15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Hvordan ta vare på et monster hjemme

omsorg for et monster hjemme Denne store lianen er av søramerikansk opprinnelse, monsteraen har slått godt rot i tropene i Sørøst -Asia. Når omsorg for et monster hjemme er bra nok, når det flere meter i høyden. En eviggrønn plante regnes som upretensiøs, det er lett å dyrke den i en leilighet. For å gjøre dette er det nok å følge enkle regler for omsorg for en blomst. Monstera, som støtter seg på en støtte, ser veldig eksotisk ut på grunn av store utskårne blader og luftrøtter. Hun er i stand til å dekorere ethvert interiør, gi rommet en tropisk smak..

Følgende plantetyper dyrkes ofte i leiligheter:

 • monstera deilig (attraktiv);monstera gourmet
 • skrå monstera;
 • hullet monstera (full av hull);
 • type monster Borzig;
 • Monstera Adanson.

Plantering av monstera

gå ombord på et ungt monsterNår en tur til en blomsterbutikk endte med kjøp av en ung romskryper, oppstår spørsmålet umiddelbart: hvordan plante et monster riktig? Det er klart at dens videre utvikling og vekst er avhengig av feilfri planting av planten. Denne tropiske vintreet, plantet i henhold til alle reglene, i en leilighet kan vokse opp til 2,5 – 3 m og gjerne med eksotiske utskårne blader fra 30 til 50 cm lange. For å gjøre dette trenger du to ting – et riktig valgt underlag og en passende gryte.

Du kan bruke den ferdige blandingen “Palma”, den selges i butikker og passer til monstera. Hvis ønskelig og tilgjengelig med en komponent, kan du forberede underlaget selv. For dette er det viktig å vite hva som bør være jordens sammensetning for monsteraen..

Den kan bestå av komponenter:

 • sand;
 • torv;
 • løvrike land;
 • humus;
 • torvland.

Videre er det nødvendig å observere andelen: det er tre ganger mer torvland og en del av de resterende komponentene. Da vil den tropiske lianaen glede deg over store grønne blader. Ikke glem god drenering for anlegget. Før du fyller beholderen med et substrat, skal et lag grov ekspandert leire 5 cm høy helles på bunnen.

Det er bedre å umiddelbart finne ut hvilken potte du skal plante monsteret i. Hvis planten er ung med noen få små blader, er en gryte med en kapasitet på opptil 4 liter greit. Den må være tung og med en pall. Når blomsten vokser, må den transplanteres i potter med en større diameter – ca 8-10 cm.

Å plante et monster uten røtter vil ikke være et problem. Du må følge de vanlige reglene for planting av planter. Legg et lag med substrat på dreneringen, legg en plante på den og fyll beholderen sakte med jord. Det er nødvendig å grundig vanne den plantede vintreet. Jorden skal være helt fuktet, og det vil dukke opp vann i pannen.

Det burde ikke være noe problem når du trenger å plante et monster med luftrøtter. En fuktet hyssing vil være nyttig for å knytte luftrøttene til stammen på vintreet. Over tid vil små røtter begynne å spire. Deretter kan du kutte av et stykke av stammen med blader og rot.

Omsorg for et monster hjemme

anlegget foretrekker diffust belysningMonstera er en upretensiøs blomst. Men det krever fortsatt kunnskap om noen teknikker for å gjøre dyrking av monstera til en hyggelig og enkel oppgave. Riktig vanning er avgjørende for denne vintreet. Den fuktighetselskende vintreet elsker rikelig vanning i alle årstider, bortsett fra vinteren, når blomsten sprøytes ofte nok, spesielt hvis den er i nærheten av varmeenheter.

Fra varme vårdager til sen høst, bør vanning være hyppig og rikelig, men ikke overdreven. Dette kan skade blomsters rotsystem, svarte flekker vil dukke opp på bladene. Vann for vanning må få sedimentere i flere dager. Brukt væske ved romtemperatur. sprøyting av monsteraSprøyting av monstera er også viktig i varmt vær..

Signalet om at monsteraen trenger vanning er tørking av jorda i potten.

I tillegg til vanning, ved omsorg for et monster hjemme, er et øyeblikk som å bli kvitt blader fra avgjort støv viktig. Denne prosedyren bør utføres månedlig ved forsiktig å gni plantens delikate blader med en fuktig og myk svamp..

En voksen plante trenger mineralfôr. Fôring av monstera er en annen viktig komponent i dens vellykkede utvikling. Ellers vil ikke vintreet bli lengre, kaste ut nye blader. Både mineralsk og organisk gjødsel er egnet for fôring. På våren og i sommersesongen må du gjødsle vintreet to ganger i måneden..

Med mangel på belysning vokser monstera sakte, men hun liker heller ikke den lyse solen. Det beste alternativet for en blomst er diffust belysning og beliggenhet nær vinduer som vender mot vest eller øst.

Temperaturregimet til monstera må også tas vare på. Den varmekjære lianaen føles bra om sommeren, når luften varmes opp til 23-25 ​​° C, om vinteren er det behagelig ved 17 ° C. Å senke temperaturen vil umiddelbart bremse veksten av monsteraen.

Når du tar vare på et vintre, må du beskytte det mot trekk, de er ødeleggende for monsteraen.

Bloom

blomstrende monstera hjemmeI dyrelivet er monstera blomstring en naturlig ting. Forholdene i leiligheten er lite egnet for dette. Likevel, hvis du studerer godt hvordan du tar vare på et monster, følg alle anbefalinger for vanning og fôring strengt, fra to års alder kan et vintre gi blomsterstand. Blomstene hennes er store, hvite, i form av et øre.

Rotbehandling og beskjæring fra luften

luftrøtter av monsteraHjemme er omsorg for et monster ikke begrenset til vanning og fôring. Det særegne ved liana er dens lange luftrøtter. De skal ikke kuttes, men det er viktig å ta vare på dem. De bør rettes til potten med jord der blomsten vokser. Hvis de ikke når den, vil hver slik rot kreve en ekstra planter med et passende underlag for å rotere dem. Det er best å dyppe monsteraens korte luftrøtter i en gjennomsiktig flaske med avgjort vann suspendert fra lianen. Et annet omsorgsalternativ – luftrøtter kan pakkes inn i våt mose.

ta vare på monstera luftrøtterUnder gode forhold strekker monsteren seg raskt i lengden og trenger alltid støtte. Kokosflettede bambusstøtter passer, de kommer i forskjellige høyder, de bruker også pinner eller espalier. Når vintreet blir for langt, blir det nødvendig å stoppe veksten. Hvordan forkorte monsteret? Toppen er kuttet av, kuttet er drysset med kull. Denne beskjæringen gir et insentiv for sideskudd..

Overføre

monstera transplantasjonVårtransplantasjon av monstera utføres regelmessig de første tre årene. Hver gang økes blomsterpottens diameter. I de neste årene begynner monsteraen å vokse raskt. Derfor må den noen ganger transplanteres to ganger i året. Når blomsten blir veldig stor, blir den ikke lenger transplantert, bare toppen av jorden erstattes årlig med et nytt substrat.

Den beste måten å transplantere en monstera på er å laste den på nytt:

 1. Denne manipulasjonen må utføres av to personer, ellers kan planten bli skadet..
 2. Før omlastning vannes vintreet slik at jorda i potten fuktes.
 3. Gryten plasseres på siden, og planten fjernes forsiktig sammen med en jordklump..
 4. I en klargjort ny beholder skal det være drenering i bunnen – et lag med småstein eller utvidet leire.
 5. Det er dekket med et lag med jord, og en jordklump med et monster er installert på toppen.
 6. Plantens røtter må rettes ut, uten dette kan monsteret ikke plantes, det vil ikke vokse godt.
 7. Deretter fylles beholderen til toppen med jord, mens den tampes flere ganger.

Etter transplantasjon må planten vannes rikelig til vannet er i kjelen.

Den transplanterte vintreet begynner å vokse godt.

Avl av monstera

avl monstera

Monstera reproduserer på flere måter:

 • stilkekaks;
 • blader;
 • apikale stiklinger;
 • luftrøtter;
 • frø.

forplantning med stammekaksOftest forplantes vintreet med metoden for å kutte stilkskjæringen, den må nødvendigvis ha en nyre. Ta prosessen fra monsteraen, kutt den av med en beskjærer. Den legges i våt sand, og legger til torv der. Hver stilk er nedsenket i en egen beholder. Fuktet mose vil gjøre for dette og formålet. Gryten med håndtaket er dekket for å holde varmen, så slår den rot raskere. Fuktighet og lufting er en vanlig prosedyre.

rotte stiklingerPå en annen måte formeres vintreet av blader. De legges i et vannkar til røttene dukker opp og plantes. Når de apikale stiklinger kuttes for avl av monstere, dyppes de også i en bolle med vann. Når flere rotvekster dukker opp, overføres skjæringen til bakken for roting..

Å formere et vintre med luftrøtter er noe vanskeligere, men mulig. For å gjøre dette er mose festet til en sunn luftrot og fuktet regelmessig. Over tid vises en lagdeling, som må kuttes og forankres i jorden. Det vanskeligste alternativet er å dyrke en monstera fra frø. Dette krever frømateriale av høy kvalitet, som er pakket inn i mose og oppbevares på et varmt sted med en temperatur på ca + 28 ° C. Ventetiden på resultatene kan vare opptil en og en halv måned. Men selv da vil frøene vokse ganske sakte i jorden..

plante unge planterUnge skudd av monstera plantes i små potter, etter hvert som de vokser, må de overføres til beholdere med stor diameter. Monsteret må plantes, som voksne vinstokker, og gir god drenering og et passende underlag når det gjelder sammensetning. Unge planter krever diffust belysning, vanlig jordfuktighet og stabil varme. De tåler kanskje ikke temperaturendringer.

Sykdommer i monstera

resultatet av feil vanningNår planten mangler fuktighet, mørkner bladene og tørker ut. Overdreven vanning fører til forfall av rotsystemet. Mangel på næringsstoffer resulterer i fravær av kutt i bladene. Mangel på belysning vil føre til at bladene begynner å falle av, og stilken deformeres. Noen ganger påvirker planten skalaen insekt eller edderkoppmidd, i disse tilfellene blir bladene behandlet med en såpeløsning.

Monstera i rommet – video

Previous Post
Kjenner vi fienden vår av synet? Barbelbille
Next Post
Instrucțiuni pentru utilizarea insecticidului Cannoneer Duo