15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Vi mestrer dyrking av kjørvel – et velduftende og upretensiøst krydder

voksende kjørvel Blant gartnere, elskere av krydrede urter, kan du ofte finne frodige kjørvelbusker blant sengene med dill og persille. Hvorfor ikke, fordi dyrking av kjørvel er en enkel og ikke plagsom prosedyre. Duftende busker fra tidlig vår til sen høst vil produsere krydret greener. I tillegg er de ikke finurlige i det hele tatt, siden de kan vokse selv i skyggen av trær, og er ikke redde for lave temperaturer. Hvis du bestemmer deg for å legge denne planten til dine grønne senger, foreslår vi at du bruker våre anbefalinger. Ved å følge dem vil du gi husholdningene nyttige vitaminer og mineraler. Det er så mange av dem i grønne duftende kvister at kjørvel brukes med hell både i matlaging og i folkemedisin..

Utenlandsk persille eller hvem som er kjørvel

kjørvel vokser Det mystiske navnet skjuler en helt vanlig plante fra sellerifamilien med en karakteristisk behagelig aroma. Takket være ham diversifiserer kjørvel de første kursene, gir en interessant smak til fisk og kjøtt, og til og med meieriprodukter. Utad ligner den persillebusker, med en frodig løvfellende, nesten oppreist rosett. Imidlertid har kjørvel mye mer krydret løvverk, dessuten er den lettere og tynnere. Bladplaten kan enten være med en glatt eller med en takket kant, og til og med krøllet. Pinnately dissekerte blader vokser på lange forgreningsstengler, hvis høyde kan nå 70 cm. De hule petioles er oftest avrundede og jevne, men det er varianter med svakt ribbe..

kjørvelblomstringAvhengig av tidspunktet for såing, fra sen vår til sensommer, blomstrer kjørvelen og avslører blomstrende blomsterstand av små hvite blomster. Til høsten modnes små svarte frø i stedet. Modning varer ujevnt, derfor, hvis de ikke fjernes i tide, blir kjørvel sådd ved selvsåing..

Chervil har mange navn: kupyr, korvel, karefi, cerfolio. Det er også kjent som fransk persille for å være en uunnværlig ingrediens i fransk mat, spesielt for den nasjonale suppen..

fat med kjørvelDet er flere varianter av kjørvel, hvorav de fleste er designet for å skjære duftende grønnsaker med en original og kompleks kombinasjon av anis, persille og fennikelaroma.. Blant dem er de mest populære slike typer kjørvel, som er forskjellige i bladformen:

 • enkel glattbladet;
 • krøllete;
 • dobbel kinky.

Men det finnes også tuberøse varianter: de danner en lang rotfrukt med en spiselig søt og saftig fruktkjøtt. Den ser ut som en pastinakk eller hvit gulrot og er god i salater..

På grunn av sin evne til å reprodusere ved selvsåing, vokser kjørvel som en årlig. Ved kontrollert dyrking sås frø direkte i åpen mark. De spirer godt, og buskene tåler selv 12 ° C frost, så det er ikke nødvendig å tukle med frøplanter. Krydret løvverk høstes i bølger og kuttes omtrent annenhver uke..

La oss se nærmere på når, hvor og hvordan å dyrke kjørvel fra frø, samt grunnleggende plantepleieaktiviteter..

Når skal jeg så frø til ferske grønnsaker til sent på høsten

kjørvelfrøVekstsesongen for kjørvel varer opptil 50 dager, hvoretter buskene begynner å falme gradvis.. For å ha ferske greener i hagen gjennom sesongen, er det bedre å så i tre tilnærminger:

 1. Tidlig vår (mars-april, avhengig av dyrkningsområdet).
 2. Midtsommer (slutten av juni – begynnelsen av juli).
 3. Sensommer – tidlig høst (august -september).

Chervil føles bra hjemme. For å ha et krydder om vinteren, kan det dyrkes som en potteplante på en vinduskarme.

voksende kjørvel i en gryteDet er bemerkelsesverdig at podvinteravlinger av kjørvel forlater vintergrønt, men tidlig på våren vil de gi duftende blader. Hvis du bestemmer deg for å kontrollere reproduksjonen og samle frøene dine, kan du gjøre dette på busker plantet tidlig på våren eller før vinteren. I det første tilfellet vil de blomstre allerede i inneværende sesong, om sommeren, og i det andre, først neste vår, i april. Dette betyr at frøene vil modnes først neste sommer, og dette bør tas i betraktning, og lager vårt eget plantemateriale..

Vårkjørvel (som betyr såddager) er vanligvis mer kompakt, opptil 35 cm i høyden. Som et resultat av høstsåing vokser imponerende busker med en høyde på omtrent 70 cm.

Hvor vil kjørvel vokse

kjørvel i hagenSom allerede nevnt er denne kulturen absolutt ikke krevende for belysning. Hvis det ikke er ledig plass i hagen, kan du så kjørvel i hagen under trærne. Der vil han også vokse løvmasse. Riktignok vil det i et solfylt område være mer frodig og tykt, men som et alternativ vil en hage gjøre det..

Når det gjelder jord, som alle avlinger, foretrekker han fruktbar jord. Selv om planten overlever i dårligere jord under naturlige forhold. Siden kvaliteten og kvantiteten på avlingen er viktig for oss, er det tilrådelig å berike hagen på forhånd ved å legge til gjødsel. Det er ikke nødvendig å fylle opp alt som er på gården, det er nok å legge til for graving for hver kvadratmeter av tomten:

 • råtten gjødsel (minst 3 kg);
 • superfosfat (minst 40 g);
 • kaliumsalt (ikke mer enn 20 g).

Det fine med å så frø

kvalitet kjørvelfrøEt karakteristisk trekk ved å dyrke duftende kjørvel fra frø er at frøene kan forbli levedyktige i lang tid. Selv 3 år etter høsting spirer de nesten alle. Men la oss ikke glemme at de inneholder en stor mengde essensielle oljer, noe som bremser spiring. Du kan fremskynde fremveksten av spirer ved å bløtlegge frøene. For såing av kjørvel før vinteren vil denne prosedyren naturligvis være overflødig..

For å forebygge sykdommer, bør frøene oppbevares i en svak løsning av kaliumpermanganat før de bløtes / sås.

Når du lager sengene, bør du også huske at kjørvelfrø er små. Det er nok å dype dem ned i jorden med 2 cm og ikke sovne ovenfra, og enda mer å ikke tråkke i sengene. I dette tilfellet må radavstanden være minst 30 cm, eller enda mer (for tuberøse varianter).

Voksende kjørvel – enkel omsorg for krydrede senger

frøplanter av kjørvelDuftende busker krever ikke mye oppmerksomhet, mens brorparten av omsorgstiltak faller på den første perioden med utvikling av frøplanter. Påføringen av gjødsel for å plante en avling tilfredsstiller fullt ut behovet for næringsstoffer. Av denne grunn trenger ikke kjørvel ekstra fôring..

Hva er igjen å gjøre når du dyrker kjørvel? Ganske mye, nemlig:

 1. Tynne avlinger. Det er bedre å gjøre dette to ganger: i 2-bladfasen, etterlate en avstand på 10 cm, og når plantene er opptil 5 cm i høyden. Etter den siste tynningen bør det være en avstand på 15 cm mellom buskene og for tuberøse varianter – fra 20 cm.
 2. Luke og løsne jorda etter behov.
 3. Vann med jevne mellomrom, husk at kjørvelen ikke tåler overflødig fuktighet. Løvverket begynner å bli gult, og røttene begynner å råtne.

En måned etter planting kan de luktende kvistene kuttes av. Det er viktig å ha tid til å gjøre dette før blomstene dukker opp – da svekkes aromaen. Du kan forsinke blomstring litt og forlenge høstsesongen med grøntområder ved å bryte ut unge blomsterstilker.

frysing av kjørvelbladerAvslutningsvis vil jeg legge til at den beste måten å lagre en duftende løvskjørvel på er ved å fryse eller salte. Noen husmødre tørker fortsatt bladene, men etter tørking forsvinner det meste av deres karakteristiske lukt. Selv ferskt løvverk anbefales å kuttes like før du legger det til parabolen. Saftige røtter lagres, som gulrøtter eller pastinakk, i kjelleren. Så et par kjørvelbed – du kommer ikke til å angre!

Interessant om kjørvel – video

Previous Post
Forsterkning av stripefundamentet: teknologi og grunnleggende regler
Next Post
Cultivarea corectă a ruculei în câmp deschis și după 20-30 de zile este pe masă