15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Planting, omsorg, regler og tidspunkt for transplantasjon av iris i det åpne feltet

utrolig vakker iris Iriser er en populær hageavling med spektakulær blomstring og upretensiøs natur. Mange gartnere er interessert i å plante og ta vare på iris i det åpne feltet. Fløyel flerfarget iris er en flerårig plante som fungerer som en ekte dekorasjon av en blomsterhage eller blomsterbed..

Les også artikkelen: når du skal transplantere iris?

Iriser – beskrivelse og funksjoner i kulturen

forskjellige varianter av iris i hagen Iris er korte stauder av rotstokken. Oversatt fra gresk betyr ordet Iris regnbue. Faktisk er mer enn 700 typer iris kjent, som varierer i størrelse, form, struktur og farge på blomsten. Utad ligner irisblomstengelen en orkide, fargen på kronbladene er veldig mangfoldig – fra hvit og blek til rik og lys. I noen varianter er peduncle malt med to, tre eller flere blomster, og et særegent mønster påføres de nedre kronbladene.

Begynnelsen på blomstring av iris er mai og juni, den frodige blomstringen kan fortsette til slutten av juni. Om høsten kan iris blomstre igjen – i august og september.

Kulturen har en omfattende geografi rundt om i verden, med noen varianter som finnes i det harde klimaet på den nordlige halvkule. I naturen er det rhizom og bulbous iriser, som utad er absolutt like hverandre. Rhizome iris er stabil og upretensiøs, overvintrer godt og er ikke redd for kaldt vær. Bulbous varianter krever litt mer omsorg og oppmerksomhet. Villblomstirisen har lenge vært elsket av blomsteroppdrettere og har blitt urbane. Du bør lære alt om stell og planting av iris i åpen mark..

Regler for planting av iris i åpen mark

voksende iris i det åpne feltetRhizome iriser foretrekker et godt opplyst område hvor de vil blomstre vakkert i lang tid. For fri spredning av røttene trenger iris plass – minst en halv meter fra hverandre. Alle arter elsker løs, næringsrik og fet jord. Planting av iris om våren i bakken utføres etter at kompost og kaliumfosforgjødsel er introdusert. Gjødsel anbefales ikke.

Jordfuktighet for hver sort trenger sin egen:

 • skjegg iris er best plantet i en vifte i bakken slik at det kommer en god utstrømning av regn og smeltevann;
 • Sibirisk iris og myriris dyrkes best der det alltid er fuktig – nær vannforekomster og i delvis skygge.

Området for iris graves opp, behandles med soppdrepende midler mot skadelige insekter og ugressmidler for å redusere ugressvekst. For rhizome iriser foretrekkes en nøytral jord. Hvis jorden er sur, bør du blande den med aske, kalk eller kritt. Ved planting forblir den øvre nyren på jordoverflaten, den er ikke begravet.

avstand mellom irisbuskerRhizomsorter – hvordan plante iriser om våren:

 1. Et hull graves under roten, i midten av hvilken en liten haug helles.
 2. Den sentrale roten skal plasseres på en haug, og de laterale røttene skal fordeles til sidene.
 3. Hovedrizomen er drysset med jord, et lag med sand påføres på toppen, jorden er litt komprimert.
 4. Ikke dyp røttene for dypt, de skal plasseres nær jordoverflaten.
 5. La den sentrale nyren forbli fri for bakken – over overflaten.

Erfarne blomsteroppdrettere anbefaler å plante iris i det åpne bakken om våren og sommeren. I løpet av den varme årstiden har plantene tid til å slå rot i jorda, på grunn av hvilke de overvintrer uten tap og begynner å blomstre neste år.

Å plante løkfulle iriser

plante irispærerBulbous iriser – planting og omsorg i det åpne feltet:

 1. Pærer plantes tidlig på våren eller høsten før frost..
 2. Jordtemperaturen for planting må være minst 10 °, ellers kan løkene fryse.
 3. En grunngrav er gravd, pærene går dypere ned i grøften med 3-4 cm, ikke mer.
 4. Den totale plantedybden bør være omtrent 10-12 cm.
 5. Den utgravde jorda blandes med hagemark for ernæring, elvesand og knust kull for drenering, med dobbelt superfosfat for vekst.
 6. De tilberedte sporene desinfiseres ved å sølle med en løsning av kaliumpermanganat og en vekststimulator for å styrke røttene.
 7. Irispærer plantes spirer opp, ikke for dypt, i tilstrekkelig avstand fra hverandre – 15-20 cm.
 8. Jorden helles på toppen, som skal tettes lett slik at pærene ikke kryper ut til overflaten.
 9. Vanning er bare nødvendig etter 3-4 dager.

Overdreven rotdyping skader veksten og utviklingen av iris, mens jorda ikke skal være tung. For å løsne, tilsettes kompost, torv og grov sand til jorden..

Små løkfulle varianter av iris krever ikke fuktighet. De er begravet tre ganger høyden på løken, blomstringen begynner neste vår..

Iris care – grunnleggende og hemmeligheter

vanning irisI følge erfarne blomsteroppdrettere er iris sterke og levedyktige planter som vokser og blomstrer godt uten befruktning. I det tredje leveåret anbefales det imidlertid å skjemme bort blomsten med en trinnvis kompleks fôring-om våren, i spirende periode og etter blomstring. Som svar på omsorg vil planten bli sterkere og sterkere, den vil vokse raskere og blomstre rikelig..

Iriser – omsorg om våren:

 • toppdressing i et forhold på 2: 1: 1 – nitrogen, fosfor og kalium;
 • vanning avhengig av værforholdene rundt.

I den spirende perioden bør gjødsling utføres i et forhold på 3: 1: 3 – nitrogen, fosfor, kalium. I dette tilfellet utføres vanning og sprøyting etter behov. En måned etter blomstringens slutt anbefales det å påføre toppdressing i forholdet 1: 1 – fosfor pluss kalium. På høsten, før overvintring, bør tørr mineralgjødsel påføres i en spiseskje, og spre den under hver rot av planten.

Iris bør vannes ved roten når jorda rundt busken er helt tørr. Etter planting vannes planten først etter tre dager..

Hvordan mate iris om våren:

 • hvis det oppdages mangel på mineraler, bør mineral dressing påføres personlig for hver busk;
 • tidlig på våren er en kompleks nitrogen-kalium-fosfor gjødsel for blomster nyttig for en plante.

Forebygging av sykdommer og skadedyr inkluderer sanitær beskjæring av døde plantedeler, rettidig fjerning av visne blomsterstilker, regelmessig sprøyting og dusj, rengjøring av sengene fra fallne blader. På det åpne feltet blir planting av iris luktet for hånd, jorda løsnes forsiktig og vannes etter behov. Før vinteren er jordstenglene drysset med jord og dekket, siden de ligger nær selve overflaten og kan fryse.

Hvordan og når du skal transplantere iris

iris transplantasjonIris kan plantes på tre måter – jordstengler, skudd og dyrkes fra frø. Å få planter fra frø er den lengste og vanskeligste måten. I praksis er det mye lettere og raskere å dyrke blomster ved å dele busk og grener. Samtidig vil planter som vokser fra jordstengler blomstre neste år, og frøplanting må vente 2-3 år til.

Hvordan og når du skal transplantere iris:

 • den beste tiden for transplantasjon er tidlig på våren, det vil si mars-april, før blomstring;
 • blomster formeres ved å dele jordstengler og spirer.

Transplantering av iris om våren til et annet sted utføres ved å bare bruke sunne og sterke planter som vil slå rot raskt og uten problemer. Rhizomene fjernes fra bakken og deles i deler slik at hver enkelt rotrosett har en bladknopp. Overflødig løv bør trimmes. Før planting dyppes røttene i en kaliumpermanganatløsning for desinfeksjon i flere minutter. Tørkede jordstengler plantes i grunne grøfter eller små plantehull i en avstand på 50-60 cm fra hverandre.

divisjon av irisbuskenVed forplantning vegetativt bør iris blomstre minst en gang. Etter det, til det spirende øyeblikket, kan unge skudd tas fra den. Nye planter bør forankres fra mars til mai på et skyggefullt sted, og skaper drivhusforhold. Full roting kan observeres etter 2-3 uker..

Iris kan dyrkes fra frø. Om høsten sås frø i en gryte med et sandig underlag, dekket med plast eller glass. Til våren vil frøene spire, de dykkes og plantes i åpen mark. Når skal jeg plante iris utendørs om våren? Den optimale tiden for planting i bakken er tidlig på våren, mars og april. På dette tidspunktet har unge plantinger allerede vokst opp nok, de vil raskt og fullt kunne slå rot i bakken..

Iriser i landskapsdesign

rundt blomsterbed med iriserDe høye dekorative egenskapene til iris gjør at de kan plantes i blomsterbed og blandingsbord, langs gjerder, i blomsterbed og steinblomster. Det ideelle stedet for dem er på en ås, der det ikke er stagnasjon av fuktighet, og det er ingen nær vedheft av grunnvannet. Det er korte og høye typer iriser. Høye planter er vanligvis bundet opp slik at de ikke går i stykker og holder knoppen godt. Dvergis vokser i en solid vegg og krever periodisk beskjæring og vanning i tørt vær.

Irises in landscape design photo:klumper av iris langs bredden av reservoaret

iris i hagesammensetninger

fargerike iriser langs hagestien

iris i steinhagen

Å kjenne plantingsreglene og ta vare på iris i det åpne feltet vil gjøre det enkelt og enkelt å dyrke disse plantene på hagetomten din. Når du ser en iris, vil du ikke velge den i det hele tatt, du vil beundre den i det uendelige og inhalere den delikate og delikate aromaen til en blomst.

Slike forskjellige iriser på nettstedet – video

Previous Post
Hva tiltrekker seg bøndenes oppmerksomhet med druesorten Tason
Next Post
Calendarul rezidenților de vară: muncă sezonieră în grădină în luna mai