15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Teknologi for dyrking av amarant fra frø og frøplanter

amarant dyrkingsteknologi Teknologien for dyrking av amarant er ganske enkel. På grunn av sin upretensiøsitet er planten spesielt populær. Dette er en unik blomst innfødt til landene i Amerika. Kulturen har blitt dyrket i mer enn 8 tusen år. Mange unge blader, blomster og stilker spises, sendes til husdyrfôr og brukes som medisinsk plante. For å vokse en sunn og vakker amarant, må du vite når du skal plante den utendørs og hvordan du skal ta vare på den..

Generelle regler for dyrking av amarant

voksende amarant Du kan avle en kultur i nesten alle klimasoner, bortsett fra ørkenen og nordområdene..

Når du dyrker den, bør følgende egenskaper ved planten tas i betraktning:

 1. Amarant er tørketolerant. Det tåler dem mye bedre enn overløp..
 2. Liker ikke overflødig fuktighet i jorda. Derfor bør vanning være moderat. Etter hver prosedyre må jorden mellom radene løsnes.
 3. For å dyrke den, bør du velge et godt opplyst sted, siden amarant er veldig glad i solen..
 4. De optimale vekstforholdene er + 20 ° С, men planten tåler lett nattfrost (ikke lavere enn -2 ° С).
 5. Lite påvirket av skadedyr og sykdommer.

For å dyrke amarant i Sibir må du bruke ferdige frøplanter.

For at kulturen skal forgrene seg godt og gi et høyere utbytte, er det nødvendig å lukse hagebädden systematisk og tynne ut plantene. Avstand mellom stengler opptil 10 cm er å foretrekke for fôrprøver. En større plass (ca. 20 cm) er nødvendig for planter som dyrkes for frø.

Etter den første vekstmåneden legger kulturen til 6-7 cm per dag. På dette stadiet er det ikke nødvendig å luke det, siden ugresset ikke kan konkurrere med amarant. Men ikke glem introduksjonen av organisk eller mineralsk gjødsel. Det er nødvendig å mate plantasjene hver 10. dag. Det er bedre å gjøre dette om morgenen, rett etter vanning. Det er umulig å være nidkjær med nitrogengjødsel, siden nitrater vil akkumuleres i anlegget, som et resultat vil det være uegnet for mat.

Hvordan frøene ser ut

amarantfrøMange vet ikke hvordan amarantfrø ser ut. Faktisk er det ikke vanskelig å skille kornene til denne avlingen fra andre planter. Amaranth plantemateriale er veldig lite. I lette plantesorter med grønne blader, sandfargede frø (som hvit sesam, bare mye mindre), med tette, glatte, litt skinnende skall. Slike varianter brukes til mat og fôrformål. Planter med røde blader er dekorative varianter som dyrkes for vakre blomster. De har svarte frø, også veldig små. Før du planter amaranthfrø, anbefales det for enkelhets skyld å blande kornene med sagflis, treaske eller sand i forholdet 1:20.

Frø modnes godt, er på blomsterstand på et mørkt sted.

Vekstsesongen for amarant er 70 dager, mens frøene dannes etter 3 måneders dyrking. Kornene modnes ikke samtidig, så det er lettere å kutte av hele amarantblomstringene, ellers faller noen bare på bakken.

Når paniklene blir brune og tørker godt etter omtrent en måned eller to, må du fjerne frøene. Det er nødvendig å tørke dem bare på et mørkt sted..tørking av amarantblomster

Du kan rengjøre dem ganske enkelt i vinden eller på en veldig fin sil. Når de lagres på et tørt sted, beholder amarantfrø evnen til å spire i fem år.

Teknologi for dyrking av amarant fra frø

næringsrik jordPå denne måten dyrkes kultivarer orientert mot akkumulering av grønn masse. Før du vokser amarant fra frø, er det nødvendig å forberede senger for det om høsten. For dette blir jorden gravd til en dybde på minst 20 cm, og organisk gjødsel påføres også. Det beste alternativet er humus eller kompost. Hver hundre kvadratmeter trenger omtrent 500 kg. Sengene bør være orientert nord-sør. Det er umulig å så amarant i bakker, siden selv små bekker fra regn kan vaske frøene. Om våren må sengene graves opp igjen og påføres mineral dressing. Amaranth blir sådd i rader, og deretter tynnet ut.klargjøring av hagen

For at kornene skal vokse godt, er det viktig å velge riktig plantetid for planten. Jorden bør få tid til å varme opp til positive verdier. Dette er vanligvis slutten av mai. Dybden på hullene bør være omtrent 5 cm. Under slike forhold vil frøene spire godt, og kulturen vil vokse så raskt at den lett kommer over ugresset, og de vil ikke kunne drukne amaranten. Du trenger ikke engang luke det.såing av amarant

Hvis du hopper over den optimale perioden og sår senere, må du håndtere ugress, så vel som skadedyr: bladlus, snegler, larver. I et blomsterbed eller i en liten hage blir amaranth sådd for hånd. På store åker utføres såing med spesielle såmaskiner. Jorden skal være fuktig og næringsrik. For at amaranth skal utvikle seg godt i det åpne feltet, er det i tillegg til omsorg nødvendig å følge plantingsreglene.

amarant i det åpne feltetAvstanden mellom radene skal være:

 • 70 cm når du dyrker amarant for frø;
 • 50 cm ved dyrking av en plante til fôrformål.

De første skuddene bryter gjennom bakken etter en uke eller 10 dager. Først vokser amaranth sakte, men deretter akselererer den merkbart. Du kan så på nytt etter 2 uker, slik at dannelsen av ung grønt er så lang som mulig.

I Sibir kan vanlige plantesorter fra frø dyrkes bare for grønn masse, siden de ikke har tid til å danne nye korn. I denne klimasonen er det bedre å dyrke tidlige modningsvarianter av amarant, for eksempel Cherginsky. Og plant også frøplanter av planter i åpen mark.

Voksende amarantplanter

frøplanterÅ dyrke en plante fra frø er den enkleste måten. Men for å akselerere modningstiden for amaranth, som er omtrent 3 måneder, er det bedre å dyrke den ved hjelp av frøplanter. Denne metoden garanterer mer frodig blomstring, derfor brukes denne metoden også for dekorative varianter..

Før du spirer amarant hjemme, må du huske at kornene skal sås i en beholder i slutten av februar eller mars..

For å dyrke amarant for frøplanter må du:

 1. Tidlig på våren sår du frø i forberedt jord, helst i torvbeholdere. Jorden skal være løs, dryss frøene med litt jord og ikke tamp.
 2. Grytene må plasseres i et drivhus fra en plastbeholder eller dekkes med folie.
 3. Ventiler mini-drivhuset systematisk og vanne bakken.
 4. Når frøene spirer, må de tynnes.vennlige skudd av amarant
 5. Etter hvert som plantene vokser, blir de periodisk ført ut i frisk luft slik at de blir vant til de nye forholdene (herdet).plukking av amarantplanter

Et annet alternativ for å skaffe frøplanter er å så frø i en eske med jord og legg det i en plastpose, sett på et varmt sted. Etter en til to uker dukker det opp frøplanter og plantene kan allerede oppbevares på vinduskarmen.

Noen tips om hvordan du spirer amarant hjemme:

 1. For at amarantfrø skal spire bedre i en leilighet eller et hus, må de først dynkes i vann i flere dager slik at de “klekkes”.
 2. Jorden tilberedes best fra en blanding av torv, bladhumus og jord fra hagen. Det er viktig å tilsette aske og superfosfat til blandingen..
 3. Inntil spirer vises, er det nødvendig å opprettholde temperaturen minst + 20 ° С.
 4. Vanning bør være moderat, men regelmessig. Du kan utføre den med en sprayflaske.

Du kan ikke plante frøplanter ved lunsjtid, når det er veldig varmt ute..

Hvis de tre eller fire første bladene vises på plantene, betyr det at det er på tide å dykke amarant. For å gjøre dette må du ta potter med en diameter på omtrent 12 cm og plante plantene slik at det bare er en kopi i hver av dem..

Amaranth -planting og utendørs pleie

amarantplanter i det åpne feltetDu kan plante frøplanter i åpen mark på omtrent en måned etter spiring. Den beste måneden er mai, da faren for frost er borte. Gjennomsnittlig daglig temperatur må være minst + 5 ° C. Prosedyren bør utføres i overskyet vær. Det er også godt å plante en blomst om kvelden..temperaturregime

Kulturen trives på en rekke jordarter. Også på sand- og steinete jord, selv på saltmyrer.

Transplantasjonsstadier:

 1. Til å begynne med blir de voksne amarantplantene godt vannet.
 2. To eller tre planter er plantet i hvert hull..
 3. Etter planting sprinkles stilkene til det første bladet..
 4. Vann rikelig.

Omsorg for amarant hentet fra frø eller frøplanter er ikke annerledes. I begynnelsen blir det luktet, og deretter bare vannet og matet. For bedre forgrening kan du klype toppen av planten i slutten av juni. Det er godt med jevne mellomrom å spusse kulturen, og knytte de høyeste prøvene. Hvis dette ikke er gjort, kan de gå i stykker på grunn av de tunge panikkblomstene..

Når planten når en høyde på 20-25 centimeter, kan den kuttes for grønt. Etter kort tid vil stilkene gi nye skudd. Etter høsting plasseres resten av planten best i en kompostgrop for utmerket befruktning for neste sesong..

Som du kan se fra artikkelen, er det veldig enkelt å plante og ta vare på amarantplanten. For å vokse en vakker blomst, er det nok å følge de grunnleggende reglene..

Amaranth voksende prosess – video

Previous Post
Forsterkning av stripefundamentet: teknologi og grunnleggende regler
Next Post
Cultivarea corectă a ruculei în câmp deschis și după 20-30 de zile este pe masă