15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Hjemmetjeneste for hoya – ukjente nyanser

hoya omsorg hjemme Den blanke glansen av løvverk og den fløyelsaktige sjarmen til stjerneformede koroller samlet i tette paraplyer med blomsterstand tiltrekker seg elskere av innendørs lianer. Omsorg for hoya hjemme vil appellere til både en disiplinert blomsterhandler og en person som er glemsom eller ofte reiser på forretningsreise. Interiørdesignere elsker å bruke planten til vertikal landskapsarbeid – skinnende hoya -blader gir den grønne veggen en spesiell skinnende effekt..

Slekten Hoya fra Kutrovy -familien inkluderer 51 plantearter, men omtrent 450 navn er i usikkerhet. Hoyi vokser naturlig i India, Kina, på øyene i den malaysiske øygruppen, i Sør -Korea og utenfor den nordøstlige kanten av det australske kontinentet. Planten fikk navnet til ære for den engelske gartneren T. Hoy, som viet hele sitt liv til å dyrke tropiske planter i drivhusene til hertugen av Northumberland.

Botanisk portrett

Hoyi er flerårige planter med klatring, klatring, noen ganger hengende stilker. Bladene deres er kjøttfulle, læraktige, rike smaragdfarger, med en karakteristisk glans, opptil 20 cm lange, 5 cm brede, plassert motsatt langs sidene.

Blomstene har en kompleks struktur, de er snøhvite, kremfargede, sitron-gule, rosa eller laks-skarlagen, samlet i aksillære blomsterstander. Corollas fem-flikede, kjøttfulle kronblad, glatte, som om de var fløyelaktige.

I romkultur er de mest populære typene:

 1. Hoya kjøttfulle eller voks eføy (H. carnosa) – liana med snøhvite eller bleke beige duftende blomster.hoya kjøttfull
 2. H. majestic (H. imperialis) – klatreplante med mørk lilla duftende blomster.hoya majestetisk
 3. Hoya south (H. australis) – krypagoner er dekket med hvite blomster med et rødt senter.hoya sør
 4. H. beautiful (H. bella) – en busk med hengende stilker og rosa blomster med en behagelig lukt, populær for ampeldyrking.hoya vakker

Reproduksjon av hoya hjemme

Blomsterhandlere øver på å så frø og rotte stilkekaks. Med en viss tålmodighet er det mulig å dyrke en hoya fra et bladblad. Før du formerer hoya hjemme, må du gjøre deg kjent med de eksisterende metodene for å skaffe nye planter..

Den beste tiden for hoya -avl er begynnelsen på vekstsesongen. Selv om planten ikke har en uttalt hviletid, i løpet av årets kalde årstid, reduseres veksten av vintreet. Med vårens ankomst gir hoya seg mer effektivt til reproduksjon, selv om det er mulig å eksperimentere med roting av skudd i andre måneder, men ikke på blomstringstidspunktet.

Hoya: forplantning ved stiklinger

forplantning ved stiklingerStilken er kuttet fra en sunn pagon. Den skal være kort-5-6 cm, bestå av to internoder og 1-2 par blader. De nedre bladbladene fjernes, og bare det øvre paret etterlates. Før hoya rotes, tørkes skjæringen i et par timer, deretter behandles kuttet med en roterende stimulator – heteroauxin, zirkon eller rot og begraves i en jordblanding eller i et kar med vann.

Substratalternativer for roting av stiklinger:

 • torv og sand, tatt i like deler;
 • 2 deler fruktbart hageland og 1 del sand;
 • torvtabletter;
 • vermikulitt;
 • sphagnum mose.

En tallerken med et håndtak plassert i vann eller et underlag er dekket med plastfolie eller glass på toppen og fuktet regelmessig med en sprayflaske, ikke glem å lufte den ganske ofte. Erfarne dyrkere bruker plastflasker med avskåret bunn, og gir luftadgang ved å skru av korken.

Et fartøy med et rotfestet håndtak plasseres på et varmt sted hvor det er mulig å konstant opprettholde en temperatur på 22 grader Celsius. Røttene vil dukke opp etter 2 uker. Planten transplanteres i en uavhengig potte uten å vente på et utviklet rotsystem, fordi skjøre røtter lett brytes under transplantasjon etter hvert som de forlenges.

Hoya forplantning med et blad

forplantning av bladerBladet er valgt sunt og ungt, avskåret med et lite fragment av petiole – det er her vekstpunktet ligger. Dette er viktig, fordi det, avskåret helt ved basen, forblir et bladblad som stikker ut i bakken, om enn med røtter, og skuddet ikke dannes.

Metoden for å skaffe en ny prøve fra et eget blad ligner på hvordan hoya formerer seg ved stiklinger. Plantematerialet tørkes og behandles med rot eller annet rotdannelsesstimulerende middel. Jordblandingens sammensetning er den samme, men bladene plantes i en trang gryte i flere biter og mates med jevne mellomrom. Det vil ta lang tid, omtrent et år, før en hage dannes av et rotfestet blad..

Voksende hoya fra frø

Under innendørs forhold er pollineringsprosessen vanskelig, og det er nesten umulig å bli eier av plantematerialet. Men hvis du er heldig, kan den kjøpes fra en spesialbutikk eller bestilles fra leverandører. Hoya -frø på bildet ser små, halvkuleformede og mørke kastanje ut i fargen, med et karakteristisk lo som en løvetann. De modnes i små belger. Så dem i en jordblanding bestående av blad- og torvland blandet med hakket sphagnummos, bør være i høståret.

Frøplanter dukker raskt opp, etter omtrent en uke. Jorda vannes konstant, men sørg for at overflødig vann renner inn i kjelen gjennom dreneringshullene. Et kar med frøplanter oppbevares i et varmt hjørne av rommet, og etter omtrent 3 måneder sitter en plante med 2-4 blader i separate beholdere. For å forhindre soppinfeksjon, spray med jevne mellomrom med Bordeaux -væske.

Når man vet hvordan man dyrker hoya fra frø, får man mange nye prøver, men denne metoden er ikke helt egnet for hybridplanter – foreldrekarakteristikken til sorten går ofte tapt.

Hoya -transplantasjon hjemme

forankret stilkHoya liker ikke hyppige transplantasjoner. En voksen plante flyttes til et nytt underlag hvert 2-3 år, unge prøver – årlig. Det er alltid viktig for en nybegynner blomsterhandler å vite hva slags potte som trengs for en hoya og hvordan man skal plante en plante riktig, og velge de mest nødvendige komponentene for å lage en jordblanding.

Pottevalg og transplantasjonstid

Sukkulent vokser dårlig i romslige kar, bygger svakt opp den vegetative massen, “sitter” på plass i lang tid og nekter å blomstre. Derfor er det tilrådelig å plante planten i en liten gryte. Materialet det er laget av spiller ingen vesentlig rolle. Blomsteravleren trenger bare å huske at fuktighet fordamper fra en leirebeholder raskere enn fra en plast, og vanningsregimet må justeres deretter.

Når du skal transplantere hoya er også viktig. På kvelden for vintersesongen bør du ikke starte en transplantasjon, det er bedre å vente på våren.

Planter flyttet til en ny jordblanding om høsten slår ikke godt rot og dør ofte over tid, og blir aldri raske etter transplantasjon..

Hoya jordblanding

Jorden til hoya kjøpes i en spesialisert blomsterbutikk, eller de utgjør underlaget på egen hånd. Følgende utvalg av komponenter er mulig:

 • løvrike land – 2 deler;
 • torv – 1 del;
 • torvland – 1 del;
 • sand – 1 del.

I sammensetningen for å plante mer modne planter, legger de også til 0,5 deler humus. På kvelden vannes hoya godt, slik at det ikke oppstår problemer når du fjerner blomsten fra den gamle potten.

For vakker hoya er det nødvendig med en litt annen jordblandingssammensetning – 1 del hver:

 • løvrike land;
 • strimlede bregnerøtter;
 • fibrøs torv;
 • sand;
 • 0,5 deler knuste kullfragmenter.

Hvordan plante en hoya riktig?

plante i bakkenDet er tilrådelig å forstyrre røttene til et minimum, om mulig, bruke omlastingsmetoden. Rotkragen er begravet på samme nivå som i den forrige beholderen. Plasser planten i midten av potten, hold den med en hånd, dryss jorden forsiktig for ikke å skade røttene. Hvis hoya har lange hegner, før den flyttes til en ny beholder, styrkes en støtte i den, og deretter plantes en blomst for ikke å skade rotsystemet med en pinne som drives inn i underlaget.

Hovedbetingelsen for transplantasjon er at jorda for hoya skal være løs, luft- og fuktgjennomtrengelig, med en nøytral eller lett sur reaksjon.

Hoya: hjemmepleie med et bilde

hoya omsorgPlanten er lett å ta vare på. De grunnleggende teknikkene for å holde hoya er ikke annerledes enn å ta vare på mange sukkulenter..

Krav til overnatting

Liana foretrekker sterkt opplyste steder i leiligheten. Men treffet fra brennende stråler på overflaten av arkplatene må utelukkes. Terskler av sørøstlige vinduer eller sørvinduer er egnet, forutsatt at det er diffust lys.

Planten skal ikke forstyrres av hyppige svinger rundt blomsterbeholderens akse..

Temperaturinnstillingene til den saftige er moderat varme. I høst-vinterperioden holdes den ved temperaturer på minst 12 grader Celsius. Om sommeren er plantene ikke fornøyd med ekstrem varme, hengende og ser deprimerte ut hvis de ikke umiddelbart blir hjulpet av sprøyting. De reagerer med takknemlighet på å flytte til hagen eller til balkongen, hvor de alle er varme årstider. Med en nedgang i nattetemperaturer til 15 grader eller litt under, blir hoya brakt inn i huset.

Vanning og sprøyting

Fuktighetsmodusen for dyrking av forskjellige typer hoya er forskjellig. Planter med harde blader blir vannet etter at noen få centimeter av det øverste laget av jordkoma har tørket. Hoya sør trenger konstant fuktig, men ikke fuktig jord.

Sorter med tynne og pubescent blader foretrekker å vokse i tørr jordblanding og delvis skygge av vestlige vinduer. Forsuring av jorda i potten må imidlertid unngås..

Anlegget er gunstig for sprøyting, men med en reduksjon i romtemperatur og en reduksjon i dagslys forsvinner behovet for å øke luftfuktigheten.

Hoya -fôring

Planter blir regelmessig matet med et mineralkompleks for blomstrende sukkulenter. Tilsett det til vanningsvannet under nøye overholdelse av proporsjonene angitt av produsenten på pakningen. Fôringsfrekvensen opprettholdes ikke mer enn 1 gang per måned.

Før hoya befruktes, blir den godt vannet dagen før. Noen dyrkere er interessert i om det skal være kalsium i næringssammensetningen. De fleste eksperter er enige om at anlegget reagerer dårlig på hardt vann og derfor ikke er gunstig for dette elementet..

Mange mennesker er også bekymret for spørsmålet om det er nødvendig å beskjære hoye. Planten beskjæres om våren for å starte utviklingen av sidepagoner og gi lianen en mer storslått form..

Hvordan få hoya til å blomstre hjemme

hoya blomstrerMange blomstereier klager over at hoya ikke blomstrer. Hvordan ta vare på en hoya for å nyte fantastiske duftende blomster hvert år? Blomsterhandlere med erfaring i dyrking av voks eføy anbefales å arrangere et kjølig vinterinnhold for plantene, gi en hvileperiode, vanne dem veldig sjelden og ikke mate dem i det hele tatt. Hvis planten dvaler på et varmt sted, vil det ikke være blomster..

Etter at kronbladene på hoya visner, blir ikke peduncles avskåret – i neste sesong vil paraplyene til blomsterstandene dannes på dem igjen.

Gjødsel for hoya med høyt nitrogeninnhold forhindrer knoppdannelse. Det er å foretrekke å velge slike preparater der det enten ikke er nitrogen i det hele tatt, eller det er en veldig liten mengde.

Mulige voksende problemer

Feil i hoya omsorg inkluderer vannlogging av underlaget. Som et resultat er rotsystemet skadet, og deretter blir hele planten påvirket av soppsykdommer. På grunn av mangel på belysning, utvikler vintreet sakte og nekter å blomstre. Og når temperaturen i rommet der den oppbevares er lavere enn 15 grader, slipper den bladene.

Blant skadedyr på hoyas ses skalainsekter, flatmidd og bladlus. Gjentatt behandling med insektmidler hjelper til med å bli kvitt dem. Det er vanskeligere å håndtere rotnematoder – de er vanskelig å legge merke til, og når årsaken til plantens dårlige tilstand blir klar, er det for sent å redde planten. Derfor er det nødvendig å ta hensyn til forebyggende tiltak – desinfeksjon av blomsterbeholderen og kjøpt jordblanding..

Hoya har mange fans. Voksens utilgjengelighet av blomstene vekker alltid beundring og overraskelse med en uvanlig naturlig skapelse. Hoya -omsorg hjemme er innenfor makten til alle, selv en uerfaren blomsterhandler. Man må bare bruke ikke så mye innsats. Men hvor mye nåde er det i dette monumentale løvet og grasiøse paraplyblomstringene!

Generelle regler for omsorg for hoya – video

Previous Post
Hva tiltrekker seg bøndenes oppmerksomhet med druesorten Tason
Next Post
Calendarul rezidenților de vară: muncă sezonieră în grădină în luna mai