15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Vi dyrker monarda i hagen vår uten problemer

monarda på et blomsterbed i en sommerhytte Lipocytter er representert ganske bredt, blant dem skiller monarden seg ut, planting og omsorg som i det åpne feltet ikke vil forårsake store problemer. Planten er veldig kresen, ser bra ut både i enkeltplantinger og i sammensetninger med andre arter.

Litt historie

frodig blomstring av monarda Den første beskrivelsen av planten ble laget av den spanske legen Nicholas Monardes, som den velduftende urten ble oppkalt etter. Anlegget begynner sin historie fra Nord -Amerika, det er der monardaen kan bli funnet fra Canada til Mexico. På dette territoriet har hun lenge blitt kalt en sjelevenn..

I Europa ble planten dyrket mer som en essensiell olje, men siden 1800 -tallet har monarda blitt veldig populær. Det er bedre kjent som bergamott, sitronmynte og amerikansk sitronmelisse..

Beskrivelse

monarda lilla flerårigMonarda kan være både årlig og flerårig. Alle artene er ganske høye, oppreiste stengler kan nå 1-1,2 m. Busken har følgende egenskaper:

 1. Bladene er avlange, med tenner langs kanten, har en grønn farge, preges av en sterkt uttalt spesifikk lukt, ifølge hvilken det er vanskelig å forvirre monardaen.
 2. Blomstene er små, to-lipped, kan være hvite, lilla, lilla, gulaktige. Blomsterstandene er tette, samlet i dusker eller hoder opp til 8 cm i diameter.
 3. Frøet er gjemt i mutteren, det vil kunne spire om tre år.

Transplanter monarda regelmessig, på ett sted vokser en duftende busk i ikke mer enn 7 år, da er det viktig å endre plasseringen.

Plantemetoder

Planting i åpen mark og påfølgende pleie av monarden kan gjøres både på våren og før vinteren, og formeres på tre måter:

 1. Så frø. Denne metoden garanterer ikke bevaring av alle egenskaper; fargen på blomster kan være veldig mangfoldig. Mer monarda dyrkes gjennom frøplanter for eksperimentelle formål. Avlinger spirer sakte, vekstakselerasjon skjer bare etter utseendet til det tredje bladparet.frøplanter av monardafrø
 2. Ved å dele en voksen busk, kan du oppnå blomstrende busk neste år etter planting. En voksen sunn plante tolererer perfekt delingsprosessen og slår rot i riktig valgt jord nesten umiddelbart.deling av monardabusken
 3. Stiklinger er ikke veldig vanlige blant gartnere, muligens på grunn av behovet for litt tinker. Men plantene slår godt rot og utvikler seg ganske raskt..plante rotfestede stiklinger

Alle velger det som passer best for seg selv, men videre omsorg vil alltid være det samme.

Slipp tid

plante monarda på et blomsterbedÅ plante og ta vare på monarden i det åpne feltet vil ikke gi store problemer. Når er den beste tiden å plante? Alt avhenger av metoden.

Hvis du bestemmer deg for å forplante planten ved stiklinger, må plantingen utføres om høsten. Reproduksjon ved å dele en voksen busk utføres både om våren og før vinteren. Frøplanter plantes hovedsakelig på forsommeren..

Den forberedende prosessen utføres for alle former for reproduksjon, den består av følgende stadier:

 1. Graver et sted før avstigning.
 2. Innføring av mineralsk og organisk gjødsel der.
 3. Rikelig vanning.

Hvis du planlegger å plante om våren, bør slike manipulasjoner utføres om høsten. Dette vil fjerne ugress fra stedet og løsne bakken litt..

monard i det åpne feltetMonarda plantes i åpen mark om våren gjennom å dele busken. For å gjøre dette, graver du det ut, vasker rhizomene og skjærer det forsiktig i flere biter av omtrent samme størrelse. Snittene behandles med aske og kull, legges i tidligere tilberedte groper og drysses med jord. Etter det må buskene bli grundig vannet..

Monarda foretrekker nøytral eller alkalisk jord; en sur plante vil vokse og utvikle seg dårlig.

Planting og forlatelse i det åpne bakken for vintermonardaen utføres uten store problemer. I løpet av denne perioden utføres reproduksjon ved rotte stiklinger eller ved å dele en voksen busk..

Planten plantes i ferdig forberedt jord på begynnelsen av høsten, når frosten fortsatt er langt unna.

Monarda plantes i en avstand på minst 60 cm fra hverandre, planten vokser veldig raskt og tar all ledig plass.

Omsorg

potte monardFor at monarden skal vokse godt og utvikle seg, er det nødvendig å gi den riktig pleie, som består av:

 • ved vanlig vanning av planten, spesielt i den varme sommeren, ellers er det en trussel om mugg på bladene og skuddene;
 • løsne jorda nær busker, fjerne ugress;
 • introduksjon av mineralsk og organisk gjødsel;
 • forebygging av sykdommer hver vår ved hjelp av foundation eller kobbersulfat.

På en veldig varm sommer må landet rundt monardabusken mulkes med torv eller bladhumus.

Sagflis for mulching kan ikke brukes, de kan føre til at planten dør.

Skadedyr og sykdommer

Den velduftende busken er motstandsdyktig mot forskjellige sykdommer, et unntak kan være mugg, men det kan bare forekomme med mangel på fuktighet i en spesielt tørr sesong.

Ingen er redd for monarda -skadedyr, lukten av blomster og blader skremmer bort insekter. Etter å ha plantet en slik busk nær en benk i hagen, kan du sitte der på lange sommerkvelder og ikke være redd for mygg.

Å plante og etterlate en flerårig monarda i det åpne feltet er enkelt, som det fremgår av mange bilder av planten..

Monarda landingsvideo

Previous Post
Fôrtyper for katter, råd om valg av mat
Next Post
Anghinarea de Ierusalim poate și trebuie cultivată într-o căsuță de vară