15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Planting og omsorg for en ekstraordinær vervain i hagen

fantastisk verbena i hagen din Denne hageboeren har over 200 arter. Nedenfor vil vi vurdere hva slags verbena -plante, planting og omsorg som er nødvendig for frodig blomstring, bilder av forskjellige typer. I lang tid bærer planten en slags mystikk. Hun voktet keltenes ildsted og var en del av kjærlighetsdrikkene til druidene.

Folk trodde ganske enkelt på dette, men det er også faktiske bevis på fordelene. Planten brukes aktivt av urtemedisiner og hjelper til med å takle mange plager. Les: Gaillardia flerårig planting og omsorg om høsten

Så annerledes verbena

verbena struktur Konvensjonelt kan Verbenovs representanter deles i henhold til flere kriterier:

 1. Det er årlige, flerårige og subbuske arter.
 2. Stilkene er krypende, oppreist eller utstrakt. Bladene er også forskjellige.
 3. Du kan velge hvilken som helst farge på blomsterstandene – det er omtrent 10. Det er monofonisk og blomster med et øye.

Men alle arter har fellestrekk. Verbena er en rhizomplante. Blomsterstanden inneholder rundt 50 små blomster. Blomstring kan observeres fra forsommeren til november. I vårt klima kan dessverre verbena bare dyrkes som en årlig – de fleste arter tåler ikke frostvintre..

La oss nå se nærmere på de populære typene verbena og vurdere et bilde av blomster.

Verbena langsiktig rett

flerårig rett verbenaDette er den eneste plantearten som tåler frost. Bladene er ovale i form med dentikler i kantene, 9 x 5 cm. Blomstene er syrin, blomsterstanden er 40 cm lang. Blomstring er kort.

Verbena fra Buenos Aires

Fra navnet er det klart at plantens hjemland er i varme land. Der når Buenos Aires verbena 120 cm, vokser som en flerårig. Den har en hovedstamme og sideskudd ved bunnen av busken. Bladene er lange, med dentikler i kantene. Blomstene er lyse lilla. Blomstringene er i form av spikelets, som igjen danner paraplyformede hetter. Lang og rikelig blomstring. Det andre navnet er Bonar verbena.verbena bonar

Verbena hybrid

verbena hybridEn populær art blant blomsteroppdrettere i vår region. Har krypende, forgrenede eller oppreist stilker fra 20 cm til en halv meter lang. Bladene er trekantede, med fargeløse bust. Paraplyformede blomsterstander, velduftende. Verbena hybrid kan ha to underarter:

 • storblomstret (opptil en halv meter høy);
 • kompakt (opptil 30 cm i høyden).

Verbena fantastisk

verbena ampelousDet er to hovedvarianter av ampel verbena:

 • Imaging;
 • Måneelv.

Oftest dyrkes ampeløs verbena i hengende potter.

Verbena officinalis

verbena officinalisFlerårig medisinsk verbena vokser opp til 80 cm. Bladene er avlange, blomstene er syrin, blomsterstanden er i form av en panicle.

Sitron verbena

sitron verbenaDen vokser i høyde opp til 2 meter, blomsterstanden er krydret. Denne arten trives med blomster fra juli til september. Oftest brukes sorten til å lage olje, tilsatt te.

Plantens helbredende egenskaper

sunn verbena teVerbena har medisinske egenskaper og kontraindikasjoner. Sistnevnte inkluderer individuell intoleranse. Det er mange medisinske egenskaper, de er forskjellige i forskjellige arter. La oss snakke om to av de mest populære.

Så verbena officinalis har en utmerket antispasmodisk effekt. I tillegg:

 • lindrer hodepine;
 • hjelper med vegetativ dystoni;
 • normaliserer blodtrykket;
 • vanndrivende;
 • fjerner kolesterol fra blodårene.

medisinsk verbena teSitronverbena har en antiseptisk effekt, brukes til behandling av vegetativ-vaskulær dystoni, samt:

 • beroligende middel;
 • febernedsettende;
 • brukes til brudd på leveren;
 • hjelper med problemer med mage -tarmkanalen;
 • antiinflammatorisk.

ekstrakt av sitronverbena

Planter verbena

vokse verbena i en gryteSiden vi vokser verbena som en årlig plante, la oss finne ut hvordan vi kan dyrke den fra frø. I noen tilfeller er frøstratifisering nødvendig for spiring. Dette krever en fuktig klut, en mørk pose og et kjøleskap. Vi legger frøene i en fuktet klut, legger dem i en pose og lar dem stå i kjøleskapet i 5 dager.

Stratifiseringsprosedyren er nødvendig for de verbena -artene som har en veldig tett såkasse..

verbena frøplanterEtter stratifisering kan du begynne å så. Verbena frø kan spire både som en frøplante metode og i det åpne feltet. Forresten, den første metoden viste stor spiring.

Verbena frø beholder spiringskapasiteten i 3-5 år.

I mange arter av verbena er prosentandelen av frøspiring opptil 30%. Det er verdt å vurdere dette og ikke forvente et mirakel. For frøplanter sås frø i mars. Det er nødvendig å tilberede potter med humus, sand eller perlit blandet med jord. Deretter helles frøene og dekkes med et tynt lag humus. Beholderne må dekkes med glass og spire ved en temperatur på 20 grader.

Ikke glem å noen ganger ventilere plantene og fjerne kondens fra glasset.

plukke verbena frøplanterDe første skuddene vises om 3 uker. Så snart de vises, skal beholderen overføres til et kjøligere sted.. vann og gjødsle frøplanterÅ ta vare på plantene er enkelt – du må opprettholde vannbalansen. Planter sprøytes når jorden er helt tørr.

verbena fra stiklingerNår plantene har to par blader (rundt mai), må du plukke i separate potter. Når plantene allerede har blitt vant til det nye stedet, kan du gjødsle med mineralgjødsel..

I ampel-varianter må toppen over 5-6 blader klemmes. Dette fremmer bedre forgrening av planten..

plante frøplanter i åpen markNår plantene allerede har vokst, kan de plasseres i åpen mark. En solrik beliggenhet med fruktbar loam er best. Men verbena kan vokse i delvis skygge på fattig jord som er gravd opp med sand.

Det er viktig å holde avstanden mellom blomstene slik at de ikke forstyrrer hverandres normale utvikling. Så underdimensjonerte verbena plantes i en avstand på 20 cm, og krypende verbena – 25-30 cm.

For at det ikke skal bli ødeleggende vannstagnasjon, må dreneringsmateriale legges til hvert hull før planting..

Planting av verbena og omsorg i det åpne feltet er som følger. På gaten bør temperaturen allerede være over 0 i løpet av dagen, og om natten ikke under -3. Ellers dør planten. Sørg for at jorda med frø er løs – det er den eneste måten spirene kan bryte gjennom.

Så på fuktig jord, ikke dryss på toppen. Ikke glem om rettidig vanning, men ikke overfukt jorda..

Hvordan ta vare på vervain

ta vare på verbena i blomsterbedetReglene for omsorg for planten er ganske enkle:

 1. I perioden med aktiv vekst og blomstring er det nødvendig med vanning regelmessig. Siden slutten av sommeren stopper de det helt.
 2. Løsning er nødvendig i ekstrem varme. Det gjøres bare etter vanning for å lufte røttene..
 3. Når du planter verbena i en gruppe, er det nødvendig med luke ved første vekst..
 4. For ikke å bekjempe ugress og ikke løsne jorda, mulch jorda. Mulch vil erstatte arbeidet ditt.

frodig blomstring av verbena i hagenNår det gjelder befruktning, blir organiske stoffer og mineraler introdusert. Den første legges til bare én gang per sesong. Hvis du gjødsler mer med organisk materiale, vil verbenaen bare vokse den grønne delen, men du vil ikke vente på blomstring. Mineralgjødsel påføres 4 ganger.

Når du fjerner visne blomster, vil verbena glede deg med skjønnhet og aroma til den første frosten.

lys blomstring av rikelig verbena

Farer for anlegget

verbena trenger behandlingVerbena er ganske utholdende og ser ut som på bildet, og blir underlagt reglene for planting og omsorg, og blir praktisk talt ikke syk. Faren oppstår når den vokser utendørs i et blomsterbed i en regnfull sommer eller når den flyter over. Så meldugg, svart bein, råte og andre lignende sykdommer kan dukke opp. Det vil si at anlegget rett og slett vil begynne å råtne. Slike sykdommer er ganske vanskelige å kurere, så prøv å forhindre vannlogging i jorda, organiser god drenering.

Av skadedyrene kan flått og bladlus angripe verbena. Insektmidler vil redde dem fra dem.

Samle verbena frø

det er på tide å samle frøene snartNår de fleste frøbelgene er brune, kan frøene høstes. For å gjøre dette må du kutte ut blomsterstanden og tørke den på et ark. For å forhindre at mugg oppstår under tørking, må blomsterstanden snus med jevne mellomrom. Når blomsterstanden tørker, gjenstår det bare å åpne eskene og helle frøene i en pose.

Det er ingen garanti for at frøet vil bære utseendet til moderplanten. Det er umulig å gjette hva som vil vokse fra dem.

Overvintrende verbena

De fleste artene i klimaet vårt vokser som ettårige, siden planten ved temperaturer under -3 grader dør. I dette tilfellet fjernes planterester på senhøsten og jorda graves opp.

I noen regioner kan du prøve å lage flerårig verbena. For å gjøre dette må du isolere rotsystemet med sagflis om høsten..

Det er bare en art som tåler overvintring – flerårig rett verbena. Dette er en ganske sjelden plante i kultur som trenger forberedelse til vinteren. For å holde røttene sunne til våren, må du kutte stilkene til bakkenivå, og lukke buskens base med grangrener.

Dekorer hagen din med noen form for verbena, du vil definitivt ikke angre. Denne vakre og nyttige planten er ikke lunefull, vakker og velduftende..

Verbena fra såing til de første knoppene – video

Previous Post
Hvilken automatisk mater skal du velge for akvariefisk
Next Post
Soiuri de ridiche într-o cabană de vară