15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Komponenter av jord til orkideer og funksjoner etter eget valg

Komponenter av orkideer

Den kongelige orkideen krever virkelig kongelig oppmerksomhet, men det er viktig å ikke overdrive det ved å ta vare på planten. De første prøvene, levert til Europa fra de fjerne hjørnene i Amerika og Asia, døde i massevis, og årsaken til dette var feil valgt jord for orkideer. Gartnere prøvde å glede milde skjønnheter og plantet planter i det beste, humusrike underlaget, men de kraftige røttene vokste ikke, men døde av.

Orkideer vokser uten jord Det var mulig å temme orkideer bare ved å studere deres vaner og preferanser utviklet av livets forhold i naturen. Det overveldende flertallet av medlemmer av orkide familien er epifytter, som komfortabelt legger seg ikke i fruktbar jord, men på røtter, stammer og grener av trær. All nødvendig planteernæring hentes ikke fra jorda, men fra atmosfæren, noe som forklarer tilstedeværelsen av et slikt utviklet rotsystem..

Substrat for orkideer av tropisk opprinnelse er stort sett nødvendig for at blomsten skal få fotfeste og holde seg på et bestemt sted. Når de velger komponenter, tar de ikke hensyn til ernæringsegenskapene, men til hvor strukturert den ferdige jorda er og hvor gjennomtrengelig for luft og fuktighet.

Orkidejord inneholder vanligvis flere komponenter, og det brukes flere og flere ingredienser som ikke bare er naturlige, men også av menneskeskapt opprinnelse. Det er bare viktig at det valgte substratet for orkideer ikke skaper forhold for rotforfall, gir luft tilgang til dem og for visse arter og lys.

Sistnevnte betingelse gjelder for planter hvis røtter er involvert i fotosynteseprosessen. Et eksempel er phalaenopsis orkideen, som er populær blant blomsteroppdrettere, hvis jord blandes fra trebark, små småstein eller ekspandert leire, mose, fallne blader og biter av trekull.

Orkide bark

Tørr trebark brukes til underlaget.Hovedkomponenten i ferdige og hjemmelagde orkideunderlag er trebark. Materialet kan kjøpes i blomsterbutikker, eller du kan ligge med egne hender. Russiske blomsteroppdrettere foretrekker furubark, men hvis det ikke er mulig å finne den i nærheten, vil noen bartrær, eik, bøk og andre trær gjøre det..

Orkidébark samles fra kuttstokker eller død ved. I dette tilfellet:

 • faller lett bak og egner seg til behandling;
 • har mindre surhet enn fersk;
 • inneholder ikke så mange harpiksholdige stoffer som på levende trær.

Ved innsamling blir det lagt merke til kvaliteten på materialet. Det er bedre å ta sterke barkstykker uten tegn på mugg, råtning eller massiv insektskade. I sammensetningen av substratet for orkideer er barken betydelig belastet på grunn av effekten av fuktighet og et ekspanderende rotsystem. I utgangspunktet vil gamle, gamle stykker raskt gå i oppløsning, og blomsten trenger snart en transplantasjon.

Som alle andre naturlige materialer er bark en potensiell fare for et husplante. Den kan inneholde farlige insekter, bakterier og sopp..

Derfor, før du sender til blomsterpotten, samlet de oppsamlede barkbitene for orkideen:

 • rengjort fra mykede stoffer, tre og harpiks;
 • utsatt for varmebehandling i ovnen, ved damp eller ved fordøyelsesmetoder;
 • tørk grundig.

Furubark foretrekkes for orkideer.Barrtrær, og spesielt furubark for orkideer, øker surheten i jorden, derfor er det nyttig å tilsette litt dolomittmel i blandingen for å nøytralisere den. Størrelsen på fragmentene velges avhengig av plantetypen som dyrkes. Jo mindre brøkdelen er, jo:

 • tettere jord;
 • mindre luft trenger inn i tykkelsen;
 • bedre fuktighet.

Før du blander substratet, senkes barken i varmt vann i et par timer, slik at den mettes med fuktighet, og planten faller umiddelbart i et miljø som er gunstig for vekst..

Sphagnum -mose for orkideer

Orkideen transplanteres til et kjøpt substrat.Sphagnum myrmos, utbredt i Russland og andre land, er verdsatt av blomsteroppdrettere for sin evne til å:

 • gi jorden løshet;
 • beholde vann uten å komprimere orkidejord;
 • absorberer overflødig salt som er skadelig for planter fra vanningsvann;
 • har en bakteriedrepende effekt.

Spesialbutikker tilbyr ferdige, allerede desinfiserte og tørkede sphagnum for orkideer, men hvis du ønsker det, kan du forberede mosen selv. Og etter innsamling må du skylle, sortere ut, suge i kokende vann og deretter klemme og tørke godt. Den beste tiden å høste er før vinteren..

Noen dyrkere foretrekker å bruke levende sphagnum eller annen mose, men her er det verdt å huske om risikoen for spredning av insekter og mikroorganismer, som i mange tilfeller forblir i naturlig materiale..

Mos er inkludert i jorden for orkideer, og brukes også:

 • som et mulchlag;
 • som et uavhengig substrat for forankring av datterutsalg;
 • for komprimering av planter på blokker og i kurver.

Sphagnum er uerstattelig for orkideer som krever gjenoppliving på grunn av forfall eller tørking av rotsystemet.

Andre komponenter i orkideunderlaget

Liten ekspandert leire som brukes til drenering blir en uunnværlig assistent for en blomsterhandler som dyrker epifytiske orkideer. Dette materialet er svært hygroskopisk og perfekt strukturert jord..

Jordens sammensetning for orkideer inkluderer ekspandert leire og trekullbiterKull har lignende egenskaper, som også har en desinfiserende, absorberende effekt. Jordens sammensetning for orkideer inkluderer kullstykker på minst to centimeter i størrelse. Hvis fraksjonen er finere, brytes kullet raskt ned og blir til støv, legger seg på røttene, forstyrrer ernæringen til orkideen og komprimerer underlaget.

Polyfoam og skumgummi kan ikke kalles tradisjonelle jordkomponenter for dyrkede planter. Imidlertid har de allerede bevist sin nytte i å dyrke en så lunefull avling som orkideer. Fragmenter av syntetiske materialer i substratet for orkideer er holdbare, akkumulerer ikke eller utstråler skadelige stoffer i jorden, gir høy sprøhet og luftgjennomtrengelighet.

Rotorkideer i ekspandert leireTorv med høy myr kan legges til potter med modne store planter. Fordelene med denne komponenten kan betraktes som evnen til å beholde fuktighet, høy permeabilitet for luft og uattraktivitet for skadelige insekter og mikroflora. Det er bare en ulempe med materialet – høy surhet.

Oppgaven med å løsne underlaget for orkideen gjør en god jobb:

 • dampede og tørkede nøtteskall;
 • kokos fiber;
 • fallne Løv;
 • perlit og vermikulitt.

Styrofoam kan også inngå i sammensetningen av substratet for orkideer.Flaskekork laget av naturlig bark brukes som et eksotisk, men ganske brukbart fyllstoff..

Når du velger jordens sammensetning for orkideer, må blomsterhandleren huske at levetiden til underlaget avhenger av komponenters motstand og størrelsen på individuelle barkstykker, kull, skum eller ekspanderte leirepellets.

Hvis en plante som bor på bakken vises i hjemmekolleksjonen, blir jorden til orkide valgt mer næringsrik og tett. Du kan ta ferdig orkidejord og blande det med hagjord, litt humus, sand og perlit.

Video om å forberede barken for å plante en orkide

Previous Post
Hva tiltrekker seg bøndenes oppmerksomhet med druesorten Tason
Next Post
Calendarul rezidenților de vară: muncă sezonieră în grădină în luna mai