15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Lys, lunefull kvinne: typer fittonia for å vokse hjemme

Dekorativt løvverk av hjemmefittonia Regnskogene i Sør -Amerika er et fristed for naturforskere og botanikere. Selv i forrige århundre, blant det frodige grøntområdet, ble forskere tiltrukket av dekorative løvrike arter av Fittonia. Faktisk er planten ikke i det hele tatt stor, og hvis det ikke var for den opprinnelige fargen på ovale eller ovale blader, ville de krypende skuddene til Fittonia ha ventet på forskeren deres lenge..

Men hvordan komme forbi de grønnrosa, hvitgrønne, lilla, fiolette eller oliven-karmin gardinene?

Takket være den utrolige fargen på bladene, oppkalt etter Fitton -søstrene, britiske popularisere av Fitton -botanikken, har de blitt utrolig populære blant amatørblomsterdyrkere over hele verden..

Klassifikasjoner og interessante fakta om Fittonia

blomstrende fittonia I dag har mange varianter av denne kulturen blitt avlet, den berømte giganten og dvergfittoniene, men forskere har ikke kommet til enighet om klassifisering av planten..

En botanikerskole skiller tre uavhengige typer:

  • fittonia Vershaffelt (Fittonia vershaffeliti);
  • Fittonia argyroneura (Fittonia argyroneura);
  • gigantisk fittonia (Fittonia gigantea).

Imidlertid er det mange motstandere av denne oppfatningen, som tror at Fittonia er en enkelt art, bare med sjelden variasjon. Tilhengerne av begge teoriene har åpenbart sine egne argumenter. Vi kan bare si sikkert at det overveldende antallet dyrkede varianter av en flerårig urt ble oppnådd gjennom seleksjonsarbeid og ikke forekommer i naturen..

Fra sine naturlige forfedre mottok innendørs Fittonia -arter:

  • kjærlighet til fuktighet;
  • lunefull disposisjon, verdig slike lyse skjønnheter;
  • klatring, krypende eller oppreist skudd;
  • iøynefallende, hvite eller gulaktige blomster samlet i piggformede blomsterstander.

Det er den umerkelige blomstringen som planten skylder bladenes lysstyrke, som fungerer som agn for pollinerende insekter..

I tillegg er det noen flere interessante fakta om Fittonia som fansen hennes vil være nysgjerrig på..

Fittonia av Forest Flame -sortenDen uvanlige fargen på bladplatene fungerer som en advarsel til planteetere som kan skade ikke bare små planter, men også seg selv. Selv om offisielle kilder ikke nevner toksisiteten til visse typer Fittonia, har lokalbefolkningen lenge samlet og tint bladene. Drikken hentet fra dem brukes som medisin mot hodepine og tannpine, så vel som i løpet av indiske ritualer som hallusinogen..

Typer fittonia for hjemmedyrking

Oppkalt etter den tyske botanikeren på 1800 -tallet, er Fittonia Vershaffelt en liten urteaktig plante. I naturen og i pottekulturen dyrkes blomsten som en flerårig plante. Og dens karakteristiske trekk er villig forgrenende krypende skudd, dekket med pubescent eggformede eller ovale blader..

Fittonia verschaffeltiiVershafelt Fittonia bladplater kan ikke forveksles med noen annen avling. Nettverket av vener på dem er malt i nyanser som står i kontrast til resten av planten, noe som gjør en plante på 10-15 centimeter utrolig merkbar og unik. Når du kommer på fruktbar jord, gir skuddene på nodene raskt røtter og roter seg. Denne sorten inneholder tradisjonelt planter med lyse rosa, lilla, burgunderårer..

Blomstring, som andre Fittonia -arter, er veldig beskjeden. Grønne blomsterstand-ører med enkle gulaktige blomster dekket med stipuler vises over den grønne hetten..

Dverg Fittonia Argyroneura MinimaPlanter med hvite eller sølvfargede årer på mørk, lilla, brunaktig eller lysegrønn bakgrunn henvises til gruppen av sølvfarget fittonia. Du kan høre at denne arten kalles White-tailed Fittonia, noe som også er sant, men det regnes som en noe utdatert versjon av navnet..

Innenfor befolkningen er det ganske store varianter, småbladede varianter og ekte dverger, oppriktig elsket av gartnere som designer terrarier og dekorative akvarier. Et eksempel på en slik dvergfittonia er F. argyroneura Nana med blader som ikke er mer enn 2-3 cm lange.

Dverg fittonia argyroneura NanaFittonia the giant er en gigant eksklusivt blant sine stipendiater. Plantehøyden overstiger ikke en halv meter, og lengden på fløyelsaktige blader, litt komprimert langs venene, når 15 cm. “Rekordstørrelsen” på blomsten skyldes ikke kryp, som hos andre arter, men oppreist eller lett liggende stilker.

fittonia gigantOvate med en spiss spiss, kan bladene være enten dypgrønn eller lilla-lilla. På samme tid er nettverket av vener ikke like merkbart som på små planter, og er malt i rødlige eller rosa toner..

Fittonia varianter for innendørs blomsterbruk

Blomsterbutikker tilbyr som oftest blomsteroppdrettere små potter med unge planter dekorert med Fittonia Mix -etiketter. Nybegynnere forveksler påskriften med et sortnavn, men kjennere vet at dette bare er et kommersielt navn på hybridplanter for kommersiell bruk..

De er upretensiøse, kompakte, dekorative og tilpasset for dyrking i en gryte eller akvarium. For å samle en virkelig dyrebar samling av Fittonias, bør du imidlertid ta hensyn til forskjellige prøver..

Fittonia FortissimoInnendørs fittonia Fortissimo kjennetegnes ved en oval eller nesten rund form på små blader, hvorpå et lyst nettverk av rødrosa vener flagrer.

Fittonia FrankieDe bredlansede bladene på Frankie Fittonia er malt i delikate rosa eller korallfarger, der spredningen av grønne sprut og den samme delikate fjærbunnen langs kanten av tallerkenen ser spesielt utsøkt ut.

Fittonia JosanDen praktfulle Josan Fittonia kombinerer alle nyanser av rødt, korallrosa, grønt. Unge blader er merkbart lysere. Som fremhever rosenternes sentre perfekt og gir hele gardinen et fantastisk volum.

Fittonia Rød sortFittonia Red er adressert til opprinnelige natur. Dette er et ekte opptøy av farger, og tradisjonell grønn spiller her bare rollen som en tynn kant.

Fittonia argyroneura Red VeinOppdrettere har lenge jobbet med hele samlinger av Fittonia -varianter og hybrider. Et eksempel på dette er Red Vein Fittonia -serien dedikert til vin med mørkegrønne bladplater gjennomboret med lyse brede røde årer..

Fittonia sølvfarget rosa veneFittonia sølvfarget rosa vene er mykere enn sin “søster” i familien. Planten har hvitrosa vener, hvis farge er mye rikere på ungt løvverk..

Fittonia varianter White VeinFittonia White Vein har et friskt, vårgrønt løvverk og et snøhvit venenettverk..

Fittonia sølvfarget hvit AnneSelv om White Anne også er en sølvfarget Fittonia, har den et helt annet inntrykk. Bladplatene er bølgete langs kanten og innrammet med en mørkegrønn kant. Og kritthvite striper, som sprer seg, opptar hele bladområdet.

Fittonia skjelettFittonia-skjelett med grønn-gule blader prikket med et nettverk av rosa årer er spesielt kjent blant blomsteroppdrettere..

fittonia perseusDwarf Fittonia Perseus tilhører den omfattende gruppen Vershafelt fittonia. En liten plante som knapt når en høyde på 10–12 cm har krypende pubescent stilk dekket med ovale spisse blader. Rosa eller crimson årer er tydelig synlige på den grønne bakgrunnsfargen på bladplatene..

Fittonia Mosaic Kings CrossDen originale fittoniaen til Mosaic Kings Cross minner mest om sjøskum eller utsøkt blonder. De korrugerte spisse bladene er nesten helt hvite. Den tynneste kanten med en spredning av små sprut minner om grøntområder.

Interessant om fittonia – video

Previous Post
Hvilken automatisk mater skal du velge for akvariefisk
Next Post
Soiuri de ridiche într-o cabană de vară