15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Et symbol på borgerlig rikdom, upretensiøsitet og motstand – aspidistra

Streng vakker aspidistra Menneskelig bekjentskap med aspidistra fant sted for litt mindre enn to århundrer siden. Og i løpet av denne korte, etter historiske standarder, tidsperiode, klarte planter fra den asiatiske regionen å gjøre mange mysterier, bli et symbol på antifascisme under andre verdenskrig og et tegn på middelklassen under dronning Victorias tid ..

Aspidistra: historien om oppdagelsen av planten

Aspidistra i hagen De første plantene, i dag klassifisert som Asparges -familien, ble oppdaget og beskrevet i 1822 av botanikeren Gene Gohler. Han ga også navnet til aspidistra, men ifølge de da rådende ideene ble slekten tilskrevet Lilia -familien, hvor den ble værende til 2009.

Grunnen til at den ble klassifisert som en plante relatert til asparges og liljekonvalj var at den i motsetning til liljer ikke hadde løk. Det er overraskende at ekspertene så sent la merke til en så åpenbar omstendighet, men praktisk talt fra oppdagelsen og fram til 80 -tallet i forrige århundre ble det lagt veldig liten vekt på aspidistra av botanikere..

Denne omstendigheten kan bare bedømmes fordi metodene for pollinering av planten fremdeles ikke er klare, og selve blomstringen har blitt ekstremt lite studert. I tillegg beskrev forskerne på 70-tallet bare 8-10 arter, men i løpet av det neste tiåret ble det oppdaget omtrent tretti arter til i Kina. I 2008 hadde forskere allerede 93 uavhengige arter av aspidistra -planten til disposisjon. Og i dag snakker de allerede om 101 arter, og ikke alle funn er gjort, fordi det viste seg at plantene av denne lovende slekten har et veldig omfattende utvalg.

Hvor vokser aspidistra?

Aspidistra foretrekker skyggelagte områderSørøst- og Øst -Asia kan betraktes som hjemlandet til aspidistra. Planter av denne slekten er en del av den terrestriske floraen i de fuktige skogområdene i Øst -India, Taiwan og Japan. Og likevel er det største antallet arter funnet i den kinesiske provinsen Guangxi, og Vietnam ligger på andreplass når det gjelder antall åpne varianter, hvor en av de nye variantene ble oppdaget i 2013..

Vanskeligheten med å oppdage og beskrive planter forklares ikke bare av floraen i vekstområdene, men også av det blant aspidistra -plantene det er mange endemier med et klart begrenset område..

Aspidistra plante: beskrivelse og funksjoner

Uvanlig blomstring av aspidistraAspidistra, uansett habitat, er flerårige urteaktige planter med krypende jordstengler, enkle eller samlet fra små bunter, praktisk talt uten stilk, hele blader og kjøttfulle klokke- eller koppformede blomster i forskjellige former, farger og størrelser.

Blomster, som blader, har veldig korte petioles, så for mange dyrkere blir blomstringen av aspidistra -planten en stor overraskelse. Frukten som dannes etter pollinering av blomsten er et tett, rundt eller pæreformet bær med ett eller flere frø inni.

Aspidistra fruktTil tross for mangel på oppmerksomhet fra forskere, ble aspidistras raskt introdusert i kulturen. For mer enn et århundre siden har planten blitt brukt til landskapsarbeid i USA. Her vokser aspidistra også i interiør og vokser aktivt i åpen mark, siden kulturens egenskaper lar den tåle selv små temperaturer under null, sjelden vanning og skygge.

Og i Europa, spesielt i Storbritannia, har den høye aspidistra eller elatior blitt virkelig ikonisk. Dessuten ble planten populær ikke bare på grunn av dekorativiteten til det tette grønne løvet med en avlang spiss form, men også på grunn av sin fantastiske upretensiøsitet.

Dekorativt løvverk av aspidistraInntil nå er det en oppfatning om at kulturen forblir levedyktig selv uten tilsyn og omsorg, og kallenavnet “støpejernsanlegg” har blitt bevart for aspidistra i omtrent et århundre. Kulturen tolererer lett innhold i dyp skygge, under forhold med overdreven vanning eller lav luftfuktighet. Selv temperaturer ned til –5 ° C eller lavere skader ikke plantens dekorativitet og helse..

Aspidistra med bladplater avklart i endeneI tillegg til planter med jevne grønne blader, som minner veldig om liljekonvall, på steder hvor aspidistra vokser i naturen, ble det funnet eksemplarer med spraglete og stripete løvverk. I dag, på grunnlag av denne Variegata -sorten med hvite eller gulaktige striper langs hele bladets lengde, har det blitt avlet ut mange kultivarer. Det er aspidistra med lette ender av bladplater og planter med helt flekkete blader..

Spotted Aspidistra løvverkAntall varianter tilgjengelig for innendørs blomsteroppdrett elskere i dag er i titalls. Blant de mest interessante plantene i aspidistra:

  • “Asahi” eller “sol” i oversettelse fra japansk skiller seg ut ved at det unge løvet har en sjokoladebrun fargetone, og deretter gradvis blir grønn fra basen til toppen;
  • “Hoshi-Zora” eller “stjernehimmel” med store blader dekorert med sjeldne lyspunkter;
  • “Songs of Lennon” med lange spisse blader og en sentral lysegrønn stripe på bladbladene;
  • “Okame” med kremhvite striper langs hele bladets lengde.

Aspidistra: interessante fakta

En av typene aspidistraDet er mange planter med en lang interessant historie, som for aspidistra, denne kulturen i de 200 årene det har vært kjent for vitenskapen har klart å skaffe seg utrolig mange lyse og til og med utrolige historier..

Det første interessante faktum knyttet til aspidistra relaterer seg til navnet. Du kan ofte høre versjonen at planten skylder navnet sitt til “asper”, det vil si slanger. Men hvis vi vender oss til memoarene til kulturoppdageren, viser det seg at når botanisten kalte aspidistra, tenkte botanikeren på formen på bladene, som i noen arter ligner brede tveeggede sverd. Siden, som J. Gohler spøkte, navnet “gladiolus” allerede var tatt, var det nødvendig å kalle den åpne slekten aspidistra.

En slik plante vil dekorere ethvert interiør.Det andre mysteriet eller interessante faktum om aspidistra gjelder måten planter pollineres på. Mange kilder opplyser at planteblomstene til planten som ligger på jordnivå er pollinert av snegler, snegler og til og med små krepsdyr. Denne versjonen, som eksisterte i mange tiår, er i dag anerkjent som en myte..

Nyere studier utført i en rekke land av forskere fra Storbritannia, Kina, USA og Russland har vist at bittesmå vårhaler, soppmygg og gallefluer er involvert i overføring av pollen, avhengig av hvor aspidistra vokser. Videre, for larvene til sistnevnte, blir blomstene til aspidistra et hjem. Larvene som er lagt ned av voksne insekter og utvikler seg inne i corollaen prøver til og med å pollen, men når de modnes, går de utenfor og overfører pollenpartikler fra støvdragere til pistilen.

I Japan brukes aspidistra -blader til å skille retter på et brett.I hjemlandet aspidistra, i Japan, har bladene på denne planten blitt brukt i mange århundrer for å skille individuelle retter på en felles brett eller i en eske, som er tradisjonell for nasjonal mat. Det er sant at i dag, når dyktig utskårne flate grønnsaker erstattes av papir eller plast, kan aspidistrablader bare sees på gourmetrestauranter eller i arbeider av utskjæringsherrer..

Dekorer en tallerken i en japansk restaurantIkke mindre interessant er det faktum at aspidistra er en plante som er ekstremt populær blant moderne mestere i grendesign. Fleksible og veldig hardføre blader er gode til å dekorere buketter, rosetter eller boutonnierer, så vel som til større verk..

Grønne mister ikke sin rike farge, glans og elastisitet i lang tid, selv under solen og spotlysene, i vind og kulde.

Hva symboliserer aspidistra?

Kjole av aspidistra blader og eplerMange folk har et ordtak om at alt nytt er en godt glemt gammel, som fullt ut gjelder aspidistra. I dag er blomsteroppdrettere i økende grad oppmerksom på en upretensiøs dekorativ bladkultur som overlever selv under de mest upassende forholdene..

Og plantens første stormfulle bølge av popularitet falt på æra av dronning Victorias regjeringstid, da blomsterpynt og en overflod av detaljer i interiøret kom på moten. Hovedtrekk ved stilen som utviklet seg da ble friske blomster som dukket opp i husene til ikke bare høytstående personer, men også vanlige mennesker..

Det virker så vanskelig! I dag er det ikke vanskelig å dyrke en kultur du liker i en gryte, men for hundre år siden møtte blomsteroppdrettere en banal mangel på lys. Gassbelysning av hus kunne ikke gi plantens behov for lys, dessuten forgiftet det nådeløst luften, så bare de mest hardføre overlevde. Aspidistra er en plante som forble grønn og frisk selv under forholdene i England på slutten av det nittende århundre..

Aspidistra i huset til en dignitarUtseendet til en gryte med aspidistra i huset var et tegn på rikdom og en indikator på tilhørighet til middelklassen..

Faktisk ble planten hovedpersonen i George Orwells roman. Boken “Keep the Aspidistra Flying” ble utgitt i 1936. I Sovjetunionen ble den utgitt under den mer forståelige tittelen i landet “Lenge leve ficus!” Romanen forteller historien om livet til Gordon Comstock, en poet og forfatter som ikke klarte å få anerkjennelse og derfor jobber på et reklamekontor.

En gryte med aspidistra i huset ble ansett som et tegn på rikdomUansett hvor ille det var for helten, merker han at aspidistra, som i begynnelsen av forrige århundre symboliserte ønsket om et velstående liv, alltid er grønt og friskt.

En særegen konfrontasjon mellom menneske og plante ender når Gordon møter kjærligheten, gifter seg og finner ut at han skal bli far. Det viser seg at ønsket om respektabilitet ikke er så ille, og aspidistra, et symbol på suksess i samfunnet, er til og med pent.

Forfatteren innrømmet senere at han skammet seg over denne romanen, siden boken hadde selvbiografiske trekk og bare ble utgitt på grunn av forfatterens situasjon. Dette betyr at klassikeren selv anerkjente slagordets kompetanse i tittelen.

Litt senere, allerede i 1938, ble aspidistra heltinnen i en populær sang. “The Biggest Aspidistra in the World” ble sunget av Gracie Fields, og under krigen ble det en slags motstandssang, ettersom melodien hennes ble kallesignalet til den største antifascistiske radiostasjonen i England, også oppkalt etter ASPI plante eller “Aspidistra”.

Interessante fakta om aspidistra – video

Previous Post
Fôrtyper for katter, råd om valg av mat
Next Post
Anghinarea de Ierusalim poate și trebuie cultivată într-o căsuță de vară