15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Finesser ved planting og omsorg i det åpne feltet for delikat lavendel

lavendel på sommerhuset I den mange familien Yasnotkovy er det mange planter som har fantastisk dekorativitet, en ekstraordinær aroma og andre nyttige egenskaper. Hvis sommerboeren ønsker at stedet hans skal dekoreres med lavendel, er planting og omsorg i det åpne feltet et sentralt øyeblikk på veien til suksess.

En flerårig eterisk olje avling opp til 60 cm høy med piggformet blå eller lilla blomsterstand har blitt et symbol på Provence. Lavendel dyrkes i Middelhavet, og i Russland plantes den på Krim og ved Svartehavskysten i Kaukasus.

Kan en termofil plante slå rot i midtfeltet? Hvordan temme kulturen til en gartner i Sibir eller Ural?

Blant plantene som er relatert til lavendel, er det mange som, som et resultat av å vokse på personlige tomter, har fullstendig assimilert seg og blitt en del av den opprinnelige floraen. Og noen av dem er kjente ville planter. Disse er moderurt og oregano, timian og mynte, kattemynte og lofant..

lavendel i potte For den sørlige varmekjære skjønnheten er klimaforholdene i landet vårt langt fra alltid behagelige. Likevel er det mulig å plante lavendel i bakken. Det viktigste er å velge riktig sted, tid og følge omsorgsreglene.

Tidspunktet for å plante lavendel i bakken

lavendelplanter er klare til planting i bakken

Av alle varianter av lavendel er Lavandula angustifolia eller smalbladet lavendel anerkjent som den mest frostbestandige og upretensiøse.

Under tak kan den overleve frost ned til -35 ° C, noe som er ganske sammenlignbart med vintertemperaturer, ikke bare i den sentrale delen av landet, men til og med i Ural eller Sibir..

Lavendel formeres av frø og vegetativt med deler av en voksen busk, rotte stiklinger eller stiklinger.

I det første tilfellet, som mange andre dekorative stauder:

  • hjemme blir små frø sådd for frøplanter tidlig på våren;
  • når stabil varme kommer, kan du så frø i sengene;
  • plante lavendel i bakken om høsten utføres for å skaffe planter for neste år.

Vegetativ reproduksjon bidrar til å bringe blomstring nærmere. I dette tilfellet faller frøplanter med sitt eget rotsystem i jorden i andre halvdel av sommeren eller høsten. Spesifikke datoer avhenger direkte av klima og værforhold.

I midtbanen er planting og omsorg for lavendel i åpen mark underlagt reglene som er felles for alle regioner. Frøene skal falle ned i den oppvarmede jorda når spirene ikke trues av vårfrost. Og før det, for å akselerere spiring, lagres de i et kjøleskap..

transplantere og dele en lavendelbuskI den sentrale delen av Russland utvikler slike forhold for såing seg i andre halvdel av mai. I regionene nord og øst varmer jorda opp enda senere. Dessverre er sommeren vår forkortelse for lavendel. Frøplanter dør veldig ofte uten å overleve vinteren. Derfor er planting av lavendel i åpen mark i Ural, for eksempel å foretrekke fremfor frøplanter oppnådd som følge av såing om vinteren eller tidlig på våren, eller frøplanter hentet fra en voksen busk..

Planting av lavendelplanter i bakken

spirer av lavendelfrøI slutten av februar eller mars, når stratifiseringsperioden er over, blir det sådd frø på overflaten av en blanding av fruktbar hagejord og sand. Det er nyttig å forhåndsterilisere underlaget og sortere ut store inneslutninger.

Avlingene drysses med et tynt lag sand og legges i et drivhus. Spiring foregår i lyset ved en temperatur på 17–22 ° C. For å opprettholde fuktighet sprayes jorden med jevne mellomrom med varmt vann, og for å unngå muggsopp ventileres beholderen. De første skuddene bør være et signal om at plantene trenger ekstra belysning. Når plantene blir sterkere, dykker de, sittende i en avstand på 5 centimeter.

Det er praktisk å bruke torvgryter før du planter lavendel i bakken. I dem utvikler plantene seg godt, røttene deres er beskyttet mot forfall og lider ikke under overføring til hagen..

plante lavendel i åpen markI slutten av mai er det på tide å plante i bakken og ta vare på lavendel i Moskva -regionen. For planter, velg tørre, ventilerte og godt opplyste steder, der jorda har et pH-nivå på ikke høyere enn 6,5-7,5. Området er gravd opp på en bajonett, samtidig som torv, humus og om nødvendig dolomittmel introduseres, og jorden løsner.

vanning av lavendel umiddelbart etter plantingFrøplanter blir nøye transplantert og etterlater minst 70-90 cm ledig plass mellom plantene, det vil definitivt være nyttig for buskene som vokser. Under planting blir jordingspunktet litt dypere, deretter komprimeres jorden og kastes grundig.

Høstsåning av lavendel praktiseres bare i de sørlige områdene, hvor frøene ikke fryser, og umodne spirer kan vokse umiddelbart uten frykt for vårkulde. Etter å ha plantet frø i bakken, blir sengene vannet, og med de første frostene er de rikelig dekket av snø.

Planter lavendel i bakken med stiklinger, deler av en busk og lagdeling

forplantning av lavendel ved stiklingerHvis det er en voksen plante på stedet, kan du:

  • dele det, få frøplanter med vekstpunkter og et rotsystem;
  • få stiklinger som etter rooting er lette å plante i bakken;
  • skape betingelser for dannelse av stammelag.

Lavendelbusken som er beregnet på deling, spydes forsiktig før overvintring, og skuddene kuttes av i 10 centimeters høyde. Om våren gjentas hilling, noe som stimulerer dannelsen av unge skudd. En busk forberedt på denne måten graves opp om høsten og deles i uavhengige deler. Lavendel plantes umiddelbart i bakken, på høsten har planten tid til å akklimatisere seg og forberede seg til vinteren.

Om våren og sommeren brukes lavendelskudd til podning. 8–10 centimeter snitt av stilker plantes i våt sand, dypes med 2-3 cm. I et drivhus danner stiklinger røtter over sommeren. Med ytterligere hjemmetjeneste for lavendel, plantes den i åpen bakke i mai eller begynnelsen av juni..

For å oppnå lagdeling, velges sterke sterke skudd på våren til bakken og begraves i, festet med en metallnål på en dybde på flere centimeter.

Om sommeren blir stikkene ivaretatt ved å luke jorda i nærheten og vanne rotdannelsesstedene. Om høsten skilles slike frøplanter fra moderbusken og plantes på et permanent sted i hagen..

Ta vare på lavendel etter planting utendørs

vanning av et lavendelblomstbedLavendel er plantet for sine velduftende blå-lilla blomster. Men på unge planter i det første leveåret blir alle knoppene kuttet av uten å vente på blomstring. Dette vil styrke det åpne feltet å plante lavendel og gjøre det enklere og mer effektivt å ta vare på dem. Gjennom buskenes levetid må de lukes og vannes..

Lavendel er en hardfør avling, men den trenger fuktighet for å blomstre. I varmt vær bør vanning være rikelig og hyppig..

Voksne busker danner en tett tett pute på jordoverflaten. Det er problematisk å løsne jorda under dem, men det er veldig viktig å holde området rundt dem rent. Et lag med torvmaling vil bidra til å spare fuktighet og luftighet i jorda..

Vår-høst hilling bidrar til å opprettholde kronetettheten. Det stimulerer dannelsen av unge skudd, og erstatter gradvis aldrende grener. Beskjæring av planter tjener samme formål. Det utføres etter blomstring og under det. For busker i alderen 7 til 10 år anbefales beskjæring mot aldring. Under drift blir alle skudd forkortet til 5 cm i lengde.kutte lavendelblomster

For å gjødsle lavendel brukes blandinger med en overvekt av kalium, noe som stimulerer dannelsen av knopper. Nitrogen påføres i moderate mengder om våren..

Sørlige avlinger, inkludert lavendel under russiske forhold, risikerer å fryse. For å forhindre at dette skjer, er buskene før frost dekket med grangrener, fiberduk eller andre pustende, luftgjennomtrengelige beskyttelsestyper, og deretter drysset rikelig med snøfall.

Video om fantastisk lavendel

Previous Post
Fôrtyper for katter, råd om valg av mat
Next Post
Anghinarea de Ierusalim poate și trebuie cultivată într-o căsuță de vară