15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Et utmerket diettprodukt og en lovende hageavling – limabønner

Limabønnefrukt Det søramerikanske kontinentet er hjemsted for mange belgfrukter som aktivt brukes av mennesker til mat. Phaseolus lunatus eller limabønner, oppkalt etter Lima, hovedstaden i Peru, skiller seg ut fra rekken av beslektede arter i utseendet, størrelsen og smaken på frøene. Store frø, som lignet en skive mandarin eller en voksende måne, viste seg å være for termofile. Derfor dukket de første plantasjene av denne typen bønner opp i de subtropiske koloniene i Europa på det afrikanske kontinentet og i Asia..

Vi dyrker lima i hagen vår Det er ikke overraskende at limabønner raskt har blitt en av de mest populære og ettertraktede avlingene i verden, spesielt i USA. Frøene til denne planten, ofte referert til som smørbønner, er ikke bare rike på proteiner, kostfiber og vitaminer, men i fett, som er fra 1,5 til 2%i fruktkjøttet. Den delikate, kremete smaken av retter laget av tørre og grønne frø av limabønner gjør kulturen til en verdifull grønnsaksplante, interessant ikke bare for store landbruksbedrifter, men også for eiere av sommerhytter og husholdningstomter.

I Russland er det fremdeles ingen varianter av smørbønner av eget valg eller sonet for de eksisterende klimatiske forholdene. Men det er vellykkede forsøk på å dyrke avlinger i det åpne feltet i Nord -Kaukasus og Kuban, i Central Black Earth Region og andre deler av landet..

Biologiske trekk ved limabønner

Limabønner kommer i busk og krøllete formerLimabønner, i likhet med varianter som er mer kjent for den russiske gartneren, er en årlig grønnsaksavling, inkludert en busk og krøllete form:

  • Bushbønner er kompakte og lette å ta vare på. Bønnene modnes på den 65–80 dager etter begynnelsen av vekstsesongen, men utbyttet av slike planter er litt mindre enn ved klatring.
  • Høye krøllete former, som når størrelser på 12-15 meter, krever en mer forsiktig tilnærming til fôring og vanning. Øyeblikket når limabønner høstes, kommer i dette tilfellet etter 80-90 dager, men antall høstede frø er flere ganger høyere enn fra samme antall buskplanter.

Flate, brede limafrukterMed et så annerledes utseende har begge formene et blågrønt tett løvverk, blomstring, som danner store flerblomstrede børster fra hvite, syrinlige eller grønnaktige blomster. Men den store blomstringen av denne typen bønner kan ikke kalles. Blomster åpnes vekselvis, og noen ganger skjer dette når belgene ved foten av blomsterstanden allerede er fullstendig dannet.

Bønnene, i motsetning til vanlige bønner, har denne planten ganske brede, korte og flate.

Lima blomstrerLengden på belgen varierer fra 6 til 18 cm, og det dannes bare 2-4 frø inni, som ved modningstid kan bli hvit, gråaktig, kremaktig eller broket. En annen forskjell mellom smørbønner er et tykt lag med grov fiber inne i ventilene, så grønne belger spises ikke, men grønne, umodne frø er en av de sunneste og godeste matvarene..

Med den vanlige smaken av eksisterende varianter av limabønner, skilles tradisjonelt to grupper: med store frø, 3-4 cm i størrelse og mindre, kalt baby lima.

Verdien av planten er ikke bare i store frø med en fet, delikat smak og søtlig aroma. Etter å ha vokst limabønner i sengene på tomten, kan gartneren bruke den grønne delen av denne planten som en grønn gjødsel. Bobler med nitrogen dannet på røttene av bønner beriker jorden med dette stoffet, uunnværlig for planter..

Hvordan dyrke denne typen bønner?

Spirede smørbønnefrøSiden lima eller månebønner kommer fra et subtropisk område, trenger planten en temperatur på minst 18 ° C for behagelig vekst, men også på varme dager, når luften varmes opp til over 30 ° C, reduseres eggstokkdannelsen kraftig pga. det nesten sterile pollen.

Det er mulig å skape akseptable forhold for arten i det åpne feltet i regioner med et mildere varmt klima, og i midtfeltet må du bruke filmdrivhus eller drivhus, spesielt på et tidlig stadium av planteutviklingen, når unge røtter og skudd er mest utsatt for nedgang i temperaturen.

For planting, velg et opplyst område beskyttet mot mulige trekk. Det er bedre hvis forgjengerne til de peruanske smørbønnene på det er planter fra gresskar- eller nattskjermfamilien:

  • Før du dyrker bønner, blir sengene gravd opp om høsten og 30-40 g superfosfat tilsettes jorden per meter areal.
  • Om nødvendig kalkes jorda med en mengde på 300-500 gram av produktet per kvadratmeter.
  • Om våren løsnes og befruktes de preparerte åsene med komplekse forbindelser med en hastighet på 30-40 g per kvadratmeter.

Smørbønner dukker oppLimabønner blir sådd når jorda er varm nok, det vil si at temperaturen er minst 15-16 ° C, og det er ingen fare for frost. Oftest skjer dette i de siste dagene av mai:

  • Gitt plantens raske vekst og størrelse, blir frø sådd i en avstand på 40-50 cm fra hverandre med en firkantet hekkeplan.
  • Hvis limabønner plantes i rader, er det et mellomrom på 30-45 cm igjen mellom dem, noe som reduserer avstanden mellom plantene til ti centimeter.

Det er rimelig å legge buer over plantene og dekke avlingene med fiberduk til luften varmes opp til 18-25 ° C.

Krøllete bønner på støtterDyrking av denne typen bønner skiller seg lite fra landbruksteknikkene til belgfrukter, tradisjonell for den russiske gartneren. Det viktigste behovet for en plante under blomstring, massedannelse og modning av bønner er fuktighet. Men samtidig er akkumulering og stagnasjon av vann i jorda skadelig for limabønner. Plantens fibrøse røtter råtner raskt, og bønnene dør.

For klatresorter bygges sterke støtter eller espalier, ellers vil kraftige vipper på bakken skape overdreven tetthet, noe som truer utviklingen av sopp og bakterier.

Ytterligere omsorg for limabønner består i grunne løsninger av jorda, fjerning av ugress og fôring for å støtte plantene på jord som ikke er for næringsrik. 10 gram superfosfat og ammoniumnitrat påføres under buskene per kvadratmeter.

Skadedyr og sykdommer som truer smørbønner

Peruanske bønner er mer resistente mot sykdomSammenlignet med vanlige bønner er den peruanske arten mer motstandsdyktig mot sykdom, spesielt virus- og bakterieinfeksjoner. Fra problemene med å dyrke bønner kan det bemerkes at i andre halvdel av sommeren er fokus på ekte og falsk, pulveraktig mugg og bladflekk merkbar på planter.

Bønnevingen er ikke forferdelig for smørbønner, men bladlus, thrips og edderkoppmidd kan forføres av kraftig løvverk og unge skudd. Hyppige gjester på planter og larver. Sykdommer inkluderer meldugg, soppbladsykdom og noen virus.

Når du skal høste bønner og hvordan du lagrer dem om vinteren?

Grønn bønnefrøfatAvhengig av plantens variasjon og form begynner høsten av limabønner 18-14 uker etter spiring. På buskplanter forekommer modning litt tidligere, og på høye klatresorter kan det ta en måned hvis været tillater det. Grønne frø til kosthold som er rike på proteiner, vitaminer og kostfiber høstes tidligere, til huden er grov og kjøttet forblir saftig. Du kan lagre friske grønne frø ikke bare i 10-14 dager i kjøleskap.

Hvis du vil skjemme bort dine kjære med peruanske bønner om vinteren, blancheres de saftige skallede frøene i omtrent 2 minutter, avkjøles og tørkes, og deretter legges de i poser eller beholdere, og de fryses..

Om ønskelig kan den høstede avlingen av bønner bevares. Grønne bønner vil være en utmerket komponent for vintersalater, komplementere en siderett til kjøttretter og fisk.

Modne tørre frø har lang holdbarhet og er egnet for matlagingModne tørkede frø etter skrog helles i glassbøtter med tettsittende lokk. I denne formen kan bønner lagres om vinteren i opptil 4-6 måneder, men bare på et kjølig, mørkt sted hvor det ikke er fare for fuktighet og skadedyr som kommer inn i beholderen.

Siden frøene inneholder mye proteiner, fett og stivelsesholdige stoffer, kan bønnene miste smaken, men også de fleste næringsstoffene hvis lagringsreglene ikke følges om vinteren..

Hvordan dyrke bønner – video

Previous Post
Melon Torpedo: Hvordan velge en søt moden frukt
Next Post
Creșterea prazului în paturile de țară, plantarea și îngrijirea