15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Ulike typer Potentilla vokser i sommerhuset

flerårig busk cinquefoil Planter samlet i slekten Potentilla spiller en viktig rolle i mangfoldet av arter i den tempererte klimasonen. Dette er ikke overraskende, for ifølge nyere studier kan mer enn 320 uavhengige varianter bære dette navnet, blant annet det er ett- og toårige avlinger, stauder, underdimensjonerte, krypende eller krypende prøver, samt busker.

Ulike i størrelse og form har plantene fortsatt mye til felles. For eksempel er de fleste av dem innbyggere på den nordlige halvkule. Cinquefoil finnes i Norge og det nordlige Kaukasus, rekkevidden strekker seg fra Vest -Europa til Fjernøsten. Bare på territoriet til Russland er det omtrent hundre varianter.

Et annet vanlig trekk er det splittede løvet, takket være at planten fikk navnet sitt, og en lignende struktur av blomster, som minner om et fjernt forhold til hyben, jordbær, gravilat og plomme, samt medlemmer av Pink -familien.

snøfilm Til tross for at mange representanter for denne slekten er upåfallende, har en person lenge lagt merke til og verdsatt planten.

Ville arter har blitt brukt i folkemedisin siden antikken. Rhizomer og cinquefoil, rik på bakteriedrepende, astringerende, hemostatiske stoffer, brukes i moderne medisin, så vel som i produksjon av alkoholholdige drikker, hermetikk og i produksjon av naturlige fargestoffer..

Potentilla Fruticosa Pink BeautyI dag er flerårige arter, for eksempel busk cinquefoil, varianter og hybrider oppnådd som et resultat av utvalg, populære blant eiere av husholdningstomter..

Potentillaplanter med dekorativt løvverk og blomster av gule, hvite, rosa og røde nyanser er verdsatt for sin upretensiøsitet, allsidighet og variasjon..

Gås cinquefoil (P. anserina)

gås cinquefoilEn slående representant for slekten er cinquefoil gås. Det er en bunndekkende plante som er lett å finne langs gjerder, på landeveiene, på enger og i nærheten av vannveier. På grunn av evnen til å reprodusere seg med bart, mottok kulturen kallenavnet “larve” blant folket. På grunn av sin upretensiøsitet er det verdt cinquefoil å komme inn i mer eller mindre gunstige forhold, etter noen år vises de gjenkjennelige fjærblader og lyse gule blomster på hele stedet.

Prydplanten er utbredt i Russland og brukes til og med som en prydavling. Potentilla med gule blomster og lysegrønt løv får spesiell verdi der andre arter ikke roter seg på grunn av høy luftforurensning..

Oppreist cinquefoil (P. erecta)

opprette cinquefoilFra de vestlige grensene til Russland til Altai, fra tundraen i nord og til Kaukasus i sør, kan en annen vanlig art finnes. Denne planten, som cinquefoil gås, er en urteaktig flerårig, men den er forskjellig i størrelsen på den overjordiske delen, utseendet på blomster og blader.

Oppreist cinquefoil er lett å kjenne igjen på sine tynne, forgrenede stilker, som trifoliate eller fem-toed blader med takkete kanter sitter på. Planter blomstrer fra mai. Men i motsetning til slektningene består korolla med en diameter på 15 til 25 mm ikke av fem, men av fire gyldne kronblad. Blomstringen varer til september. Samtidig modnes frukt, som bæres rundt av vinden, regnet og ved hjelp av dyr..

Blooming Potentilla & quot; wild galangal & quot;I tillegg er kulturen en utmerket honningplante og en kilde til naturlige krydrede råvarer, takket være det populære navnet som ble brukt for oppreist cinquefoil, dukket opp – galangalgress eller villgalangal.

Planter med en høyde på 15 til 50 cm er veldig upretensiøse. De tåler å tråkke fast, føler seg bra i direkte sollys, og takket være et fortykket lignifisert rhizom, vinter uten tap.

Silver cinquefoil (P. argentea)

sølv cinquefoilEn annen urteaktig flerårig er sølv cinquefoil. I utseende ligner den sterkt den forrige planten, men noe lavere, og de gule blomstene har tradisjonelle hæler av kronblad. Navnet på kulturen skyldtes det hvite eller nesten grå filtdekket på stilkene, bladene og petioles.

Små blomster, opptil 10 mm i diameter, danner løse blomsterstander som dukker opp på forsommeren. Blomstringen varer fra 30 til 50 dager. Samtidig blir samlingen av medisinske råvarer utført, som har antibakterielle, antiinflammatoriske, styrkende, hemostatiske egenskaper..

Hvit cinquefoil (P. alba)

Hvit blodrotBlomstene til arten beskrevet ovenfor er gule i fargen. Den er dominerende, men det er varianter med forskjellige nyanser av koroller. Et eksempel på dette, hvit cinquefoil er en annen europeisk art som vokser fra sentrum av Europa til Balkan i sør og Ural i øst..

En liten flerårig urt opp til 25 cm høye interesserte blomsteroppdrettere på slutten av 1700 -tallet. Årsaken er ikke bare lang blomstring, som varer fra slutten av våren til august, upretensiøsitet og frostbestandighet, men også høy dekorativitet. Hvite blomster med fem kronblad, en gul kjerne og lange støvdragere ser utrolig imponerende ut mot en bakgrunn av mørkegrønne fingerlignende blader. Blant dens viltvoksende kolleger kan denne typen Potentilla kalles storblomstret. Corollas når 30 mm i diameter og ser enda mer uttrykksfulle ut i løse blomsterstander på fem blomster.

Nepalsk cinquefoil (P. nepalensis)

Potentilla nepalensis frøken WillmottTiden med geografiske funn brakte menneskeheten ikke bare bekjentskap med nye land, men også med tidligere ukjente representanter for den grønne verden. Nepalesisk cinquefoil, som vokser naturlig i den vestlige delen av Himalaya, interesserte botanikere og gartnere:

 • uvanlig store palmeblader;
 • samlet i sparsomme blomsterstander av rosa eller peisrøde blomster opp til 30 mm i diameter;
 • skudd, som corollas, har anthocyaninfarging;
 • blomst som varer opptil 55 dager.

Siden 1820 har planten blitt dyrket som en prydavling. På grunnlag av en viltvoksende variant har forskere fått storblomstrede varianter som er like upretensiøse og villig blomstrer som sine forfedre fra Asia..

Potentilla nepalensis Helen JaneEt eksempel er frøken Wilmotts cinquefoil, med sine spektakulære rosa blomster som skiller seg ut med et mørkt kirsebærfarget øye og et nettverk av vener som stråler fra midten av hvert kronblad..

Indisk cinquefoil (P. indica)

Indisk PotentillaEtter å ha lært mer og mer om planteverdenen, gjør forskere noen ganger funn hvor alt har vært kjent lenge. For ikke så lenge siden ble en kjent for mange eiere av husholdningstomter og blomsteroppdrettere av Duchenei, eller indiske jordbær, rangert i slekten Lapchatka..

Planten fikk navnet Indian Potentilla eller Potentilla indica, og den kan skilles fra ekte jordbær ved sine karakteristiske gule, ikke hvite blomster, så vel som ved uspiselige frukter.

I russiske hager dyrkes den lite vedlikeholdende indiske Potentilla som en dekorativ grøntdekkavling, som dekorerer stedet fra tidlig vår til frost..

Turbers cinquefoil (P. thurberi)

turbergs cinquefoilUnike, lilla blomster er besatt av den urteaktige flerårige cinquefoil Turbera og hybridsorten oppnådd på grunnlag av rødvinfargede kronblad og et mørkere øye i midten av corollaen. Cinquefoil Monarch Velvet (P. Monarch’s Velvet) er solelskende, preget av lang blomstring og høy vinterhardhet. Allerede i juni vises spektakulære blomster med en diameter på opptil 30 mm på planten. Vekstsesongen avsluttes bare med kulden.

Planten vil finne et sted i et vanlig blomsterbed, det ser bra ut i enkeltplantinger og vil ikke mislykkes hvis du planter det i en hengende planter.

Cinquefoil mørk blodrød (P. atrosanguinea eller argyrophylla)

Potentilla atrosanguinea SundermanniiFra Nepal kom mørk blodrød cinquefoil også til europeiske blomsterbed. En høy urteaktig flerårig, som danner oppreist pubescent stilk, kan bli opptil 60 cm. Planten forgrener seg lett og begynner å blomstre voldsomt fra juni.

Blomster opp til 50 mm i diameter er godt synlige på grunn av lyse oransjerøde kronblad, ofte med et uttalt øye og et nettverk av vener som avviker fra midten. Blomstringen varer nesten to måneder, men da mister ikke Potentilla sin attraktivitet. Fram til veldig frost er planten dekorert med trifoliat, som ligner jordbærblader med en lysegrønn ytre og sølvfarget innside..

Potentilla Gibson ScarletDenne arten ga blomsteroppdrettere interessante varianter med enkle, til og med doble blomster. En av de mest populære blant dem er P. Gibson Scarlet med karmin- eller crimson-rød korollas, behagelig for øyet i løpet av første halvdel av sommeren.

Busk cinquefoil (P. Fruticosa)

busk cinquefoilEt virkelig funn for oppdrettere var cinquefoil busk eller, som planten kalles populært, fembladet, Kalmyk eller Kuril te. I motsetning til urteaktige slektninger, er denne arten:

 • danner en tett, ofte sfærisk krone og når en høyde på 60–120 cm;
 • mangfoldet av farger er slående;
 • blomstrer direkte i 3-4 måneder;
 • har små, fem-tåede blader;
 • mister ikke antennen i vinterperioden.

Takket være kulturentusiaster har blomsterhandlere i dag flere titalls spektakulære varianter til disposisjon med hvite, gule, rosa, laks, oransje og røde blomster..

Potentilla Fruticosa GoldfingerEn av dem er Goldfinger cinquefoil (P. fruticosa Goldfinger) vist på bildet. Den raskt voksende kulturen danner en busk 80 cm høy med en tett sfærisk krone, glatte mørkegrønne blader og 5 cm blomster med en rik gul fargetone. Frodig, non-stop blomstring varer hele sommeren, til frost på midten av høsten.

Potentilla fruticosa rød essEn annen bemerkelsesverdig variant er P. fruticosa Red Ace. Avlet i Storbritannia, har sorten en kompakt, avrundet krone på opptil 60 cm i høyden og omtrent 100 cm i diameter..

Ikke redd for forurenset byluft, frost og lett å tåle et hårklipp, foretrekker kulturen solen eller delvis skygge, reagerer godt på vanning og blomstrer voldsomt gjennom den varme årstiden.

Oransje eller laks blomster av denne sorten ser flott ut mot en bakgrunn av glatt, ganske lett løvverk..

Potentilla fruticosa Marion Red RobinElskere av røde blomster, som perfekt gir liv til husene sine, vil elske P. fruticosa Marion Red Robin. Buskformen kjennetegnes ved sin lille størrelse. En tett krone, som ikke overstiger 50 cm i høyden, kan bli opptil 80 cm bred. Brunaktige skudd er tett dekket med små lysegrønne løvverk, mot hvilke store blomster av en rik skarlagen nyanse ser dobbelt fordelaktig ut. Sorten er allsidig og kan brukes både i enkelt- og gruppeplantinger..

Busk Potentilla viser seg perfekt i lave grenser, i skråninger og i store blomsterpotter. For å opprettholde formen kan planten kuttes, mens blomstringen raskt og fullstendig gjenopprettes.

Potentilla fruticosa AbbotswoodDen vakreste hvitblomstrede sorten er P. fruticosa Abbotswood. Sammenlignet med variantene beskrevet ovenfor, kan denne planten ikke kalles kompakt. En voksen busk når en høyde på omtrent 100 cm og en diameter på 130–150 cm. Fra begynnelsen av våren er kronen som ligner en tett pute dekket med lite lysegrønt løvverk, og allerede i juni, store spektakulære blomster av et rent hvit tone med en gul kjerne og støvdragere hevet over corolla vises.

Blomstringen varer til september, og når den plantes i solen, føles planten mye bedre enn i delvis skygge, blomstrer lenger og rikelig. Om våren anbefales det å skjære busken..

Bruken av Potentilla i hagedesign

Potentilla emilieBåde urteaktige og buskede planteformer er ønskelige i ethvert blomsterbed. På grunn av sin moderate nøyaktighet, raske vekst og villige blomstring, kan Potentilla vellykkes dyrkes i enhver klimasone i Russland, det viktigste er å velge de riktige variantene og lære om noen generelle preferanser for kulturen.

Passer til Potentilla:

 • godt drenert, moderat fuktig jord;
 • et område i solen eller i en lys skygge, der planten ikke er utsatt for flom og forfall;
 • et blomsterbed, grense eller rabat i urbane områder, siden planten ikke er redd for røyk og høy konsentrasjon av støv og avgasser i luften.

Alle typer Potentilla påvirkes sjelden av skadedyr, de overvintrer godt, spesielt med et tørt, forebyggende ly for rotsystemet.

Potentilla william rollisonMangelen på lukt og langsiktig blomstring gjør det mulig å plante busker og urteaktige arter i nærheten av barne-, utdannings- og medisinske institusjoner, på overfylte torg og på gårdsplassen til boligbygg. En rekke varianter, spesielt utseendet på halv- og dobbeltsorter, garanterer det unike i landskapsdesignet og stoltheten til eieren av nettstedet.

Previous Post
Forsterkning av stripefundamentet: teknologi og grunnleggende regler
Next Post
Cultivarea corectă a ruculei în câmp deschis și după 20-30 de zile este pe masă