15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Eksotisk plante bokarnea – nolina eller flaskepalme

Bocarnea i plantens hjemland Den gjennomsnittlige russiske innbyggeren vet lite om floraen i det sørlige USA, Mexico og andre regioner i Mellom -Amerika. Og hva kan vokse på de endeløse vidder av præriene, hvor jorda svidd av solen og sandsteinblokker rullet av vinden til horisonten?

Men det viser seg at her, i tillegg til stunted torner og busker, kan du se mange interessante ting, for eksempel en fantastisk eksotisk plante bokarneu eller nolina, som botanikere kaller det i dag. Navneendringen ble forårsaket av en mer fullstendig og nøyaktig studie og beskrivelse av kulturen enn de forrige..

Opprinnelig ble bokarnerne anerkjent som arter relatert til agaves, men i henhold til den moderne klassifiseringen er de inkludert i Asparges -familien og kombineres med noliner i slekten..

I følge de siste dataene er det rundt 30 uavhengige arter i slekten, representantene for dem kalles riktig noliner, men i litteraturen er det også et gammelt navn kjent for blomsteroppdrettere..

Til tross for de lignende naturlige forholdene der ville prøver vokser, er representanter for forskjellige arter påfallende forskjellige fra hverandre. Hjemme kan bokarnea -planten se ut som et kraftig tre med en fortykket stamme og en utviklet krone. Men det er varianter der bare en lokk med smalt, stivt løvverk er synlig over bakken..

Bokarney i vinduskarmen I dag er bokarnea en populær plante for landskapsarbeid i de sørlige områdene, en innbygger i botaniske hager, et drivhus og til og med hjemmesamlinger av blomsterhandlere. På samme tid, i tillegg til de offisielle navnene, skaffet Nolin seg mange populære kallenavn. På grunn av den fortykkede stammen og massen av smalt langt løvverk, kalles plantene flaskepalme eller elefantben, sammenlignet med hestens manke eller kalles elefantgress.

Et slikt utseende er faktisk ikke en naturfreak, men en nødvendighet og en veldig viktig tilpasning som hjelper en kultur med å overleve. Hjemme er bokarnei -planter tvunget til å kjempe for hver dråpe fuktighet.

I de tørre områdene i Mellom -Amerika akkumulerer noliner vann i den fortykkede nedre delen av stammen. Og tøft, spiss løvverk, mer som frokostblandinger, forhindrer overdreven fordampning av fuktighet fra kronen.

Reproduksjon av bokarnei hjemme

Eksotisk plante bokarnei i interiøretKulturens opprinnelige utseende tiltrukket oppmerksomheten til elskere av prydplanter. Men den langsomt voksende mellomamerikaneren er ikke så billig. For å bli eier av det ettertraktede “flasketreet”, kan du prøve å forplante planten ved å skaffe frøplanter fra frø eller ved å rotere en lateral skudd fra en voksen prøve.

Bokarnea frø:

  • behandlet med en svak løsning av kaliumpermanganat;
  • lagt ut på en våt sand-torvblanding;
  • presset forsiktig ned i bakken og litt mulket med samme sammensetning.

I varmen, under glass, bruker frøene ca 2-3 uker til de første skuddene vises. Hele denne tiden og senere må frøplanter av nolina eller bokarnea fukte underlaget og lyse opp for å sikre at dagslyset varer minst 12-14 timer.

Hvis det er laterale skudd på en voksen nolina, kan de også brukes til å skaffe en yngre generasjon planter. Rotsystemet i denne kulturen er grunt og ikke for kraftig, men for dets dannelse er det viktig å kutte skjæringen så nær hovedstammen som mulig..

  1. Det meste av løvet blir fjernet fra toppen av skuddet.
  2. Snittet av vedlegget dyppes først i pulver fra kull eller aktivt karbon, og tørkes deretter.
  3. Stiklinger tilberedt på denne måten plantes, litt dypere, i et underlag av torv, sand og en liten mengde sphagnum.

I drivhuset, med vanlig, men ikke rikelig vanning, er skuddene helt rotte, deretter transplanteres de til forhold for voksne planter.

Det enkle hjemmet vedlikehold og det opprinnelige utseendet har blitt årsakene til at noen typer bokarnea eller nolina er ekstremt populære innendørs planter. I motsetning til sine viltvoksende kolleger, kan de ikke nå sin naturlige størrelse og blomstre sjelden, men dette forringer ikke attraktiviteten til en eksotisk plante..

Bocarnea eller Nolina Parry (Beaucarnea, Nolina parryi)

Bocarney Parry med blomsterstanderBocarnea parryi er ikke den største representanten for slekten, høyden når 1-2 meter, og når toppen er deformert, kan to eller flere rosetter av blader dannes på planten. Grønt eller grått, hardt løvverk har takkete kanter og vokser i lengde til 50–120 cm. Bladplatens bredde er mye mindre og overstiger ikke 2–4 cm..

Hjemme blomstrer Parry bokarnea -planten og danner store racemose blomsterstander opp til 1,2 til 4 meter lange. Blomstene er små, ca 0,3–0,5 cm i diameter, og er hvite, rosa eller gulaktige. Blomstring skjer mellom april og juni..

Planter av denne arten, som mange bokarnei, er kuldebestandige. I California, hvor Nolina Parry lever i naturen, tåler hun frost ned til -10 ° С.

Bocarnea eller Nolina Guatemalansk (Beaucarnea, Nolina guatemalensis)

Bocarnea guatemalansk i drivhusetBocarnea guatemalensis, eller guatemalansk hale, er en av de høye planteartene, som i naturen kan nå fem meter i høyden. Som andre arter akkumulerer bagasjerommet til denne nolinaen fuktighet og utvider seg med alderen. I den nedre delen når omkretsen til en slik forekomst noen ganger 4 meter..

Et karakteristisk trekk er lange, båndlignende blader, sterkt avsmalnende mot endene. Til disposisjon for blomsterhandlere er det varianter av bokarnei, som på bildet, med blader dekorert med lyse striper i kantene..

Beaucarnea, Nolina gracilis

Bocarnea tynnBokarnea- eller nolina -sorten, populær blant innendørs planteelskere, har oppnådd anerkjennelse på grunn av den uttalte konvekse formen på stammen. Navnet på arten oversettes som tynt eller slank, men dette er mer en spøk.!

Bocarnea slank sør for Zapotitlan Salinas i MexicoNolina gracilis er en av de mest fremragende klumpete kvinnene i slekten og i hele planteverdenen. Når kulturen vokser, blir stammen ved basen veldig voluminøs og når 5-7 meter i omkrets.

Stammen til bokarnea er tynn i sammenligning med menneskeskikkelsenKronen representerer tykke bunter av blader opp til 70 cm lange..

Beaucarnea, Nolina lindheimeriana

Blomstrende Nolina LindemeiraIkke alle bokarnei er høye. Nolina Lindemeira, av lokalbefolkningen kalt en jævla blonder, har praktisk talt ingen stamme, og bare ekstremt sterke, harde blader er synlige over bakken.

Beaucarnea, Nolina longifolia

Bocarnea langbladet i naturenMeksikansk urtre, så langbladet nolina kalles i områder der det forekommer i naturen. En stor bokarnea-plante, som på bildet, blir til et fler meter forgrenet tre med alderen, hvis stamme er dekket med et tett korklag av bark.

Bocarnea longifoliaEn innfødt i Mexico, langbladet bokarnea eller Nolina longifolia har en kraftig oppreist stamme med en fortykning som er karakteristisk for en plante av denne slekten i rotdelen. Harde, hengende blader er plassert på den apikale delen. Over tid tørker det gamle løvet opp og blir til et slags skjørt som dekker stammen nesten til bakken.

Beaucarnea, Nolina nelsonii

Blå nolina eller intervez gress, som Nelsons bokarney kalles i nordvestlige Mexico. En frostbestandig, upretensiøs variant av bokarnea, som vist på bildet, ble oppdaget i ørkenfjellene i Tamaulipas og ble senere beskrevet i 1906. Anlegget er ikke redd for kulde opp til -12 ° С.

Nolina nelson under snøenNolina nelsonii kjennetegnes ved blågrønne blader med en tett serrat kant og opptil 70 cm lange. Bladene er harde, stikker ut i forskjellige retninger. Selve anlegget kan nå en høyde på 1,5-3 meter.

Utseendet på blomster på denne bokarnea -sorten observeres om våren. Etter blomstring dannes flere sidestammer på planten, som deretter erstatter hoveddelen.

Stammen til unge eksemplarer av nolina av denne arten er nesten usynlig. Det kan bare observeres hos modne planter som allerede har mistet mer enn én løvrekke i rotsonen..

Nolina, bøyd bøyd (Beaucarnea, Nolina recurvata)

Bokarnea bøydBokarnea recurvata, populært kalt elefantens fot eller flaskepalme, er hjemsted for staten Tamaulipas, Veracruz og San Luis Potosi i det østlige Mexico. Arten har blitt mest studert og domesticert i andre halvdel av 1800 -tallet. I Mexico har botanikere oppdaget de eldste eksemplarene av bokarnea trukket tilbake, omtrent 350 år gamle..

Ung bokarnea -plante brettet tilbake i et drivhusBokarnea bent eller nolina recurvata i naturen vokser på nivå med de største trærne. En voksen prøve kan være 6–8 m høy, men i en pottekultur er maksimalstørrelsen mye mer beskjeden, bare en og en halv meter. Dette påvirker imidlertid ikke plantens fantastiske skjønnhet. Bocarnea vil dekorere selv det mest beskjedne interiøret i rommet.

I tillegg til stammen i form av en omfangsrik flaske, er planten lett gjenkjennelig ved sine lange blader som henger fra de apikale rosettene. Grønne bladplater opptil en meter lange i noen varianter kan krympes.

Blomstrende bokarnea bøydUnder innendørs forhold blomstrer ikke bokarnei, og nolina recurvata er intet unntak. Men i hjemlandet er frodige, sommerlige, panikkrike blomsterstander av en plante ikke uvanlig. De største eksemplene av bokarnea bøyd og blomstring kan sees i drivhus, hvor planter raskt tilpasser seg og sameksisterer med agaves og yuccas..

Nolina, bokarnea komprimert (Beaucarnea, Nolina stricta)

Komprimert bokarneaNolina eller bokarnea komprimert lever i de sentrale områdene i Mexico. Planten har en kraftig stilk, formet som et jordkar eller en flaske. Bladene, som alle beslektede arter, er smale og veldig tøffe. I hjemlandet tåler bokarnei -planter av denne arten frost ned til -5 ° C, tåler lett lange tørkeperioder og lider ikke av overflod av sol.

Nolina, bokarneya microcarpa (Beaucarnea, Nolina Microcarpa)

En av de mest ivrige blomstrende artene av bokarnea finnes i Nord -Mexico og det sørvestlige USA. Lokalbefolkningen kaller denne relativt lave urteaktige planten Sacahuista eller beagrass. Rosetten av grove tynne takkete blader vokser i bredde til to meter. Individuelle bladplater av bokarnei, på bildet, vokser opp til 130 cm i lengde.

Blomstrende bokarnea MicrocarpaI motsetning til andre arter har nolina microcarp ikke en overjordisk stamme, hele den lignifiserte delen er plassert under jordoverflaten. I løpet av blomstringen, i tillegg til panikkblomstrende blomsterstande som består av små hvitgule blomster, danner planten karakteristiske vridningsantenner opp til 1,5-1,8 meter i lengde.

Enkel omsorg for sidebarnea – video

Previous Post
Hvordan gjenkjenne farlige giftige planter i Russland
Next Post
De ce frunzele unui trandafir se îngălbenesc – căutând motive