există trei varietăți principale de gogol:

  • comun;
  • mic;rață gogol mică
  • islandez.duck gogol islandez

Toate soiurile diferă prin aspect, greutate corporală, formă și dimensiune cioc, precum și în regiunea habitatului.

Gogol comun

sezonul de împerechere al lui Gogol obișnuitGogolul comun este cel mai comun soi și se găsește cel mai frecvent în natură. Are un penaj foarte impresionant, cu culori contrastante..

Caracteristicile externe ale unui gogol obișnuit:

  • lungimea corpului – 47-50 cm;
  • capul este mare, cu o parte parietală ascuțită și alungită;
  • gatul este puternic și scurtat;
  • cioc mic, umflat la bază, mai îngust la vârf;
  • ochii până la vârsta de 2 ani sunt roșii, apoi galbeni strălucitori;
  • labele sunt puternice, cu membrane dense portocalii;
  • greutatea masculilor 700-1250 g, femelele – 500-1100 g.

Un fapt interesant despre pasărea gogol comună este schimbarea culorii în funcție de sezon.

Odată cu debutul primăverii, masculii se „îmbracă” în penajul reproducător – împletiturile diagonale negre strălucitoare ies în evidență pe penele albe ca zăpada, capul și spatele au o nuanță verde cu un luciu lucios. În alte perioade ale anului, penajul este gri fumuriu, cu stropi maronii..

Gogol mic de rață

mic gogol pe iazMicul Gogol exterior este foarte asemănător cu cel comun și are o culoare identică a penajului, dar este semnificativ mai mic ca greutate. De obicei, greutatea corporală a unei rațe gogol din această specie nu depășește 400-550 g, iar lungimea este de 35-40 cm.

Masculii pot fi recunoscuți prin spatele lor negru, burta și părțile albe ca zăpada, penele albe ale capului și ciocul gri fumuriu. Femelele arată mai puțin atrăgătoare – au penajul gri al abdomenului, pieptului și părților laterale, iar spatele are o nuanță maro.

Gogol islandez

Gogol islandezGogholul islandez și cel comun sunt similare exterior. Masculii și femelele sunt practic aceleași, dar în timpul sezonului de împerechere, culoarea penajului masculilor se schimbă. Pe capul masculului apar pene violet-liliac, precum și o pată triunghiulară albă alungită, cu margini rotunjite..

Pata de pe capul gogolului islandez este mai mare decât cea a speciilor comune. Diferența dintre femelele islandeze este considerată a fi o schimbare a culorii ciocului – în primăvară este albastru-negru, în restul anului este gălbuie sau cărămidă-portocaliu..

Habitat și stil de viață

habitatul rațelor gogolPentru prima dată, gogolii au apărut în America de Nord, dar treptat habitatul lor s-a extins spre teritoriile împădurite ale Europei. Rațele aleg zone de pădure situate lângă râuri, lacuri și alte rezervoare, care devin un adăpost pentru ele și în același timp asigură hrană.

Gogols sunt păsări migratoare. Înainte de debutul iernii, ei zboară spre vest sau spre sud din locul unde cuibărește gogolul. Cel mai adesea, rațele aleg țărmurile rezervoarelor sau coastelor marine pentru iernare..

Unele specii pot fi sedentare, dar se găsesc doar în partea de nord-vest a Europei. În Rusia, rațele gogol se găsesc în regiunile centrale, în regiunea Moscovei, în Kamchatka și Kuriles, în Siberia și în Peninsula Kola..

Gogols aleg rezervoare, pe malurile cărora există copaci bătrâni goi – au nevoie de ei pentru cuibărit. Cel mai adesea, păsările aleg copaci de foioase la o distanță de 100-150 m de apă, dar dacă sunt absente, se pot așeza și în conifere..

rață gogol într-o cutie cuib artificialăÎn același timp, rațele se instalează cu ușurință în cuiburi artificiale pentru gogol, create de om și pot trăi într-un cuib toată viața. Acasă, această pasăre este păstrată extrem de rar datorită neproductivității sale. Greutatea gogolilor nu depășește 1-1,2 kg, astfel încât majoritatea fermierilor consideră că reproducerea lor este neprofitabilă din punct de vedere economic..

Rațe de reproducție

femela cu rățușteGogols se întorc de la terenurile de iarnă la începutul lunii martie. În acest moment începe sezonul de împerechere pentru păsări. Dar cel mai adesea, viitoarele perechi se formează la gogols chiar și în timpul iernii. Rațele ajung la pubertate la 2 ani.

Bărbații încearcă să atragă atenția femelelor cu un mers caracteristic – cu capul ridicat și sânii proeminenți cu mândrie. De aici a venit cunoscuta expresie „umblă cu gogol”. Spre sfârșitul primăverii, păsările încep să echipeze cuiburi pentru puii de incubație – așa face rața..

Un ambreiaj al unei femele gogol de rață poate conține de la 6 la 13 ouă. Sunt de dimensiuni mari, până la 68 mm lungime și 47 mm diametru. Cojile sunt verde albăstrui sau albastru deschis.

Nutriția lui Gogol

Dieta cu rațe a lui GogolRațele Gogoli sunt scafandri excelenți; se pot scufunda în apă la o adâncime de 3-4 m și își pot ține respirația până la 30 de secunde. Deja la vârsta de 2 săptămâni, puii se scufundă bine și își pot procura independent hrana din fundul rezervorului. Datorită acestei caracteristici, peștii mici și alți locuitori acvatici formează baza dietei păsărilor..

Dieta raței gogol:

  • peste prajit;
  • raci mici;
  • amfibieni și larvele lor;
  • larvele libelule;
  • caddisflies;
  • gandaci de apa.
  • mușchi și țânțari;
  • râme.

familia rațelor pe iazVara, dieta raței gogol este îmbogățită cu alimente vegetale. Ei mănâncă cu plăcere alge, rădăcini mici de plante și semințe care pot fi găsite pe malurile corpurilor de apă..

Gogols sunt câteva rațe sălbatice care trăiesc în multe regiuni din Europa și America de Nord. Numărul acestor păsări era pe cale de dispariție, dar acum populația a fost restaurată. Gogolii sunt rareori ținuți acasă, deoarece au o greutate nesemnificativă și un „caracter” independent, capricios..

Ce este interesant la rața gogol obișnuită – video

Previous Post
En rovdyr innbygger i ferskvannsforekomster – billen dykkerbille
Next Post
Fotografii și descrieri ale soiurilor populare de fasole de sparanghel