15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Oile de munte – un locuitor rar al vârfurilor de munte

Oile de munte Berbecul de munte este un animal artiodactil pe cale de dispariție din familia bovinelor, care se distinge prin aspectul său maiestuos și grațios. În sălbăticie, se găsește în regiunile muntoase – Nepal, China, India, Mongolia și Rusia. Există mai multe subspecii de oi de munte, care diferă prin mărime și aspect..

Berbec de munte – descrierea aspectului

bovin Berbecii de munte sunt considerați cei mai mari reprezentanți ai familiei bovine. Trăsătura sa caracteristică este coarnele sale masive, pe care niciun berbec nu le are. Masa coarnelor la bărbații adulți poate ajunge la 30-40 kg. Acest mamifer cu copite are mai multe nume – este cunoscut sub numele de argali, argali, kachkar.

Caracteristicile aspectului unui berbec sălbatic:

  1. Înălțimea animalului la greabăn, în funcție de specie și sex, poate ajunge la 75-130 cm, lungimea corpului este de la 130 la 200 cm.
  2. Greutatea corporală a bărbaților – până la 230 kg, femelele 70-80 kg.
  3. Capul animalului este masiv și mare, cu un profil de cocoș, la femele cu o linie de profil mai netedă.
  4. Vârful botului are o nuanță mai deschisă decât greabanul și capul..
  5. Auriculele mobile au perii moi la vârfuri.
  6. Gâtul este puternic și scurt, bine musculos.
  7. Pieptul este lat și masiv, cu o circumferință de 120-140 cm.
  8. Corpul este puternic și ghemuit atât la bărbați, cât și la femele.
  9. Membrele sunt puternice și rezistente, cu oase alungite metatarsiene și metacarpiene. Această caracteristică le permite să navigheze cu ușurință pe teren stâncos..
  10. Coarnele sunt sub forma unei spirale învolburate, cu margini laterale rotunjite. Lungimea coarnelor la masculi poate ajunge la 170-200 cm, la femele este mult mai scurtă, până la 40-60 cm.
  11. Culoarea animalului diferă în funcție de specie. Poate fi galben cenușiu, maro roșcat sau maro gri. Oile de munte care trăiesc în Rusia sunt mult mai întunecate decât „frații” lor din Himalaya.

Printre regiunile în care trăiesc oile se numără munții Altai, Tibet, zonele înalte ale Mongoliei, Afganistan, India, China, Uzbekistan, Kazahstan, Tadjikistan și Rusia..

Tipuri de oi de munte

oaie de munte in vivoÎn condiții naturale, există șapte soiuri de oi de munte, care diferă în ceea ce privește habitatul, dimensiunea, caracteristicile aspectului și stilul de viață.

Principalele tipuri de oi de munte:

  1. Altai argali este cea mai mare subspecie de oi de munte, care locuiește pe teritoriul Altai și Mongolia. Aceste animale sunt de dimensiuni mari – 120-125 cm înălțime. Greutatea femelelor este de până la 130 kg, greutatea masculilor depășește adesea 220 kg. Corpul berbecilor este acoperit cu o blană groasă de culoare maro-maro sau cenușă.mountain sheep Altai argali
  2. Cu coarne subțiri – o trăsătură distinctivă a acestei specii este considerată a fi coarne subțiri sub forma unei spirale răsucite, a căror lungime poate ajunge la 80-100 cm. Greutatea animalului este de 130-145 kg. Culoarea poate fi gri cu pete albe ca zăpada sau complet albă.oi de munte cu coarne subțiri
  3. Bighorn – acest animal se distinge prin dimensiunile sale mari, capul masiv și auriculele mici. Picioarele sunt scurte și musculare, coarnele sunt spiralate, îngroșate, lungimea lor poate ajunge la 110-120 cm. Greutatea unui berbec bighorn, în funcție de sex, ajunge la 85-145 kg.oi de munte bighorn
  4. Snezhny – acest tip de oaie se găsește pe teritoriul Siberiei de Est. Se disting prin dimensiunea lor mare și corpul puternic. Masculii cântăresc până la 160 kg, femelele – nu mai mult de 75 kg. Coarnele sunt în formă de inel, lungi de 90-100 cm, cu vârfurile îndreptate spre exterior. Femelele au coarne în formă de seceră..oi bighorn
  5. Argali este cea mai mare oaie de munte. Înălțimea acestor uriași atinge 150 cm, greutatea – 180-220 kg. Coarnele sunt masive, la unii indivizi lungimea lor este de 180-200 cm. Culoarea argaliului este cel mai adesea gri, maro sau maro deschis.oi de munte argali

Speciile comune includ muflonul de oaie de munte. Acest animal este împărțit în două subspecii – muflon european și asiatic. Primele sunt mai mici decât cele din urmă – greutatea lor nu depășește de obicei 55-60 kg. Greutatea subspeciei asiatice ajunge la 85-90 kg.

Caracteristici ale stilului de viață

caracteristicile stilului de viață al oilor de munteOile de munte sunt animale de turmă. Ele formează toate efectivele în conformitate cu două principii – masculi și femele împreună cu indivizi tineri. De obicei, astfel de efective sunt păstrate separate una de alta și se împerechează numai în timpul sezonului de împerechere. Relația dintre femei și bărbați se bazează pe principiul poligamiei..

Cel mai adesea, oile de munte trăiesc într-un singur loc. Dar, în caz de lipsă de hrană, aceștia pot continua o lungă căutare de pășuni, depășind distanțele mari. Pentru astfel de excursii, oile de munte sunt grupate în turme, al căror număr nu depășește 10-80 de indivizi. În ajunul iernii, animalele cu copite coboară la poalele muntelui. De obicei, își petrec iarna în turme mari de 800-1000 de capete..

Speranța de viață, în funcție de condițiile de viață, este de 13-18 ani. Acest indicator este influențat de caracteristicile dietei, de zona de reședință și de prezența dușmanilor naturali pe teritoriul de reședință. În plus, mulți bărbați care organizează lupte în timpul jocurilor de împerechere mor din coarnele unui rival mai puternic..

Comportamentul oilor de munte

comportamentul oilor de munteBerbecii de munte nu sunt agresivi. Manifestările sale sunt posibile numai în timpul sezonului de împerechere. Turmele de masculi și femele cu indivizi tineri trăiesc de obicei separat unul de celălalt, dar înainte de pericolul apropiat, animalele se avertizează reciproc cu ajutorul unor semnale sonore speciale.

lupta masculinăOile sunt animale calme și echilibrate, pașnice nu numai între ele, ci și cu alte animale. O caracteristică a argali este inteligența rapidă excelentă. Nu vor sta liniștiți în așteptarea pericolului care se apropie și cu siguranță vor încerca să găsească o cale de ieșire..

Singurii pe care berbecii de munte nu-i pot suporta sunt dușmani naturali. Acestea includ leoparzi, ghepardi, lupi, leopardi de zăpadă, vulturi și vulturi aurii..

Dietă

dieta de oaie de munteOile de munte sunt erbivore. Dieta lor se bazează pe o varietate de vegetație verde. Mâncarea preferată a lui Argali este cerealele, dar în absența lor, berbecii nu vor renunța la frunzișul tufișurilor, hodgepodge-ului, rogozului și altor ierburi tipice zonelor montane. Un argali adult mănâncă zilnic până la 16-20 kg de alimente.

Artiodactilii s-au adaptat condițiilor climatice dure și chiar extreme din regiunile de munte înalt. O caracteristică a argaliului este capacitatea de a face fără umezeală pentru o lungă perioadă de timp, supraviețuind cu ușurință în condiții de secetă prelungită. Au suficientă umiditate, pe care o obțin de la plante verzi..

O caracteristică interesantă a oilor de munte este că femelele și tinerii ocupă de obicei zone montane mai înalte. În această zonă există resurse alimentare destul de slabe, dar o protecție fiabilă a animalelor împotriva prădătorilor. Masculii, pe de altă parte, aleg cel mai adesea pentru ei înșiși câmpiile joase montane, cu vegetație verde mai abundentă și de înaltă calitate, dar și un risc ridicat de atac al dușmanilor naturali..

Berbecul de munte este un animal rar cu copite care aparține familiei Bovid. Se remarcă prin aspectul său maiestuos, fizicul puternic și harul extraordinar. Acesta este un locuitor al regiunilor de munte înalt, care este inclus în Cartea Roșie internațională ca specie pe cale de dispariție, vulnerabilă, care trebuie protejată de organizațiile de mediu..

Cea mai mare oaie de munte Altai – video

Previous Post
Villhester i naturen er sjeldne, men fantastiske
Next Post
Petunia sophistry lime bicolor – un cameleon în grădina ta