15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Regler for planting og omsorg for amorphophallus hjemme

Den uvanlige duften av amorphophallus tiltrekker seg insekter Til tross for det eksotiske utseendet, krever mange typer amorphophallus ikke spesiell innsats fra produsenten når de vokser og tar vare på dem. Flere titalls varianter av disse tropiske plantene kan sees i drivhusene i botaniske hager og til og med hjemme..

Som et husplante kan amorphophallus gi eieren en ubehagelig overraskelse. Alle medlemmer av slekten pollineres av insekter, som tiltrekkes av den skitne lukten av plantens blomster. “Aromaen” får sin maksimale styrke om natten, og svekkes gradvis ved slutten av blomstringen.

Men intensiteten til den ubehagelige lukten og dens varighet i forskjellige typer amorphophallus varierer. Derfor er bare noen få varianter egnet for dyrking hjemme, som finnes i spesialforretninger under det generelle kommersielle navnet “voodoo lily”. Blomstene til amorphophallus i dette tilfellet er like attraktive og store, men nesten luktfrie..

Voodoo liljeblomsten har en ikke altfor skarp duft De viktigste forutsetningene for vellykket dyrking er:

 • tilstedeværelsen av løs fruktbar jord;
 • opprettelse av penumbra;
 • konstant fôring under utseendet til blomsten og bladene til amorphophallus;
 • skadedyrsforebygging;
 • overholdelse av temperatur- og fuktighetsforhold i vekstsesongen og hviletid.

Temperaturregime for amorphophallus hjemme

For de fleste arter er den optimale dagtemperaturen rundt 22-25 ° C. Det kan være litt kjøligere innendørs om natten, opptil 19 ° C. For eksempel, ofte vokst som hjemmelaget amorphophallus, tilpasser konjakk seg perfekt til innendørs liv ved temperaturer mellom 20 ° C og 25 ° C. Men det er også unntak:

 1. For amorphallus kiusianus fra Sør -Japan blir luft oppvarmet til 25 ° C kritisk. I varmen blekner løvet raskt i planten, blomstringstiden reduseres.
 2. Og amorphophallus bulbiferplanter er mer hardføre og vokser godt og blomstrer ved 15-30 ° C.

Jordblanding og fôring for amorphophallus

For rask utvikling trenger planten mineraler og næringsstoffer.Den raske veksten av en kraftig blomsterstand og det påfølgende utseendet på bladet og barna bør ha et høyt innhold av mineraler og næringsstoffer. Fra denne beregningen komponerer de jorda for en gjest fra tropene..

Tettheten av potteblandingen avhenger av typen hjemmelaget amorphophallus. For planter som naturlig vokser i klima med alvorlige sesongendringer, er en liten mengde leire inkludert i jordsmonnet. Disse artene inkluderer også de vanlige innenlandske amorphophallus -variantene A. muelleri, A. paeoniifolius og A. prainii. De er upretensiøse, men hvis jorden er for tett, begynner mangel på oksygen og rotforfall. Dessverre er dette vanskelig å legge merke til med en gang, siden veksten støttes av knollens næringsstoffer..

Det anbefales å legge til jordblandingen for en stueplant amorphophallus:

 • dolomittmel, som vil berike jordens mineralsammensetning;
 • vermikulitt og sphagnummos for å skape struktur.

Men selv med en overflod av organisk materiale i den ferdige jorda, trenger planter i rask utvikling konstant fôring. For amorphophallus foretrekkes gjødsel med en overvekt av fosfor, for eksempel i et forhold på 30:15:15 til nitrogen og kalium.

Når du observerer planten, kan du velge riktig befruktningsregime, som følge av at knollen ikke vil kaste bort styrken i hvileperioden, men vil vokse og øke vekten.

Planting av amorphophallus -knoller

Vokser amorphophallus hjemmeUtviklingen av røtter på en hjemlig amorphophallus begynner i den øvre delen av knollen, derfor blir sneglen betydelig fordypet ved planting. Veksten av rotsystemet horisontalt plassert under jorda er svært intensiv og stopper bare når toppen av amorphophallusblomsten eller bladet vises over jordoverflaten.

For å plante barn og løker dannet på et blad av amorphophallus bulbous, brukes grunne beholdere. Store voksne knoller, spesielt de plantene som regelmessig blomstrer, trenger en mer romslig beholder.

Store knoller av planten plantes i en romslig beholderFor å sikre aktiv blomstring og lette pleie av amorphophallus, som på bildet, velges størrelsen på potten avhengig av kaliber, type og vekt av knollen:

 1. Hvis potten ikke er dyp nok, kan den voksende knollen deformeres eller råtne..
 2. En smal plantingsbeholder forhindrer den første utviklingen av røtter, så potten velges med en diameter på minst dobbelt så stor som snoppen.

I bunnen av beholderen lages det nødvendigvis et kraftig dreneringslag, som bidrar til å fjerne overflødig fuktighet og forhindrer rotsystemet i å råtne. Det er bedre å bruke ekspandert leire eller biter av dampet bark som drenering. Sand i dette tilfellet er ikke ønskelig på grunn av mulig komprimering under vanning.

Amorphophallus omsorg hjemme

Blomsten dukker først oppBare noen få arter av amorphophallus har ikke en sovende periode, resten av voodoo liljer trenger hvile etter at bladet dør. Dette skyldes særegenhetene ved klimaet i plantens hjemland..

Unge, ennå ikke blomstrende prøver kan være i “dvalemodus” fra 3 til 7 måneder i året, men så snart knollen er moden, reduseres hviletiden betydelig. Hvis blomstringen, som begynner på våren, åpner vekstsesongen, faller fullføringen i august eller september. Hos noen arter oppstår veksthemming eller ekte “dvalemodus” etter at amorphophallus -blomsten forsvinner. Dette skjer når blomstene er vellykket pollinert, bær begynner å utvikle seg i stedet, og bladene dukker ikke opp. Hvis blomsterstanden fjernes, vil det etter en stund dukke opp en sterk stilk over bakken, kronet med et dissekert blad..

Bladvisning betyr at det er på tide å gjøre sesongmessige endringer i omsorgen for amorphophallus hjemme..

Etter at blomsterstanden er fjernet, vises en stilk med et dissekert bladFor å forberede anlegget for den sovende perioden:

 • begrense vanning;
 • ekskludere ekstra fôring;
 • redusere temperaturen på innholdet med 5-7 ° C;
 • skape forhold slik at knollen i hvileperioden ikke tørker ut eller omvendt ikke råtner.

Når de første tegnene på aktivitet vises på sneglen, gjenopptas vanning og fôring. Når amorphophallusblomsten vokser, dukker det opp blader, jorden i potten skal være konstant moderat fuktig. Toppdressing utføres regelmessig, minst en gang i måneden. I august er det ikke lenger nødvendig å påføre gjødsel.

Funksjoner ved reproduksjon av innendørsplanten amorphophallus

Dannelse av datterknuterPå en vegetativ måte reproduserer innenlands amorphophallus lett ikke bare i naturen, men også i en vanlig leilighet. På en voksen knoll i vekstsesongen dannes flere datterknuter som skilles under transplantasjon i begynnelsen av den nye sesongen eller etter slutten..

Barn som er dannet for et selvstendig liv, skilles lett og plantes som uavhengige innendørs planter av amorphophallus.

Fra modne amorphophallus bær kan frø ekstraheres for planteformeringNoen arter produserer levedyktige løker på bladene. Etter å ha falt i bakken, slår de rot og neste år tar de form av unge knuter. Både små barn og løvrike løker slår lett rot. Hovedfienden til unge planter tørker ut. Derfor er det viktig å nøye overvåke jordfuktigheten og knollenes tilstand under lagring..

Ofte, når du tar vare på amorphophallus hjemme, er det mulig å skaffe eggstokker og frø. Bestøvning av hunnblomster utføres så tidlig som mulig, på den første blomstringsdagen. Når bærene er modne, trekkes friske frø ut av dem. På grunn av det tynne ytre laget, hvis tørking truer vekstrudimentets død, såing i sphagnum eller et løst, lett surt underlag, produseres uten forsinkelse, mens det fortsatt er våte frø. Frøplanter bør forventes om 1-3 uker..

Skadedyr av amorphophallus tuber

Før lagring kontrolleres knollene for skadedyr og skader.De viktigste skadedyrene for innbyggerne i tropene er nematodeormer og melus. Siden tegnene på deres tilstedeværelse i jorda allerede er oppdaget av de smertefulle planteartene, bør forebygging ikke neglisjeres:

 1. Jorden for å plante hjemmelaget amorphophallus må desinfiseres.
 2. Skadede eller syke knoller blir nøye undersøkt og skilt fra friske knoller.

Prøver med skader, arr eller vorteformasjoner glattes til sunt vev, tørkes og behandles med et bredspektret plantevernmiddel.

Siden plantevernmidler og andre kjemiske plantebeskyttelsesmidler er skadelige for mennesker, bør personlige sikkerhetstiltak ikke ignoreres..

Knoller med omfattende defekter ødelegges. Hvis du ikke tar nok hensyn til behandlingen av knoller, selv i desinfisert jord, kan det ikke utelukkes ny infeksjon av planter, så vel som forekomsten av en sekundær bakteriell infeksjon eller kolonisering av potten med et ekstra antall annen jord insekter og mikroorganismer..

Video om innendørsplanten amorphophallus

Previous Post
Hvilken automatisk mater skal du velge for akvariefisk
Next Post
Soiuri de ridiche într-o cabană de vară