15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Hvordan transplantere og forplante hjemmelagde asparges

Hjemmelaget asparges Blant innendørs planter skiller asparges seg ut for sin upretensiøse disposisjon, levetid og veldig raske vekst av rotsystemet. Hvis du ser inne i potten der hjemmelagde asparges vokser, kan du finne en tett sammenflettet ball av en masse avlange saftige knoller og tynne forbindelsesrøtter.

Takket være denne strukturen i rotsystemet, er planten i stand til å lagre næringsstoffer og fuktighet for fremtidig bruk, vente på perioder med tørke, og også, med god omsorg, vokse og formere seg raskt..

Asparges transplantasjon

Må overføre planten til en større gryte Hjemmelaget asparges, som kommer inn i næringsjorden, begynner å mestre pottenes volum aktivt.

Inntil plantens røtter og knoller fyller hele beholderen, bør du ikke vente på vekst av grønt.

Denne oppførselen er vanlig for alle varianter av tam asparges, enten det er en ung frøplante som nylig er hentet fra et frø, eller en voksen flerårig prøve. Derfor, når du velger en gryte til asparges, bør du ikke slutte å se på en stor beholder i håp om at det vil være nok for planten i mange år. Det er mer korrekt at diameteren på den nye potten bare er et par centimeter bredere enn den forrige. Samtidig blir unge asparges, opptil 4-5 år gamle, vanligvis transplantert årlig, og eldre prøver kan ikke transplanteres oftere enn etter 2-4 år.

Hyppigheten av transplantasjoner avhenger direkte av kjæledyrets tilstand og mengden jord som er igjen i potten, som de voksende aspargesrøttene nådeløst skyver ut av volumet av potten som er tildelt dem.

Til tross for utholdenheten, er det ikke alle asparges som smertefritt overfører overføringen til nye retter, og etter å ha lagt merke til at planten ikke lider av en trang potte, er det bedre å nekte transplantasjonen, og om mulig legge til et nytt substrat og mate hjemmelaget asparges.

Men det er situasjoner der du ikke kan klare deg uten en asparges -transplantasjon. Denne prosedyren er nødvendig hvis anlegget nettopp er kjøpt og er i en transportbeholder med en liten mengde torvfyllstoff..

I dette tilfellet er det nødvendig ikke bare å overføre planten til næringsrik løs jord, men også å skylle kronen med varmt vann på forhånd. En slik dusj vil hjelpe til med å vaske av det vokslignende stoffet fra phylloclades, som brukes til å behandle asparges før det blir sendt til detaljhandelsnettverket. Produktet beskytter kronen mot fordampning av fuktighet og tap av dekorativ effekt, men hvis den ikke fjernes, vil det føre til rask tømming av hjemmelagde asparges.

Når de er kjøpt, transplanteres aspargesen til en annen næringsblanding.Hvis en plante transplanteres med røtter som stikker ut av dreneringshullene, kan den lett skade rotsystemet, noe som vil forlenge akklimatiseringsperioden og komplisere forankring. Vanning av asparges ut av gryten vil hjelpe. For å gjøre dette, er jordklumpen grundig fuktet, og sørg for at vannet suger det helt. Dette kan gjøres i flere trinn, og hele tiden tømmes vannet som har kommet ned i sumpen.

Våte røtter er mer elastiske enn tørre røtter, så de er ikke bare lettere å komme ut av potten, men også lettere å løsne. Dette er spesielt viktig hvis aspargtransplantasjonen kombineres med å dele planten i flere uavhengige frøplanter:

  • Fjern alle gamle stilker fra asparges som begynner å bli gule eller tørre før du transplanterer..
  • En liten mengde jord helles på dreneringslaget, som en aspargesplante er plassert på, hvis røtter kan sprøytes med varmt vann.
  • Gapene som er igjen på sidene er dekket med et underlag, hvorfra det øverste laget deretter lages..
  • Deretter vannes asparges og, om nødvendig, mulkes med en liten mengde av underlaget..

Hjemmelaget aspargesjord

Den beste tiden å transplantere asparges hjemme er våren.Den beste tiden å transplantere asparges hjemme er på våren. En plante som starter en ny vekstsesong, vil lett tolerere prosedyren og raskt gå i vekst.

En innendørs blomst, upretensiøs for jordens sammensetning, kan vokse i næringsrik, organisk rik, løs jord.

Som et slikt underlag kan du ta en blanding:

  • 2 stykker hageland;
  • 1 del humus;
  • 1 del sand, som kan erstattes med perlit eller vertikulitt.

Hvis jorden blandes uavhengig, er det viktig å desinfisere og sterilisere alle komponenter av naturlig opprinnelse for å forhindre at skadedyr og patogener kommer inn i gryten med asparges.

Når de nødvendige komponentene ikke er tilgjengelige, kan de erstattes av en universell jord for innendørs planter med et lite tillegg av perlit. Når du transplanterer asparges, må du ikke glemme at planten trenger drenering, som er laget av fin ekspandert leire eller grus..

En favoritt voksen plante kan formeres ved å dele buskenFør eller siden vil et voksende kjæledyr få eieren til å tenke på ikke bare hvordan man transplanterer, men også formerer hjemmelagde asparges. Oftest, for dette formålet, blir en voksen busk delt under transplantasjon, men hvis du ønsker det, kan du få unge planter ved hjelp av stiklinger eller frø..

Reproduksjon av asparges ved å dele busken

Riktig deling av aspargesEn metode som forplantning med knoller eller aspargesrøtter har mange fordeler. Først av alt, etter å ha delt det vanlige rotsystemet, kan du raskt få flere uavhengige planter med sine egne røtter samtidig..

Etter transplantasjon vannes asparges og plasseres på et skyggelagt sted.Akklimatisering av slike asparges tar mye mindre enn tiden som kreves for roting av asparges som formeres av stiklinger, eller venter på at plantene skal vokse.

Den gjennomvåt jordklumpen fjernes fra potten, hvoretter jordrester fjernes, og hvis nødvendig, og i tillegg fukter aspargesrøttene, blir busken delt i separate frøplanter. Vær forsiktig med denne prosedyren, siden mange typer asparges er stikkende og kan skade huden på håndflatene..

Det viktigste er at alle deler beregnet på reproduksjon av asparges har sunne røtter, samt minst ett vekstpunkt.

Når dette arbeidet er utført, plantes plantene i potter forberedt på asparges på forhånd med et utstyrt dreneringslag og en næringsrik jordblanding. Etter transplantasjon vannes asparges og plasseres på et skyggefullt sted hvor kjæledyret ikke vil bli skadet av trekk og direkte solstråler..

Akklimatisering tar omtrent en måned, hvor planten vannes moderat, men ikke mates, for ikke å brenne de skadede røttene.

Formering av hjemmelagde asparges ved stiklinger

Formering av asparges ved stiklingerDu kan få stiklinger egnet for forplantning fra aspargesplanten fra slutten av februar til juni. Tidspunktet bestemmes av det faktum at den aktive vekstsesongen for blomsten begynner på våren, og minst en og en halv måned er nødvendig for å heie skuddet. Det er praktisk å kutte av skudd under vårtransplantasjonen, mens det er bedre å være oppmerksom på ikke unge phylloclades, men på fjorårets. For roting er stiklinger med en lengde på minst 10 – 15 cm egnet, uten tegn på sykdom eller visning.

Klippskudd faller ned i en blanding av våt sand, perlitt og torv. Volumet i gryten for asparges bør ikke være stort, for første gang er beholdere på ikke mer enn 100 ml ganske passende. For at fuktigheten skal fordampe mindre fra overflaten av substratet, er beholdere med stiklinger beregnet på forplantning dekket med poser eller plastkopper.

Det er bedre hvis stiklingene plasseres på en opplyst vinduskarme for roting, hvor det ikke er direkte sollys og trekk. Temperaturen for denne tiden bør være i området 20-22 ° C. Jorden fuktes regelmessig med en sprayflaske, og plantene luftes daglig, for å unngå kondens..

Aspargesrøtter dukker opp innen en måned, noe som er tydelig merkbart hvis stiklingene plantes i gjennomsiktige kopper. Etter det kan en levedyktig plante overføres til et fast bosted..

Reproduksjon av hjemmelagde asparges med frø

AspargesfrøFor såing er ikke bare frø kjøpt i en butikk egnet, men også oppnådd uavhengig, som et resultat av kunstig pollinering av hvite små blomster av asparges.

I det første tilfellet er det ekstremt viktig å ta hensyn til holdbarheten til frø som raskt mister spiring. Men ferskt frø direkte fra busken svikter sjelden og spirer raskt, men beholder dessverre ikke foreldreegenskaper hvis forplantning av asparges av hybrid opprinnelse utføres.

Svarte ganske store frø plantes i bakken i februar eller mars, etter at de har dyppet dem i 24–48 timer i varmt vann. Og så legges de hovne aspargesfrøene på overflaten av en blanding av fuktet torv og sand og drysses med en liten mengde av det samme underlaget.

For å holde avlingene ved konstant fuktighet, er beholderne dekket med folie eller glass og plassert på et mørkt sted:

  • Den optimale temperaturen for å hakke aspargesfrø er 18-23 ° C.
  • For å forhindre dannelse av mugg og jordforsuring, ventileres frøformert asparges daglig.
  • Vanning utføres ved sprøyting, som ikke vil ødelegge jorden og skade rotsystemet til spirene.

Ung plante fra frøFrøformerte aspargesskudd dukker opp om 20-40 dager. Og så snart grønne nåler blir synlige over jordoverflaten, må planten overføres til lys. Og om nødvendig får han ekstra belysning slik at spirene ikke blir altfor langstrakte og svake..

Etter en måned, når små planter hentet fra aspargesfrø har nådd en høyde på 10 cm, kan de dykkes i små potter, og etter ytterligere 120 dager – i potter for voksne planter..

Asparges fra frø – video

Previous Post
Fôrtyper for katter, råd om valg av mat
Next Post
Anghinarea de Ierusalim poate și trebuie cultivată într-o căsuță de vară