15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Un locuitor prădător al corpurilor de apă dulce – gândacul care se scufundă

gândac de înot un râu liniștit în râuri printre desișuri de stâncă și stuf, puteți vedea adesea un gândac maro închis cu un corp neted oval. Plutește pe apă, expunând capătul abdomenului la suprafață, apoi se scufundă mai adânc, eliberând o bulă de aer. Acesta este un gândac de înot, unul dintre numeroșii reprezentanți ai ordinului coleopterilor.

Descrierea insectelor

trăiește în apă dulce Înotătorii se găsesc aproape în toată lumea, iar în America de Nord au stăpânit chiar și în zona arctică. Reprezentanții acestei familii preferă corpuri de apă dulce fără un curent puternic, dens acoperit de plante – iazuri, ape, lacuri, mlaștini. Chiar și șanțurile, șanțurile și bălțile adânci locuiesc. În medie, lungimea corpului gândacului este de 20-30 mm, cele mai mari exemplare ajung la 4-5 cm. Înotătorii au stăpânit cu succes aerul, apa și uscatul, dar se simt cei mai încrezători în apă. Ei își petrec o parte semnificativă a vieții în acest element..

forma corpuluiCorpul oval al gândacului de scufundare este perfect adaptat pentru mișcarea sub apă. Gândacul are picioarele posterioare puternice acoperite cu fire mobile. În apă, îi greoaie în același timp, ca vâslele. Perechea de picioare din mijloc servește la schimbarea direcției în sus sau în jos. Structura corpului este tipică pentru insecte: cap, piept și abdomen.

gândac de scufundareCapul plat și lat se contopește lin în piept. Pe laturi sunt ochi compuși complexi, constând din 9 mii de ochi simpli. Maxilarul inferior puternic este conceput pentru a prinde și mesteca mâncarea. Aparatul bucal al înotătorilor de tip roșcător. Antenele lungi, împărțite în segmente, acționează ca organul mirosului. Aceste caracteristici anatomice sunt clar vizibile în fotografia unui gândac înot în modul macro..

burtica gandacului scufundator gandacAbdomenul insectei este format din segmente, acoperite cu elitre rigide, netede. La unele specii, o dungă ușoară străbate marginile corpului. Culoarea gândacului este închisă – maro-verde, gri-maro sau negru.

Pe teritoriul Rusiei, cel mai adesea se găsesc două tipuri de gândaci înotători – cei tăiați și cei mai largi. Citiți și despre gândacul din mai și cum să faceți față acesteia.

Stilul de viață și obiceiurile de hrănire ale gândacului de înot

gândacul respiră aerÎn ciuda faptului că aceste insecte petrec o parte semnificativă a timpului în coloana de apă, respiră aer, care pătrunde în corp prin spiralele situate pe părțile laterale ale abdomenului. Din spiracule, tuburile traheale trec prin întregul corp al gândacului, iar sacii respiratori sunt localizați în piept. Mișcarea aerului în trahee este creată de acțiunile ritmice ale abdomenului. Pentru a umple alimentarea cu aer, gândacul scufundător expune partea din spate a abdomenului deasupra apei. O porție de aer îi este suficientă timp de 8-10 minute.

Corpul gândacului este mai ușor decât apa, astfel încât este ușor să plutească la suprafață. Este nevoie de mai mult efort pentru a scufunda și a rămâne pe fund. Pentru a face acest lucru, gândacul de scufundare se agață de pietre sau plante cu cârlige la capetele picioarelor. Noaptea, aceste insecte sunt active, vânează și fac zboruri lungi în căutare de hrană nouă..

Înainte de începerea zborului, gândacul pleacă la uscat, golește intestinele și umple sacii respiratori cu aer. Ca urmare, greutatea este redusă semnificativ, iar insecta poate decola. În căutarea unui nou rezervor, înotătorii sunt ghidați de strălucirea suprafeței apei și adesea mor, după ce au aterizat greu pe diferite obiecte strălucitoare – un acoperiș metalic, mașini, o seră de sticlă sau o fereastră.

Înotătorii hibernează, cufundându-se în pământ, în nămoluri de la baza unui rezervor sau sub așternut de frunze. Sunt vânate de păsări, pești, raci și mici mamifere. Insecta duce un stil de viață prădător.

se hrănește cu pui de peșteGândacul de înot se hrănește cu tot ceea ce îi poate ține și roade maxilarele puternice. Prinde și mănâncă melci, mormoloci, insecte de dimensiuni medii și larvele lor, ouă depuse în apă puțin adâncă. Într-o stare flămândă, poate ataca prada, care este de câteva ori mai mare decât ea – broaște, tritoni.

Mâncarea lui preferată este prăjitul de pește. Astfel, gândacul de înot este capabil să calceze toți peștii din rezervor. În fermele piscicole, populația este atent monitorizată, lăsând pentru el rolul unui ordonator, distrugând animalele slabe și bolnave.

Înotători de reproducție

gandacul feminin si masculinDiferența de sex la gândaci se exprimă prin mărimea și structura picioarelor. Femela este mai mare, iar masculul are plăci pe primele trei segmente ale picioarelor, cu ajutorul cărora ține femela în perioada de împerechere. La înotători, apare primăvara. După fertilizare, femela depune ouă în nămolul inferior sau în țesuturile plantei. Larvele eclozează după 2 săptămâni. În exterior, arată ca niște omizi cu mandibule puternice și o coadă ridicată..

Larva este foarte vorace și, în cantități mari, distruge ouăle, prăjiturile și larvele altor insecte – țânțari, libelule, muște caddice. Sistemul digestiv este deosebit – prădătorul își bagă maxilarul în corpul victimei și injectează suc gastric, care paralizează prada și înmoaie rapid țesuturile. Insecta aspiră apoi conținutul semi-digerat..

stadiul de creștere al gândacului de înotÎnainte de a deveni adult, larva trece de stadiul pupal. La începutul toamnei, ea iese din rezervor și construiește un leagăn pe țărm, din bulgări de sol și resturi de plante, în care are loc pupația. Acest proces durează aproximativ o lună. La câteva ore după ce pupa părăsește leagănul, tegumentul moale se întunecă și devine mai dur..

Gândacul pentru înot nu este greu de păstrat în acvariul de acasă. Carnea sau peștele sunt bune ca alimente. Este mai bine să păstrați pești ornamentali separat, deoarece mai devreme sau mai târziu gândacul îi va încerca în continuare pe dinte..

Interesant despre gândacul de înot – video

Previous Post
Hva tiltrekker seg bøndenes oppmerksomhet med druesorten Tason
Next Post
Calendarul rezidenților de vară: muncă sezonieră în grădină în luna mai