15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Voksende clary salvie fra såing til høsting

dyrking av clary salvie

På sommerhuset deres er det ikke vanskelig å dyrke salvie i det hele tatt. Den aromatiske urten er etterspurt over hele verden. Denne planten er mye brukt som krydder i matlaging. Duftende løvverk kompletterer viner, tobakkblandinger, likører godt. Fra hele antennen blir en essensiell olje hentet, som planten er rik på. Den brukes til mat og kosmetiske formål. Hvis det er et gratis stykke land på sommerhuset, må du plante salvie der.

Clary salvie: vokser på nettstedet

clary salvie på stedet

Clary salvie er den nærmeste slektningen til den kjente medisinske salvien. Planten er en halvbusk, vanligvis en årlig eller toårig plante. Den når en høyde på 1,5 m. Den foretrekker varme og mye lys, derfor reagerer den rolig på tørt vær. Blomstringsperioden er omtrent en måned, den forekommer om sommeren. Blomstene er ganske store, oftere syrin eller rosa, sjeldnere hvite. Etter blomstring i september dannes salviefrukter, som ligner nøtter, bare små opp til 3 mm lange og rynkete.

Velge et territorium for dyrking av salvie

Det er best å velge sengene som ligger i den sørlige delen av forstadsområdet. Området for anlegget skal være godt opplyst. Hvis salvie vokser i skyggen, vil den ha veldig lite løvverk, og stammen vil strekke seg ut..

Mangel på lys kan føre til sykdom.

Den optimale dagstemperaturen for god vekst av salvie er +19 – + 210C. Til tross for dette fryser planten ikke selv ved -300C. Det viktigste er at sengen hans er beskyttet mot trekk og sterk vind..

Salviejord

jordforberedelse

Når det gjelder jorda, er salvie upretensiøs i dette. Den plantes til og med på fattig og salt jord. I dette tilfellet vil planten ikke være frodig, men konsentrasjonen av den essensielle oljen vil forbli høy. Med god fuktighet og jordens fruktbarhet vil planten blomstre i store blomsterstander.

Bare løse knopper inneholder omtrent 0,3% eteriske oljer.

Spesifikasjonene ved å vokse fra frø

clary salviefrø

Essensielle oljeavlinger dyrkes vanligvis fra frø. Mindre vanlig brukes metoden for å dele busken..

Med frømetoden kan du:

  • la planten reprodusere på grunn av selvsåing;
  • så det om høsten eller våren;
  • vokse med frøplanter.

Det er best å så salvia om høsten fra frø hentet i samme sesong. For å gjøre dette, velg en sterk to år gammel prøve. Når 70% av frøene er modne. Blomsterstandene høstes, henges deretter for å tørke helt, med et ark for å samle de løse kornene. Etter at de er fjernet fra blomsterstandene, må de siktes og tørkes. 1-1,5 uker før planting blir jorden i hagen gravd forsiktig inn, rengjort for ugress.

Det er også nødvendig å legge til toppdressing: for hver kvadratmeter 1-2 bøtter kompost eller humus. Det anbefales også å bruke blandinger med fosforsyre og kaliummineralsalter (20-30 g hver). Frø blir sådd mot slutten av oktober, det er mulig i begynnelsen av november. Gap på 0,5 m er igjen mellom radene, dybden på furen er liten – opptil 2 cm.

Såtid bør velges nøye. Det er mest gunstig å plante salvie før frosten begynner, ellers vil kornene ha tid til å spire, som vil dø av frost.

Hvis det skal sås om våren umiddelbart på sengene uten forhåndsdyrking av frøplanter, så plasseres frøene i en uke før prosedyren i våt sand og holdes innendørs under varme forhold (ved en temperatur på +22 – + 250C) . Så snart de første hvite spirene dukker opp, transplanteres salvie i åpen bakke til en dybde på 3 til 4 cm. Avstanden mellom radene skal være innen 30-45 cm. Området med salvie er dekket med en film. Plassen mellom radene løsnes med jevne mellomrom og alt ugress fjernes.

Regler for formering av frøplanter

salviefrøplanter

I tillegg til såing, kan clary salvie formeres av frøplanter. Mot slutten av mars lagres frøene foreløpig i litt varmt vann. De får flere dager for spiring, og så blir de sådd i separate beholdere, dypere med 1 cm. Beholderen oppbevares i et drivhus eller dekkes med gjennomsiktig glass. Salvieskudd vil vises om 25-30 dager. Deretter fjernes drivhuset, plantene tynnes ut og de begynner å herde det. For å gjøre dette, legg beholderen på gaten i en time, og øk tiden hele tiden..

plante frøplanter av clary salvie

I det tredje tiåret i mai plantes frøplanter i sengene eller i hagen ved hjelp av en to-linjers ordning. Avstand mellom enkeltstykker 20 cm, mellom individuelle rader 20 cm, mellom bånd 0,5 m.

Omsorg for Clary salvie

omsorg for clary salvie

Vanningsregler. Kulturen krever fuktighet nøyaktig til den blomstrer. Etter det tåler det rolig en kort tørke. Imidlertid er det bedre å vanne planten litt og regelmessig..

Overløp for salvie er ødeleggende.

Jordpleie. Løs jorda mellom radene 3-4 ganger i sesongen. Første gang prosedyren utføres med begynnelsen av mars til en dybde på 10 cm. Ytterligere løsning utføres etter behov. Denne prosedyren vil forbedre luftstrømmen til jorden..

Salvia liker ikke ugress, de må fjernes. Om vinteren er planten dekket med tørt løvverk eller grangrener..

riktig omsorg

Gjødsel for clary salvie. Den velduftende planten mates om våren, mineraler eller gjødsel tilsettes. Tilsett 13-15 g ammoniumsulfat blandet med superfosfat (20 g) og kaliumsalter (10 g) for hver m2 i hagen..

Når og hvordan beskjære planten. De aller fleste eteriske oljeplanter som blomstrer voldsomt, må beskjæres. Salvie er intet unntak. Hvis blomsterstandene skilles og tørkes, trenger planten ikke ytterligere beskjæring. Hvis dette ikke er gjort, så tidlig på våren eller allerede på høsten før overvintring i et nivå på 10-15 cm fra bakken, blir stilkene kuttet av. Biennale prøver trenger beskjæring.

frodige clary salviebusker

Salvie er en kultur du absolutt bør starte i sommerhuset. Det er mange varianter av det, så alle kan velge det beste alternativet for seg selv og bruke det til kosmetiske, kulinariske eller medisinske formål..

Planting og påføring av clary salvie – video

Previous Post
Kjenner vi fienden vår av synet? Barbelbille
Next Post
Instrucțiuni pentru utilizarea insecticidului Cannoneer Duo