15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Cyclamen – hjemmepleie i detalj for nybegynnere blomsterbutikker

syklamen hjemmepleie Sommerfuglblomsten regnes som en av de vakreste innendørsplanter av en grunn. For de opprinnelige blomsterstandene, den såkalte cyclamen, hjemmepleie som har sine egne nyanser. Og dette skyldes ikke bare kravene til en fantastisk kultur til forvaringsbetingelsene. Selv for å se en nydelig blomst, er det viktig for syklamen å opprettholde en behagelig temperatur og nødvendig belysning.

Samtidig spiller de strukturelle egenskapene til denne fantastiske blomsten en viktig rolle. På slutten av vekstsesongen trenger han en uttalt hviletid. Bare i dette tilfellet vil syklamen være sunn, sterk og kunne legge blomsterknopper det neste året. Hva er så spesielt med denne planten, og hva slags omsorg den trenger for å være omgitt?

Les også om typer og varianter av syklamen.

Kjennetegn

syklamen in vivo Før du begynner på vanskelighetene med hvordan du skal ta vare på en syklamenblomst, er det verdt å lære mer om det. Representanten for Mirsin -familien er en flerårig urteaktig tuberous plante. Naturligvis vokser den i det varme, fuktige klimaet i Midtøsten og Sør -Europa. Selv på Svartehavskysten kan du finne blomstrende syklamen -kratt. Kulturen har mer enn 60 arter, mens 20 av dem har slått rot i landet vårt. Riktignok vokser de ikke i åpen mark, men i leilighetsforhold. Russisk vinter er for hard for en termofil plante.

Cyclamen -rotsystemet er en stor knoll som ser ut som en flat, brun ball. I den lager blomsten reserver av fuktighet, uten hvilken det er umulig å overleve, spesielt i naturen. Diameteren på knollen er i gjennomsnitt ca 5 cm, men det er ekte giganter. Deres ganske store knoller når 15 cm i diameter..

Tallrike tynne hjelperøtter vokser fra den nedre delen av knollen. Og i den øvre delen er det vekstpunkter. Av disse, i begynnelsen av vekstsesongen, vises blader på lange petioles. De har en veldig fin hjerteformet form med en skallet kant. Hovedfargen er grønn, men hele overflaten på bladplatene er malt med sølvfargede slag.

De saftige knollene av villsyklamen er en favoritt delikatesse av villsvin. Dette er sannsynligvis grunnen til at planten i hjemlandet er kjent som “svinekjøttbrød” eller dryak.

Med høstens begynnelse begynner tynne peduncler å stige etter tur over den frodige løvrosaetten. De bøyer seg grasiøst under vekten av store blomster. Deres langstrakte bølgete kronblad er bøyd i motsatt retning, som ligner en sommerfugls vinger. Hver lever i nesten 2 uker, og bare en busk kan slippe opp til hundre knopper. Den naturlige fargen på syklamen er rosa-lilla. Men oppdrettere har avlet mange varianter med et bredere spekter av farger..

Etter slutten av blomstringen dør luftens del av busken, og syklamen går i dvale. Først etter hvile vil han kunne blomstre igjen neste sesong..

Cyclamen (Cuklamen) er en efemeroid – en plante som blomstrer i den kalde årstiden. Denne funksjonen er også bevart i innendørs prøver..

Cyclamen – hjemmepleie og finesser ved romvedlikehold

syklamen hjemmepleieEuropeere, hvis syklamen vokser bokstavelig talt under føttene, bryr seg ikke egentlig om blomster. De kaster ofte knollen så snart den blekner og bladene tørker opp. Våre produsenter er imidlertid mer oppmerksomme på grønne favoritter, spesielt slike uvanlige. Og riktig pleie kan forlenge levetiden til en knoll opptil 10 år eller mer..

Det hele starter med å lage mikroklimaet som er nødvendig for en sommerfuglblomst. I naturen lever han på kjølige, lyse og fuktige steder med frisk luft. Derfor må du prøve å gi planten lignende forhold i huset. Dessuten, ikke glem det viktigste – en ordentlig hvileperiode. Tross alt er det på dette tidspunktet at knollen forbereder seg på neste blomstring..

Så, de grunnleggende kravene til syklamen:

 • kjølighet, spesielt i den aktive vekstsesongen;
 • god, men diffust belysning;
 • høy luftfuktighet.

Temperaturregime avhengig av vekstsesongen

temperaturregime for å holdeTatt i betraktning når syklamen blomstrer, bør temperaturen i rommet tilsvare den spesifikke utviklingsperioden. Planten kan hvile og danne blomsterknopper i varmen. Men den aktive veksten av nye blader og selve blomstringen er bare mulig når temperaturen synker. Selvfølgelig bør det være et mål i alt, fordi både varme og kulde er kontraindisert i en blomst. I det første tilfellet vil syklamen ganske enkelt nekte å blomstre og gå i dvale. Og ved lave temperaturer, kombinert med høy luftfuktighet, er det fare for knollrot.

Cyclamens som vokser under naturlige forhold begynner å blomstre om høsten, som er rik på nedbør. Derfor foretrekker de også kjølig og høy luftfuktighet hjemme..

Følgende temperaturregime anses som optimalt:

 • om høsten og vinteren, når busken vokser og blomstrer, bør temperaturen ikke overstige 15 ° C;
 • fra våren til slutten av sommeren hviler syklamen på en behagelig 25 ° С.

Temperaturen i rommet der blomsten står, må ikke synke til 10 ° C eller lavere. Dette er for ekstreme forhold for en saftig knoll, som den kanskje ikke overlever..

Varighet og metning av dagslys

valget av plasseringen av syklamenNår du velger et sted for en syklamen, bør du ta hensyn til belysningskravene. Som alle blomstrende avlinger, elsker skitten solen og trenger den. Samtidig etterlater direkte stråler stygge brannskader på delikate blader. Derfor bør lyset diffunderes og belyse busken i lang tid – minst 14 timer.

Planten føles også bra i delvis skygge, men uten fanatisme. Syklamen som er glemt i det fjerne hjørnet av rommet vil begynne å strekke petioles, og rosetten vil falle fra hverandre. Marmormønsteret på bladene vil gradvis forsvinne, og det blir færre blomster.

Om vinteren, som er den aktive vekstsesongen, kan syklamener trenge ekstra belysning. For å gjøre dette kan du bruke LED- eller lysrør, samt fytolamper.

Basert på dette er det ikke vanskelig å svare på hvor det er bedre å sette en gryte med en innendørs blomst. Verken sør- eller nordvinduer passer for ham. Til å begynne med vil anlegget være for lyst, bortsett fra å gi skyggelegging. Og på det andre har syklamen ganske enkelt ikke nok lys til å utvikle seg og blomstre normalt. Det beste alternativet er østlige eller vestlige vinduskarmer, hvor solen ikke skinner hele dagen.

Cyklamen tolererer ikke trekk og reiser. For ham må du umiddelbart finne et permanent sted, i hvert fall i vekst- og blomstringstiden. Du kan også hvile deg om sommeren og inn i hagen, grave i en busk på et koselig og vindbeskyttet sted..

Krav til luftfuktighet

sprøyting av syklamenDe fleste problemene med syklamen er at det er vanskelig for ham å gi den nødvendige fuktigheten i leiligheten. Spesielt i oppvarmingssesongen, hvor den blomstrer. Radiatorer og batterier tørker luften veldig. Dette påvirker blomstens utseende og “velvære” negativt. Selv 50% fuktighet er ikke nok for ham, fordi planten i det naturlige miljøet er vant til høyere priser.

Før blomsterstilkene med knopper dukker opp, må busken sprayes ofte. Så snart de første blomstene blomstrer, vil spesielle enheter (en luftfukter) bidra til å opprettholde høy luftfuktighet. Alternativt kan du legge potten på en pall med våte småstein.

Hva du skal gjøre med syklamen etter kjøp

anleggsinspeksjon etter kjøpSå, så snart en mystisk sommerfuglblomst dukket opp i huset, må han få tid til å tilpasse seg. I blomsterbutikker er forholdene helt forskjellige. Det er alltid lett og fuktig der, i tillegg vokser alle prøver i et transportsubstrat. De to første ukene anlegget vil bli vant til, tilpasse seg et nytt bosted. Deretter bør den transplanteres i næringsjord..

Knollen må kontrolleres for tilstedeværelse av sykdommer (råte).

For å gjøre dette må det rengjøres helt av underlaget og skylles godt. Det anbefales å suge til og med helt friske syklamener for desinfeksjon i en svak løsning av kaliumpermanganat. Og biostimulanter, for eksempel Epin, vil bidra til å styrke immunsystemet..

Jorda for syklamener trenger næringsrik, men samtidig lett slik at vann ikke stagnerer. Hvis jorden er for tett, tørker den lenger. I konstant fuktig jord kan knollen rotne. Ideelt sett, hvis du kan kjøpe et spesielt underlag for syklamener for planting. Du trenger ikke legge til noe, maksimum er å legge et dreneringslag av ekspandert leire på bunnen av potten.kjøpt jord for syklamen

Du kan lage en løs fruktbar blanding selv ved å blande:

 • 5 stykker løvrike land;
 • 2 deler humus;
 • 1 del elvesand og torvflis.

Det er også en god idé å tilsette litt aske i hjemmet ditt. Det vil forhindre alkalisering av jorda, noe som er veldig skadelig for syklamen..

En slik jordblanding er også underlagt obligatorisk sterilisering. Dette kan gjøres ved å kalsinere jorda i ovnen, utsette den for frost, søle den med kokende vann eller en løsning av kaliumpermanganat..

Cyclamen, hjemmepleie – detaljerte anbefalinger

Cyclamen, hjemmepleie - detaljerte anbefalingerEtter å ha skapt det nødvendige mikroklimaet for en elegant busk, gjenstår det bare å opprettholde det. Det kreves ikke noe superkomplisert fra produsenten. Det viktigste er å ta hensyn til blomstens preferanser og regne med det som ikke er iboende og skadelig for det..

Generelt består omsorg for Cuklamenom av standardaktiviteter:

 • vanning;
 • gjødsel;
 • overføre.

Hjemme kan du oftest finne hybride varianter av syklamener. De kjennetegnes ved lengre og mer fargerik blomstring..

Selv om “ville” syklamener, for eksempel persisk, også kan leve i potter på vinduskarmen. Sistnevnte hviler i nesten 8 måneder, men i resten av tiden gleder det seg med en vakker mørkegrønn bladrosa med sølvmønster. I fargen på blomsterstandene til den persiske anda råder karakteristiske rød-rosa farger..

Vanningsfrekvens

regler for vanning av syklamenCyclamen elsker fuktighet, men overflødigheten for knollen er full av forfall. Derfor er det nødvendig å vanne planten ikke for mye og ikke ofte. Det er nok å fukte jorda hver 4. dag, men med tanke på hvor tørr den er. Hvis underlaget fortsatt er vått, er det best å vente et par dager. Jord som ikke har tid til å tørke ut er ideelle forhold for utvikling av putrefaktive sykdommer. Men det er også umulig å la det tørke ut, ellers begynner busken å kaste blader og blomster.

Sprøyting av busken vil bidra til å øke og opprettholde luftfuktigheten på riktig nivå. I blomstringsperioden bør den imidlertid forlates ved hjelp av andre metoder (luftfukter, pall). Dråper vann som treffer knoppene vil etterlate stygge mørke flekker på dem..

For vanning bør du bruke sedimentert vann, om mulig, regnvann. Temperaturen må være minst 18 ° C. Du kan tilsette litt sitronsyre i vannet – syklamen vil elske det.

Det er to måter å vanne en innendørs blomst:

 • direkte inn i gryten, men lede en vannstrøm fra en vannkanne langs kantene;
 • i pallen.

En halv time etter vanning må overflødig vann som er glass eller blir igjen i pannen, tappes.

Hvordan og hvordan befruktes syklamen

befruktning for syklamenRikelig og langvarig blomstring tar mye energi fra planten. Regelmessig befruktning vil bidra til å gi den næringsstoffer. Blomsten foretrekker mineraler, men i begynnelsen av vekstsesongen vil den glede seg over organisk materiale..

Peduncles holder ikke bare på planten i lang tid. De kan kuttes og legges i en vase, og forlenger beundringen av sommerfuglene i ytterligere 3 uker. Bare ikke glem å bytte vann, og forhåndskutt basen på stenglene langs.

Hvilke legemidler du skal bruke til å mate cyclamen og hvordan du lager dem, er tydelig vist i tabellen:

Legemiddelnavn Når skal den brukes Hvor ofte Løsningskonsentrasjon
Master (for blomstrende planter) i vekstsesongen 3 ganger i måneden med en pause på 10 dager 5 g for 2 l vann
Bona Forte (flytende form) høst vinter September -oktober – en gang hver 7. dag, fra november til februar – en gang i måneden for vanning: 10 ml for 1,5 liter vann, for sprøyting – 5 ml for samme mengde væske

Fertika Lux konstant, bortsett fra hvileperioden ved hver vanning, og ved slutten av blomstringen – en gang annenhver uke 20 g per 10 l vann
Floretta i begynnelsen av veksten og under blomstring hver 3. måned 1 pinne per gryte opptil 12 cm i diameter
Kalsiumnitrat etter slutten av hvileperioden, når knollen begynner å vokse blader hver 10. dag 1,3 g per liter vann

I tillegg til mineralkomplekser kan syklamen mates med løsninger av treaske, eggeskall, gjær.

Funksjoner ved transplantasjon av syklamener

syklamen transplantasjonCyclamen vokser ikke veldig raskt, dessuten slipper den årlig antenne og lar den hvile. Det er nok å transplantere det hvert annet år, og den beste tiden for prosedyren er august eller september. Anlegget begynner å våkne, men har ennå ikke klart å vokse et ungt utløp, som er lett å skade.

Selv om syklamen har en stor knoll, trenger den ikke en dyp gryte. Det særegne ved kulturen ligger i det faktum at den blomstrer bare i trange retter. For romslige blomsterpotter “distraherer” oppmerksomheten, og busken vil bruke all sin styrke til å fylle dem med tynne røtter. Som et resultat kan det hende at blomstring ikke forekommer i det hele tatt. I tillegg ligger jorda i slike potter i et tykkere lag, noe som betyr at det vil tørke ut lenger. Røtter og knoller kan ganske enkelt råtne. Det beste alternativet er grunne boller, alltid med dreneringshull i bunnen. Størrelsen (i betydningen en pott) avhenger av størrelsen på en bestemt busk, eller rettere sagt, en knoll. Du bør fokusere på avstanden fra den til veggene på oppvasken. Den skal være ca 3 cm.

Når du transplanterer en gjengrodd syklamen, bør en ny blomsterpotte være 2 cm større i diameter. Samtidig må unge knoller opp til 2 år begraves nesten helt, og bare etterlate toppen over bakken. Voksne syklamener plantes, og knollen dypes med 2/3 av høyden. Mange gartnere er interessert i hvordan de skal ta vare på en transplantert syklamen. Det er bedre å ikke forstyrre slike planter i begynnelsen. De blir ikke vannet på 10 dager, og beskytter dem spesielt mot solen og dens direkte stråler..

Ved enhver transplantasjon er det bedre å endre jorda helt, og ikke å overbelaste planten. Dette lar deg undersøke knollen godt, finne ut om den er sunn og iverksette tiltak i tide..

Cyclamen omsorg etter blomstring

syklamen etter blomstringCyclamen avslutter gradvis blomstringen. Hjemmetjenesten i denne perioden har sine egne egenskaper. Ikke vent til busken gir opp sin siste knopp. Etter hvert som de blekner, må tørkede peduncler fjernes. Det samme gjøres med blader som ble gule på forhånd. Det er bedre å ikke bruke en saks og en kniv, men forsiktig og så lavt som mulig for å klemme av petiole eller peduncle. Sårene kan drysses med knust aktivt kull hvis det fortsatt er langt fra pensjonisttilværelsen..

Men med sommerens ankomst har de fleste syklamer en “ferie”, og de forbereder seg aktivt på resten. Etter slutten av blomstringen er det nødvendig å redusere vanning. Bladene på buskene begynner å falme, og når de mister sin frodige rosett helt, er det ikke lenger nødvendig å vanne. Nå for syklamen, må du forberede et sted der knollen kan komme seg etter blomstring. Et lyst, kjølig rom er også egnet for planten for å legge nye blomsterknopper..

Noen dyrkere klipper løvet så snart syklamen har falmet. Men det er bedre hvis han dumper det selv – slik at knollen kan få flere næringsstoffer..

Hvileplanter bør ikke forstyrres før høsten. Det er nok bare å besøke dem noen ganger og kontrollere slik at jorden ikke tørker helt ut og knollene ikke dør. Verken vanning eller fôring er nødvendig i denne perioden..

Mulige problemer med å dyrke syklamener

syklamen hjemmepleie kompleksitetEn helt frisk syklamen er syk og forsvinner. Hjemmetjenesten kan ha uventede resultater. Uansett hvor mye en vil, men ingen er immun mot problemer. Selv med godt organisert omsorg kan det oppstå problemer med syklamener. Noen ganger spiller den menneskelige faktoren en rolle. For eksempel var eierne borte lenge og kunne ikke vanne busken i tide. Eller de glemte å legge til neste mengde gjødsel. Men i de fleste tilfeller er årsaken til tapet av dekorativitet et brudd på forvaringsbetingelsene..

For å forstå hva som skjer med et grønt kjæledyr, bør du undersøke det og ta hensyn til følgende tegn:

 1. Bladene blir gule, men petioles er grønne. Grunn: blomsten er vannet med for hardt vann.
 2. Bladene blir ikke bare gule, men faller også av. Årsaker: for varmt eller for fuktig.
 3. Brune våte flekker dukket opp på bladene, petioles og knoller. Årsaker: overflødig fuktighet i jorda, for kaldt i rommet. Som et resultat – utviklingen av rotrot.
 4. Mørke, men tørre flekker på bladene. Årsak: solbrenthet.
 5. Busken bleknet raskt eller det var få knopper. Årsaker: mangel på næringsstoffer, lav luftfuktighet.
 6. Korte stilker som ikke stiger over bladene, men gjemmer seg under dem. Årsaker: mangel på belysning, for kaldt og fuktig.
 7. Grå blomst på blomster og knopper. Årsaker: kald og høy luftfuktighet.

Sykdommer og skadedyr av syklamen

Det er veldig lett for fuktglade planter å bli skadet, spesielt av overdreven omsorg. For hyppig vanning, høy eller lav luftfuktighet i rommet forårsaker sykdom. Og svekkede busker er bare en gave fra skadedyr. Cyclamen er intet unntak, den har ingen immunitet mot sopp og insekter og lider ofte av dem..

Hva kan syklamen skade?

Som oftest er planten påvirket av forskjellige putrefaktive sykdommer og sopp, nemlig:

 1. Rotrot. Til tross for at kilden til sykdommen er en råtnende og forfallende knoll, er den synlig visuelt. Først mister bladene sin turgor og sag. Deretter vises våte svarte flekker på dem. Jorden i potten begynner å lukte vondt, og mugg dukker opp på toppen. Hva du skal gjøre: busken kan bare herdes i begynnelsen. Alle berørte deler fjernes, transplanteres i frisk jord, behandles med Strobi fungicid.rotrot
 2. Grå råte. Alle deler av planten er dekket med en myk grå blomst og dør gradvis av. Hva du skal gjøre: behandlingen er lik rotrot.grå råte på syklamen
 3. Antraknose. Peduncles er deformert. Unge blader vrir seg i en spiral, og kantene tørker ut. Hva du skal gjøre: busken behandles med et kobberholdig preparat, og fjerner de syke delene. Glyokladin tilsettes til jorden.antraknose
 4. Fusarium. Bladene blir gule og visne, og brune prikker er synlige på snittet på petioles. Hva du skal gjøre: Du kan bare lagre i begynnelsen. Sokkelen behandles med Topsin-M, og underlaget behandles vekselvis med en løsning av kaliumpermanganat og Fundazol.fusarium

Hva skadedyr liker syklamen

Av insektene på blomstrende eller løvbusker er de vanligste:

 • cyclamen tick – små prikker (bittemerker) er synlige på bladene, og et spindelvev under dem;syklamen midd
 • trips – gule flekker på baksiden av bladene, sølvfargede slag på toppen;trips
 • skala – på petioles og peduncles er tubercles synlige, som vekster.skede

Hvis du finner flere skadedyr, kan du prøve folkemedisiner. Dette sprøytes med såpe, løk eller hvitløk.

Hvis skadedyrene allerede har klart å formere seg, er det mer effektivt å bruke spesielle preparater, insektmidler eller acaricider. Disse inkluderer Aktellik, Aktara, Fufanon, Agravertin.

Dermed vil dyrking og omsorg for syklamener hjemme ikke forårsake store problemer. Det viktigste er å organisere forholdene for at planter skal blomstre. For å gjøre dette er det nok å gi høy luftfuktighet, kjølig, diffust lys og moderat vanning. Og når buskene blekner – gi dem en pause. Og deretter vil hver sommer lyse sommerfugler flagre på vinduene dine.

Cyclamen, hjemmepleie – video

Previous Post
Hva tiltrekker seg bøndenes oppmerksomhet med druesorten Tason
Next Post
Calendarul rezidenților de vară: muncă sezonieră în grădină în luna mai