15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Rekordholder for blomsterstandsstørrelse og lukt – Amorphophallus

Amorphophallus blomstrer Blant representantene for floraen i tropene og subtropene er det gigantiske og dvergplanter, som slår ut med en uvanlig type løvverk, blomster og stilker. Det fruktbare klimaet på den sørlige halvkule har gitt verden den mest berømte røkelsen og blomstene med unik skjønnhet. Amorphophallus, som en representant for aroid -familien, slutter heller aldri å forbløffe botanikere og vanlige naturelskere..

Steder for vekst og trekk ved amorphophallus

Enhver av de 170 artene som er klassifisert som amorphophallus er verdig en egen historie, men de fleste av dem trenger fortsatt grundig studie og beskrivelse. I dag er det velkjent at mange av slektens medlemmer er endemiske med klare grenser. I naturen kan de finnes i forskjellige regioner i tropene i Afrika, Stillehavet og Asia. Utvalget inkluderer Sør -Afrika og Madagaskar, Australia og øyene i nærheten, samt Kina, Japan og India, skoger i Nepal og Thailand, Vietnam, store og små øygrupper i Stillehavet. Indokina regnes som fødestedet til disse kortvarige, men på sin egen måte fantastiske planter..

Amorphophallus ses oftere i underveksten eller på kalkstein blant andre gress og busker. Over jorden danner de en tett oppreist stamme med et sterkt dissekert tre ganger pinnat blad. Den underjordiske delen er en massiv knoll, hvis vekt avhenger av arten.

Mesteparten av tiden er planten i hvilemodus, og blomstringen finner sted kort tid før grønt..

Se også artikkelen: lisianthus – foto og beskrivelse av blomsten!

Amorphophallus titanic (Amorphophallus titanum)

Amorphophallus titanic Blant amorphophallus er det planter av forskjellige størrelser og former, men titanic amorphophallus kalles med rette den mest fremragende. Utsikten ble oppdaget og beskrevet på slutten av 1800 -tallet av botanikeren Odoardo Beccari under en tur til vestlige Sumatra.

Synet av en ukjent plante overrasket publikum. Aldri før har folk vært i stand til å observere blomstringen av en to meters blomsterstand i form av en kraftig kolbe innrammet av en saftig stipule. Ikke bare var størrelsene fantastiske, men lukten fra planten hadde ingenting å gjøre med duften av blomster og var uforglemmelig..

I dag, da forskere var i stand til å utføre en kjemisk analyse av “duften”, ble det klart at de innfødte, som kalte amorphophallus en kadaverblomst, hadde helt rett. Blant komponentene i den aromatiske sammensetningen var:

  • dimetyltrisulfid, som bestemmer lukten av noen oster;
  • dimetyldisulfid og trimetylamin, som er tilstede i lukten av råtnende fisk;
  • isovalerinsyre, som utstråles av slitte svette sokker;
  • benzylalkohol, som gir lukten en sukkerholdig sødme;
  • indol, en av komponentene i ekskrementlukten.

Intensiteten blir sterkere etter hvert som bladbladene, grønne på utsiden og lilla på innsiden, åpner seg. “Aroma” av amorphophallus, som på bildet, tjener til å tiltrekke pollinerende insekter, så styrken endres i løpet av dagen og når et maksimum midt på natten.

Duften av amorphophallus tiltrekker seg insektbestøvereI 1894 ble amorphophallus titanic anerkjent som et symbol på den indonesiske botaniske hagen. Individuelle kopier dro til England og andre europeiske land for studier og demonstrasjon for publikum..

Men verken de gigantiske blomsterstandene eller lukten bidro til å redde denne arten fra nesten fullstendig utryddelse i naturen. Nesten alle kjente i dag “arum titanum”, som David Attenborough kalte planten, er eksemplarer fra botaniske hager og drivhus. Disse amorphophallus har sine egne navn og konstant overvåking av utvikling og blomstring..

Takket være nøye kontroll ble det funnet at en rekordknoll som veide 117 kg i 2006 ble oppnådd i Tyskland, og et øre på 3 meter 10 cm, som ble vist i 2010 på en utstilling i USA, ble inkludert i Guinness Book of Rekorder..

Stamme av AmorphophallusI tillegg til den unike cob blomsterstanden, som regnes som den største i planteverdenen, og knoppene, har titanic amorphophallus:

  • ganske saftig oppreist stamme;
  • et enkelt cirrusblad opp til en meter i diameter med en broket, hul petiole opp til 3 meter høy.

For første gang blomstrer en gigant av floraen 7-10 år etter såing. Og den grønne delen av planten er vist over bakken først etter at blomsterstanden visner..

Så, ved foten av øret til amorphophallus, som på bildet, dannes tette ovale bær med oransje eller gul farge. Blomstring er ekstremt uregelmessig. I noen tilfeller dannes ikke blomsterstand på 5-8 år, men noen ganger kan naturelskere se utviklingen av en av de mest uvanlige plantene på planeten hvert år.Modning av bær på kolben på en plante

Amorphophallus konjakk (Amorphophallus konjac)

En annen type amorphophallus er hjemmehørende i Sørøst -Asia, Kina og den koreanske halvøya. Amorphophallus cognac eller, som lokalbefolkningen kaller det, er Koniaku mindre enn dens titaniske motstykke, men like interessant for botanikere og for alle som ikke er likegyldige for eksotisk flora.

Amorphophallus cognacI tillegg til ordet “konyaku”, i Kina, Filippinene eller Vietnam i forhold til denne arten, kan du høre navnet “slangepalme” eller “djevelens tunge”. Overtroisk frykt blant urfolk ble forårsaket av formen på en stor spiss blomsterstand av en burgunderfarge, så lik djevelens tunge som dukket opp fra selve underverdenen. I vitenskapelige kretser har denne arten av flerårig aroidplante også et mellomnavn – amorphophallus river.

Anleggets struktur skiller seg lite fra den titaniske amorphophallus, men høyden på konniaku overstiger ikke to meter fra knollen til tuppen av et enkelt blad eller blomsterstand.

Amorphophallus -knollen, som på bildet, har et uregelmessig avrundet utseende og kan nå 30 cm i diameter..

Amorphophallus elveknollAmorphophallus -elven forlater hvileperioden tidlig på våren og blomstrer i april. Blomsterstanden til en konniaku holdes på en oppreist petiole, malt i samme tone, og en petiole som er omtrent en meter lang. Når den blomstrer, sprer lukten av råtnende kjøtt seg rundt amorphophallus, og det dannes klebrig dråper på kolben. På denne måten tiltrekker planten seg insekter som bærer pollen fra hannblomster til hunnblomster som ligger her..

Til tross for den ubehagelige lukten i arten, vokser en eksotisk kulturart som dekorative ikke bare i drivhus, men også i vanlige leiligheter..

Men hjemme setter de mer pris på ikke den opprinnelige skjønnheten i blomsterstandene og kjedelige grønne slangepalmer, men muligheten for å bruke amorphophallus -knollen til mat. Mel og gelerende tilsetningsstoffer er laget av brunaktige knoller, som ikke er dårligere i kvalitet enn agar-agar.

Amorphophallus paeoniifolius (Amorphophallus paeoniifolius)

Amorphophallus pionbladetAmorphallus cognac er ikke den eneste pryd- og matplanten i slekten. I noen provinser i Kina, i Vietnam og på øyene i Stillehavet, vokser amorphophallus pionbladet, kalt elefant yam,.

Med den generelle likheten mellom knollen og bladet, er blomsterstanden og sløret veldig forskjellige i utseende enn Konniaku og Arum Titanum. Et lilla eller fiolett-grønn sengeteppe har en uttalt frill langs kanten, og den øvre delen av kolben som holder på en forkortet petiole ligner fruktkroppen til en sterkt gjengrodd linje.

Knollen til en voksen amorphophallus pionbladet kan veie opptil 15 kg og nå 40 cm i diameter. Hjemme dyrkes denne arten som mat-, medisin- og fôrplante. De bruker mel hentet fra knoller og knoppene selv, som er stekt og kokt som poteter..

Stamme av Amorphophallus pionbladetSom den nedre delen av sengeteppet har bladbladet en flekkete farge. Bladene av denne arten ligner virkelig løvet til en berømt hageblomst, men i motsetning til det kan de vokse fra 50 til 300 cm i diameter.

Amorphophallus bulbifer

Amorphophallus løk eller voodoo liljeAlle amorphophallus skylder lukten sin til preferansene til insektene som pollinerer dem. Vanligvis er dette fluer og åtseldyr, tiltrukket av miasma av råtnende kjøtt. Av samme grunn har coverlet, den beskyttende blomsterstanden, i de fleste arter en rik burgunder eller blodskygge..

Imidlertid er det unntak fra alle reglene. Voodoo lilje eller amorphophallus løk lilje som vokser i naturen kan betraktes som den vakreste, til og med utsøkte av alle slektninger. Han har et hvitt-gult øre spiss oppover med en klar kant av plasseringen av hunn- og hannblomster og et rosa slør på innsiden. I form og nåde, som det kan sees på bildet av amorphophallus, minner en slik blomsterstand mer om callaliljer, dessuten har den nesten ikke en så skuffende ubehagelig lukt for dyrkere..

Men artens hovedtrekk er ikke dette, men evnen til å danne ganske levedyktige løker på grenen av bladårene. Etter å ha falt til bakken, etter en kort hviletid, spirer de og gir nye planter liv sammen med barna som er dannet på knoppene.

Pæreformasjon i bladårerAmorphophallus bulbous i naturen er fremdeles funnet i skogene i India og Myanmar. Men arten fikk virkelig anerkjennelse i Europa og USA, hvor den regnes som en utmerket innendørs kultur..

Modning av løkformet AmorphophallusArten har en ganske lang hvileperiode, fra september til februar er knollen i tørr jord uten vanning, og om våren etter transplantasjon gir den en pil, som en stor hvit-rosa blomsterstand åpner seg på.

Som andre beslektede arter kan ovale bær modnes etter pollinering på kolben, som på bildet av amorphophallus. Avhengig av modenhet varierer fargen fra grønn til tett karmin. Før bærene er fullt modne, klarer planten å gi et blad på en flekket hul stilk.

Amorphophallus pygmy (Amorphophallus pygmaeus)

Amorphophallus dvergAmorphophallus -dvergen eller pygméen opprinnelig fra Thailand er av åpenbar interesse for elskere av innendørs avlinger. En plante som ikke er mer enn en halv meter høy skiller seg ut fra en rekke slektninger ved helt hvite, langstrakte blomsterstander med små, også hvite bladblad.

Lukten som er karakteristisk for amorphophallus, denne arten avgir bare den første natten etter at kolben dukker opp, og fra våren til høsten gleder eierne først med utseendet på blomsterstand, deretter dannes bærene på kolben, og deretter med tykk grønn eller nesten svarte fjærete blader.

Video om blomstringen av Amorphophallus i leiligheten

Previous Post
Hvilken automatisk mater skal du velge for akvariefisk
Next Post
Soiuri de ridiche într-o cabană de vară