15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Sjarmerende arter av hasselrype for en vårhage

arter av hasselrype Blant tulipaner og påskeliljer tidlig på våren kan du ofte finne blomster av hasselrype, spesielt på gamle tun. Frodige busker med en elegant krone av oransje eller rød maling er ikke den eneste arten av hasselrype. De kan kalles den klassiske versjonen. Imidlertid har ekte elskere av disse blomstene andre varianter. Original farge, mørke mettede farger, kompakt størrelse – det er mye å velge mellom. I dag ønsker vi å gjøre deg oppmerksom på en oversikt over de vakreste hasselrype. De vil dekorere blomsterbed om våren, når de fleste plantene bare begynner å våkne..

Typer hasselrype: fra beskjedne kjekke menn til stolte konger av et blomsterbed

Noen av de mest populære blomstene som vokser godt og slår rot i blomsterbedene er følgende typer hasselryper:

 • Davis;
 • gylden;
 • Persisk;
 • Mikhailovsky;
 • Kamchatka;
 • fjell;
 • liten;
 • sjakk;
 • keiserlig (gul);
 • blekblomstret.

La oss bli bedre kjent med dem.

Grouse Davis

Grouse Davis En relativt ung art, som forskere først møtte i 1940, vokste deretter opp på territoriet i Hellas, i olivenlunder blant buskene. På grunn av sin upretensiøse natur har den “utenlandske” hasselhøsten vellykket slått rot i vårt område. Han føler seg bra både i solen og i delvis skygge. Det er noe å elske med hasselrype: kompakte busker gir en høy stamme. På toppen bøyde “hodet” seg, blomster blomstrer. De ligner en vid tulipanblomst som er åpen, men fargen på sjokolade. Kronbladene deres er tette, som om de er voks. Løvverket til hasselryra er også skinnende, og buskens høyde er bare 15 cm. Det er bemerkelsesverdig at det ligger i Davis ved foten av planten. Bladplaten er langstrakt, monokromatisk, lysegrønn. Som alle arter av hasselryper er sorten lettest å reprodusere med nye barn..rype gresk

Russiske vintre for hasselry Davis er i prinsippet ikke veldig skummelt hvis du følger visse anbefalinger:

 • først, mulch buskene om høsten, og skape ekstra beskyttelse mot kulde – løvet er følsomt for tilbakevendende frost;
 • for det andre, hvert annet år, grave opp løkene og ta dem med inn i huset for oppvarming.

Davis’s hasselryper blir ofte forvekslet med den greske hasselryra. Faktisk er begge plantene nesten identiske. Imidlertid har sistnevnte en grønn stripe langs kronbladene og er høyere (opptil 25 cm).

Hasselrype

HasselrypeEn annen underdimensjonert art, høyden på buskene overstiger ikke 15 cm. Men blomstene på hasselryra er store, de får stammen til å bøye seg. Dette får blomsten til å se ut som en gul bjelle – dette er fargen på kronbladene. Interessant nok er et intrikat mønster av en brunrød fargetone tydelig synlig på en gul bakgrunn. Noen ganger ligner det enkle prikker, eller det kan dekke knoppen med et fint rutebrett..

Gylnehassel er mer motstandsdyktig mot lave temperaturer enn for eksempel Davis hassel. Men i de nordlige områdene er det bedre å dekke buskene for vinteren..

Hasselrype

HasselrypeVeldig vakker og den eneste arten hasselrype i gruppen som heter Theresia. Det er en ganske høy busk med en høyde på 60 til 130 cm. Danner en, men veldig sterk og kraftig blomsterstand i form av en kjegle. Den er tett dekket med små bjeller, hvorav det kan være opptil 50 stykker per plante. I knoppfasen er de grønne. Når de begynner å åpne, blir de svarte, med en mørk lilla fargetone. Blåaktig løvverk understreker bare fargedybden på blomsterstanden. Rype blomstrer på slutten av våren i flere uker.

Fersken fritillaria (dette er det vitenskapelige navnet på arten) kan ha en annen farge. Så Ivory Bell -sorten har lysegrønne klokker. Nye hybrider er vanligvis tofarget: innsiden – krem, utsiden – brun.

Når du dyrker persisk hassel, er det verdt å vurdere dens sørlige karakter:

 • når du planter store pærer, dyp mer, opptil 30 cm;
 • plante en blomst, helst på sørsiden av stedet;
 • jorden skal være med drenering, og stedet skal være solrikt;
 • for vinteren er buskene dekket med falne blader;
 • hvis bladene begynte å bli gule, graves løkene opp i juni, varmes opp og plantes tilbake etter 3 uker.

Persisk hasselrype reproduserer seg ved å dele eller dype furer av løkene.

Rype Mikhailovsky

Rype MikhailovskyEn av de lyseste artene med en tofarget farge. Uvanlige klokkeblomster med bøyd kronblad blomstrer i begynnelsen av mai. Blomstringene er store, tette, opptil 8 cm i diameter. De er dyp lilla, men spissene på kronbladene er gule, med en svak grønn fargetone. Det ser ut som om noen har falt dem ned i en malingskanne. Hasselhøna blomstrer lenge – blomstene varer opptil tre uker. Men allerede midt på sommeren ligger han i dvale..

Samtidig er buskene i seg selv lave, med grønne smale blader, som gir en blåaktig blomst. I henhold til høyden er de delt inn i to grupper:

 • høy, opptil 25 cm høy, der blomster dannes en etter en på hver peduncle;
 • miniatyr, ca 15 cm høy, der blomstene er litt større, men henger ned i løse blomsterstander på 2 eller 3 stykker.

Mikhailovskys pærer er små, ikke mer enn 1,5 cm i diameter. De har ikke et andre par tette vekter for å beskytte det saftige kjøttet. Som et resultat blir pærene ofte skadet under transplantasjon. Den foretrukne avlsmetoden er frø.

Men skadedyr fester seg på forsvarsløse pærer sjelden – de lukter ikke veldig godt og smaker skarpt.

Denne hasselarten er en av de mest hardføre og upretensiøse. Verken solen eller skyggen, dårlig jord, trekk eller frost er redd for ham. Busker tåler å overvintre godt uten ly, opp til den sentrale stripen og til og med nord. Hasselryra er redd for bare en ting – fuktighet.

Hasselrype

HasselrypeEn av planteartene som foretrekker fuktig, men lett, jord. Buskens høyde er i gjennomsnitt 35 cm, men den kan nå hele 60 cm. Løvverket er lansettformet, grønt, med en blåaktig fargetone som er kjent for hasselrype. Rotsystemet presenteres i form av en pære med takkete skalaer. Sistnevnte er i sin tur “bygget” av små løkskala. Pærene fornyes hvert år og har ikke fjorårets elementer – morsdelen dør til neste vår.

På bildet av Kamchatka hasselrype kan du se hvilken rik farge den har. Blomstene består av 6 kronblad. De er nesten svarte, med en brun fargetone og et knapt synlig rutemønster. Busken blomstrer i slutten av mai – begynnelsen av juni.

Til tross for den vakre fargen, er lukten av blomster ikke veldig hyggelig, bortsett fra fluer. Men små løk har lenge blitt spist. De ser ut som riskorn, som hasselryra kalles “indisk ris”.

Det er flere hybrider av Kamchatka hasselrype, som varierer i struktur og farge fra overordnede arter. I noen varianter er det mangel på brunt pigment, og derfor er blomstene gul-sitron. Andre varianter har mer luksuriøse blomsterstander med et dusin eller flere kronblad..

Hasselrype

HasselrypeEn av artene der sjakkmønsteret som er karakteristisk for hasselrype er veldig tydelig synlig. En veldig delikat busk, elsker solen, men vokser ikke mer enn 45 cm i høyden. Den har virkelig et skjørt utseende: en tynn stilk, smale lansettformede blader som vokser i par. Blomster er oftest ensomme, ikke store, men vakre, blomstrer sent på våren. Utenfor er kronbladene burgunder-lilla, men på innsiden dominerer gult..

Hasselhesten regnes som en truet art i de fleste land og er beskyttet av loven. Spesielt i Ukraina er det oppført i den røde boken.

Denne arten er i stand til å produsere frø som kan høstes i slutten av juni. I tillegg kan du forplante en blomst ved hjelp av pærer..

Hasselrype

HasselrypeEn annen variant med et karakteristisk flekkemønster. Oftest funnet på fuktige enger eller langs kanten av sumpene. Fotofil, men lite kresen med jorda. Pæren til hasselhagene er liten, mens høyden på stammen kan nå 1 m. Men selve blomstene er middels store, rike burgunder. På bildet av den lille hasselen er det kjedelige flekker som er tydeligere inne i blomsten. Kronbladets øvre overflate er dekket med en blåaktig blomst. De blomstrer i slutten av april og bærer frukt, noe som gjør det mulig å forplante hasselryra med frø..

Den lille hasselryra finnes også under navnet sjakklignende. Han har også et større utvalg med ganske store hvite blomsterstander. I motsetning til den første, har hun ikke en blomst, men hele blomsterstander.

Hasselrype

HasselrypeDen som har virkelig originale blomster er sjakkhasselryra. Det var for fargen de fikk navnet sitt. På en mørk lilla tone er en stor celle tegnet med en rosa skisse inni. Villhasselblomstring blomstrer i enkeltklokkeknopper. I dyrkede varianter kan det være flere av dem. Selve busken er iøynefallende. Kort, med en stilk ikke mer enn 35 cm i høyden, den har ikke mer enn 6 smale blader 10 cm lange.Og pærens diameter er enda mindre – bare 1 cm.De foretrekker løs fuktig jord og delvis skygge – i lys sol blir cellen blekere.

Sjakkhassel, som vokser i naturen og føder mange varianter, forsvinner i seg selv gradvis. I denne forbindelse er han et “ærverdig medlem” av den røde boken.

Hasselhype imperial gul

Blant utvalget av plantearter er det verdt å markere den keiserlige hasselnyren – en av de høyeste blomstene. Det er han som oftest finnes i blomsterbed. Hasselhøna ser veldig kongelig ut: en tykk, men hul stilk stiger over naboblomstene og vokser opp til 1,5 m i høyden. Pærene er også av anstendig størrelse – opptil 10 cm i diameter. Langs hele lengden på stammen er det flere grønne og skinnende blader. Blomsterstanden dannes nærmere toppen, og på toppen er den dekket med en hette med mindre blader. Blomster, formet som en bjelle, vokser fra bladets aksler i små grupper, opptil 7 stykker i hver.

Den vanligste fargen på denne edle hasselrype er oransje. Men den keiserlige gulehasselen er ikke mindre vakker. De delikate klokkene lokker med en solrik farge. Det er blant dem begge varianter med en rik gul farge og blekere toner..

Så slike gule hasselhunder er elsket av blomsteroppdrettere:

 1. Imperial Lutea. Blomstene er store, dype gule i fargen med en grønn kant nær nektarinene.Imperial hasselrype Lutea
 2. Raddeana. Den hardeste sorten med blekgule, nesten kremete klokker.keiserlige hasselrype Raddean
 3. Stripet skjønnhet. Blomsterstanden er mørk gul, til og med gylden, med langsgående rødlige striper langs kronbladene.keiserlig hasselrype Stripet skjønnhet

Hasselrype

HasselrypeDen blekblomstrede hasselryra vil også glede deg over gule bjeller. Riktignok er blomsterstandene hans ganske sitronfarget med en lys grønn fargetone, men de er ganske store og mer avrundede. Kronbladene er nesten jevne, i den forstand at de ikke vender utover. Det er 10 til 12 blomster på stammen og lukten er ikke veldig hyggelig, god, i det minste svak. Selve busken kan være ganske høy – stammen er strukket 80 cm i høyden. Det grønne løvet med en grå fargetone er bredere og kortere enn de fleste av slektningene..

Som du kan se, kan arten av hasselryper overraske med sitt mangfold. Det er lett å dyrke denne blomsten, den er ikke kresen når det gjelder omsorg. Selv om løkene er plantet i en sjelden besøkt dacha, vil hasselrype kunne leve alene. Velg den mest interessante varianten for deg selv og diversifiser hagen din!

Previous Post
Hvilken automatisk mater skal du velge for akvariefisk
Next Post
Soiuri de ridiche într-o cabană de vară