15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Hvorfor brønnkarse er nyttig for menneskekroppen

Hvorfor er brønnkarse nyttig? Brønnkarse er en spiselig urt som tradisjonelt brukes i kosthold, matlaging, kosmetikk og medisin. Den har en rik sammensetning, som forklarer dens gunstige effekt på kroppen. Hvorfor brønnkarse er nyttig og hvem bør bruke den med forsiktighet – i detalj i denne artikkelen.

Biologisk beskrivelse

sunne greener Brønnkarse er en årlig, sjelden toårig plante. Høyden er ikke mer enn 55 cm. Rotsystemet er enkelt, stilken er bar, lys nyanse. Bladplatene er små, perianth kronbladene er hvite eller rosa. Frukten er en liten ovalformet belg. Blomstringen begynner på midten av sommeren. Fruktmodning er gradvis – fra august til november.

Homeland of watercress Iran. I tillegg til dette landet, finnes planten naturlig i asiatiske land – fra Middelhavet til Pakistan, vokser i Etiopia og Egypt, samt i noen regioner i Russland. Det dyrkes i nesten alle land, siden gresset er helt upretensiøst i omsorgen..

Brønnkarse har forskjellige navn avhengig av hvor den vokser. I Afghanistan kalles det tertizak, i Armenia – kotem, Ukraina – brønnkarse, og i Georgia er planten kjent som tsitsmati..

I noen laboratorier brukes brønnkarse for å bestemme kvaliteten på jord og luft. Planten er en slags biologisk indikator, siden den har økt følsomhet for nitrater, karbonmonoksid og noen tunge stoffer..

Nylig har populariteten til denne urten økt. Det ble funnet at brønnkarse er spesielt nyttig for eldre, pasienter med visse kroniske sykdommer, så vel som de som er interessert i en sunn livsstil og et balansert kosthold. Derfor vokser planten villig i sengene og vinduskarmen..

Typer og varianter av brønnkarse

typer brønnkarseDet finnes typer brønnkarse, som igjen er delt inn i forskjellige varianter. Hver har sine egne egenskaper som skiller den fra andre varianter..

De vanligste typene og variantene:

 • såing (Zabava, Dansky);
 • curly (Curly, Openwork);
 • helbladet plante (bredbladet, dukat).

Zabava er ideell for å vokse hjemme hele året. De grønne modnes veldig raskt. Allerede etter 20-25 dager kan den tilsettes mat. Denne sorten er spesielt egnet for kjøttretter, siden smaken ligner pepperrot..

Den danske sorten anses med rette som en av de tidligste modningssortene. Klar til bruk i 8-10 dager fra det første skuddet vises. Sorten kan dyrkes i hagesenger, da den er motstandsdyktig mot kaldt vær. Middels skarp, krydret smak.

Krøllete tilhører middels tidlige varianter. Plantehøyde opptil 23 cm. Du kan spise stilker og blader. Har en behagelig sennepssmak. Den brukes til ferske salater, første kurs, kjøtt.

Variety Azhur er klar til å spise en måned etter spiring. Maksimal plantehøyde er 25 cm. Passer til dyrking i åpen mark, drivhus og i vinduskarmen. Smaken er krydret, sennep.

Bredbladet utvalg av brønnkarse er av middels modenhet. Planter kan konsumeres ikke tidligere enn en måned senere. Den utvikler seg ganske raskt og når ikke mer enn 12 cm i høyden. Bladene er lysegrønne i fargen, smaken er ganske krydret. De legges til kjøtt- og fiskeretter, samt salater..

Ducat er en veldig tidlig modningssort. Fra utseendet til de første skuddene til muligheten for å spise det, går det ikke mer enn 2 uker. Denne varianten med brønnkarse smaker krydret, noe som gir retten et krydder..

Kjemisk oppbygning

hva er bruken av vannkarse kjemisk sammensetningSammensetningen av urten er unik. Den inneholder ingredienser som ikke finnes i andre greener. Vitaminer, mineraler og essensielle oljer finnes i store mengder i brønnkarse. Samtidig er kaloriinnholdet i urten per 100 g bare 32 kcal, og den glykemiske indeksen, som alle andre grøntområder, er ikke mer enn 15 enheter..vannkarsens sammensetning og nyttige egenskaper

Den kjemiske sammensetningen av brønnkarse er representert av følgende fordelaktige elementer:

 • retinol (vitamin A);
 • askorbinsyre;
 • tokoferol (vitamin E);
 • nikotinsyre;
 • nesten alle B -vitaminer.

Av mineralene er planten rik på kalium, kalsium, jod, kobber, jern, fosfor og magnesium. Denne kjemiske sammensetningen bestemmer de gunstige egenskapene til brønnkarse..

Hvorfor brønnkarse er nyttig for kroppen

hvorfor brønnkarse er nyttig i matlagingDe fordelaktige egenskapene til denne urten har vært kjent siden antikken. Brønnkarse toner kroppen, metter den med vitaminer og mineraler, aktiverer metabolske prosesser og har en positiv effekt på immunsystemet.

Det er derfor brønnkarse er nyttig for en svekket kropp, det anbefales å inkludere det i mat for eldre og pasienter etter alvorlig sykdom og operasjon. Produktet er også viktig for idrettsutøvere, så vel som for de som er glad i fysisk aktivitet, føre en aktiv livsstil. For at fordelen skal være åpenbar, anbefales det å inkludere den regelmessig i moderate mengder i maten..

Nyttige egenskaper av ciclate herb:

 • renser forsiktig fra giftstoffer, giftstoffer og fjerner overflødig væske fra kroppen;
 • forbedrer prosessen med hematopoiesis;
 • takket være B -vitaminene i sammensetningen, forhindrer det utvikling av depresjon, eliminerer nervøs spenning;
 • aktiverer vevsregenerering;
 • støtter riktig funksjon av skjoldbruskkjertelen;
 • har antiinflammatoriske og antibakterielle egenskaper;
 • styrker hjertet og blodårene;
 • har en positiv effekt på fordøyelsen.

Bruk av brønnkarse under graviditet har en positiv effekt på kvinnen og fosteret. Friske urter forhindrer forstoppelse ved å aktivere intestinal peristaltikk og lindre hevelse ved forsiktig å fjerne overflødig væske fra kroppen til en gravid kvinne.

Brønnkarse kan i noen tilfeller forårsake allergiske reaksjoner. Gravide og ammende kvinner bør konsultere en helsepersonell før de tar urten..

Kontraindikasjoner

brønnkarse er ikke bra for alleBruken av brønnkarse bør begrenses ved hypotensjon, visse sykdommer i mage -tarmkanalen, for eksempel gastritt, kolitt, magesår. Anlegget bør brukes med forsiktighet for personer som er utsatt for allergi. I barnemenyen kan brønnkarse introduseres fra 3 år. I en tidligere alder er mageslimhinnen hos barn ennå ikke klar for dette produktet.

applikasjon

grønnsakssalatEt av bruksområdene for brønnkarse er matlaging. Urten kan legges til forskjellige retter der den tilberedes, samt konsumeres rå, skåret i salater. Det er lov å spise gress når som helst på døgnet – det er ingen begrensninger. Men ikke lagre anlegget på lenge. Det er best å bruke det umiddelbart etter at det er kuttet. Holdbarheten til brønnkarse i kjøleskapet i en plastbeholder er ikke mer enn 2 dager.

I tillegg til friske salater, tilsettes planten til supper, noen kalde snacks og hovedretter. Urten tilfører tyngde og sauser pikant, takket være sin spesielle smak og aroma.

Siden friske urter inneholder opptil 90% fiber, noe som har en positiv effekt på fordøyelseskanalen, bruker de som går ned i vekt aktivt det i kostholdet. Planten er lav i kalorier, frigjør kroppen forsiktig fra overflødig væske og giftstoffer, og vitamin- og mineralsammensetningen bidrar til å heve vitalitet og emosjonell tilstand. Alt dette har en positiv effekt på mennesker som sliter med overvekt..

bruk av brønnkarse i medisinBrønnkarse har lenge etablert seg på den positive siden innen tradisjonell medisin. Avkok og urteinfusjon er bra for lungebetennelse, bronkitt, ondt i halsen og alvorlig hoste. De er også nyttige for nervøse lidelser. Olje lages av bladene og stilkene av brønnkarse ved å blande pulveret av de tørkede delene av urten med vaselin. Denne sammensetningen hjelper med mange sykdommer i huden..

Til tross for alle de positive egenskapene til brønnkarse, bør du ikke starte behandlingen uten å rådføre deg med legen din. Ukontrollert bruk av stoffet kan føre til komplikasjoner.

brønnkarse maskeNår det gjelder kosmetologi, har eksperter lagt merke til en positiv effekt av brønnkarse på hårvekst. I tillegg bleker planten godt de pigmenterte områdene i huden i ansiktet og på kroppen, forfrisker og toner, takler godt med for høyt fettinnhold. Kosmetologer anbefaler uavhengig å forberede tonics og masker fra tsitsmata for å forlenge hudens ungdom og helse..

Konklusjon

Brønnkarse er en unik plante fordi den har en rik sammensetning, og det er ikke vanskelig å dyrke den på en tomt eller på en vinduskarme. Gresset formeres av frø, som vokser raskt og er klare til å spise om en måned. Brønnkarse er mye brukt på andre områder – folkemedisin og kosmetologi.

Hvorfor brønnkarse er nyttig og hva er det til – video

Previous Post
Este posibil să folosiți pepene verde pentru pancreatită, colecistită și gastrită
Next Post
Plantarea de cartofi cu un tractor cu spărgător