15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Hva vet vi om den fantastiske roten til alocasia?

Storrot-alocasia Store, hjerteformede eller spisse som spydspisser, alocasia blader tiltrekker seg alltid oppmerksomheten til både nybegynnere og kjennere av innendørs planter. Blomsterhandlere tiltrekkes av muligheten til å dekorere vinduskarmer og stativer med planter med grønt, sølv og lilla løvverk, hvor lyse striper og kontrastflekker er merkbare.

Alocasia er en veldig tallrik art som forener planter som er ulikt enten i utseende eller i størrelse. Men hvis dyrkerens første blikk alltid noterer seg det uvanlige og spektakulære løvet, er det på tide å lure på arrangementet av den underjordiske delen av alocasia og stammen, som er en naturlig fortsettelse av rhizomet.

Begge store planter vokser opp til tre meter i høyden, og veldig små potte typer alocasia består av:

 • fra et knolllignende fortykket rhizom;
 • fra en forkortet stilk;
 • fra store bladplater som strekker seg fra den og holder på saftige lange petioles.

Videre er det roten til alocasia som er kilden til planteliv, en indikator på dets helse og et reproduksjonsmiddel..

Alocasia tuber – hjertet av planten

I India dyrkes alocasia for knoller. Få mennesker vet at av hensyn til knollene avles alocasia i mange regioner i India og på øyene i Stillehavet. Her er alocasia storrotet, en opprinnelig art for sørøst i Asia, det er ikke en prydplante, men en jordbruksplante..

I et tropisk klima, på spesialforberedte plantasjer, dyrkes alocasia i 1 til 4 år. I løpet av denne tiden vokser jordstenglene, går opp i vekt, og datterknuter dannes på dem. I høstingen fra en plante oppnås fra 1,8 til 15 kg alocasia -knoller, som brukes som et matprodukt rikt på karbohydrater og fiber.

Innsamling og rengjøring av alocasia -knollerTil tross for tilstedeværelsen av en viss mengde cyanid og kalsiumoksalat i alle planter i aroid -familien, som har en sterk irriterende effekt, spises de avlange eller ovale knollene av alocasia etter rengjøring og varmebehandling. Gjør det samme med det saftige løvet fra indisk alocasia eller planter med stor rot..

Lokale folk, så vel som innbyggere i Kina og Vietnam, reparerer alocasia som en medisinsk plante, i tillegg brukes knollene også til produksjon av alkohol..

Hva er verdien av jordstengler? Energiværdien til 100 gram alocasia-stilkknoller, avhengig av plantesort og type, er 293-599 kJ. Samtidig står 100 gram knoller for:

 • 63–81 g fuktighet;
 • 0,6-3,3 g protein;
 • 0,1-0,2 g fett;
 • 17-27 g karbohydrater;
 • 1,1-1,3 g aske;
 • 46-153 mg kalsium.

I tillegg inneholder plantens jordstengler jern, fosfor, niacin og riboflavin, tiamin og askorbinsyre..

Alocasia -rhizomer er rike på jern, fosfor, niacin og riboflavinDessverre har de fleste artene som vokser som innendørs planter ingen næringsverdi, men de gjør en utmerket jobb med å dekorere boliger og offentlige rom..

Det er sant at for at planten skal glede eieren med et anstendig utseende og helse, er det ekstremt viktig for alocasia å skape forhold som ligner de som omgir planter hjemme – i subtropene og tropene i Asia og Oseania..

Kompetent omsorg er nøkkelen til skjønnheten og helsen til alocasia

Utseendet til planten avhenger av tilstanden til rhizomet av alocasiaAlocasia -planter anbefales å holdes i sterkt, men reflektert lys. Siden det ikke er direkte solstråler under baldakinen i en tropisk skog, kan de i rommet provosere utseende av brune eller rødbrune flekker på løvet til alocasia – brannskader. Planter er ekstremt følsomme for tørr luft.

Hvis sykdommen til alocasia og dens sykdommer, som på lakmuspapir, reflekteres på bladene, ligger årsaken ofte under jorden..

Enhver skade eller ubehag på alocasia-knoller påvirker velværet. Overdreven eller feil organisert vanning, tørking av jorden og avkjøling av jorda og den grønne delen av planten, mangel på næring og til og med overflødig kan forårsake en slik situasjon..

Det er ikke overraskende at spørsmålet: “Hva skal jeg gjøre hvis alocasia forsvinner?” kan høres fra mange nybegynnere blomsterbutikker som ennå ikke har mestret alle kravene til innbyggerne i tropene. Elskere av eksotiske planter som står overfor dårlig kjæledyrvekst, fallende løvverk eller utseendet på flekker av forskjellige former og farger på det, bør først og fremst ta hensyn til tilstanden til røttene til alocasia og analysere omsorgen for innendørs kultur.

Mellom vanningene skal jorden tørke ut på en dybde på 2-3 cm, resten av klumpen skal opprettholde jevn fuktighet.

For å gjøre dette, ikke bare vanne planten i flere stadier, men også tappe all fuktigheten som har drenert i pannen. Alocasia røtter er ekstremt følsomme for både tørking og stillestående vann. Det er viktig å ta hensyn til denne omstendigheten når høsten / vinterperioden begynner, når planten trenger hvile og vanningen reduseres. Hvis dette ikke er gjort, kan risikoen for å utvikle soppsykdommer i alocasia, som kulturen dessverre er veldig sensitiv, ikke unngås..

Anlegget trenger hjelpI tillegg til det faktum at når vanning brukes varmt, avgjort vann, er det også nødvendig med oppmerksomhet når du mater en tropisk avling..

Hvis alocasia ikke vokser eller produserer deformert lite løvverk, er det på tide å støtte planten med nitrogen, fosfor og kalium. Den beste befruktningsperioden er vår- og sommermånedene, hvor alocasia aktivt utvikler seg og kan slippe et blad per uke. Alocasia blir matet med universelle komplekse forbindelser, men i en konsentrasjon som er to ganger svakere enn for andre innendørs planter.

Om vinteren kan mennesker fra tropiske skoger ikke befruktes, ellers kan mineralsalter fanget i bakken forårsake alvorlige forbrenninger på røttene til alocasia og dens knoller..

Planter foretrekker luft med en temperatur på 22–26 ° C. Dessuten bremser nedkjølingen til 12–15 ° C alle vitale prosesser, planten kaster løvet og går i dvalemodus. Ytterligere avkjøling er den uunngåelige døden til alocasia -knoller, som blomsterprodusenter som må ta med seg planter til hagen eller balkongen om sommeren må tas i betraktning..

Symptomer på usunn alocasia og dens sykdom

Rotskader fører til plantedødSituasjonen forverres hvis alocasia ikke bare var i strømmen av kald luft, men også jorda i potten var mettet med fuktighet. En svekket plante mister raskt tonen og blir angrepet av patogene sopp, forrådnende bakterier og skadedyr. Røttene til alocasia tar det første slag. Vevet deres endrer farge til brunaktig, mykner og kollapser. Som et resultat vokser ikke alocasia i seg selv, svekkes og mister sin dekorative effekt..

En svekket plante lider av slike sykdommer som alocasia som stamme- og rotrot, flekker, samt fusarium og sen rødme. Disse sykdommene vises vanligvis som brune eller svarte flekker på bladene. Det berørte området er omgitt av en gul eller oransje glorie.

Etter hvert som infeksjonen vokser, mister alocasia løvet, og verken fôring eller andre omsorgstiltak kan sette planten tilbake til sin tidligere skjønnhet..

Hvis blomsterhandleren oppdager tegn på en bestemt sykdom i alocasia, er det nødvendig:

 • fjerne skadede og falne blader;
 • isolere planten;
 • sjekk tilstanden til røttene og knollene til alocasia;
 • noe begrense vanning og etablere omsorg;
 • behandle antennen med et systemisk soppdrepende middel.

Ung plante fra en datterknuteI en situasjon der alocasia sykdom har påvirket knollen og røttene som strekker seg fra den, er det viktig å fjerne alle råtne deler. Og ikke bekymre deg for at alocasia forsvinner. Selv med tap av en betydelig andel av knollen, kan planten formeres ved å bruke begge deler av stammen og datterknuter som er koblet til moderknollen eller allerede vokser separat.

Når du sjekker røttene til en syk prøve, er det viktig å finne slike knuter og også behandle dem..

Hvordan forplante alocasia med knoller?

Ved hjelp av datterknoller er det lettest å få en ny alocasia -plante. Samtidig vil en ung prøve beholde alle tegnene på en favorittsort, være sterk og sunn..

Sunn alocasia knuter er valgt for reproduksjon.Noen ganger kan spirene til slike “døtre” sees i en gryte ved siden av hovedplanten. I dette tilfellet sitter alocasia ganske enkelt i separate beholdere, og prøver å ikke skade den lille knuten og noen flere røtter..

Hvis knutene er festet til et stort rhizom eller dannes direkte på det, kan de plantes når minst to blader dukker opp og et tilstrekkelig antall røtter for et selvstendig liv. Før du planter i bakken, kan knollene i alocasia behandles med epin, hvis det er skade på overflaten av rhizomet, blir de forhåndssprinklet med knust kull eller aktivt karbon.

Jorden for røttene til alocasia trenger løs, med god oksygentilgang. Og her kan du bruke en blanding av sand, torv og perlit eller ferdig orkidejord. Kulturen slår også godt rot i sphagnum, men etter dannelsen av de første røttene overføres alocasia til bakken.

For at knollen skal vokse raskere i en beholder dekket med film, er det viktig å opprettholde en temperatur på omtrent 22-24 ° C, og også noen ganger lufte plantene.

Rotering av knollen på alocasia

Hvis en voksen plante er sterkt råtten, eller alocasia ikke vokser av en annen grunn, for eksempel å være over 4 år gammel, kan prøven fornyes ved å kutte av og rotere toppen..

Rooting av den avskårne toppen av alocasiaAlle blader fjernes fra planten, og deretter skilles den øvre delen av stammen med et skarpt blad uten spor av råte og mekanisk skade. Snittet behandles med kullpulver og tørkes i en time. Den resulterende stilken kan forankres i en løs blanding av torv og sand, mens planten må dekkes med en film.

PlanteforyngelseEtter et par uker bør du vente på dannelsen av røtter, noe som betyr at det er på tide å transplantere skjæringen til en blanding av sphagnumoss med hagemark. Etter akklimatisering vises friske unge blader snart på en slik plante..

Sovende knopper våknerDu kan tvinge alocasia til å gi luftrøtter før tuppen fjernes ved å pakke inn stammen med fuktig mose. Etter en måned vises sunne jordstengler under en slik “bandasje”, noe som letter transplantasjon og reproduksjon av kulturen..

Hvis den øvre delen av alocasia -knollen er kuttet fra en sunn prøve, vil den delen som er igjen i jorden sikkert gi nye blader og fortsette å vokse..

Selv en del av rhizomet kan gi liv til en ny plante hvis den har minst en sovende knopp. En lignende stilk behandles med kullpulver, og om nødvendig med et soppdrepende middel, og deretter transplanteres i separate beholdere..

Video om gjenopplivning av et sykt anlegg

Previous Post
Fôrtyper for katter, råd om valg av mat
Next Post
Anghinarea de Ierusalim poate și trebuie cultivată într-o căsuță de vară