15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Alt om å plante og ta vare på lyatrix utendørs

fantastisk lyatrice i landet Liatris med myke blomsterstand og en herlig aroma er en populær dekorativ staude for sommerhytter. Hvis det er liatris blant dyrkerens favorittplanter, er planting og omsorg i det åpne feltet viktige skritt mot dets lange levetid og stabile blomstring..

Høy liatrix med oppreist stilk, smale blader og piggformede blomsterstander i alle nyanser fra snøhvit til dyp lilla, en av de mest synlige plantene i hagebed. Native fra det amerikanske kontinentet, de er uvanlig upretensiøse, reagerer på omsorg, kan reprodusere seg med frø og vegetativt ved å dele tuberous jordstengler.

Planter Liatris i åpen mark med frø

frøplanter av lyatricefrø Mange prydplanter kan bare dyrkes gjennom frøplanter. Det er ganske slitsomt og krever mye innsats, tid og oppmerksomhet. Liatris er et lykkelig unntak. Frø spirer godt allerede i hagen, krever ikke spesiell forberedelse, bortsett fra bløtlegging i en løsning av kaliumpermanganat.

Frøplanting av Liatris i åpen mark utføres om våren, når bakken tiner. I midtbanen varer en passende periode fra slutten av mars til midten av april. Fram til høsten vil unge planter få tid til å utvikle seg nok til å starte et selvstendig liv i et blomsterbed om våren..

Såing utføres i ferdiggravet næringsjord til en dybde på 1 til 1,5 centimeter. Når furer er dekket, vannet mønet. Frøplanter i hele den varme årstiden trenger:

  • ved vanlig, men moderat vanning;
  • ved å luke jorden ved siden av plantene;
  • ved forsiktig oppløsning av jordoverflaten.

Liatris blomstrer i blomsterbedetFor å spare tid på luking, på våren, etter å ha plantet Liatris i åpen mark, blir avlingene mulket. Hvis det regner om sommeren, blir plantene ikke spesielt vannet. Overflødig fuktighet kan føre til råtning av små knoller og jordstengler.

Om høsten mister unge liatrices sin luftdel. Dette er et signal for dyrkeren om å grave opp knollene og lagre dem til våren..

Planter Liatris i åpen mark med løker

liatris -pærerDen dekorative flerårige vokser opp og blomstrer ganske sent. De første lysene over det smale oppbygde løvet vises bare i andre eller tredje år. Hvis det allerede er store klumper av denne planten på stedet eller plantematerialet ble kjøpt i en butikk, plantes Liatris i åpen mark med løker i andre halvdel av sommeren. Riktig tidspunkt er etter blomstring, i august eller september.

Stauder eldre enn tre år er egnet for reproduksjon. I august:

  • plantene er gravd opp;
  • knoller større enn to centimeter er atskilt;
  • det resulterende plantematerialet plantes på et passende sted i 8-10 cm hull med løs jord blandet med humus.

Liatris som pottekulturPærene plantes med en dypere oppover, deretter dekket med et lag jord, som komprimeres, vannes og mulkes. Det er et mellomrom på minst 30–40 cm mellom hullene, slik at unge blomster får god plass og næring. Etter planting er omsorg for Liatrix i det åpne feltet begrenset til mulching og luke.

Hvis høsten er tørr, kan ryggen vannes. Om vinteren er slike plantinger rikelig dekket med mulch, grangrener eller annet materiale..

Om ønskelig kan liatris plantes ikke med separate knoller, men med deler av en voksen, gjengrodd busk. Det viktigste er at delenkiene har:

  • egne røtter;
  • formet knoller;
  • sunne vekstpunkter.

Plantehull lages på størrelse med den separerte delen av busken, og deretter, for rask roting, fylles de med en løs næringsblanding basert på hagemark og humus.

Landingsplass for Liatris i det åpne feltet

liatris gardinFor å forenkle stell av lyatrix etter planting i det åpne feltet, er det viktig å velge et sted som passer for kulturen, mens du må ta hensyn ikke bare til de dekorative egenskapene til flerårige, men også til dens krav til jord, belysning og andre vekstforhold.

sommerfugl på liatrixbuskenLiatris er en stor dekorativ flerårig, som har en av hovedrollene i blomsterbedet.

Planten vil se bra ut på bakgrunn av trær, store barskoger, ved siden av dekorative løvfugler og i bakgrunnen av blomstrende planter med lavt eller bakdekk.

Liatrix i landskapsdesignPlanteområdet for liatris må være solrikt. Anlegget er ikke redd for vind, direkte middagsstråler og sommervarme. Men tett jord, spesielt overmettet med fuktighet, er en risikofaktor. Hvis et lignende sted er valgt for å plante liatris, på bildet, vil utendørs pleie være komplisert på grunn av forfall av rotsystemet og utvikling av soppsykdommer.

hagesammensetning med liatrisHvis smelte- eller regnfukt samler seg på sommerhuset, ligger grunnvannet tett, et dreneringslag og et dreneringssystem må plasseres under blomsterbedet.

Omsorg for Liatrix etter planting i åpen mark

hvit liatris blomstrerLiatris er overraskende beskjeden og kan med rette bære tittelen “en blomst for late sommerboere.” Blomsterpleie består i å vanne, fjerne ugress og løsne jorda. Unge liatresses krever mest oppmerksomhet. Så snart busken vokser, overlapper bladrosetten et betydelig område av jorda, beholder fuktigheten i den og forhindrer ugresspirer i å stige.

I tørre årstider vannes liatrix moderat. Det er viktig at vannføringen ikke er sterk og ikke eroderer jorden, og utsetter overflatesystemet. Hvis dette skjer, er det nødvendig å spytte blomsten eller helle ferskt underlag under basen..

Liatris blir matet tre ganger i løpet av den varme årstiden. På våren mottar blomsten nitrogen som stimulerer veksten av grøntområder. Om sommeren blir blomsten befruktet to ganger med kalium-fosforblandinger, presser blomstringen og forbereder planten for en hvilende periode.

lys lyatriceDet gis støtte for høye planter. Og etter visning blir blomsterstandene kuttet av. Hvis dette ikke er gjort, vil ikke lyatrisen gå glipp av muligheten til å spre og overta en del av området som ikke skyldes ham. Dette er ikke slutten på forberedelsene til vinteren. Planten er vinterhard, men plutselige høstkulder, for eksempel når du planter og steller lyatrix på det åpne feltet i Ural eller andre regioner med et hardt klima, kan skade kulturen alvorlig. Derfor blir luftdelen, når bladene blir gule og tørre, avskåret på forhånd, og stedet er tykt mulket med et lag på omtrent 15 cm. Lyet er viktigst hvis vinteren er snøfri.

Reproduksjon av Liatris – video

Previous Post
Kjenner vi fienden vår av synet? Barbelbille
Next Post
Instrucțiuni pentru utilizarea insecticidului Cannoneer Duo