15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Funksjoner ved planting og omsorg for alstroemeria i hagen

alstroemeria blomster Alstroemeria er blomster som på grunn av deres eksterne likhet kalles den peruanske liljen eller inkaliljen. Det er en flerårig urt som kjennetegnes ved sin lyse blomstring og uvanlige bladfarge. Alstroemeria tilsettes buketter og dyrkes oftest i drivhus i store mengder. Denne planten krever spesielle pleie- og vedlikeholdsbetingelser, men hvis ønskelig kan den dyrkes hjemme..

Beskrivelse og plantetyper

Før du vokser denne blomsten hjemme, bør du gjøre deg kjent med beskrivelsen og bildet av alstroemeria, velg en passende variant. Dette er høye planter som kan bli opptil 80-150 cm eller mer. Alle varianter varierer i kronbladets farge, men har en karakteristisk bladform. Individuelle blader roterer rundt sin akse under vekst og kan rettes med bunnplaten opp.

Blant de mest populære varianter av alstroemeria blomster er:

 1. Golden alstroemeria er en lys gul blomst som naturlig vokser i Peru. Denne sorten regnes som høy og kan nå 150 cm. Hovedtrekk er at den tåler frost ned til -13 ᴼС..alstroemeria golden
 2. Brasiliansk alstroemeria er en høy blomst som kan vokse opp til 2 m. Kronbladene av blomster er malt i en bronse eller rød nyanse.
 3. Alstroemeria nano er en peruansk sort. Dette er en liten plante som vokser opp til 10 cm. Alstroemeria blomster av denne arten er farget gul med mørke flekker.alstroemeria nano
 4. Blodblomstret alstroemeria er en sort som naturlig vokser i Chile og Peru. Det er verdsatt for det faktum at opptil 15 store lyse blomster kan vises på en plante. De er alle malt i intens rød..blodig alstroemeri

Det er andre varianter, hvorav mange har blitt kunstig avlet av oppdrettere. For eksempel kjennetegnes Cosmo-sorten av kronbladenes snøhvite farge. Virginia er en annen variant med hvite blomster, men kantene på kronbladene er bølgete..alstroemeria virginia Varianter Beauty (med lilla eller lilla blomster), Harmony (bronseblomster med svarte striper) og Canaria (blomster med kanarifarge og svarte flekker) kan blomstre to ganger per sesong.alstroemeria skjønnhet

For å dyrke alstroemeria i hagen, bør du bare velge de varianter som tåler frost.

alstroemeria canaria

Funksjoner ved å vokse hjemme

Alstroemeria er en eksotisk plante, så den må skape de mest komfortable forholdene. Den kan dyrkes i hagen, i drivhuset eller i potter på vinduskarmer. Med riktig planting og omsorg vil alstroemeria glede seg over store blomster og bli en lys dekorasjon av hagen.

Alstroemeria avlsmetoder

frodig alstroemeria buskPlanten kan reprodusere på to hovedmåter: ved frø og ved å dele rhizomet. Den første metoden er bare egnet for artsorter, siden hybrider kan miste egenskapene til moderplanter. Du kan samle frø fra de blomstene som allerede vokser på nettstedet, men du må ta hensyn til at fruktene er veldig skjøre. Ved den minste berøring sprekker skallet og frøene flyr i alle retninger fra blomsten. Før du samler frø, bør planten dekkes med gasbind. Videre må frøene gå gjennom flere stadier:

 • stratifisering – frø sendes til kjøleskapet i 2-3 måneder;
 • på senvinteren og tidlig på våren kan frø spire;
 • på slutten av lagdelingen legges de i små beholdere i bakken til en dybde på 1 cm.

Frø spirer ved en temperatur på 18 ° C. De vil lage frøplanter, som deretter kan transplanteres til åpen mark. Når du vokser alstroemeria blomster fra frø, vil de kunne blomstre bare i det tredje året etter planting..

Den andre metoden er reproduksjon av alstroemeria ved å dele rhizomet. Den er også egnet for hybrider, siden de nye plantene beholder alle morens egenskaper. Du må dele rhizomet på høsten, på slutten av blomstringsperioden. Planten er forsiktig gravd ut, prøver å ikke skade røttene, og del dem deretter i 2-3 deler. Hver av dem må ha et fullstendig dannet rotsystem. Snittene behandles med desinfeksjonsmidler, og buskene plasseres tilbake i bakken.

Utendørs dyrking

alstroemeria i det åpne feltetÅ plante alstroemeria i åpen mark og ta vare på det tar tid og oppmerksomhet. Planten må skape de mest komfortable forholdene den kan vokse og reprodusere:

 • vanningsfrekvens – 1 gang i uken, under tørke kan du vanne 2 ganger på 7 dager;
 • etter hver vanning løsnes jorden;
 • gjødsel – kompost under planting, deretter organisk eller mineralsk gjødsel tre ganger i måneden;
 • før starten av den kalde årstiden, blir den grønne delen av planten kuttet av, og rhizomet er dekket med blader, torv eller dekkmateriale.

Hvis det ikke er planlagt ytterligere frøinnsamling, anbefales det å kutte knoppene på slutten av blomstringen. Så i deres sted dannes nye blomster raskere..

Vokser i drivhus

voksende alstroemeria i et drivhusDet er praktisk å dyrke alstroemeria i et drivhus i industriell skala. Her kan du skape det mest behagelige klimaet selv om det ikke er passende værforhold. Jorda bør bestå av sand, blader, torv og humus. Den må hele tiden vannes, men fuktigheten må ikke stagnere. Toppdressing påføres to ganger i måneden, for dette bruker de nitrogen-kaliumgjødsel.alstroemeria kutt Om vinteren blomstrer også alstroemeria i drivhuset, men den trenger ekstra belysning. Temperaturregimet er omtrent 15 grader på dagtid og 13 om natten. Under intens blomstring økes den til 18-20 grader..

alstroemeria i en gryteAlstroemeria kan også vokse i potter hjemme. Det er viktig å lage et hull i midten av beholderen for å forhindre fuktighetsstagnasjon. Det er ikke nødvendig å mate og gjødsle planten. Det er nok å vanne den hver tredje dag, og potten plasseres på det letteste stedet..

Alstroemeria er et stort antall veldig forskjellige varianter som skiller seg fra hverandre i størrelse, farge og form. Dette er en eksotisk blomst, men det er mulig å dyrke den i et gjennomsnittlig klima. Oftest plantes det i drivhus, som lar deg justere belysning og temperatur. Store, lyse blomster kan være vanskelig å produsere utendørs på grunn av svingninger i jordtemperatur og fuktighet. Hjemme i en gryte vil alstroemeria føles behagelig, men strålen vil velge lave varianter.

Voksende alstroemeria i potter – video

Previous Post
Hvilken automatisk mater skal du velge for akvariefisk
Next Post
Soiuri de ridiche într-o cabană de vară