15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Vokser fantastisk gloriosa hjemme

eksotisk plante gloriorza Gloriosa er en eksotisk prydplante som vokser naturlig i det varme klimaet i Sør -Afrika og Asia. Den tilhører Melantia -familien, rekkefølgen på liljeblomstene, og dens andre navn er blomst av herlighet. Unge planter ser umerkelig ut i butikkhyllene, men med riktig pleie og vedlikehold blir de til lyse blomster med lange, spektakulære skudd. For at gloriosa -planten skal trives i tempererte og til og med kalde klimaer, er det imidlertid verdt å gjøre deg kjent med alle kravene på forhånd..

Gloriosa – hva er denne planten?

gloriasis i naturen Gloriosa er en flerårig plante. Det er ikke veldig populært blant gartnere, derfor har det et lite antall varianter. I utgangspunktet traff de hyllene i den formen de vokser i naturen, i tropiske skoger. Oppdretterne gjorde ingen innsats og gjorde ikke sine egne justeringer, så alle har muligheten til å vokse en ekte jungelliana på vinduskarmen.

Gloriasis kan gjenkjennes av flere tegn:

 • stilkene er rette, lysegrønne, kan nå 1-2 m i lengde;
 • rhizom – knoll;
 • bladene er langstrakte lansettformede;
 • antenner er plassert i endene av skuddene, ved hjelp av hvilke planten kan feste til støtten;
 • blomstene er lyse, store, ensomme, festet til lange pedikler;
 • i en ugunstig periode kan den overjordiske delen av planten tørke ut, og med oppvarming gjenopprettes vegetative prosesser.

På bildet ser gloriosa lyst og spektakulært ut, men det er bedre å beundre blomstringen langt borte, og når du jobber med det, bør du følge sikkerhetsreglene. Faktum er at planten er giftig for dyr og mennesker. Den inneholder alkaloide kolkisin, konsentrasjonen er spesielt høy i knoller og frø. For en voksen er det nok å spise 6 mg av stoffet for begynnelsen av et dødelig utfall. Etter å ha jobbet med gloriasis, er det strengt forbudt å berøre munnen og andre slimhinner..

Til tross for at gloriosa i naturen kan nå 2 m i høyden, dyrkes den i potter hjemme. Det er ikke egnet for planting i åpen mark, siden selv små sesongmessige temperatursvingninger vil være ødeleggende..

Vokser hjemme

gloriasis hjemmeMed riktig hjemmepleie vil gloriasis se spektakulær ut. Det viktigste du må vurdere er at planten er vant til det varme tropiske klimaet og rikelig vanning i regntiden, så den tåler ikke frost. Det er flere måter å forplante en blomst på, men den enkleste måten er å kjøpe en ung plante i en butikk..

Når du dyrker gloriosa hjemme, er det en måte å plante den utendørs. Om sommeren, når lufttemperaturen er stabil på 25-27 grader, kan den plasseres ute, og med de første kalde snapsene kan den fjernes inn i huset eller drivhuset sammen med rotstokken og jordklumpen..

Det anbefales å flytte planten i en gryte – dette reduserer sannsynligheten for skade på røttene.

Avlsmetoder for Gloriosa

På bildet av gloriasis når du bryr deg hjemme, kan det variere. Denne planten kan vokse seg stor eller gi små, rette skudd. Hvis det allerede er en slik blomst på vinduskarmen, kan den forplantes på to måter. I naturen, etter en periode med blomstring, dannes frø på toppen av skuddene. De smuldrer ned i bakken, slår rot, og neste år fås små skudd fra dem..

Forplantning av knoller

reproduksjon av gloriosa av knollerDen enkleste måten å forplante gloriosa på er med jordstengler. Den tilhører knollplanter, og ved deling av knollen danner hver av delene fullverdige langskudd. Reproduksjon utføres om våren, når blomsten transplanteres i en ny beholder. Fremgangsmåten er enkel:

 • rhizomet fjernes fra bakken og skjæres forsiktig med en kniv i flere like deler;
 • kuttstedet skal behandles med knust kull;
 • hver knoll plantes i en egen gryte og drysses med jord noen få centimeter;
 • vanning kan bare startes når den første spiren dukker opp, og før det kan du varme opp planten ved å plassere den på en varm overflate.

Når du transplanterer gloriosa om våren, kan du se at det gamle rhizomet har dannet nye små knoller. De trenger bare å skilles forsiktig og transplanteres i en ny gryte. Etter en stund blir de til fullverdige individuelle planter..

Frøformering

gloriosa frøMetoden for å dyrke gloriosa fra frø er lengre. Den vokser lenge, og selv om skuddene vises raskt, vil den første blomstringsperioden ikke komme tidligere enn 3-4 år etter plantingen. Men hvis det ikke er mulig å få knoller fra en voksen sunn plante, kan du også dyrke en fullverdig liana fra frøene..

For forplantning med frø er det nødvendig å pollinere planten. Gloriosa refererer til selvbestøvende blomster, og prosedyren kan utføres hjemme:

 • pollen med en børste overføres til blomstene på samme plante;
 • etter blomstring blir frøene bundet;
 • de må samles og plantes i fruktbar jord;
 • før spirene slår rot, dekk dem med glass og ventiler dem med jevne mellomrom. opprettholde en temperatur på minst 20 grader.

Når små blader vises på plantene, kan plantene transplanteres i separate potter og et vanningssystem kan etableres. Under betingelser for riktig omsorg vokser gloriosa raskt, men hjemme overstiger sjelden 50-60 cm. Store planter kan dyrkes hvis de blir tatt ute om sommeren. I det tredje året vil det være mulig å observere hvordan de første lyse blomstene ser ut..

Råd om omsorg

gloriosa i en gryte på gatenInnendørs gloriosa er en plante som krever spesiell omsorg. Den er tilpasset varme tropiske klimaer med uregelmessig, men rikelig vanning. Blomsten vokser godt i fruktbar jord. Det er verdt å legge humus, kompost, torv og sand til den kjøpte blandingen. Gjødsel gjeninnføres med jevne mellomrom – prosedyren er praktisk å utføre om våren, når planten transplanteres i en større gryte.

Det er flere anbefalinger om hvordan du vokser stor og sunn gloriosa, samt venter på å blomstre raskere:

 • plasser blomsterpotten på den godt opplyste siden, og tilpass den gradvis til solen før du tar den ut om sommeren;
 • perioden med aktiv vekst skjer sent på våren og forsommeren – på dette tidspunktet trenger blomsten rikelig med vanning ved romtemperatur;
 • om høsten reduseres viktige prosesser, det er verdt å redusere vanning og omorganisere potten til et mindre opplyst sted;
 • gloriosa foretrekker å vokse under forhold med høy luftfuktighet, slik at du i tillegg kan spraye bladene fra en sprøytepistol.

Gloriosa trenger ytterligere støtte, men den snor seg ikke rundt den, som mange andre planter, men festes med sener som er plassert på enden av skuddene. Grenene skal bindes opp slik at de ikke faller og ikke blir skadet av egen vekt..

Hvordan velge en gryte for gloriosa?

anlegget trenger støtteBlomstens rhizom er ikke for stor, så en liten, men dyp pott vil gjøre det. I bunnen må det være hull for utstrømning av overflødig fuktighet og for ventilasjon av røttene. I tillegg er det viktig å legge et dreneringslag før du legger til jord. For disse formålene er kjøpt utvidet leiredrenering eller småstein egnet. En høy støtte er plassert i midten av potten – planten vil feste seg til den med spesielle antenner, siden skuddene er lange og ikke sterke nok.

Varianter og varianter av gloriosa

I naturen er det ikke mer enn 10 varianter av gloriosa. For hjemmedyrking tilbys oftest 3 hovedvarianter. De vokser i forskjellige regioner, men gjør det bra hjemme i potter..

Gloriosa luksuriøst

gloriosa luksuriøstGloriosa luksuriøst er sorten som oftest finnes naturlig. Den vokser i tropene, og foretrekker et fuktig klima, kan stige 1,5 km over havet. Dette er en stor blomst – skuddene når 2 m i lengde, men de er ikke sterke nok og må festes til støtten. Blomstene er store. individuelle kronblader vokser opp til 8 cm. Utenfor er de rosa, inni fargen endres fra gul (nærmere kjernen) til lyse rød i endene. Det andre navnet på sorten er praktfull gloriosa.

Gloriosa enkelt

gloriosa enkeltDenne sorten er utbredt i tropene i Afrika. Skuddene vokser opp til 1,5 m, bladene er karakteristiske for gloriosa -artene. Blomstene er mellomstore, kronbladene når 3-5 cm, ved foten er bredden omtrent 3 cm. De har en gulgrønn farge med en overgang til rød, rett, praktisk talt ikke bøyd innover.

Gloriosa Rothschild

Rothschild gloriosaGloriosa Rothschild er en annen variant av denne planten som er egnet for dyrking hjemme. I motsetning til andre varianter har den forgrenede skudd, som hver må festes til en støtte. Kronbladene er ganske store, hver kan nå opptil 10 cm i lengde. De er røde, dekket med lilla flekker, svakt buet utover i endene..

Gloriosa er en av få eksotiske planter som kan dyrkes hjemme. Det er ikke veldig lunefullt i pleie og vedlikehold, det er nok til å opprettholde et optimalt temperaturregime og jevnlig fukte jorda. Ulike varianter av gloriosa er flerårige planter, og de første blomstene vises bare noen få år etter at frøene er plantet i bakken. Når du utfører alt arbeid og kontakt med en blomst, er det imidlertid verdt å observere sikkerhetsregler og bruke vernehansker. Det er også verdt å begrense tilgangen til kjæledyr til det – det er en sterk gift i den grønne massen og knollene..

Previous Post
Agurk ansiktsmaske hjemme – fordelene og resultatene av påføring
Next Post
Proverka
iphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org