15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Opprinnelse og interessante fakta om asparges

Asparges i landskapsdesign Upretensiøs innendørs asparges, flaunting på hyller og vinduskarmer i mange leiligheter, er flerårige evergreens fra en omfattende familie. På samme tid skylder Asparagaceae -familien, som forente forskjellige kulturer som dracaena, muscari, aspidistra, hyacint og yucca, navnet sitt til asparges..

Totalt er det omtrent tre hundre arter asparges i naturen, hvorav noen er urteaktige planter. Blant representantene for slekten er det store busker, krypende arter og vinstokker. Det kan virke som det som kan være interessant i planter som har blitt dyrket av elskere av innendørs blomsterbruk i omtrent hundre år, upretensiøse, studert og beskrevet i lang tid?

Og likevel vil interessante fakta knyttet til asparges få deg til å ta et nytt blikk på denne grønne innbyggeren i huset..

Den unike strukturen til aspargesplanten

Asparges plantestruktur Det er verdt å starte med en detaljert undersøkelse av selve anleggets struktur. Hva mange dyrkere og floraelskere betraktet som de tøffe elastiske stilkene og nålelignende bladene til asparges, kalles faktisk phylloclades eller cladodia. Faktisk er hele den grønne delen modifiserte stilker, på hvilke hvite eller rosa, små blomster dukker opp årlig, og røde, oransje eller, avhengig av arten, svarte bær med frø inne i modnes..

Hvor er bladene? Hvis du ser nøye ut, kan du også finne dem. Dette er tørkede trekantede skalaer på stilkene, som hos noen arter har form av torner.

Ikke mindre interessant er den underjordiske delen av aspargesen, bestående av langstrakte løkknoller og slanke røtter. Takket være knollene kan asparges samle seg og beholde fuktighet, næringsstoffer og formere seg.

Hvor er asparges hjemland?

En representant for aspargeslekten finner du i India, på Middelhavskysten i Europa, i FjernøstenVanligvis er asparges hjemland angitt i de sørlige eller østlige områdene i Afrika. Faktisk stammer nesten alle arter som vokser som husplanter fra disse stedene. Men i naturen kan en representant for aspargeslekten finnes i India, ved Middelhavskysten i Europa, i Fjernøsten og til og med i den europeiske delen av Russland..

I den midterste kjørefeltet og i de sørlige delene av landet, på enger og i underveksten av lauvskog, kan du finne opptil åtte arter asparges, den mest kjente av dem er apotekets asparges. Det er den viltvoksende variasjonen av asparges, hvis unge spirer regnes som en grønnsak og delikatesse. Takket være de kraftige knollrøttene vintrer denne aspargesorten vellykket, og luftdelen som har dødd ut om vinteren blir raskt restaurert om våren..

Asparges tilpasser seg lett til en rekke forskjellige forhold, noe som fører til en rask spredning av planter. Spredningen av asparges rundt om i verden lettes av fugler som spiser plantens bær og bærer store svarte frø i mange kilometer..

Asparges fruktFor eksempel ble sørafrikanske arter anerkjent over hele verden som prydplanter, eksportert til Amerika, Australia, landene i Stillehavsregionen eller andre afrikanske stater, så lett inkludert i biocenosen at de i dag blir anerkjent som ugress. Og i noen tilfeller, på statlig nivå, tas beslutninger om kontroll av aspargesplanter, som opptar arealet av jordbruksavlinger..

Asparges racemosus har medisinske egenskaperDet eneste unntaket er racemosus -asparges. Anlegget, oppdaget i 1799 i India, og deretter funnet i andre områder, for eksempel Nepal, er i dag på randen av utryddelse. Dette skyldes de fordelaktige egenskapene til asparges, som lokalbefolkningen kaller “shatawari”. Hvis vi oversetter navnet, bestående av to ord shatum – “ett hundre” og vari – “healer”, viser det seg at arten er anerkjent som “en helbreder for hundre plager”. I tillegg er energien til asparges racemose ekstremt gunstig, dette er navnet på planten i den offisielt anerkjente klassifiseringen.

I dag har et middel fra plantens tykke knollrøtter, anerkjent av Ayurveda og tradisjonell medisin, fått berømmelse over hele verden, og derfor blir vilt voksende racemose-asparges funnet sjeldnere og sjeldnere..

Interessante fakta fra aspargeshistorien

AspargesapotekDen eldste kultiverte arten regnes som farmasøytisk, medisinsk eller vanlig asparges, oftere omtalt som asparges. Ja, kosten asparges som er så populær blant franskmennene, britene og andre folk er asparges, dyrket i mange årtusener i Egypt og Middelhavet..

Det er klart at den første grafiske skildringen av aspargesplanten dateres tilbake til den egyptiske sivilisasjonens storhetstid. Aspargeskudd pryder et fragment av en malt frise funnet av arkeologer helt tilbake til det tredje årtusen f.Kr..

I litterære kilder ble asparges først nevnt av Apicius, en berømt romersk kokk, forfatteren av verdens første bok om mat “De re coquinaria”. Romerne hadde åpenbart en så stor lidenskap for ømme skudd at de ikke nektet favorittretten selv under militære kampanjer i Alpene. For å forsyne den romerske adelen ble det opprettet en spesiell flåte som leverte stammer fra plantasjer i koloniene til metropolen. Asparges ble den viktigste kulturen for imperiet, noe som fremgår av det faktum at Cato den eldre, en fremtredende statsmann fra den tiden, skrev om dyrking av asparges i 160 f.Kr..

Dekorative aspargesI motsetning til asparges begynte dekorative asparges å bli dyrket målrettet bare for litt over hundre år siden..

Slike forskjellige asparges

Ulike typer asparges dyrkes hjemmeAsparges densiflorus ble den første i en serie innenlandske planter av denne arten. Det er sant at på grunn av alvorlig forvirring i klassifiseringen av planter, ble det lenge referert til som en lilje -plante og ble kalt Asparges Sprengeri. Allerede de siste tiårene har aspargesfamilien gjennomgått en alvorlig reformasjon, og Sprengers asparges har sluttet å være en egen art. Nå er det en art av densiflorus, som bærer navnet Karl Sprenger, som tok de første prøvene fra Afrika og viet halvparten av sitt liv til å popularisere planten blant innendørs avlingelskere..

Hvis denne arten med rette kan kalles den mest populære i verden, er asparges plumose planter en slags rekordholdere for størrelsen på nålkladodier, som er veldig tynne og mye kortere enn andre varianter. Planter av asparges pinnate er veldig etterspurt i øst, i Kina og Japan, fordi de egner seg godt til å forme og brukes i tradisjonelle miniatyrkomposisjoner, bonsai.

Den største aspargesorten, selv om den også trenger beskjæring, kan ikke gjøres om til et lite tre selv på flere tiår. Aspargesmåne er en urbefolkning i Sør-Afrika, hvor dens kraftige skudd vokser opp til 6-8 meter. I hjemlandet til asparges brukes planter som hekker i åker og jordbruksplott. Ikke bare vokser den flerårige kulturen raskt uten problemer, stilkene fletter lett støttene og er utstyrt med torner som forhindrer inntrengere og ville dyr fra å komme inn i sengene.

Meyeri aspargesDen nærmeste slektningen til Sprengers asparges, Meyeri -asparges har fått kallenavnet revehale fordi dens høyt forgrenede skudd er så tett dekket av kladoder at den sentrale delen av stammen ikke er synlig i det hele tatt. De tynne skuddene mot slutten ligner virkelig på den myke halen på en rev og gjør denne aspargesplanten til den mest interessante av alle dyrkede arter..

Aspargeshybrid med hvite skuddAspargesplanter av denne arten er spesielt dekorative for oppdrettere som mottok hybrider med helt hvite skudd..

Virgatus -asparges ligner veldig på aspargesplanten, men skuddene kan ikke kalles delikatesse. De er helt uspiselige, men de myke stilkene har stor kommersiell betydning og vokser aktivt for behovene til blomsterhandlere. Nål phylloclades av asparges kan holde seg frisk i opptil to uker og perfekt sette av skjønnheten til de mest luksuriøse blomstene i buketter.

Aspargesblomster: tegn og mening

Når det gjelder blomstene til selve aspargesen, ser de ut som grasiøse stjerner, men de er så små at utseendet ikke er for merkbart og dekorativt. Men med en så lite iøynefallende hendelse, hjemme, i tillegg til at det skjedde uregelmessig, ble det årsaken til at det dukket opp en rekke fordommer og tegn.

Hvite delikate aspargesblomsterEt av tegnene på blomstrende asparges sier at dette skjer med trøbbel i huset og til og med døden til en av husstandene. Det er usannsynlig at denne overtro har reelle grunner, siden blomstens energi ikke bærer noe negativt, og skade fra asparges er bare mulig hvis en person eller et kjæledyr spiser røde bær som modnes etter blomstring. Fruktene av planten inneholder giftige saponiner som irriterer magesekken og spiserøret og forårsaker diaré, oppkast og andre ubehagelige symptomer..

Giftige saponiner er tilstede i aspargesfrukterPå samme tid har til og med asparges mye mer nyttige egenskaper, og på blomsterspråket som var populært i viktoriansk tid, har en aspargeskvist presentert for noen en spesiell betydning. Betydningen av aspargesblomsten, inkludert i en liten bukett eller avbildet på en suvenir, vil sikkert appellere til en ung dame, fordi beskjedne stjerner symboliserer naturlig sjarm.

Video om asparges

Previous Post
Fôrtyper for katter, råd om valg av mat
Next Post
Anghinarea de Ierusalim poate și trebuie cultivată într-o căsuță de vară