15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Upretensiøs hellebore: planting og omsorg for en hardfør blomst

hellebore planting og omsorg

Motstand mot sykdom, tørke og frost, samt eviggrønne løvverk, tidlig / vinterblomstring og upretensiøsitet. Det er dette “rykte” som helleboringen har tjent, plante og ta vare på som ikke krever mye innsats. Kulturen forplantes av frø, siden etter at busken er delt er det en risiko for at den slutter å blomstre. Urten plantes midt på våren eller tidlig på høsten, umiddelbart etter at frøene er samlet. Likevel, for å dra full nytte av den dekorative effekten av helleboringen, er det viktig å ta hensyn til noen av egenskapene ved dyrking..

Under gunstige forhold blomstrer den overvintrende blomsten midt på vinteren (november eller januar) eller i begynnelsen av mars. Denne ekstravagansen av farger fortsetter til slutten av juni..

Helleboringen: planting og omsorg for inntekt

hellebore blomstring

I naturen er det bare 14 arter av denne representanten for familien Buttercup. Imidlertid har oppdrettere allerede utviklet dusinvis av hybridsorter. Hver kronbladfarge varierer fra mørk svart og lilla til rødt og lysegrønt. Slike dekorative egenskaper til blomsten oppmuntrer mange til å dyrke hellebore i hagen. I de grå ukedagene om vinteren vil slik skjønnhet bli en oase av paradis.

Siden overvintringshuset er problematisk å overføre transplantasjoner, anbefales det å umiddelbart velge et permanent sted for det. I naturen vokser den i fjellskråninger og i skyggefulle juv. Derfor plantes det ofte under store trær (epletrær) eller gjerder..

Selv om det ikke er spesielle krav til jordens sammensetning for smørblomster, er det fortsatt bedre å plante dem på nøytrale jordtyper. Hvis surheten i jorda er mindre enn 6 pH, tilsettes litt kalkstein eller aske.

svart hellebore blomst

Det er verdt å vite at vinterhuset vokser godt i:

 • skygger;
 • løse og næringsrike underlag;
 • løvfellende humus;
 • godt drenert underlag.

hellebore omsorg i hagen

I vanntett jord begynner rotsystemet til blomsten å verke. Av denne grunn må avlingen beskyttes mot fuktstagnasjon. Samtidig er det ikke nødvendig å la jorden tørke ut med mer enn 15 cm. Hvis du planter urteaktige planter i små grupper, vil fuktigheten være i deres tette kratt i lang tid. I tillegg ser denne passformen veldig dekorativ ut. Etter å ha valgt et passende sted for blomsterbedet, vil gartneren vite når og hvordan man skal plante en hellebore i huset på landet..

delikate hellebore blomster

Skill mellom blomstrende og bunndekkende varianter av helleborus. Høyden på mange voksne planter kan nå fra 20 til 50 cm. Denne funksjonen til blomsten brukes ofte i landskapsdesign for å lage komposisjoner.

Hellebore plantingsgeometri: buskdelingsmetode

dele en busk

I april eller september pløyer gartneren tomten for forhagen hans. Hvis han ønsker å få en sort som er identisk med moderplanten, utføres reproduksjonen av helleboringen ved å dele busken. Siden noen varianter ikke tåler transplantasjoner, er det bedre å gjøre deg kjent med funksjonene først..

Agronomer sier at det er bedre å lage et hull 2 ​​ganger rotsystemet..

Bredden, lengden og dybden på fossaen bør være den samme, derfor er de 25-30 cm. I tillegg er det 30 cm igjen mellom busken.

hellebore fra delenka

For å plante en hellebor på riktig måte om våren, som eksperter anbefaler, må du følge 7 trinn:

 • grave opp en flerårig busk;
 • skyll rhizomet;
 • del inn i flere divisjoner, og gjør et snitt mellom vekstpunktene (la mer enn 3 stå på hver);
 • fyll hullet halvveis med kompost, humus eller torv;
 • legg en frøplante på bunnen og spre forsiktig røttene slik at det ikke er bøyninger;
 • fyll hullet med en løs jordblanding, komprimere hvert lag, prøv å ikke utdype rotkragen;
 • vanne plantingen rikelig.

fisjon prosess

Bønder la merke til at det er bedre å velge 3 år gamle prøver for å dele busken. Siden røttene deres er tette og elastiske, noe som betyr at de er mindre sårbare, slår de rot mer vellykket på et nytt sted..

På dette stadiet slutter imidlertid ikke prosedyren for å plante en helleboring og ta vare på den. Nå, i 10-20 dager, blir frøplanten vannet (om kvelden) slik at den kan starte. Imidlertid er det viktig å passe på for ikke å overdrive, ellers begynner det å råtne. Hvis det regner, bør du ikke. Så snart prøven blir sterkere, blir den ivaretatt slik at jorda bare blir litt fuktet. Under slike forhold kan en kultur vokse på ett sted fra 10 til 15 år..

Såing av hellebore frø: den lange veien fra frøplanter til åpen mark

hellebore i sammensetning med andre planter

Likevel er det best å forplante helleboringen med frø som ikke er helt modne. De høstes om høsten, i september. Noen må kjøpe plantemateriale i butikken. Da er det viktig å være oppmerksom på datoen for emballasjen. Avlingsfrø mister spiringen på bare seks måneder. Nå som alt du trenger er på plass, kan du begynne med hagearbeid.

frøkapsler

På sommerhuset er et skyggefullt sted med fruktbar jord forberedt og godt gravd opp. Slik at helleboringen fra frøene spirer så raskt som mulig, blir jorden gjødslet med mineralkomplekser. I fremtiden kan benmel legges til hver tredje måned. Det anbefales å utdype frøene med 1 cm, ganske enkelt dryss dem med jord..

Noen ganger blir en blomst plantet på en helt annen måte:

 • etter innsamling såes frøene umiddelbart for frøplanter i en beholder med humusjord;
 • trakter er laget opp til 1,5 cm dype i trinn på 5 cm;
 • send en beholder til hagen for stratifisering av hellebore frø Julerose;
 • når 2 fullverdige blader dukker opp (dette vil skje neste vår i mars), dykkes de ned i hagesengen eller blir tatt med inn i huset og passet der;
 • 3 år senere (i september) blir disse modne plantene overført til et permanent (skyggefullt) sted i hagen;
 • blomsterbedet er dekket med mulch slik at røttene ikke blir utsatt.

hellebore frø

Om vinteren eller våren bør denne frøplanten kaste ut knoppene, akkurat når helleboringen blomstrer. Men oftest skjer dette etter 4 eller 5 år, fordi vekstperioden i Helleborus (latinsk navn) er veldig lang.

I tillegg kan frøplanter dyrkes på en litt annen måte. Frø blir sådd veldig tykt i en boks med jordblanding. Når spirene stiger til 2-3 cm, transplanteres de i potter med en tannpirker. Etter et par år overføres frøplanten til åpen mark..

Hellebore omsorg eller en dråpe vann

frodige hellebore busker

Som alle planter trenger vinterhuset livgivende fuktighet. Et trekk ved omsorg for en hellebore -blomst er vanning. I områder der det er mye snø, praktiseres ikke kunstig vanning. Mengden smeltevann vil være nok for ham. På samme tid kan det se ut til at den urteaktige plantens kjøttfulle løvverk er designet for å samle væske. Dette er imidlertid ikke helt sant. På grunn av det veldig varme været fordamper fuktighet veldig raskt og de trenger virkelig vann. Derfor påføres opptil 1 liter vann under hver busk..

Du kan lage en nydelig komposisjon fra Helleborus. De kan plasseres i bakgrunnen når de blomstrer først, og krokus eller tulipaner kan plantes foran. I et slikt selskap ser alle disse blomstene veldig imponerende ut..

hage dekorasjon hellebore

Etter å ha blitt kjent med særegenhetene ved å plante en hellebore og ta vare på den, har hver gartner rett til å bestemme hva han skal gjøre. For å forplante avlingen så raskt som mulig, er det best å velge en deling av busken. I dette tilfellet kan du få en ren variant fra overordnet prøve. En lengre måte er å vokse med frø. De blir sådd på frøplanter umiddelbart etter innsamling. Om våren dykker de, og etter 3 år blir de flyttet til et fast sted. I enhver virksomhet må du imidlertid alltid observere landingen din og eksperimentere. Dette er den eneste måten å oppnå suksess på..

Garden flerårig hellebore – video

Previous Post
Kjenner vi fienden vår av synet? Barbelbille
Next Post
Instrucțiuni pentru utilizarea insecticidului Cannoneer Duo