15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Gloxinia omsorg og reproduksjon hjemme

Ung gloxinia fra et blad Gloxinia med store bjeller og pubescent blader er en av de mest ønskelige innendørsblomstene for både nybegynnere og erfarne blomsterhandlere. Instruksjoner for reproduksjon av gloxinia hjemme, bilder av plantepleie på dette avgjørende stadiet vil fortelle deg hvordan du uavhengig kan fylle opp samlingen med en lys blomst.

Gloxinia, som deres nærmeste beslektede arter, kan vegetativt reprodusere:

 • bruk av et ark eller en del av det;
 • stilkekaks stukket fra en voksen plante;
 • ved å rote en peduncle, som datterplanter dannes på;
 • dele knollen.

Ikke alle metoder er like enkle og effektive, men når det gjelder en sjelden variant eller lagring av en favorittblomst, må du vite hvordan gloxinia multipliserer og bruke alle mulighetene.

Om emnet: gloxinia hjemmepleie!

Reproduksjon av gloxinia blad

Reproduksjon av gloxinia ved blad og blad Den enkleste og vanligste metoden, som sjelden fører til feil, er å bruke et voksent sunt blad som plantemateriale..

Ved roting på bunnen av bladplaten og til og med på store årer kan gloxinia danne små datterrosetter med egne knuter..

Du kan rote et blad for forplantning av gloxinia:

 • i vann, til røttene dannes ved skjæringen, tilstrekkelig til å skaffe næring i jorda, hvoretter frøplanten overføres til et substrat eller torvtablett;
 • ved å umiddelbart plante et blad som skjærer i en torvtablett eller lett blanding.

Hvordan forplante gloxinia med et bladskjæring?

Først av alt må du fylle på et rent, og helst et nytt blad eller en skalpell. Et blad er kuttet fra en voksen sunn plante slik at en stilk på 2–2,5 cm lang blir igjen ved foten av bladplaten.

Deling av et gloxinia -blad for planteformeringDu bør ikke ta gamle, visne eller omvendt bare åpne unge blader for reproduksjon. Hvis gloxinia er liten, forblir “baby” første blader i de nedre nivåene – de er heller ikke egnet for å få unge rosetter.

Hvis gloxinia -bladet er stort, kan du kutte det i fragmenter med separate årer, slik at når gloxinia reproduserer, som på bildet, og når du tar vare på planten, får du flere datterutløp..

Bladene dyppes forsiktig i gjennomsiktige glass, tilpasset størrelsen, fylt med kokt vann ved romtemperatur.

Skjæringen skal ikke dyppes dypt i væsken. Dette kan provosere utviklingen av råte. Det er nok at vannet ikke dekker mer enn en centimeter av lengden på skjære- eller bladfragmentet.

Ovenfra er et glass med materiale for forplantning av gloxinia dekket med en pose, uten å klemme eller skade arket. Et miniatyrdrivhus plasseres på et varmt, godt opplyst sted der det ikke er fare for direkte sollys. I dette skjemaet må bladet holde seg fra 2 til 3 uker, til et callus eller et fullverdig rotsystem dannes langs kanten av skjæringen. I løpet av disse dagene, omsorg for gloxinia hjemme, som på bildet, under reproduksjon, blir et improvisert drivhus nøye ventilert flere ganger.

Opprettelse av spesielle betingelser for roting av stiklingerEtter dannelsen av centimeter røtter kan bladet transplanteres i bakken. Avhengig av produsentens evner og preferanser, kan dette være:

 • ferdig blanding for innendørs planter basert på torv;
 • en blanding av sphagnum og ferdig jord;
 • perlit eller vermikulitt;
 • sand og torvunderlag;
 • knust sphagnum.

Å rote et bladFør bladet som brukes til forplantning av gloxinia kommer inn i jorda, må det gjøres dreneringshull i bunnen av beholderen og et 1-3 cm lag knust skum eller annet ikke-absorberende materiale anordnes. Hell et underlag på toppen, som er godt fuktet.

Når du planter, er det viktig å ikke knuse eller skade arket, ellers raser vevet på dette stedet raskt og forårsaker at hele arkplaten dør.

Stenbladet er begravet 5-10 mm slik at de resulterende røttene og callusen er dekket med jord. Den grunne nedgravningsdybden hjelper små utsalgssteder til å bryte raskere gjennom til overflaten. Og om nødvendig kan underlaget rundt skjæret helles i tillegg.

Røtter og knoller av en ung planteArket plantet i bakken er igjen dekket med en pose sammen med beholderen det ligger i. Omsorg for gloxinia under reproduksjonen hjemme, som på bildet, kommer ned til lufting og mild fuktighet når underlaget tørker ut.

I fremtiden må dyrkeren være tålmodig, siden de første datteruttakene med en liten knute ved basen kan vises først om en måned eller senere. Noen ganger kan bare knoller observeres. Dette betyr at barna har falt i “dvalemodus”, og etter en stund vil løvet sikkert vises.

Reproduksjonen er vellykketEtter å ha studert videoen om reproduksjon av gloxinia med et blad, kan du lære alle finessene i prosessen og visuelt bli kjent med alle stadiene. Dette vil hjelpe deg med å unngå feil i praksis og lykkes med å dyrke dine egne unge rosetter av din favorittblomst..

Reproduksjon av gloxinia peduncle

For reproduksjon av gloxinia brukes stiklinger av blomster.Hvis det er en plante i gartnerens samling du vil forplante, men det ikke er så mange blader på busken, kan du bruke en annen metode. I dette tilfellet tar de peduncles, som blomster nylig har visnet på, og gloxinia forplantes som et blad.

For å skaffe små planter er det nok å la en stilk på 5-6 cm være igjen. Overskuddet kuttes av med et blad, og stammen senkes i vann per centimeter. Resten av teknikken faller helt sammen med voksende gloxinia ved hjelp av et blad..

Metoden er nyttig for reproduksjon av gloxinia av sjeldne varianter og hybrider, siden det i dette tilfellet er liten risiko for spontane mutasjoner som endrer utseendet til planten og dens blomster..

Planter en stamme stiklinger av gloxinia

Stengelskjæring ved rotingDu kan rote og få en ung plante fra toppen av stammen. Slikt plantemateriale bør ha flere blader og en 3 centimeter stilk for nedsenking i underlaget..

Det er bedre å kutte skjæret fra en kompakt sunn busk, som tidligere var på et godt opplyst sted og mottok riktig mengde næring og fuktighet.

Siden en ganske stor apikal stilk er plantet i bakken, er en gryte med en diameter på 9 cm egnet for reproduksjon av gloxinia på denne måten. En kraftig drenering gjøres i bunnen av beholderen minst 2 cm tykk, og en lys løst underlag helles på toppen som lar luft og vann passere godt gjennom.

Ved å prøve å ikke presse eller skade, blir skjæringen begravet 2 cm i bakken, tidligere vannet med avgjort vann ved romtemperatur. Underlaget ved kjevlen på stammen blir lett komprimert for å gi skuddet en stabil oppreist posisjon.

Som i forplantningen av gloxinia med et blad, er potten med stiklinger dekket med en pose på toppen og etterlatt i diffust lys, varmt, til planten roter seg. Etter behov ventileres frøplanten, og jorden fuktes forsiktig med en sprayflaske, og prøver å ikke komme på bladplatene. Etter en måned vokser planten røtter, og den kan overføres til vanlig dyrkingsmodus..

Hvordan dele knollen riktig?

Gloxinia knuterDet er vanskeligere og farligere å bruke knoller for reproduksjon av gloxinia, siden forekomst av råte på dem eller tørking av dem uunngåelig fører til uopprettelige konsekvenser. Faren forverres av det faktum at de kuttede knollene tar mye lengre tid å akklimatisere og gjenopprette enn de grønne delene av planten. Og først etter det begynner veksten av nye utsalgssteder på dem..

Hvordan forplante gloxinia ved å dele en knoll? Og hva er funksjonene ved å ta vare på et anlegg etter en slik operasjon?

For denne metoden er bare store knoller egnet:

 • med en diameter på minst 5 – 6 cm;
 • med en fast, sunn overflate uten tegn på råte, soppinfeksjoner eller annen skade;
 • med vekket vekstpunkter, og enda bedre med spirer ca 2 cm høye.

Del knollen med et desinfisert skarpt blad i deler slik at hvert fragment har sitt eget spir eller potensielle vekstpunkt. Skjæresteder behandles med aktivt kull knust til pulverform eller, hvis dette verktøyet ikke er tilgjengelig, malt over med et lag strålende grønt. For å gjøre knollen mindre skadet i jorden, tørkes den og belegges i tillegg med hageplass. Dette tiltaket vil bidra til å unngå bakteriell eller soppinfeksjon av plantematerialet som brukes ved forplantning av gloxinia -knoller..

Unge planterDeler av knollen, uten utdypning, er innebygd i et fuktig underlag. I fremtiden består omsorg for gloxinia under reproduksjonen i ekstremt forsiktig vanning. Hvis jorden vannes for sjenerøst, dør knollen i de fleste tilfeller..

For planting er det mer praktisk å ta gjennomsiktige glass for å konstant overvåke utviklingen av rotsystemet og knollenes tilstand. For moderat vanning kan du bruke en panne med vann og en veke, og for å fukte overflatelaget av jorda, ta en sprøyte med en tykk nål.

Når hvite sunne røtter fletter hele jordmengden og rosetten på toppen av knollen blir sterkere, overføres planten til en permanent pott.

Gloxinia avlsvideo

Previous Post
Hva tiltrekker seg bøndenes oppmerksomhet med druesorten Tason
Next Post
Calendarul rezidenților de vară: muncă sezonieră în grădină în luna mai