15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Blomsterhage dekorasjon – flerårig solsikke

flerårig solsikke Solsikke eller heliantemum er en søt og upretensiøs flerårig plante som vil være en fantastisk dekorasjon for hagen din. Den flerårige solsikken er kjent for en rekke blomsterfarger: fra lys hvit til lys oransje eller mystisk lilla. En vedvarende busk vil like stygge steinete områder, dekorere hagen med sitt munter utseende.

Det fantastiske navnet på en lys blomst

Hovednavnet, heliantemum, er en nydelig liten plante avledet av to greske ord: solen – “helios” og blomsten – “anthos”. Folket kalte ham solsikken. Dette navnet ble gitt av en grunn: knoppene til en halv busk som var åpne med soloppgangen og “så” på solen hele dagen og snudde kronbladene til strålene.

Og hvor mange romantiske kallenavn solsikken fikk for sin utholdenhet og beskjedne skjønnhet: “fjellrose”, “steinerose”, indrefilet, “frostig gress” og “solros”.

Botanisk beskrivelse

øm blomst I henhold til botaniske klassifikasjoner tilhører solsikken slekten urteaktig (eller halvbusk) i cistus-familien. Som mange medlemmer av den ydmyke gruppen, er indrefilet en flerårig løvfellende plante..

Stenglene er rette eller forgrenede (sjeldnere, kryper langs jorda), høyden når 10-50 cm (avhengig av arten). Bladene er langstrakte, ovale med spisse spisser. Bladene kan ha hvilken som helst farge: fra dypgrønn til lysegrønn. Blomstene er middels store med fem kronblad. Den lyse fargen på kronblad og støvdragere tiltrekker seg insekter for pollinering. Etter pollinering vokser en fruktboks på anbudet, inne i det er det mange frø.

Det eksakte hjemlandet til heliantumum er vanskelig å etablere. En ting er sikkert: denne fantastiske blomsten kom til oss på avstand. Takket være utholdenheten har nederlendene slått rot fra Nord -Afrika til det arktiske beltet i Russland.

Solsikke planting og omsorg

upretensiøs planteSelv om heliantemum er en upretensiøs busk, må den, som alle planter, skape passende levekår. Vurder bare noen få trekk ved solsikken, og den vil glede deg over sin skjønnhet i lang tid:

  1. I motsetning til mange hageblomster trenger ikke heliantemum ekstra fôring (de stimulerer rikelig vekst av blader og stilker, mens blomstene blir mindre).
  2. Solsikke foretrekker varme, godt opplyste steder. Områdene skal være tørre (drenert) med steinete, kalkholdige, leirete eller sandete jordarter.
  3. Heliantemum bør vannes bare av og til, i tørketider;
  4. Etter at busken har blomstret for første gang, må den trimmes lett. På denne måten vil du opprettholde plantens form og forhindre gjengroing..
  5. Selv om solsikken er en hardfør plante, påvirkes den noen ganger av en vanlig soppsykdom som kalles septoria (hvit flekk). Det er nødvendig å raskt fjerne de infiserte bladene og deretter brenne dem. Selve anbudet må sprayes med en 1% løsning av Bordeaux -blanding. Dette er den eneste måten å unngå plantens død..

Noen typer solsikke har varierende grad av frostbestandighet. Så for eksempel er røde blomster mer termofile, dør raskt i kulden. De brukes ofte som ettårige..

Varianter av solsikke

Nå er mer enn 70 varianter av flerårig solsikke kjent. I naturen finnes den vedvarende dvergbusk på savannene i Afrika, Alpene, Middelhavskysten, Kaukasus og de arktiske områdene. Nå blir denne blomsten populær blant oppdrettere. Heliantemum, som er veldig enkelt å plante og ta vare på, har blitt en permanent innbygger i hager rundt om i verden. Noen varianter av indrefilet er veldig interessante..

Storblomstret solsikke

Storblomstret solsikkeI motsetning til sine ville kolleger, kjennetegnes denne sorten ved sine store blomster (opptil 4 cm i diameter). Knoppene og støvdragerne er lyse gule. Bladene på det storblomstrede anbudet er bredere, av en delikat lysegrønn nyanse. Stilkene er også brede og når en høyde på omtrent 30 cm.

Monofilament solsikke

Monofilament solsikkeEnbladede solsikker er den mest kjente og populære sorten. Hans hjemland er Sør -Europa og Middelhavet. Stilkene er lange (opptil 30 cm), kryper langs jorda. Bladene er ovale, sølvgrønne, behagelige for øyet. I det naturlige miljøet er blomstene farget gul, og i domestiserte varianter – oransje, rosa, rød, rød, lavendel.

Grå solsikke

Grå solsikkeEn miniatyrart av skrubben som finnes i de tørre og steinete områdene i Nord -Europa (inkludert Storbritannia) og Nord -Afrika. Bladene er små, hengende ned, av en gråaktig nyanse (som navnet). Små knopper, sitrongul eller hvit.

Apennin solsikke

Apennin solsikkeEn av de største variantene av heliantemum: høyden på stilkene kan nå 50 cm! Hans hjemland er de tørre områdene i fjellkjedene i Europa. Bladene er langstrakte, dekket med en gråaktig dun. Blomstene er delikat rosa med en gul kant eller snødekt gul..

Arktisk solsikke

Arktisk solsikkeDen arktiske solsikken er den eneste nordlige arten av heliantemum. Et bilde av denne dristige blomsten vil sjarmere alle. En liten, pen (nesten perfekt rund) busk, den eneste i hele den sørlige familien, bosatte seg i de tøffe områdene i nord. Blomstene er veldig lyse gule, og høyden på omslaget når omtrent 40 cm.

Den arktiske solsikken regnes for tiden som truet og er oppført i den røde boken.

Alpin solsikke

Alpin solsikkeSom navnet antyder, lever denne arten i Alpene. Planten er underdimensjonert: stilkene når en høyde på 10-15 cm. Bladene og blomstene er små. I voksen alder har stilkene en uvanlig brunaktig fargetone..

Hybrider

hybride solsikkerAlle naturlige eller domesticerte underarter som krysses med hverandre kalles hybrid heliantemums. De kjennetegnes ved høye dekorative kvaliteter, forskjellige farger og frostbestandighet..

Reproduksjon av heliantemum

solsikkeplanterEt bilde av hvordan du organiserer landingen av heliantemum kan du finne rett nedenfor. Denne blomsten er upretensiøs for levekår, derfor tilpasser den seg lett til ethvert område..

Det er best å så blomster i små potter til plantene er sterke og klare til å flytte til hagen..

Du kan dyrke indrefilet selv. Det er to måter å forplante denne blomsten: frø og vegetativ (stiklinger). Hvilken er bedre – velg en gartner.

solsikkefrøÅ dyrke solsikkefrø fra frø er mye enklere enn podning. På denne måten vil du skade planten mindre, og du vil garantert få resultatet. En pose med frø kan kjøpes i enhver butikk eller for hånd. Deretter bestemmer du hvordan du planter anbudet. Solsikke, såing av frøplanter som kan startes fra begynnelsen av april.

Frø plantet i bomull eller en fuktig klut vil klekkes om 10-15 dager.

Hvis du vil plante frø i et drivhus, gjør det i slutten av april. Ved frost – dekk plantene med spunbond.

Frøplanter bør plasseres på avstand, fordi til sommer blir plantene til frodige busker. Dessverre vil buskene som vokser på denne måten blomstre først etter et år eller to..

ømme stiklingerHvis du ikke vil vente, kan du prøve å fjerne indrefilet ved stiklinger. I midten av juli kuttes halvlignede stiklinger fra en voksen plante (helst med tre eller flere internoder).

Bedre å ta de nedre delene for stiklingene. Toppen slår neppe rot.

La to blader være igjen ved stiklingene, fjern resten. Dypp de nedre ender av stiklingene i et rotdannende stimulans og plant babyene i en plastflaske (helst i skyggen). Bruk et lag på 1 til 2 cm sand som et underlag for stiklingene. Vann etter behov.

Den flerårige solsikken er en fantastisk plante som mange gartnere likte. Denne busken slår rot i alle områder..

Previous Post
Hvilken automatisk mater skal du velge for akvariefisk
Next Post
Soiuri de ridiche într-o cabană de vară