15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Det viktigste med planting og utendørs omsorg for delikat freesia

freesia på sommerhuset Takket være de velduftende blomstene i forskjellige farger har freesia blitt en av de mest verdifulle sneglene. Det er ikke overraskende at freesia, planting og omsorg i det åpne feltet som ligner på å ta vare på gladioli og liljer, stadig mer dukker opp i sommerhytter..

Funksjoner ved voksende freesia i det åpne feltet

voksende freesia i det åpne feltet Freesia, innfødt på det afrikanske kontinentet, elsker lys, varme, trenger løs jord og regelmessig vanning. Stabil utvikling og blomstring kan forventes:

  • med en lysdag som varer minst 12-14 timer;
  • i nærvær av beskyttelse mot direkte sollys og vind;
  • ved en lufttemperatur i området 18-22 ºC.

Brudd på lys- og temperaturforhold, lange perioder med varme og tørke, fører til dannelse av tomme, ikke-åpende knopper på freesia eller fullstendig nektet blomstring.

Stedet for planting er valgt slik at plantens sprø stilker ikke lider av vinden, og de delikate blomstene ikke brenner sommersolen. Allerede ved en lufttemperatur over +22 ºC forstyrres plantens biologiske rytme, og dette gjenspeiles i blomstringskvaliteten.

Når de vokser utendørs, blir fresia bedre akklimatisert i jord med nøytrale eller lett sure reaksjoner. I områder med tung, tett jord blir det avsyret og blandet med sand, torv. Jord som er fattig på organisk materiale og mineraler må gjødsle.

Planter er ikke hardføre. I Russland må de graves opp for vinteren, og tas ut i bakken når trusselen om tilbakevendende kaldt vær og frost på jorda har gått. Hvis planting i bakken finner sted i mai eller begynnelsen av juni, begynner freesia -blomstring fra andre halvdel av juli til slutten av august. Dette er imidlertid bare gyldig for midtbanen. For å se freesia blomster når du planter og ammer i Sibir, transplanteres ikke løker i bakken, men planter som allerede er vokst i et rom eller drivhus.

Forbereder et sted for planting av freesia i åpen mark om våren

freesia blomstrer

Stedet for planting av freesia er valgt i delvis skygge eller under beskyttelse, plantet på sørsiden av høye busker eller trær. En slik naturlig barriere vil beskytte blomster mot vind og middagssol..

Om høsten graves jorda for å plante freesia opp på en full bajonett, og velger nøye flerårig rhizom ugress. Samtidig påføres organisk gjødsel på åsene eller blomsterhagen. Om våren graves jorda opp igjen og bryter opp klumper. Plantegroper eller grøfter for løker er laget med en dybde og bredde på omtrent 30-40 cm. Selv om plantedybden er mye mindre, fylt med en løs grop bestående av like deler av hagjord, torv, humus og sand vil tillate roten systemet og hele anlegget for å utvikle seg aktivt.

Forbereder freesia pærer for utendørs dyrking

freesia pærerPærer kjøpt eller lagret etter høstgravingen begynner å bli forberedt på planting i begynnelsen av april. De fjerner den harde overflaten, og senker den deretter i en løsning av fytosporin eller et annet soppdrepende middel i en halv time. Denne forholdsregelen vil holde løkene fri for jordbårne putrefaktive bakterier og sopp..

30–45 dager før tiden er inne for å plante freesia utendørs om våren, plasseres løkene i dype torvpotter fylt med næringsrik jord. Plantedybden er 5 cm, underlaget tettes lett og deretter vannes. Med høy luftfuktighet vil freesia snart våkne og danne de første skuddene. Nå er det på tide å overføre pærene til lyset..

Det er viktig at spirene ikke strekker seg ut før de kommer i bakken, de er tette og sunne. Derfor er plantene om nødvendig utstyrt med ekstra belysning..

Plantering av freesiafrø

fresia frøplanterSom mange beslektede arter kan freesier forplantes med frø. Fra sådd til øyeblikket til de første knoppene ser ut, bør det gå minst 8-9 måneder. Hvis du planter freesia i bakken om høsten, om våren, blir planter som allerede har fått styrke tatt ut i hagen.

Såing utføres med frø forbehandlet med kaliumpermanganat eller fytosporin til en dybde på 3-4 mm. De beste resultatene kan oppnås i et drivhus i hjemmet, der det er lettere å opprettholde økt jord og luftfuktighet. Inntil skudd vises, fuktes jorden med en sprayflaske. Da er nøyaktig vanning og belysning, som er uunnværlig i høst-vinterperioden, mulig. Å plante freesier i åpen mark og ta vare på dem er ikke annerledes enn å ta vare på planter fra voksne løker.

Planting av freesia og utendørs pleie

ta vare på freesia utendørsBetingelsene for å plante freesia på et blomsterbed i regioner med gode klimatiske trekk utvikler seg til forskjellige tider. I midten av banen og i Moskva-regionen begynner planting av freesia i bakken og omsorg for planter i midten av mai.

Hvis det er sjanse for frost, er det bedre å la delikate planter ligge hjemme i et par uker..

Løkene plantes 3-5 cm fra hverandre. Freesias danner ikke en frodig busk, derfor, for en større dekorativ effekt i en blomsterhage, kan de plantes i små klumper på 10-15 stykker, og ikke glemme å gi stilkene pålitelig støtte.

For å forenkle utendørs pleie når du planter freesier for kutting, la det være minst 15 cm mellom radene.

plante freesia pærerPlantedypen til løkene avhenger av størrelse og jordegenskaper..

  1. På lett sandbrød er freesia begravet med 10-12 cm.
  2. På løs fruktbar hagejord bør bunnen av pæren være på en dybde på 7-9 cm.
  3. I tett jord er freesia vanskeligst å rotere og spire. Her plantes løkene til en dybde på 5-6 cm..

Omsorg for freesia når den vokser utendørs

freesia elsker fuktighetFra plantetidspunktet til graving av løkene om høsten, trenger blomstene vanning, løsne jorden, fjerne ugress og kompleks gjødsling.

På grunn av skjørheten til bare stilker som bærer en masse knopper, må det gis støtte for freesier.

Det ser ut til at slik omsorg praktisk talt ikke kan skilles fra omsorg for liljer, iriser, gladioli. Men voksende freesia, som å ta vare på det i det åpne feltet, er beheftet med noen vanskeligheter..

Faktum er at freesia blomstrer bare ved temperaturer under +22 ºC. For at blader og blomster ikke skal lide av mangel på fuktighet, må luften være konstant fuktig, det er ekstremt vanskelig for planter å tåle skarpe svingninger i dag- og nattemperaturer. På grunn av disse egenskapene vokser blomsten oftere i drivhus eller under drivhus..

På det åpne feltet vannes freesier regelmessig med varmt vann om kvelden, og prøver å ikke komme på blomster og knopper som ennå ikke har åpnet seg. Vanning begynner umiddelbart etter spiring og slutter 2 uker før løkene graves.

For gjødsling av blomster kan du bruke kompleks gjødsel for prydblomstrende planter eller, før blomstring, legge til en blanding med en overvekt av nitrogen og bruke kaliumfosformidler nærmere midten av sommeren..

Slik at løkene kan modnes bedre, og planten blomstrer igjen, blir de visne avskåret en etter en eller i grupper. Blomstring med to eller flere åpne koroller er egnet for bukettskjæring. Blad som er skadet av sopp eller skadedyr kan forkortes eller fjernes. Pærene graves ut om høsten, fra september til oktober, før det kommer nattfrost..

Forbereder freesia -pærer for planting – video

Previous Post
Fôrtyper for katter, råd om valg av mat
Next Post
Anghinarea de Ierusalim poate și trebuie cultivată într-o căsuță de vară