15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Å dyrke gran i en gryte vil gi deg glede og glede av resultatet.

voksende gran i en gryte Å dyrke gran i en gryte er veldig fasjonabelt i dag. Et eviggrønt bartre med en behagelig aroma kan oppbevares i en leilighet eller på et landsted og brukes i stedet for et juletre. Hjemme vokser den ikke like fort som på gaten. Gran i en gryte vokser årlig med ca 5 cm. Den ser bra ut både i stua og på kontoret.

For hjemmeinnhold må du velge dvergprøver. Det er bedre hvis dette er frostbestandige varianter, så kan treet holdes på balkongen. Men den skal ikke være helt åpen, fordi jordklumpen og røttene i beholderen fryser raskere enn i åpen mark. Dette må ikke glemmes.

Frøformering

granplanter Et eviggrønt tre er lett å vokse fra frø. Denne prosessen er ikke veldig vanskelig..

For dette kornet:

 1. Høstet fra fullt modne knopper. Men før du planter granfrø, må de oppbevares i kjøleskapet i omtrent en måned (stratifisering utføres).
 2. Før planting blir frøene dynket i 20-24 timer i vann ved romtemperatur.
 3. De blir sådd om høsten eller våren, men det er å foretrekke å plante i april. Det er ikke nødvendig å dypt begrave kornene.
 4. Jorden med frøet holdes fuktig i et drivhus (under en film, en krukke).
 5. Når skudd vises med de første bladene, fjernes filmen.
 6. Spirer 8-10 cm høye transplanteres hver i en separat beholder og dykker.plukking av frøplanter er nødvendig

Selv om det er planlagt å plante prøver på stedet i fremtiden, er det bedre å holde dem i potter de første 3 årene..

Formering ved stiklinger

forplantning av gran ved stiklingerFør du vokser en gran fra en kvist, bør du vite at stiklinger slår rot i veldig lang tid – fra flere måneder til et år under vegetativ forplantning..

Hele prosessen består av flere stadier:

 1. Woody voksen skudd er valgt først..
 2. Skjær stiklingene 10-12 cm lange.
 3. Den nedre delen rengjøres fra nålene, dyppes i en stimulerende løsning.
 4. Frøplantene legges i en godt fuktet blanding av torv og sand og dekkes med en film, som først fjernes etter roting..

Mens granen i potten er veldig liten, vokser den i rommet. Men siden et tre er en ekte langlever, som kan vokse i mer enn hundre år, må du kjøpe et badekar og et dekorativt stativ med hjul for det over tid. Dette gjør det lettere å flytte en moden plante..

Transplantasjon av en kjøpt frøplante

grantransplantasjonHvis en granplante ble kjøpt i vintermånedene, bør du ikke skynde deg å transplantere den. Det er nødvendig å holde det litt under de samme forholdene som det vokste tidligere. Hvis butikken eller barnehagen var kul, bør frøplanten plasseres på balkongen i flere dager. Deretter flytter du den i den opprinnelige beholderen til stedet der du planlegger å beholde den permanent. Og bare da bør du starte transplantasjonen..

Mange er interessert i hvor mye gran som vokser. I en gryte vil den øke med omtrent fem centimeter årlig. Så før eller siden må den transplanteres til åpen mark. Og der kan hun leve i mer enn hundre år.

Gran liker ikke trekk, det er bedre å velge et kjølig mørkt sted for det, men det vil vokse på et sterkt opplyst vindu. Før planten plantes på nytt, må den vannes godt slik at underlaget blir fuktig, godt mettet med vann.

Valg av gryte

velge en gryte til granDrenering i en granpotte er nødvendig. Når jordens koma er overfuktig og vannet stillestående, råtner røttene veldig raskt. For å dyrke gran i en gryte, må man huske på at den nye beholderen skal være 5-10 liter større enn den “opprinnelige”. Sammen med jordklumpen blir frøplanten ganske enkelt overført til en ny beholder og nødvendig mengde jord blir tilsatt.

En stor gryte har en rekke fordeler:

 • treet i det er mer stabilt;
 • jorden forblir fuktig i lang tid;
 • det er ikke nødvendig å omplante planten ofte, det er nok å bytte potten hvert tredje år.

Den mest gunstige perioden for gjenplanting av gran er september eller oktober..

Granjord

næringsjord for granBakken for innendørs gran er ikke egnet for noen. For å dyrke et tre i et kar trenger du en næringsrik, men nøytral, i ekstreme tilfeller, lett alkalisk jord. I naturen foretrekker dette nåletreet å vokse i loamy områder. Jorden skal være lett. Den kan kjøpes ferdig (for bartrær) eller tilberedes av en blanding av løvrike jord, elvesand, leire med tilsetning av torv.

Det er viktig å sikre at rotkragen ikke blir dypere under planting. Det skal være i flukt med bakken..

Voksende gran i en gryte: vanning og gjødsling

vanningsgranEtter transplantasjon av planten må jorden fuktes godt. Du kan ganske enkelt sette gryten i en bolle med vann i 1-2 timer, og deretter la den renne gjennom hullene i bunnen. Gran vannes når jorden tørker slik at det ikke samler seg vann i pannen, ellers begynner røttene å råtne. Men det er også umulig å tørke jordklumpen for mye: treet vokser sakte, fargen på nålene blir blek. Vann må helles helt i bunnen av granstammen.

Det er fordelaktig å spraye treet et par ganger i uken. Det vaskes med jevne mellomrom under dusjen for å fjerne støv. For at fuktigheten ikke skal fordampe så raskt, kan jordens overflate drysses med et lite lag sagflis, mulch fra nåler.

Etter ca 2 uker etter transplantasjon må planten befruktes. Spesielt for barsk avlinger produseres gjødsling i form av granulat. Unge planter blir sjelden befruktet: inntil to år kan granen ikke mates i det hele tatt, men da vil den sakte øke i veksten og være mer utsatt for sykdommer.

Beskjære og forme kronen

granformasjonNår man dyrker gran i en gryte, beskærer mange dyrkere på våren planten slik at kronen er pen, vanlig i formen. Selv om det ikke er nødvendig. Treet har allerede vakre konturer. Det viktigste er at alle tørkede grener skal fjernes i tide. Om høsten, for å gjøre planten mer frodig, er det nok å knipe de sentrale knoppene på skuddene.

Sykdommer og skadedyr

fir sykdomDet velduftende eviggrønne treet er ganske motstandsdyktig mot infeksjoner eller insekter, men det kan også bli sykt, noe som først og fremst fremgår av en endring i nålens farge, dets gulning.

På grunn av overløpet blir det angrepet av en sopp. For å redde granen, bør du behandle den med en løsning av kobbersulfat med en konsentrasjon på 1%, transplantere den i ny jord og justere vanningen. Bordeaux væske er også egnet for behandling mot råte med en hastighet på 200 g per 10 liter vann.

Fra insekter på en eviggrønn plante bosette seg:

 • muldvarp;
 • bladlus (fir hermes);
 • ruller av furukegler.

Bladlus suger alle saftene fra nålene, noe som fører til endring i fargen. Nålene er dekket med en gulaktig eller lysegrønn blomst. Voksne insekter er synlige for det blotte øye. Med larvene er alt litt mer komplisert. En uerfaren produsent vil kanskje ikke legge merke til dem. Ved skade av insekter blir treet behandlet med insektmidler. For å forhindre sprøyting utføres hver vår. Løsninger av Antio og Rogor -preparater har vist seg godt: 20 g av noen av dem skal fortynnes i 10 liter vann.

Før du starter en gran hjemme, må du sørge for at du ikke er allergisk mot essensielle oljer. Hvis kroppen rolig tolererer denne barskelukten, bør en eviggrønn skjønnhet avgjøres i huset ditt. Dessuten er det ikke vanskelig å ta vare på en gran..

Previous Post
Kjenner vi fienden vår av synet? Barbelbille
Next Post
Instrucțiuni pentru utilizarea insecticidului Cannoneer Duo