15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Et stykke sol i landet – sjarmerende utsikt over Rudbeckia

typer rudbeckia for hagen Livets forgjengelighet får mange til å dekorere sommerhusene sine med lyse farger. Alle slags rudbeckia er ideelle for dette formålet. Kulturen ble først oppdaget i steppene i Nord -Amerika. Hun sjarmerte biologer med sin raffinement og lyse farger. Og romantikerne skrev dikt om henne: “Du blomstrer i hagene og gjør deg glad. Jeg tok fargen fra solen – mal kronbladene “.

I lang tid har rudbeckia blitt kalt med forskjellige navn. Det aller første navnet er “Suzanne den svartøyde”. I Tyskland er hun kjent som “solhatten”. Den berømte biologen Karl Liney oppkalte kulturen etter de svenske forskerne Rudbeks, og den regnes som universelt anerkjent over hele verden. Men planten er ikke bare kjent for navnet. Det fantastiske utvalget av varianter og arter av rudbeckia beundres av gartnere. Derfor dyrker de gjerne avlinger på tomtene.

Generelle innslag av en utenlandsk gjest

utenlands gjest i hagen Ofte blir folk møtt av klærne, men eskortert av sinnet. Men planter er alltid verdsatt for sitt attraktive utseende. Rudbeckia tilhører den store familien “Astrovye”. I motsetning til kongener vokser blomsten opp til 2 m i høyden, noe som tiltrekker seg oppmerksomhet..

De oppreiste stilkene er dekket med fine villi som skinner sølv i sollyset. Bladplatene er ovale og litt langstrakte. Overflaten er malt i en dyp grønn farge. I struktur er de hele eller pinnateseparert.

lyse blomsterstander av rudbeckia av forskjellige typerI blomstringsperioden er forskjellige typer rudbeckia fulle av lyse blomsterstander som ligner en kurv. Knoppens diameter kan nå 15 cm. I midten av blomsten er det en bule av svart eller brun farge.

Rundt henne svajer delikate kronblader av nyanser grasiøst i vinden:

 • gul;
 • oransje;
 • rosa;
 • lilla.

Det er også to-tone alternativer:

 • rødbrun;
 • oransje kronblad i lyse og mørke toner;
 • gul-oransje.

Alle typer flerårige rudbeckia har utviklet seg vellykket på ett sted i 5 år. De er upretensiøse å ta vare på, så de dukker ofte opp foran hager og hagesammensetninger i nærheten av landsted. Kulturen dyrkes i gruppeplantinger, der den tydelig skiller seg ut mot bakgrunnen til lavvoksende planter.

Blomsten er harmonisk kombinert i et blomsterbed med krysantemum, asters, echinacea, kamille, lobelia. I lang tid beholder den sitt opprinnelige utseende, i en vase med vann.

Blendende utsikt over rudbeckia erobret europeernes hjerter

lys blomstring av rudbeckiaI dag har forskere rundt 40 varianter av solkultur, som det er umulig å se bort fra. De er veldig like hverandre, men hovedforskjellen er vekstsesongen. Noen av dem er årlige varianter, andre er stauder. Blomsterstanden er gigantisk eller dverg i størrelse. Det er doble, enkle og tofargede rudbeckia, som pryder hagene til våre landsmenn. La oss prøve å se på den fantastiske verdenen til denne utenlandske kulturen og vurdere de mest populære typene.

Skinnende

rudbeckia strålendeEn vakkert blomstrende flerårig vokser opp til 70 si i høyden. Skiller seg ut i tette opprettede skudd, som det er smale lansettformede bladplater på. Blomstrer av strålende rudbeckia er kurver med en diameter på omtrent 10 cm. De består av to typer blomster: rørformet og siv. De førstnevnte er farget mørk lilla. Sivbladene lyser oransje i sollyset. Rudbeckia strålende (et annet navn på arten) begynner å blomstre i juli. De siste knoppene kan beundres selv i september.

Populære varianter:

 1. Gullrushet (“Goldsturm”) kjennetegnes ved høy vekst på opptil 80 cm. Blomstringene har en oransje farge. Et annet navn på kulturen er rudbeckia Golden storm.rudbeckia varianter gullrushet
 2. Gullstjernen (“Goldstar”) har gyldne kronblader på omtrent 12 cm. Midt i “kurven” er det en brun bule. Varighet av blomstring ca 45 dager.rudbeckia varianter gullstjerne Rudbeckia Golden Ray brukes aktivt av sommerboere til å dekorere forhager og hagetomter.

Nesten alle typer flerårige rudbeckia er frostbestandige. Men på grunn av at røttene er nær jordoverflaten, er det tilrådelig å isolere dem. For å gjøre dette, bruk halm, falne blader eller grangrener..

rudbeckia strålendeDen strålende rudbeckia avbildet på bildet ser perfekt ut på sommerhuset. Anlegget brukes til å dekorere lysthus, gjerder og inngangen til en boligbygning. Det går bra med phlox, asters og delphiniums..

Vakker

vakker rudbeckiaPlanten vokser opp til 50 cm i høyden. Den har avlange avrundede blader. Vakre rudbeckia -knopper er vanligvis store. Diameteren på blomsterstanden er omtrent 10 cm. I midten er det en bule bestående av rørformede kronblad. De er farget brune. Den er innrammet av flate blader av en gul eller oransje nyanse. Spissene på kronbladene til en slik flerårig underdimensjonert rudbeckia er hakkede, som ser nydelige ut mot bakgrunnen av hele planten.

Dissekert

dissekert rudbeckiaFlerårig regnes som en av de høyeste variantene. Den vokser opp til ca 2 m og blir til en original hagedekorasjon. Blomstringene ligner en lys kurv, som er dekorert med rike gule sivknopper. Den gule rudbeckia vist på bildet passer harmonisk inn i landskapet på et landsted, siden blomstringen varer mer enn en måned. rudbeckia varianter gullkuleDen mest populære variasjonen av dissekerte rudbeckia er Golden Ball. Den kjennetegnes ved doble gyldne knopper.

Når du planter en plante, bør veksten tas i betraktning. Gigantiske varianter plasseres i en avstand på omtrent 70 cm fra hverandre.

Rav

rudbeckia ravKulturen har store knopper som utstråler en behagelig aroma. På bildet av rudbeckia -rav er sivbladene av en gylden nyanse godt synlige. De skiller seg ut sterkt mot bakgrunnen til en lilla beholder, bestående av rørformede miniatyrblomster. En voksen plante vokser opp til 0,5 m i høyden. Blomsterstanden forblir på skuddene i omtrent 2 måneder.

Blomsten regnes som en varmekjær plante. Derfor plantes den i åpen bakke når lufttemperaturen ikke synker til 18 ° C..

Marmelade

rudbeckia syltetøySorten regnes som den mest populære blant designere av grønne områder og enkle sommerboere. På det medfølgende bildet av rudbeckia syltetøy kan du se store knopper som ligner kamille. Riktignok er kronbladene hennes gylne. De dukker opp midt på sommeren og pynter blomsterbedet til høstens frost..

Blank

rudbeckia blankVarianter av denne kulturen kjennetegnes med nydelige farger. De består av langstrakte gule kronblad. Midten av de blanke rudbeckia -knoppene er grønnfarget, som er harmonisk kombinert med lyse kronblad. Diameteren på blomsterstandene er omtrent 10 cm. Populære varianter: Golden Paraply og Autumn Sun.

Grønn trollmann eller trollkvinne

rudbeckia den grønne veiviserenMer nylig dukket det opp en pen blomst på omtrent 1,5 m høy på blomsterbedene til våre landsmenn. Blomstringstiden har ikke sivknopper, så det ser ut som et kjegletårn omgitt av grønne kronblad. Dette miraklet bærer navnet – Rudbeckia den grønne veiviseren. Hun elsker åpne, solrike områder. I tørre perioder trenger den ekstra fuktighet. For å forlenge blomstringstiden for kulturen, må du regelmessig kutte av de falmede knoppene. Vokst i gruppesenger eller miksbord.

rudbeckia trollkvinneRudbeckia Sorceress blomstrer nesten hele sommeren. De første tett doble knoppene dukker opp i juni, de siste i september. Kulturen ser spektakulær ut på de grønne plenene i hagen i gruppeplantinger.

For å kunne vokse sorten, er det tilrådelig å så frøene tidlig på våren i containere. Frøplanter plantes i en periode hvor trusselen om frost har gått.

Terry

terry rudbeckiaFor å sette pris på skjønnheten i sorten, bare se på bildet av terry rudbeckia og presenter det i hagen din. Kulturen preges av fantastiske knopper, bestående av fjærlignende kronblad. De har en lys lilla nyanse som tiltrekker seg oppmerksomhet. Blomstringen begynner om sommeren og fortsetter til begynnelsen av høstfrost. En virkelig flott plante for en sommerhytte.

Mokka

rudbeckia mokkaKulturen tilhører tetraploide varianter, som er preget av gigantiske knopper. De består av to lag med kronblad som omgir en mørk brun kjerne. Fra siden ligner knoppene til Rudbeckia Mokka en elegant hatt av en moderne fashionista. Kronbladene er farget magenta i to toner. Planten dyrkes i hagevaser eller beholdere.

Trebladet

trebladet rudbeckiaDen urteaktige kulturen til denne arten vokser opp til 150 cm, så elskere av hageblomster liker den veldig godt. Den kjennetegnes ved mange forgreningsskudd, som er dekket med små villi. Det luksuriøse bladverket til den treflikede rudbeckia vokser vanligvis opp til 12 cm i lengden. Den har en avlang eggformet form. Overflaten på platen er litt pubescent. Basale blader dissekert i tre eller syv deler. Kantene er hakkete. Knoppene dannes på toppen av stilkene og er oransje eller gule i fargen. Knoppens sentrale skive er oftest mørk lilla.

Sorten tåler frost over -20 ° C.

Cappuccino

rudbeckia cappuccinoStauden har gigantiske knopper. Fargen deres ligner en blanding av kaffe og melk. Kjernen består av små rørformede seksjoner. Den er dekorert med avlange kronblad. Rudbeckia Cappuccino kan også dyrkes som en glamorøs årlig. Frø spirer på 20 dager hvis romtemperaturen er stabil ved + 18 ° C. Rotete skudd plantes på stedet i mai. De første knoppene dukker opp i midten av juli.

Lilla

rudbeckia purpureaOfte forveksles denne sorten med echinacea på grunn av likheten mellom blomsterstandene. Planten danner en oppreist busk, som tårner seg 100 cm over bakken. På bildet av rudbeckia -lilla er dens utsøkte knopper godt synlige. De er store kurver som er plassert på lange stenger. Avhengig av sorten er kronbladene farget syrin, lilla eller hvit. Avlingen foretrekker moderat fuktig jord med rikelig sollys. Tåler fantastisk vinterkulde, trenger derfor ikke ly.

Mizou

rudbeckia mizouPlanten gleder øyet med knopper, både om sommeren og høsten, noe som spesielt tiltrekker gartnere. Den vokser vellykket i åpne solrike områder og brukes til å lage originale komposisjoner. Rudbeckia mizou er ikke redd for tørke og sommervarme. Hun forblir alltid attraktiv. Knoppdannelse fortsetter i 3 år, hvoretter kulturen tørker. Regelmessig fornyelse av denne typen rudbeckia gjør hagen til et koselig sted å slappe av..

Populære varianter av ettårige

årlig rudbeckiaPå territoriet i Sentral -Europa dyrker gartnere vellykket årlige varianter av rudbeckia, som blir sådd i åpen mark om våren. For å oppnå frodig blomstring brukes ofte frøplanter som vokser i drivhusforhold. Hovedsorten av ettårige, som har blitt dyrket i Europa siden slutten av 1600 -tallet, er rudbeckia hårete eller hirta. Det ble grunnlaget for avl av mange dekorative hybrider. Noen av dem kombineres til en egen gruppe og kjennetegnes med fantastiske farger..

rudbeckia håreteKulturen har oppreist stilk med knapt merkbare villi. De kan være enkle eller forgrenede. Bladplatene til rudbeckiahirt, som ligger ved foten av blomsten, er vanligvis ovale. Resten har en hårete struktur med en takket ramme..

Lyse blomsterstander er:

 • enkel;
 • terry;
 • stor;
 • gjennomsnitt.

dverg rudbeckiaDe er farget gylden, gul eller oransje. Kjernen i knoppen består av rørformede lilla kronblad. Dverg rudbeckia, som vokser til maksimalt 35 cm, er spesielt verdsatt av gartnere..

Toto Rustic

rudbeckia toto rustikkPlanten regnes som den minste sorten i denne gruppen. Høyden på voksne planter når bare 20 cm. Til tross for dette har den brede bladplater. De er farget mørkegrønn. Knoppene til rudbeckia Toto Rustic er ganske store og ser originale ut på bakgrunn av tett løvverk. Sorten dyrkes i blomsterbed og i containere.

Moreno

rudbeckia morenoEt unikt utvalg av hirta er Moreno shaggy rudbeckia, hvis blomsterstand er malt i en utsøkt mahognifarge. Spissene på kronbladene blir jevnt til en oransje fargetone. Og selv om kulturen er kort (fra 30 cm til 50), brukes den aktivt til å dekorere blomsterbed, hagegater og grenser. terry rudbeckia morenoBevis på dette er et bilde av terry rudbeckia, der hun åpnet knoppene.

Hybrid

hybrid rudbeckia

En søt ettårig, som minner om en stor kamille, vokser i tette kratt i hagebed. Blomsterstanden er:

 • rødbrun;
 • gylden;
 • dyp gul.

frodig blomstElite hybrid rudbeckia blomstrer fra begynnelsen av juli til september. Maksimal høyde på buskene er ca 70 cm.

Gloriosa

rudbeckia gloriosaDenne fantastiske variasjonen pryder hagen til sen høst, selv etter at blomstringen er over. Nydelig gylden rudbeckia gir fansen gigantiske doble og halvdoble knopper. Spesiell elegant er gitt dem av buler, som glamorøst stiger over det grønne løvet før begynnelsen av den første frosten..

åpent sted rudbeckiaPlanten elsker åpne områder og fruktbar jord. For å dyrke Rudbeckia gloriosa, hvis foto er gitt ovenfor, i slutten av mars, blir frø sådd ved hjelp av containere. Når plantene blir sterkere, overføres de til et blomsterbed og vannes regelmessig. Om noen måneder vil et stykke sol som har gått ned fra himmelen skinne i hagen.

Maya

rudbeckia mayaDen opprinnelige dvergplanten vokser fra 35 til 45 cm. Den er dekorert med mange doble blomster, hvis diameter ikke overstiger 12 cm. Som du kan se på bildet, elsker maya rudbeckia solrike steder, så den er ikke redd for tørke og sommervarme. Kultur ser flott ut i containere og gruppeblomster.

lys rudbeckiaDen fantastiske variasjonen av rudbeckia -arter lar deg nyte den frodige skjønnheten i hagen hele sesongen. Hver av dem har sin egen smak og appell. Hvorfor ikke ha en så søt utenlandsk skjønnhet på dachaen? Mange gjorde det.

Fantastisk rudbeckia i hagen – video

Previous Post
Hvilken automatisk mater skal du velge for akvariefisk
Next Post
Soiuri de ridiche într-o cabană de vară