15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Funksjoner ved planting og omsorg for gladioli i Sibir

blomstrende gladioli i Sibir Denne delikate og elegante blomsten er en utsmykning av enhver hage og er slett ikke så lunefull som den virker. Selv om du bor i Sibir, kan du med hell dyrke gladioli og følge reglene for planting og omsorg.

Kort om gladioli

frodig bukett gladioli Gladiolus (spyd) er en flerårig plante som tilhører irisfamilien. De høyeste prøvene når halvannen meter i høyden. Et stort utvalg varianter dekker nesten hele fargespekteret – fra snøhvit til nesten svart, inkludert grønnaktige nyanser. Den vokser godt og blomstrer i solfylte områder. Planten formerer seg med knoller. En årlig pære plantet om våren er helt oppbrukt og dør av i løpet av sesongen. På dette stedet dannes opptil tre erstatningsløk med små barn.

For dyrking av gladioli i Sibir er varianter med en tidlig eller middels blomstringstid passende, slik at løkene får tid til å modnes.

Stedsvalg og jordforberedelse for gladioli

Det beste stedet vil være et solfylt sted på sørsiden, beskyttet mot kald vind og uten stillestående grunnvann. Et gjerde, en vegg i et hus eller en espalier med klatreplanter kan tjene som god beskyttelse mot vinden. Disse blomstene tåler ikke sumpete lavlandet. Hvis stedet ligger lavt, må du lage en høy seng med drenering under gladioli. Vårforberedelse av gladioli for planting i Sibir begynner på høsten. Det valgte området graves opp, frigjøres fra ugress, og gjødsel tilsettes:

  • fosfor, potash,
  • aske,
  • råtnet gjødsel eller kompost.

For tung leirjord bør det tilsettes sand.

All gjødsel påføres dypt, siden rotsystemet til gladioli danner to nivåer og går til en dybde på 30-40 cm.

Vårforberedelse av knoller og spiring

klargjøring av knoller for planting i SibirTidspunktet for å plante gladioli i Sibir kan variere avhengig av din region og område. Du må fokusere på jordens temperatur. På plantetidspunktet skal det tørke ut og varme opp til 10-15 grader. Dette skjer vanligvis i første halvdel av mai..

En måned før forventet plantingsdato, bør løkene forberedes:

  • fjern fra lagring og rengjør fra tørre skall;
  • nøye undersøke og avvise tørre og syke;
  • behandle pærene med kaliumpermanganat og et antifungalt legemiddel – “Maxim”, “Fundazol”;
  • for tidligere blomstring kan du suge løkene i vekststimulerende midler – “Epin”, “Energen”.

varianter av gladioli for SibirNår gladiolipærene blir desinfisert, kan de begynne å spire. I Sibir vil denne prosedyren bidra til å oppnå tidligere blomstring og vellykket modning av plantemateriale. Et varmt, lyst rom med moderat fuktighet er egnet for spiring. Knollene legges ut med bunnen ned i ett lag. En flukt bør vises på dem om 10-15 dager..

Hvis skudd ikke har dukket opp på 2 uker, er plantematerialet ikke egnet for planting..

Hvordan dyrke gladiolusplanter

rosegladioli i en gryteHvis sorten ikke er forskjellig i den tidlige blomstringsperioden, kan blomsten dyrkes av frøplanter. I Sibir bør gladioli hentes for spiring for frøplanter på slutten av vinteren, på det tidspunktet når såing av paprika og eggplanter vanligvis begynner. Etter klargjøring plantes knollene i esker med fruktbar jord til en dybde på 1-1,5 cm. Jorden holdes moderat fuktig. Boksene plasseres på et varmt, opplyst sted. På plantetidspunktet bør plantene ha et utviklet rotsystem og flere blader..

Planter gladioli i bakken

plante gladioli i åpen markVårplantingen av gladioli i åpen mark i Sibir sammenfaller med tiden da jorden varmes opp til 8-10 grader og det ikke vil være sannsynlighet for nattfrost.

Erstatningspærer og babyer gravd opp om høsten er egnet for planting. Gladioli kan plantes i furer eller ved hekkemetode i blomsterbed. Pærene plasseres på en håndfull tørr sand, til en dybde på 5-8 cm, avstanden mellom dem på rad skal være 10-15 cm, og mellom radene-25-30. Barn plantes til en dybde på 3-4 cm, med intervaller på 2-3 cm. De er forhåndsbløtt i en dag i varmt vann. Etter planting vannes hullene med varmt vann..

Peduncles bør kuttes av barn for å få en stor salgbar pære om høsten..

Gladioli omsorg

gladioli omsorgKorrekt planting og kompetent pleie av gladioli vil gi kraftig vekst og rikelig blomstring selv under tøffe sibirske forhold..

Før spiring bør knollene vannes veldig sparsomt og forsiktig, slik at jorden ikke komprimeres. Etter at de første skuddene vises, øker vanningen. Det er bedre å vanne ikke ved roten, men i sporene i nærheten. Jorden under blomstene løsnes regelmessig for å la luft strømme til røttene og ugress fjernes. Etter utseendet på peduncles må høye varianter knyttes til pinner.

Beskyttelse mot skadedyr og sykdommer

insektmiddel actellicGladioli er utsatt for soppsykdommer og thrips. Korrekt forberedelse av plantemateriale, riktig pleie og rettidig sprøyting av planter reduserer sannsynligheten for soppsykdommer. Syke prøver bør fjernes fra hagen sammen med en jordklump, kaste dette stedet med et soppdrepende middel, og spray deretter de resterende sunne buskene med det.

Behandlinger med preparater som “Decis”, “Iskra”, “Actellik”, “Fufanon” hjelper fra thrips..

Sykdomsforebygging består i moderat vanning, ikke-fortykkede plantinger og fjerning av ugress.

Innsamling og lagring av plantemateriale

grave gladiolipærer for lagringSamle løk og babyer til oppbevaring om høsten, før frost begynner. Det antas at de er fullt modne 35 dager etter blomstring. Plantene graves forsiktig ut med en spade eller høyfork, og vær forsiktig så du ikke skader. Etter graving må du riste av bakken og kutte av stammen. Etter det legges knollene ut for å tørke..

I leiligheten kan de oppbevares i kjøleskapet, pakket inn i flere lag med aviser og en plastpose. Åpninger må gjøres i pakken for ventilasjon. Plantemateriale kan også lagres i en tørr og ren kjeller..

Ved å følge disse enkle plantings- og omsorgsreglene kan gladioli dyrkes selv i Sibir. Flere tidlige varianter med forskjellige blomstringstider vil glede den dyktige gartneren nesten hele sommeren..

Vellykket dyrking av gladioli – video

Previous Post
Hva tiltrekker seg bøndenes oppmerksomhet med druesorten Tason
Next Post
Calendarul rezidenților de vară: muncă sezonieră în grădină în luna mai